Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

Sposoby na filtrację akwarium.
Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17017
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#1

Post autor: Lech-u » śr lut 12, 2014 12:40 pm

Mam filtry kubełkowe od kilkunastu lat. Zacząłem się ostatnio zastanawiać, czy trzeba wymieniać wkłady. Nie mówię oczywiście o wacie perlonowej (biały wkład), tylko o reszcie.
Np.
Eheim EHFIMech = należy wymienić po ...
Eheim Substrat PRO = należy wymienić po ...
Niebieska gąbka = należy wymienić po ....

A może nie ma potrzeby wymieniać tych wkładów? Póki co, ja tak uważam. Nie widzę żadnych negatywnych objawów związanych z dłuuuugim (wieloletnim) użytkowaniem tych wkładów. Czyszczę raz na pół roku, albo rzadziej i jest OK.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#2

Post autor: jgoluch » śr lut 12, 2014 12:56 pm

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem głębiej, bo co jakisz czas tylko ograniczam się do przepłukania.
Raz tylko gdy kupiłem classica z używanym wkładem ceramicznym, zdecydowłem się wyprażyć go w piekarniku.
Bardziej ze względu na to, żeby czegoś nie przytargać do szkiełka.
Pozdrawiam Jaco G

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#3

Post autor: rhino » śr lut 12, 2014 12:59 pm

Eheim EHFIMech = należy wymienić po ... nigdy póki są całe ale szkoda nimi zapychać filtr
Eheim Substrat PRO = należy wymienić po ... po 1-1,5 roku połowę wyjąć , zastąpić nowym , po kolejnym 1-1,5 roku znów podobny cykl ale już ze starym (suchym) , gdzieś jeszcze czytałem o wypiekaniu wkładów ale muszę to odnaleźć
Niebieska gąbka = należy wymienić po .... producent pisze 2-3 czyszczenia ale nie wspomina co ile ;) , w praktyce lepiej posiadać dwie , jedną myjemy , płuczemy , suszymy - druga pracuje
Ratel

Awatar użytkownika

Drottnar
Zasłużeni
Posty: 4176
Rejestracja: czw paź 23, 2008 9:11 pm
Lokalizacja: Saska Kępa
Płeć:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#4

Post autor: Drottnar » śr lut 12, 2014 1:01 pm

Też mnie to interesuje. Ja u siebie mam
Eheim EHFIMech
Eheim Substrat (nie PRO)
Eheim Substrat PRO

od jakichś 6 lat i też jedyne co z nim robię to płukanie.

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17017
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#5

Post autor: Lech-u » śr lut 12, 2014 1:05 pm

rhino pisze:Eheim Substrat PRO = należy wymienić po ... po 1-1,5 roku połowę
A po co to robić?
jgoluch pisze:Raz tylko gdy kupiłem classica z używanym wkładem ceramicznym, zdecydowłem się wyprażyć go w piekarniku.
Bardziej ze względu na to, żeby czegoś nie przytargać do szkiełka.
To do mnie przemawia. Też bym tak zrobił.
rhino pisze:Niebieska gąbka = należy wymienić po .... producent pisze 2-3 czyszczenia ale nie wspomina co ile
A po co to robić?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#6

Post autor: rhino » śr lut 12, 2014 1:07 pm

Lech-u pisze:A po co to robić?
Lech-u , nie wiem - trzeba zapytać producenta .
Swoją drogą , uważasz że te wkłady są wieczne ?
Ratel

Awatar użytkownika

Drottnar
Zasłużeni
Posty: 4176
Rejestracja: czw paź 23, 2008 9:11 pm
Lokalizacja: Saska Kępa
Płeć:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#7

Post autor: Drottnar » śr lut 12, 2014 1:11 pm

Ja wychodzę z założenia, że dopóki się nie rozpadają, to są ok. A zalecenia producenta są po to, żeby do niego wracać.

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17017
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#8

Post autor: Lech-u » śr lut 12, 2014 1:13 pm

rhino pisze:Lech-u , nie wiem - trzeba zapytać producenta .
Swoją drogą , uważasz że te wkłady są wieczne ?
W końcu się zetrą na pył. Za jakieś 30-40 lat. I wtedy trzeba je wymienić (no, trochę wcześniej).
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#9

Post autor: rhino » śr lut 12, 2014 1:50 pm

Drottnar pisze: A zalecenia producenta są po to, żeby do niego wracać.
tak samo podchodzisz do terminów przydatności do spożycia ? ;)
Lech-u pisze:W końcu się zetrą na pył. Za jakieś 30-40 lat. I wtedy trzeba je wymienić (no, trochę wcześniej).
do filtrów i innych części samochodowych też masz taki stosunek ? ;)

Potraktujcie to w kategoriach żartu ale to takie "polskie" : się wypłucze , się trzyma przecie , producent nas chce oszukać , ja nie wymieniam , przecież jest dobre itp.
Ratel

Awatar użytkownika

Drottnar
Zasłużeni
Posty: 4176
Rejestracja: czw paź 23, 2008 9:11 pm
Lokalizacja: Saska Kępa
Płeć:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#10

Post autor: Drottnar » śr lut 12, 2014 1:55 pm

To jest takie polskie, ale jak się zapyta czemu robić inaczej, to już ciężko z odpowiedzią :)

Do terminów przydatności do spożycia też tak podchodzę w przypadku produktów suchych. :-p

Awatar użytkownika

Christo
Fanatyk
Posty: 1198
Rejestracja: pn sie 19, 2013 8:58 pm
Lokalizacja: Zegrze
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#11

Post autor: Christo » śr lut 12, 2014 1:55 pm

Ważny temat.
Gdzieś czytałem że z czasem pory wkładów zarastają filmem i ich wydajność spada, ale czy spada do zera, w to już za bardzo nie wierzę. Nawet syf który gromadzi się (lub tworzy) na wkładzie też jest przecież powierzchnią dla bakterii. Oczywiście można by to zmierzyć testami, tylko komu będzie się chciało porównywać wydajność takiego samego wkładu, w jednakowej ilości i warunkach dla próbki np 3 miesięcznej i 3 letniej.

Sam się tym nie za bardzo przejmuję, do każdej nawet śmiesznej obsady mam aktualnie podpięty kubeł i zapewne tylko część złoża jest skolonizowana, a reszta sobie czeka w rezerwie. Niemniej staram się miksować wkłady używane z nowymi. Nie sądzę abym żył tak długo, aby mechaniczne zużycie wkładów stanowiło dla mnie problem. Czasem coś modyfikuję i podmieniam, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, aby ktokolwiek wyrzucał do śmietnika np eheimowego " nesquika ", bo tak podaje producent. :-)

Rhino - jeśli coś wyrzucasz chętnie się do Ciebie zgłoszę :wink:
Ostatnio zmieniony śr lut 12, 2014 2:00 pm przez Christo, łącznie zmieniany 1 raz.
Najgroźniejszym dla ryb czynnikiem chorobotwórczym jest sam akwarysta.

Aktualnie…
- biotopy azjatyckie: 243, 175, 156 i 50l
- biotopy południowoamerykańskie: 300, 128 i 60l
- Afryka 200l
- Nowa Gwinea 112l

…restrukturyzacja, a raczej cięcia w toku…

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#12

Post autor: rhino » śr lut 12, 2014 1:58 pm

Drottnar pisze:To jest takie polskie, ale jak się zapyta czemu robić inaczej, to już ciężko z odpowiedzią
zadajesz takie pytania producentowi np. łożysk w Twoim rowerze ? Czemu po takim czasie wymiana ? Uzasadnienie proszę ! ;)
Christo pisze:Ważny temat.Gdzieś czytałem że z czasem pory wkładów zarastają filmem i ich wydajność spada, ale czy spada do zera, w to już za bardzo nie wierzę
Christo pisze:Rhino - jeśli coś wyrzucasz chętnie się do Ciebie zgłoszę
nie pocieszysz się zbytnio , co 3 miechy biała włókninę tylko
Ostatnio zmieniony śr lut 12, 2014 2:02 pm przez rhino, łącznie zmieniany 2 razy.
Ratel

Awatar użytkownika

Drottnar
Zasłużeni
Posty: 4176
Rejestracja: czw paź 23, 2008 9:11 pm
Lokalizacja: Saska Kępa
Płeć:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#13

Post autor: Drottnar » śr lut 12, 2014 1:58 pm

Christo a jak często mieszasz stare z nowym?

Awatar użytkownika

Christo
Fanatyk
Posty: 1198
Rejestracja: pn sie 19, 2013 8:58 pm
Lokalizacja: Zegrze
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#14

Post autor: Christo » śr lut 12, 2014 2:07 pm

We wszystkich kubłach mam miksy wkładów używanych i nowych w różnych proporcjach (co w danej chwili jest pod ręką). Kupuję dużo używanych kubełków i stąd mam prawdziwą mozaikę wkładów bio. Te też staram się mieszać, bo przecież nie mam pewności które są mniej, a które bardziej wydajne - nie robiłem testów, ani takich w necie nie znalazłem. Z tych dostępnych na polskim rynku nie mam tylko chyba siporax-u i azoo 4in1 :P
Ostatnio zmieniony śr lut 12, 2014 2:17 pm przez Christo, łącznie zmieniany 1 raz.
Najgroźniejszym dla ryb czynnikiem chorobotwórczym jest sam akwarysta.

Aktualnie…
- biotopy azjatyckie: 243, 175, 156 i 50l
- biotopy południowoamerykańskie: 300, 128 i 60l
- Afryka 200l
- Nowa Gwinea 112l

…restrukturyzacja, a raczej cięcia w toku…

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17017
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#15

Post autor: Lech-u » śr lut 12, 2014 2:09 pm

rhino pisze:Potraktujcie to w kategoriach żartu ale to takie "polskie" : się wypłucze , się trzyma przecie , producent nas chce oszukać , ja nie wymieniam , przecież jest dobre itp.
rhino, a Ty co ile wymieniasz? Zgodnie z instrukcją?
rhino pisze:do filtrów i innych części samochodowych też masz taki stosunek ?
Masz samochód na gwarancji = wymieniasz jak producent mówi.
Masz samochód po gwarancji = wymieniasz jak "pan Kaziu" powie, że już czas, bo "wylata" (olej).

Zwykle. Pewnie nie każdy tak robi.

Ja zadałem to pytanie, bo lubię wiedzieć DLACZEGO coś mam zrobić. Może producent ma jakieś wyjaśnienie tej kwestii?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#16

Post autor: rhino » śr lut 12, 2014 2:17 pm

Lech-u pisze:rhino, a Ty co ile wymieniasz? Zgodnie z instrukcją?
jeśli pytasz o E. to wkłady mam od 7 miesięcy więc jeszcze nie wymieniałem , jak minie 18 miesięcy zrobię podmianę połowy a "brudną" połowę schowam na przyszłość , niebieską płuczę jeszcze , białe (gadaliśmy o tym) wymieniałem .
Lech-u pisze:Masz samochód na gwarancji = wymieniasz jak producent mówi.
Lech-u pisze:Może producent ma jakieś wyjaśnienie tej kwestii?
pytałeś VAG czemu miał taki a nie inny cykl wymian eksploatacyjnych lub przeglądów ? Wątpię ...
Ratel

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17017
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#17

Post autor: Lech-u » śr lut 12, 2014 2:33 pm

rhino pisze:a "brudną" połowę schowam na przyszłość
I co z tym zrobisz w przyszłości? Czy zastosujesz jeszcze raz? Po jakimś procesie uzdatniania?
rhino pisze:pytałeś VAG czemu miał taki a nie inny cykl wymian eksploatacyjnych lub przeglądów ? Wątpię ...
Nie tak dawno była kwestia wymiany filtra do klimy. Nie chciałem wymieniać, bo klima była nie używana. Ale producent kazał wymienić przy okazji przeglądu jakiegoś tam i musiałem wymienić. Bo gwarancja przepadnie. Nonsens!
A kasa leci...

Klima w domu: na gwarancji wymiana tego płynu, który w rurkach krąży = co pół roku.
Ale olałem gwarancję i już 8 lat klima chodzi bezawaryjnie na tym samym płynie (w lecie i zimie). I nikt nie potrafił wytłumaczyć co się stanie, jak nie wymienię tego płynu raz na pół roku. Poza tym, że stracę gwarancję. No i straciłem. A klima nadal działa.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#18

Post autor: rhino » śr lut 12, 2014 2:51 pm

Lech-u pisze:I co z tym zrobisz w przyszłości? Czy zastosujesz jeszcze raz? Po jakimś procesie uzdatniania?
wygotuję porządnie , wysuszę i schowam - będzie na następną podmianę

Lech-u , już kiedyś pisałem - każdy ma swój rozum i każdy postępuje jak uważa za stosowne .
W zamian za Twoje dwie anegdoty dotyczące gwarancji , jedna moja .
Znajomy "zaoszczędził" na przeglądzie pieca CO Vaillant , jakaś pierdoła padła (do wychwycenia podczas przeglądu) i w te największe mrozy 3 doby siedział z rodziną przy "farelkach" a wodę do mycia grzał w czajniku .
Czegoś to dowodzi ? Nie , tak samo jak to że Twoja klima chodzi 8 lat .
Ratel

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17017
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#19

Post autor: Lech-u » śr lut 12, 2014 3:07 pm

Rhino, te anegdotki niczego nie dowodzą. Ani moje, ani Twoje. To prawda.
Co do tej mojej klimy: przyznaj, że to było bez sensu, żeby wymieniać filtr jak go nie używałem. Bo po co?

I wracając do Eheimów i ich wkładów: ja chętnie wymienię te wkłady jak się dowiem, dlaczego to należy zrobić. Jeśli to szkodzi rybom, roślinom, to wymienię zgodnie z instrukcją producenta. Ale tak chyba nie jest.
rhino pisze:wygotuję porządnie , wysuszę i schowam - będzie na następną podmianę
Ty też dopuszczasz inne działanie niż producent przewidział. Bo chyba w instrukcji nie podają takiego sposobu. A dlaczego tak chcesz postępować? Bo uważasz, że to jest racjonalne, nie zaszkodzi rybom, roślinom, albo myślisz, że wygotowanie i wysuszenie przywróci pierwotne właściwości tych wkładów.


Może inaczej zapytam: co się może stać z moim układem akwarium-filtr jeśli przez kolejnych kilka lat nie wymienię wkładów :?:
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#20

Post autor: rhino » śr lut 12, 2014 3:23 pm

Lech-u pisze:Co do tej mojej klimy: przyznaj, że to było bez sensu, żeby wymieniać filtr jak go nie używałem. Bo po co?
przyznaję
Lech-u pisze:Bo chyba w instrukcji nie podają takiego sposobu.
w instrukcji nie ale gdzieś na jakimś niemieckim forum była taka odpowiedź od Eheim (tylko bez gotowania) *.
Christo pisze:Gdzieś czytałem że z czasem pory wkładów zarastają filmem i ich wydajność spada, ale czy spada do zera, w to już za bardzo nie wierzę.
też czytałem o spadku wydajności i jeśli
Lech-u pisze:przez kolejnych kilka lat nie wymienię wkładów


to żadnej hekatomby nie będzie , filtracja będzie jedynie o "ileś tam" % mniej skuteczna niż mogłaby być .

* mogę poszukać oryginalnej odpowiedzi ale trochę to pewnie potrwa
Ratel


inerkoma
Uzależniony
Posty: 646
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#21

Post autor: inerkoma » sob gru 09, 2017 8:23 pm

Panowie - odkopuje temat :) - wywaliłem dziś ze swojego 2228 testowany pumex ogrodniczy i lawę, na ich miejsce wskoczył Substrat Pro. I tak: w dolnym koszu mam 3 gąbki, dwa kolejne wypełnione rzeczonym wkładem i na to fizelina. I teraz pytanie: jak w końcu robicie z tym wkładem eheima? Tzn. część przy czyszczeniu ałt i dosypujecie na to miejsce nowe złoże tak? A z tym wyjętym co dalej? Do gara, wygotować i wysuszyć i czeka na lepsze czasy?
Druga kwestia to jak macie ułożone u siebie te wkłady? Mój 2228 to typowy biolog, zapominałem dodać, że na wejściu siedzi sobie prefiltr również Eheim. Dzięki za info

Awatar użytkownika

PawelWaw
Zapaleniec
Posty: 451
Rejestracja: ndz maja 11, 2014 12:41 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola
Na imię mam: Pawel
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#22

Post autor: PawelWaw » sob gru 09, 2017 11:15 pm

Ja we wszystkich filtrach używam tylko Matrixa jako biologicznego . Wymieniam wkład co rok (połowa podczas jednego czyszczenia, druga połowa podczas kolejnego - czyszczę raz w miesiąc) . Zużyty wkład wyrzucam.


inerkoma
Uzależniony
Posty: 646
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#23

Post autor: inerkoma » sob gru 09, 2017 11:35 pm

Matrix czy Substrat pro chyba byłoby mi szkoda wywalić go do kosza - swoje kosztuje.

Awatar użytkownika

PawelWaw
Zapaleniec
Posty: 451
Rejestracja: ndz maja 11, 2014 12:41 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola
Na imię mam: Pawel
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#24

Post autor: PawelWaw » ndz gru 10, 2017 12:04 am

Przecież do grobu go nie zabiorę ;-) .

ps. Właśnie sobie to przeliczyłem i rocznie wymiana kosztuje mnie ok 120 zł w 5 szt. 2213
Ostatnio zmieniony ndz gru 10, 2017 12:13 am przez PawelWaw, łącznie zmieniany 2 razy.


krasnal
Guru
Posty: 2532
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#25

Post autor: krasnal » ndz gru 10, 2017 12:18 am

Po czyszczeniu (rzadkim) dokładam tylko świeże brykiety torfu :P
Reszta mediów filtracyjnych wraca do kubełków


inerkoma
Uzależniony
Posty: 646
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#26

Post autor: inerkoma » ndz gru 10, 2017 9:52 am

Hmm jeżeli zrobić tak jak rhino napisał czyli wymiana części wkładu po 1 - 1.5 roku to przy 2228 na długo styknie 2l wkładu w koszach i 2l zapasu na czarną godzinę ☺

@Lechu a Ty jak robisz u siebie?

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17017
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
Kontakt:

Wkłady filtracyjne - wymiana (po jakim czasie?)

#27

Post autor: Lech-u » ndz gru 10, 2017 10:40 am

Wymieniam czasami białe wkłady.
Ale nie za każdym czyszczeniem.
Resztę wkładów po prostu płuczę i lądują na miejscu w filtrze. Nie wymieniam ceramiki.

Raz mi się rozpuścił Ehem Mech Pro (czarne rurki z plastiku). Wymieniłem na ceramikę.

Filtry czyszczę raz na 6-9 miesięcy.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość