Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij! Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 10.03.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
Można zgłaszać zdjęcia do edycji Zdjęcie Miesiąca Luty 2018.

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

Sposoby na filtrację akwarium.

Autor
pio386
Bywalec
Posty: 53
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#1

Post autor: pio386 » pt gru 22, 2017 6:43 pm

Witajcie. Planuję wymianę filtra w moim 30-litrowym zbiorniku (40x25x30 cm). Filtr, który teraz posiadam to Aquael Fan Mini. Mam go od ponad roku i prawdę mówiąc jestem średnio zadowolony. Niby działa, niby coś tam filtruje, ale tak naprawdę nie wiem co to znaczy "krystalicznie czysta woda", ciągle pływają w niej jakieś "syfki". W dodatku po ponad roku używania szybko się zapycha i muszę go często czyścić. Nie wspominając o tym, że zabiera miejsce w akwarium. Myślałem o kaskadzie, ale niestety nie mam wystarczająco miejsca przy akwarium, nie chcę też ciąć pokrywy. Wpadł mi w oko filtr kubełkowy Aquael Minikani 80. Niby do zbiorników 45-80 l, ale może nadałby się do mniejszego akwarium? Z tego co zdążyłem poczytać widzę, że zbiera pozytywne opinie. Wiadomo, większa powierzchnia filtracyjna, możliwość stosowania wkładów, mógłbym go też bezproblemowo schować w szafce pod akwarium. No ale właśnie... czy to nie będzie przerost formy nad treścią w moim przypadku? Najbardziej obawiam się efektu pralki w akwarium, mimo że podobno można go regulować. Mam bojownika, a ta ryba nie lubi dużego ruchu wody. Co myślicie o tym filtrze i w ogóle o pomyśle pakowania kubełka do takiego małego zbiornika? Ewentualnie jaki inny filtr zewnętrzny moglibyście polecić?

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7719
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#2

Post autor: marcinzabki29 » pt gru 22, 2017 7:58 pm

Podłączanie filtra zewnętrznego w tak małym akwarium ma sens.
Ale czemu akurat ten filtr?
On ma osobno pompę, więc i tak zajmie Ci miejsce w akwarium.
Ja bym poszukał słabszego kubełka np. Eheima Classica 2211 lub 2213.
Ten drugi z pewnością będzie trzeba zdławić.
A gdy mimo wszystko będzie za mocny, to można w deszczownicy zrobić dodatkowe otwory i powiększyć te oryginalne.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 250
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#3

Post autor: mariom222 » pt gru 22, 2017 8:30 pm

sam pomysł nie jest zły tylko ciężko go zrealizować, ale przechodziłem przez coś podobnego więc czuję się zobowiązany podzielić doświadczeniami , u mnie też chodziło minikani z pompką mk-800 w małym litrażu i oczywiście zrobiła się wirówka, pamiętam że wtedy w każdy kosz oprócz mediów dołożyłem warstwę waty ,
pompka mk-800 jest dość słaba więc natychmiast spadła wydajność chociaż i tego było jeszcze za mało ,
za to po osłonięciu wlotu mini gąbką(pończochą,skarpetką,czymkolwiek co ma mniejsze od wlotu pory) wirówka się skończyła a taka ,,nadfiltracja,, spowodowała że przez jakiś czas był to najlepiej prezentujących się ze zbiorników,

dobrze też wypadł w takim małym zbiorniku multikani napędzany tą samą pompką,chociaż nikt go nie lubi i jest nazywany często ,,kubełkowym dziadostwem,,
tu akurat nie trzeba było zapychać niczym mediów , sam się zapchał już po kilku godzinach i wydajność była porównywalna do kapiącego kranu

przypomina mi się jednak szkoła kolegi Krasnal który przekonywał że im mniejsza wydajność (przepływ) w kubełku tym lepiej dla bakterii nitryfikacyjnych, zdążą się pożywić zamiast tylko przepłukać
dodam jeszcze że ten zbiornik z multikani też wyglądał zupełnie przyzwoicie
Dodano do tego postu po 4 minutach 43 sekundach
On ma osobno pompę, więc i tak zajmie Ci miejsce w akwarium.
z tą pompą to też nie tak do końca , ma możliwość umiejscowienia poza akwarium tylko dużo trudniej wtedy zalać,
ja musiałem użyć w takim wypadku drugiej pompki do samego zalania


Autor
pio386
Bywalec
Posty: 53
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#4

Post autor: pio386 » pt gru 22, 2017 10:10 pm

@ marcinzabki29, nie jestem jakoś szczególnie nastawiony na zakup tego Aquaela, po prostu mam budżet 200 zł i z tego co zdążyłem wygooglować, to w tej mniej więcej cenie jest to raczej polecany filtr.

@ mariom222, z kolei z Twojej wypowiedzi wynika, że raczej go nie polecasz :) Czy naprawdę tak trudne jest zalanie go przy pompce umieszczonej na zewnątrz akwarium? Nie ukrywam, że jeśli chodzi o takie kwestie techniczne to jestem "noga", wolałbym po prostu kupić coś, co podłączę i zacznie działać, bez jakiegoś kombinowania. Oczywiście zależy mi, żeby pompa była poza zbiornikiem. Czy znacie ewentualnie jakieś inne filtry w tej cenie, z którymi nie ma tego typu problemów? O Eheimie słyszałem, no ale cena trochę odstrasza.

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2535
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#5

Post autor: cinek1916 » sob gru 23, 2017 9:18 am

Do 200zł na allegro masz z pięć Eheimów 2213. Do tego węże i zaworek z castoramy i nic więcej nie trzeba.
Mam 2213 z deszczownicą w 33l.
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek


Wojtekxxx9

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#6

Post autor: Wojtekxxx9 » sob gru 23, 2017 10:08 am

Ikola 150. Cicha, energooszczedna, tania, polska


Autor
pio386
Bywalec
Posty: 53
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#7

Post autor: pio386 » sob gru 23, 2017 10:51 am

cinek1916 pisze:
sob gru 23, 2017 9:18 am
Do 200zł na allegro masz z pięć Eheimów 2213. Do tego węże i zaworek z castoramy i nic więcej nie trzeba.
Mam 2213 z deszczownicą w 33l.
Wiem, że Eheim to ceniona marka i pewnie mało awaryjna, ale jednak wolę kupić nowy filtr, a w tej cenie nie ma szans.
Wojtekxxx9 pisze:
sob gru 23, 2017 10:08 am
Ikola 150. Cicha, energooszczedna, tania, polska
Zainteresowałeś mnie bardzo tą Ikolą :) Orientujesz się może, czy ten filtr ma możliwość regulacji przepływu?
Ostatnio zmieniony sob gru 23, 2017 10:52 am przez pio386, łącznie zmieniany 1 raz.


Wojtekxxx9

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#8

Post autor: Wojtekxxx9 » sob gru 23, 2017 11:16 am

Tak. Ma mozkiwosc skrecenia na zawarlch. Zreazta ta seria ikoli stawia na pojemnoac a nie przeplyw

Awatar użytkownika

miro
Miszcz
Posty: 3123
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#9

Post autor: miro » sob gru 23, 2017 11:26 am

A może problem leży po str. wielkości zbiornika ? :-D
Pomyśl o większym


Autor
pio386
Bywalec
Posty: 53
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#10

Post autor: pio386 » sob gru 23, 2017 11:34 am

Wojtekxxx9 pisze:
sob gru 23, 2017 11:16 am
Tak. Ma mozkiwosc skrecenia na zawarlch. Zreazta ta seria ikoli stawia na pojemnoac a nie przeplyw
Dzięki za info. W takim razie zdecyduję się na ten filtr. Gdyby nie ta pompka w Aquaelu, to już bym go kupował (przywiązanie do firmy), ale jak czytam że są problemy z zalewaniem tego kubełka, to nie będę kombinował. PS. My to chyba znamy się z forum o bojownikach? :)
miro pisze:
sob gru 23, 2017 11:26 am
A może problem leży po str. wielkości zbiornika ? :-D
Pomyśl o większym
Chciałbym, niestety nie mam teraz możliwości. W planach zbiornik co najmniej 200 litrów, ale najpierw mieszkanie muszę wyremontować :)


Wojtekxxx9

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#11

Post autor: Wojtekxxx9 » sob gru 23, 2017 1:09 pm

No jasne ze sie znamy :-)
Ta ikola w clariansie chyba 160 kosztuje

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7719
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#12

Post autor: marcinzabki29 » sob gru 23, 2017 2:13 pm

Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
pio386
Bywalec
Posty: 53
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#13

Post autor: pio386 » sob gru 23, 2017 4:18 pm

No i zrobiłem sobie prezent na gwiazdkę. W Clariasie mieli chyba ostatnią sztukę tego filtra. Dokupiłem trochę ceramiki, bo ten węgiel aktywny co jest w zestawie raczej się nie przyda. Powiedzcie mi teraz jak odpalić ten filtr, żeby wszystko grało. Rozumiem, że najpierw próba z wiaderkiem w wannie? ☺️

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 250
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#14

Post autor: mariom222 » sob gru 23, 2017 4:58 pm

powinno się każdy nowy czy używany filtr przepłukać wodą (ja dodaję jeszcze trochę octu) ,po to by nie pływały w akwarium jakieś poprodukcyjne drobiny ,u mnie to akurat akcja w wannie ,
zalewam filtr do pełna z kranu ,zamykam głowicę,obok wiaderko pełne wody z dodatkiem octu gdzie zanurzam wlot i wylot (ocet w śladowych ilościach nie zaszkodzi rybom czy roślinom) pompuję pompką ręczną aż z wylotu przestaną lecieć bąbelki i uruchamiam,
po kilkunastu minutach zmieniam wodę bez octu i jeszcze raz ta sam procedura,

oczywiście prawie każdy ma swój sposób na uruchamianie kubełków ja akurat wypracowałem sobie taki

te ikole też mi się podobają ale model 450 to już powyżej 3 stówek


Wojtekxxx9

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#15

Post autor: Wojtekxxx9 » sob gru 23, 2017 5:21 pm

mariom222, kombinujesz z tym filtrem :-)
pio386, zakladasz weze, wlotowy zaciagasz woda i jak zacznie leciec to blokujesz zawor. Odkrecesz troszke ten pizdryk na gorze (ma lewy gwint), zakkadasz zawory, odkrecasz powoli wlotowy. Przez pizdryk zacznie woda leciec. Zakrecasz go panietajac ze lewy gwint, wlaczasz filtr
Dodano do tego postu po 52 sekundach
mariom222, model 400maxx 295 zl w Clarians

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 250
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#16

Post autor: mariom222 » sob gru 23, 2017 5:36 pm

Wojtekxxx9 pisze:
sob gru 23, 2017 5:21 pm
mariom222, kombinujesz z tym filtrem
wiesz, my ze służb jesteśmy przeczuleni na punkcie antyseptyki :)

chociaż zupełnie inaczej zalewam kubełek który jest już sprawdzony ,czysty i bez patogenów
instaluje to wtedy wszystko od razu w akwarium i we wlot wkładam pompkę zanurzoną w akwarium omijając wszystkie pompy ręczne czy odkręcanie czegokolwiek ,30 s i zalane oraz odpowietrzone (no czasem muszę lekko kubełkiem wstrząsnąć na koniec)


Wojtekxxx9

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#17

Post autor: Wojtekxxx9 » sob gru 23, 2017 5:51 pm

Mi wczoraj zalanie Ikoli 400maxx zajelo 1minute :-)

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 250
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#18

Post autor: mariom222 » sob gru 23, 2017 6:13 pm

zaraz dostane ochrzan za offtopy ,ta ikola 400max to to samo co ikola 450? bo tylko taką widzę w ofercie ,
jeśli nie, to która lepsza (większa/mocniejsza) ?


Autor
pio386
Bywalec
Posty: 53
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#19

Post autor: pio386 » sob gru 23, 2017 6:16 pm

Dzięki za odpowiedzi. Za chwilę zacznę działać, chociaż przyznam, że to co piszecie to dla mnie czarna magia ;) Podpowiedzcie jeszcze proszę w kwestii wkładów filtracyjnych. W tym filtrze jest jeden koszyk - jako pierwsza od góry jest wata, niżej gąbka. Chciałbym jeszcze wrzucić trochę ceramiki. Problem w tym, że nie wiem jak to zrobić, bo w koszyku nie ma już miejsca (wata i gąbka wchodzą "na styk"). Podejrzewam jednak, że się da, jeśli producent do zestawu dołącza węgiel aktywowany (dla mnie zbędny).

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 250
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#20

Post autor: mariom222 » sob gru 23, 2017 7:09 pm

wspominałeś coś o syfku w akwarium i mało klarownej wodzie, wydaje się że najlepiej byłoby gdybyś zostawił te media które są na kilka dni, niech syfek się przefiltruje ,
potem wyrzucasz watę bo na dłuższą metę i tak co chwila trzeba by ją wymieniać i szkoda miejsca w kubełku ,zamiast niej wkładasz ceramikę i niech tak sobie chodzi ze dwa miesiące
węgiel możesz odłożyć ,może kiedyś się przyda jak będziesz ,odpukać ,musiał leczyć ryby i czyścić wodę po lekarstwach

mała rada jeszcze, gdyby po jakimś czasie(tygodniu,dwóch) spadł mocno przepływ , nie bierz się od razu za czyszczenie całego kubełka, najczęściej okazuje się że to zapchany wlot/prefiltr albo deszczownica więc wystarczy tylko to przepłukać

ps: sprzątanie świąteczne mam już za sobą więc mogę trochę podyżurować przy komputerze i jeśli w trakcie akcji z kubełkiem działoby się coś niespodziewanego może uda się coś doradzić, sam pamiętam jak takiej pomocy z pierwszym filtrem potrzebowałem a nie znałem wtedy jeszcze Fawy
Ostatnio zmieniony sob gru 23, 2017 7:16 pm przez mariom222, łącznie zmieniany 1 raz.


Wojtekxxx9

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#21

Post autor: Wojtekxxx9 » sob gru 23, 2017 7:21 pm

mariom222, to sa dwa rozne filtry. 450 jest pierwszym modelem. Ma mniejszy przelyw ale dosc duze zloze biologiczne. W 350 jest 6l. Podejrzewam ze w 450 beezie wiecej.
400Maxx to druga seria. Teoretyczny przepluw 1200l/m ale ok 4l biologii tylko.


Autor
pio386
Bywalec
Posty: 53
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#22

Post autor: pio386 » sob gru 23, 2017 7:30 pm

@mariom222, dzięki za porady, zrobię jak piszesz. Znalazłem taki fimik: https://www.youtube.com/watch?v=l0U88ZlQZVc
Robię tak jak od 4:00. Z tymże za akwarium służy mi wiadro. Po wykonaniu opisanych tam kroków włączam filtr i on po prostu brzęczy, nie ma w ogóle przepływu wody. Co robię nie tak? Bo na pewno coś robię nie tak :)

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 250
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#23

Post autor: mariom222 » sob gru 23, 2017 7:51 pm

jeśli brzęczy i hałasuje oznacza to tylko jedno , wirnik w głowicy nie ma wody, nie trzymaj tego włączonego za długo bo uszkodzisz wirnik,
te końcowe zalewanie w ikoli na filmiku wygląda trochę dziwnie ale w/g mnie powinno już napełnić głowicę
a tak w ogóle to ten filtr ma ręczną pompkę ? wyglądało na to że tak ale teraz już nie jestem taki pewien, jeśli tak to czy jej użyłeś?
jeśli nie ma to trzeba będzie zmienić strategię działania :)


Autor
pio386
Bywalec
Posty: 53
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#24

Post autor: pio386 » sob gru 23, 2017 7:53 pm

Nie ma ręcznej pompki, albo ja o czymś nie wiem ;) Być może problem w tym, że filtr stoi w nieodpowiedniej odległości od wiadra (za nisko?).


Wojtekxxx9

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#25

Post autor: Wojtekxxx9 » sob gru 23, 2017 8:13 pm

Nie ma pompki. Za to na gorze masz takie kolo. Je sie odkreca i tam sie wody dolewa do pelna.
Dodano do tego postu po 1 minucie 24 sekundach
Jak ja kupowalem to instrukcje obrazkowa dorzucali. Ale to moze tylko w wiekszych :lol:

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 250
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#26

Post autor: mariom222 » sob gru 23, 2017 8:17 pm

chyba złapałem o co chodzi ,to co na filmiku wygląda jak pompka (to takie duże okrągłe na szczycie filtra) to chyba taki zwykły otwieralny kapsel udający pompkę ,trzeba pamiętać że ikola imituje eheimy i pewnie stąd taki a nie inny wygląd,
sumując jeśli to nie pompka i nie da się jej wcisnąć (na pewno?) to trzeba zdać się na grawitację
spróbuj zalać ile się da po sam korek wnętrze filtra ,jak się uda także wężyki i wiaderko z wodą (nie filtr) podnieść np metr wyżej i uruchomić


Wojtekxxx9

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#27

Post autor: Wojtekxxx9 » sob gru 23, 2017 8:31 pm

Tego sie nie wciska tylko odkrece. W prawo. I tam sie dolewa wode do konca :-)

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 250
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#28

Post autor: mariom222 » sob gru 23, 2017 8:47 pm

Wojtekxxx9 pisze:
sob gru 23, 2017 8:31 pm
Tego sie nie wciska tylko odkrece. W prawo. I tam sie dolewa wode do konca :-)
to że nie ma tam pompki już do mnie dotarło, a pamiętasz może ze swojego doświadczenia czy zalanie tego czegoś (korka) zawsze skutkowało odpaleniem wiaderka?
pytam bo to trochę takie nietypowe rozwiązanie a sam mam ochotę na tą 400max


Autor
pio386
Bywalec
Posty: 53
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#29

Post autor: pio386 » sob gru 23, 2017 9:03 pm

Chyba już załapałem o co w tym chodzi. Ten filtr ma problem z zassaniem wody do węża dopływowego. Trzeba mu tej wody mu dostarczyć manualnie :). Zrobiłem tak:
- zalałem filtr do pełna
- wąż zasysający napełniłem wodą do pełna (przy zamkniętym zaworze), oba węże wrzuciłem do wiadra
- odkręciłem zawory, włączyłem filtr i poszło :)

Zauważyłem tylko, że jak zawory są maksymalnie otwarte, to słychać lekkie syczenie. Pewnie filtr musi trochę pochodzić żeby się odpowietrzył.

Przy okazji pytanko - w jaki sposób najlepiej zmniejszać przepływ - czy na zaworze wlotowym, czy wylotowym. A może na obu na raz w takim samym zakresie?


Wojtekxxx9

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#30

Post autor: Wojtekxxx9 » sob gru 23, 2017 9:19 pm

400max ma pompke. Dwa ruchy i filtr zalany.
pio386, jakbys dokladnie przeczytal co napisalem wczesniej to bys problemu nie mial.
Dodano do tego postu po 43 sekundach
Filtr skrecacz ZAWSZE na wylocie

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość