Bakterie - kolonizacja filtra

Sposoby na filtrację akwarium.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17873
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Bakterie - kolonizacja filtra

#1

Post autor: Lech-u » pt paź 26, 2018 9:15 am

Mam pytanie.
Po jakim czasie dochodzi do kolonizacji filtra?

Chodzi mi o taką sytuację, że do dojrzałego akwarium, ustabilizowanego, dokładamy nowy filtr zewnętrzny lub stary filtr ale po gruntownym czyszczeniu.

Po jakim czasie można być PEWNYM, że wszelkie niezbędne bakterie są w tym filtrze?

Oczywiście woda w akwarium, podłoże itp. są odpowiednio zasiedlone bakteriami, bo zbiornik jest w pełni dojrzały. Więc tylko chodzi o kolonizację takiego filtra.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1565
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Bakterie - kolonizacja filtra

#2

Post autor: Wojtekxxx9 » pt paź 26, 2018 9:30 am

Gdzieś czytałem, że ok 70% bakterii jest. Podłożu, 1% w wodzie a reszta w filtrze.

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17873
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Bakterie - kolonizacja filtra

#3

Post autor: Lech-u » pt paź 26, 2018 9:35 am

Wojtekxxx9 pisze:
pt paź 26, 2018 9:30 am
Gdzieś czytałem, że ok 70% bakterii jest. Podłożu, 1% w wodzie a reszta w filtrze.
To prawdopodobnie zależy od ilości i jakości podłoża i filtra.
Spodziewam się, że bakterii krążących w wodzie może być najmniej.

Ale to nie odpowiada na pytanie: po jakim czasie dojdzie do kolonizacji filtra.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Komarowa
Moderator
Posty: 1333
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Telefon: 508588445
Lokalizacja: Warszawa/Bemowo
Na imię mam: Agnieszka
Płeć:

Bakterie - kolonizacja filtra

#4

Post autor: Komarowa » pt paź 26, 2018 9:46 am

Niestety nie potrafię znaleźć w tej chwili artykułu na ten temat. Dotyczył wlasnie namnażania bakterii w nowym filtrze. Informacje tam zawarte sugerowały, że proces ten może trwać od 3 do 5 tygodni ( w nowym zbiorniku )
Sama zdecyduję, kiedy chcę dorosnąć.

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17873
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Bakterie - kolonizacja filtra

#5

Post autor: Lech-u » pt paź 26, 2018 9:53 am

Komarowa pisze:
pt paź 26, 2018 9:46 am
( w nowym zbiorniku )
Tak.
W nowym zbiorniku to się zgadza.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Limak86
Zapaleniec
Posty: 417
Rejestracja: śr paź 30, 2013 7:37 am
Lokalizacja: Pruszków/Warszawa
Na imię mam: Kamil
Płeć:

Bakterie - kolonizacja filtra

#6

Post autor: Limak86 » pt paź 26, 2018 9:59 am

W wodzie bakterii nie jest zbyt dużo, zwłaszcza w porównaniu do podłoża lub złoża z filtrów.
Dlatego pytanie chyba źle zadane... bo kolonizacja następuje po kilku sekundach po pierwszym zaciągu wody z akwarium do filtra ALE ilość tych bakterii jest mała i potrzeba kilku dni w optymalnych warunkach (dostępność pożywienia) żeby kolonia mogła się rozwinąć do skutecznej ilości.
Kamil.
[160L] Tanganika...
http://www.fawa.pl/viewtopic.php?f=15&t=25305
[84L] LowTech w kierunku Azji...
http://www.fawa.pl/viewtopic.php?f=15&t=29686

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17873
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Bakterie - kolonizacja filtra

#7

Post autor: Lech-u » pt paź 26, 2018 10:30 am

Limak86 pisze:
pt paź 26, 2018 9:59 am
i potrzeba kilku dni w optymalnych warunkach (dostępność pożywienia) żeby kolonia mogła się rozwinąć do skutecznej ilości.
Właśnie mi chodzi o taką skuteczną kolonizację filtra. Tak, żeby uznać, że w filtrze jest tyle bakterii ile tam ma ich być.

Mówisz, że to trwa kilka dni?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Boro1
Gaduła
Posty: 163
Rejestracja: ndz maja 13, 2018 8:16 am
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Bakterie - kolonizacja filtra

#8

Post autor: Boro1 » pt paź 26, 2018 11:32 am

Lech-u pisze:
pt paź 26, 2018 10:30 am
w filtrze jest tyle bakterii ile tam ma ich być
Czy to na pewno ma aż tak duże znaczenie, skoro większość bakterii jest i tak w podłożu?

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17873
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Bakterie - kolonizacja filtra

#9

Post autor: Lech-u » pt paź 26, 2018 11:43 am

Boro1 pisze:
pt paź 26, 2018 11:32 am
Czy to na pewno ma aż tak duże znaczenie, skoro większość bakterii jest i tak w podłożu?
To może wyjaśnię o co mi chodzi.

Otóż mam w zbiorniku 2 filtry zewnętrzne.
Nie czyszczę ich nigdy "na raz" tylko jeden po drugim.
I właśnie chciałbym wiedzieć ile muszę odczekać po wyczyszczeniu pierwszego filtra zanim wyczyszczę drugi filtr.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Boro1
Gaduła
Posty: 163
Rejestracja: ndz maja 13, 2018 8:16 am
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Bakterie - kolonizacja filtra

#10

Post autor: Boro1 » pt paź 26, 2018 11:46 am

mówi się, że akwarium dojrzewa od 2 do 5 tygodni. W związku z tym, że Twoje jest dojrzałe myślę, że po 1-2 tygodniach jak zrobisz czyszczenie jeden po drugim to będzie dobrze.

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17873
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Bakterie - kolonizacja filtra

#11

Post autor: Lech-u » pt paź 26, 2018 11:48 am

Boro1 pisze:
pt paź 26, 2018 11:46 am
mówi się, że akwarium dojrzewa od 2 do 5 tygodni. W związku z tym, że Twoje jest dojrzałe myślę, że po 1-2 tygodniach jak zrobisz czyszczenie jeden po drugim to będzie dobrze.
A ile najkrócej radziłbyś czekać?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Boro1
Gaduła
Posty: 163
Rejestracja: ndz maja 13, 2018 8:16 am
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Bakterie - kolonizacja filtra

#12

Post autor: Boro1 » pt paź 26, 2018 11:55 am

W akwarystyce wszystko jest umowne jak wiesz. Nie ma dwóch takich samych zbiorników, przypadków.
Na pewno zgodnie z zasadą, ze im większe tym łatwiej jest, zatem im większe tym szybciej można

Awatar użytkownika

WuPe
Gaduła
Posty: 101
Rejestracja: czw kwie 15, 2010 10:36 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Bakterie - kolonizacja filtra

#13

Post autor: WuPe » pt lis 09, 2018 3:56 am

Kiedyś od hurtownika słyszałem opinię, że jak jest duża, stara gąbka z porządnie namnożonymi bakteriami, to wrzątkiem można ją polać i rybom nic nie zaszkodzi. Opowiadał o sytuacji, gdy na dnie goła szyba, świeża woda, gąbka popłukana pod kranem i duże przegęszczenie. Nikt tego Ci nie powie jaki to czas, bo dojrzałe akwarium, to żywy organizm. Sam znasz je najlepiej. O wiele łatwiej podać czas dojrzewania świeżego niż wyliczyć stopień zasiedlania filtra.


Zbyszek
Noble
Posty: 413
Rejestracja: śr kwie 03, 2013 4:32 pm
Lokalizacja: Brwinów
Płeć:

Bakterie - kolonizacja filtra

#14

Post autor: Zbyszek » pt lis 09, 2018 11:14 am

Lech-u pisze:
pt paź 26, 2018 11:43 am
Otóż mam w zbiorniku 2 filtry zewnętrzne.
Nie czyszczę ich nigdy "na raz" tylko jeden po drugim.
I właśnie chciałbym wiedzieć ile muszę odczekać po wyczyszczeniu pierwszego filtra zanim wyczyszczę drugi filtr.
Ja osobiście filtry zewnętrzne czyszczę zależnie od wielkości zbiornika i jego obsady co okolo 4-6 miesięcy. Robię to tak że czyszczę pierwszy filtr, po około 2-3 miesiącach czyszczę drugi, następnie po kolejnych 2-3 miesiącach znowu pierwszy i tak w kółko. Czyli filtry są czyszczone naprzemiennie co około 2-3 miesiące :).

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17873
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Bakterie - kolonizacja filtra

#15

Post autor: Lech-u » pt lis 09, 2018 11:19 am

Zbyszek pisze:
pt lis 09, 2018 11:14 am
Ja osobiście filtry zewnętrzne czyszczę zależnie od wielkości zbiornika i jego obsady co okolo 4-6 miesięcy. Robię to tak że czyszczę pierwszy filtr, po około 2-3 miesiącach czyszczę drugi, następnie po kolejnych 2-3 miesiącach znowu pierwszy i tak w kółko. Czyli filtry są czyszczone naprzemiennie co około 2-3 miesiące .
Zasadniczo ja też tak robię.

Tylko teraz rzucił mi się glon i stwierdziłem, że chciałbym wyczyścić oba filtry w jak najkrótszym czasie (odstępie).
Dlatego pytałem o kolonizację filtra.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

ODPOWIEDZ