Eheim 2213

Sposoby na filtrację akwarium.
Awatar użytkownika

Autor
Samotny77
Zapaleniec
Posty: 333
Rejestracja: pn mar 29, 2010 10:47 pm
Lokalizacja: Pruszków
Na imię mam: Marek
Płeć:

Eheim 2213

#1

Post autor: Samotny77 »

Ma ktoś? Używał? Potrzebuje jednej podpowiedzi a mianowicie znalazłem informację, że max wysokość słupa wody to 1,5m jak się sprawuje ten filtr przy max wysokości? I czy da radę przy nieco większej?

Boro1
Zapaleniec
Posty: 367
Rejestracja: ndz maja 13, 2018 8:16 am
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Eheim 2213

#2

Post autor: Boro1 »

Im większe podnoszenie tym mniejszy przepływ.
Sam przepływ ograniczają gąbki, wkłady filtracyjne oraz długość węża. W późniejszym czasie zabrudzenie materiałów filtracyjnych.
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

PawelWaw
Uzależniony
Posty: 537
Rejestracja: ndz maja 11, 2014 12:41 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola
Na imię mam: Pawel
Płeć:

Eheim 2213

#3

Post autor: PawelWaw »

Wartością podnoszenia określana jest różnica wysokości między wlotem a wylotem wody z filtra.

Wysłane z mojego LG-V30 przy użyciu Tapatalka


Boro1
Zapaleniec
Posty: 367
Rejestracja: ndz maja 13, 2018 8:16 am
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Eheim 2213

#4

Post autor: Boro1 »

tak, ale nie zawsze kubełek jest umiejsowiony idealnie pod wylotem w akwarium, zatem w takim przypadku węże będą dłuższe, czyli przepływ mniejszy - źle kombinuję PawelWaw?
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

mariom222
Moderator
Posty: 951
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: Warszawa Włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Eheim 2213

#5

Post autor: mariom222 »

ja swój trochę większy 2215, musiałem postawić na 30 centymetrowym stołeczku żeby było widać jakieś ciśnienie
teraz mam od głowicy do tafli jakieś 80cm, całe szczęście akwarium jest bezrybne więc jakoś daje radę
Awatar użytkownika

PawelWaw
Uzależniony
Posty: 537
Rejestracja: ndz maja 11, 2014 12:41 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola
Na imię mam: Pawel
Płeć:

Eheim 2213

#6

Post autor: PawelWaw »

Boro1 pisze:tak, ale nie zawsze kubełek jest umiejsowiony idealnie pod wylotem w akwarium, zatem w takim przypadku węże będą dłuższe, czyli przepływ mniejszy - źle kombinuję PawelWaw?
Dobrze kombinujesz :-) dłuższe węże stawiają większy opór.
U mnie 2213 wypełniony od dołu : gruba gąbka, Matrix i włóknina. Reszta na foto :-)ObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego LG-V30 przy użyciu Tapatalka


Boro1
Zapaleniec
Posty: 367
Rejestracja: ndz maja 13, 2018 8:16 am
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Eheim 2213

#7

Post autor: Boro1 »

Ciekaw jestem jaki może być faktyczny przepływ przy Twojej konfiguracji PawelWaw,
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

PawelWaw
Uzależniony
Posty: 537
Rejestracja: ndz maja 11, 2014 12:41 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola
Na imię mam: Pawel
Płeć:

Eheim 2213

#8

Post autor: PawelWaw »

Półkę niżej stoi drugi taki sam filtr w podobnej konfiguracji i na oko "sik" ma podobny. Kiedyś to sprawdzałem i wychodziło ok 200-250l/h

Wysłane z mojego LG-V30 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Autor
Samotny77
Zapaleniec
Posty: 333
Rejestracja: pn mar 29, 2010 10:47 pm
Lokalizacja: Pruszków
Na imię mam: Marek
Płeć:

Eheim 2213

#9

Post autor: Samotny77 »

Moje pytanie wzięło się stąd iż miałem filtr Ikola 150, wcześniej Minikani 80 i dla obu odległość około 150 cm okazała się problemem. Niby filtry działały, ale ruch tafli był minimalny jak nie zerowy. Teraz mam możliwość zakupu niedrogo właśnie Eheima 2213 i nie chciałbym popełnić błędu, gdyż filtr stoi na podłodze szafka 70cm do tego akwarium 40cm i to że filtr nie stoi bezpośrednio pod akwarium daje sporą odległość do słupa wody. Stąd dylemat brać czy nie?
Awatar użytkownika

JJP2
Noble
Posty: 563
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

Eheim 2213

#10

Post autor: JJP2 »

A tak se tylko wstawie jak o tym dyskutujecie :capu:
Równanie Bernoulliego

A teraz myślta i kombinujta co zrobić aby lepiej "wodą ruszało" :gwizd: :gwizd: :gwizd:

Boro1
Zapaleniec
Posty: 367
Rejestracja: ndz maja 13, 2018 8:16 am
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Eheim 2213

#11

Post autor: Boro1 »

Samotny77 pisze: wt lut 11, 2020 9:07 pm filtr Ikola 150
miałem też ten filtr (dwukrotnie nawet). Zaletą jest bezgłośna praca i cena. Niestety przepływ już od początku był średni, a po miesiącu niemalże taki -
Samotny77 pisze: wt lut 11, 2020 9:07 pm ruch tafli był minimalny jak nie zerowy
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

zorbek
Zapaleniec
Posty: 447
Rejestracja: pt gru 07, 2012 11:21 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Eheim 2213

#12

Post autor: zorbek »

JJP2 pisze: wt lut 11, 2020 11:12 pm A teraz myślta i kombinujta co zrobić aby lepiej "wodą ruszało"
Obrazek

Bez rurki doprowadzającej powietrze bardzo fajnie napędza wodę.
----------------------------
Pozdrawiam
Mariusz
Awatar użytkownika

JJP2
Noble
Posty: 563
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

Eheim 2213

#13

Post autor: JJP2 »

:oklaski: :oklaski: :oklaski: :oklaski: :oklaski: :oklaski: :oklaski: :oklaski: :oklaski: :oklaski: :oklaski: :oklaski: