Zbiornik 52 litry, woda średnio twarda, w planach założenie filtra RO, więc będzie można z czasem zmiękczyć.
Obsada która nie ulegnie zmianie to bojownik i krewetki RC. Jednak do nich chciałabym jakąś małą rybkę ławicową. Myślałam nam Razborą Borneańską, ale ona wymaga wody miękkiej, a na razie bez filtra RO nie mogę jej zapewnić, a nie wiem czy w średnio twardej da rade (mogę zmiękczać wodą destylowaną). Zastanawiałam się też nad Microrazbora Galaxy ona lubi wodę średnio twardą, ale gdzie nie wejdę to czytam, że rybki te padają jak muchy w nowych zbiornikach i utrzymanie ich przy życiu nie jest łatwe.
Który z tych dwóch gatunków byście mi polecali? Jestem też otwarta na inne propozycje małej rybki ławicowej (od razu powiem, że inne razbory jakoś mi nie specjalnie pasują) lub zupełnie inne propozycje jakiś ryb, które by się odnalazły w tym zbiorniku.
Prośba też o podanie ilości ryb, bo nie chcę przerobić akwarium, a nie wiem czy np. 10 sztuk tak małych ryb jak Razbora Borneańska czy Microrzbora Galaxy to odpowiednia ilość do planowanej obsady i wielkości zbiornika.
Jeśli chodzi o parametry wody są ustawione pod bojownika i RC, szczegóły mogę podać jak będę w domu, bo nie pamiętam dokładnie

PS. bardzo podobają mi się Szczupieńczyki Karłowate, ale informacji o nich bardzo mało jest. Ma ktoś? Poleca do ogólnego akwarium czy raczej tylko gatunkowe?