Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

Sposoby na filtrację akwarium.
Awatar użytkownika

Autor
brenda
Zapaleniec
Posty: 378
Rejestracja: wt sty 31, 2017 10:42 pm
Lokalizacja: Wielkopolska
Na imię mam: Agata
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#1

Post autor: brenda » ndz sty 07, 2018 6:41 pm

Nadal jestem na etapie intensywnego planowania mojego nowego akwarium. Może pamiętacie, że rozważałam 300l z hamburgiem. Zachęca mnie cena i całkowite bezpieczeństwo. Zniechęcają wszechobecne opinie, że będę się męczyć z błoną bakteryjną.
Znajomi namawiają mnie na sumpa, bo to świetne, bezpieczne, wydajne i o rety. Niestety odrzuca mnie cena i ryzyko zalania domu.

Pomyślałam więc o miksie tych dwóch opcji - kaseciak.
Rzecz w tym, że jestem absolutnie upośledzona manualnie. Samodzielne wykonanie przekracza moje możliwości. Mam problem z cięciem papieru wzdłuż narysowanej linii a co dopiero z akwarystycznymi projektami DIY.

Szukam, szukam i nie znajduję. Stąd pytanie. Czy da się kupić gotowe coś na kształt filtra kasetowego (inaczej mówiąc "wewnętrznego filtra przepływowego" czy jakoś tak)? Jeśli tak to gdzie i jak? A moze robiąc szkło na zamówienie mogę od razu kazać wykleić odpowienio? Na jakiejś erybce czy innym cudzie? JAk to się odbywa? Mówię im "ludzie, róbcie kaseciaka" czy sama muszę wyrysować?
Jest:
20l - Dolina Krewetek
112l towarzyskie
W planach: 112l BW i ok 300l towarzyskiego

Awatar użytkownika

SHARK
Gaduła
Posty: 160
Rejestracja: ndz gru 03, 2017 9:39 pm
Lokalizacja: Warszawa, Bemowo
Na imię mam: Borys
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#2

Post autor: SHARK » ndz sty 07, 2018 6:49 pm

brenda pisze:
ndz sty 07, 2018 6:41 pm
JAk to się odbywa? Mówię im "ludzie, róbcie kaseciaka" czy sama muszę wyrysować?
Obawiam się, że będziesz musiała podać im więcej szczegółów i wcale tak łatwo nie będzie, jakiś rysunek jak to ma wyglądać pewnie będzie potrzebny (ale mogę się mylić).
obrazek

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10803
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#3

Post autor: marcinzabki29 » ndz sty 07, 2018 6:58 pm

W zasadzie do filtra kasetowego potrzebujesz tylko kawałka szyby wklejonego z tyłu akwarium w odpowiednim miejscu.
Resztę zrobisz Sama, z pewnością dasz radę.
Ale tak się zastanawiam czemu Chcesz tak kombinować?
Nie lepiej podłączyć po prostu dwa kubełki?
Z tego co się orientuje, to filtr kasetowy jest dobry do mniejszych akwarii.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Autor
brenda
Zapaleniec
Posty: 378
Rejestracja: wt sty 31, 2017 10:42 pm
Lokalizacja: Wielkopolska
Na imię mam: Agata
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#4

Post autor: brenda » ndz sty 07, 2018 7:09 pm

kubełki mają kilka minusów.
Po pierwsze: drożej, niż hamburg czy kaseciak
Po drugie: zajmuje miejsce. A ja będę miała zbiornik od tyłu i od boków ściśle przylegający do sciany. Dyndających z przodu kabli absolutnie sobie nie wyobrażam.
Po trzecie: woda opuszcza akwarium. Mieszkam u teściów i wciąz muszę słuchać "po co Ci to, czemu chcesz nam zalać dom, zniszczysz wszystkie meble i podłogi jak coś przecieknie". Kaseciak czy hamburg wykluczają to ryzyko.

Byłam jeszcze namawiana na kubełek podłączony do dna rurkami w jakiś sposób, ale wizja akwarium z dziurą w dnie przeraża mnie jeszcze bardziej.
Jest:
20l - Dolina Krewetek
112l towarzyskie
W planach: 112l BW i ok 300l towarzyskiego

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2535
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#5

Post autor: cinek1916 » ndz sty 07, 2018 7:36 pm

brenda pisze:
ndz sty 07, 2018 6:41 pm
Znajomi namawiają mnie na sumpa, bo to świetne, bezpieczne, wydajne i o rety. Niestety odrzuca mnie cena i ryzyko zalania domu.
Sump wcale nie musi być droższą opcją niż dobry kubeł. I wcale nie jest opcja bardziej niebezpieczną od kubłów.

Edyta: Może takie coś od Juwela?

https://www.youtube.com/watch?v=3de4L9dehzc
Ostatnio zmieniony ndz sty 07, 2018 7:49 pm przez cinek1916, łącznie zmieniany 1 raz.
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10803
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#6

Post autor: marcinzabki29 » ndz sty 07, 2018 8:01 pm

Kurde, teraz załapałem, że źle skojarzyłem, pomyliłem kasetowy z rynnowym.
Pozdrawiam Marcin


Wojtekxxx9

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#7

Post autor: Wojtekxxx9 » ndz sty 07, 2018 8:37 pm

Jakie ryzyko zalania w sumie? Przecież sympatyczna dobiera się w takim sposób, żeby jego pojemność była większa niż komina.

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2535
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#8

Post autor: cinek1916 » ndz sty 07, 2018 8:52 pm

Wojtekxxx9 pisze:
ndz sty 07, 2018 8:37 pm
żeby jego pojemność była większa niż komina.
Jest jeszcze woda w rurach, spiętrzenie na grzebieniu, różnica poziomów w komorach sumpa.
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek


Wojtekxxx9

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#9

Post autor: Wojtekxxx9 » ndz sty 07, 2018 8:54 pm

Ale to wszystko do wyliczenia, sprawdzenia. W każdym razie po zaniku zasilania wszystko ma się w sumpie zmieścić.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17347
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#10

Post autor: Lech-u » ndz sty 07, 2018 8:56 pm

Wojtekxxx9 pisze:
ndz sty 07, 2018 8:54 pm
W każdym razie po zaniku zasilania wszystko ma się w sumpie zmieścić.
Tak samo działa np. hydropinika. W przypadku awarii wszystko (woda) zostaje tam, gdzie jej miejsce. I nigdzie poza.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10803
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#11

Post autor: marcinzabki29 » ndz sty 07, 2018 8:59 pm

Wszystko fajnie i prosto, tylko Koleżanka wyraźnie napisała, że nie może mieć filtracji po za akwarium. No cóż, tak bywa.

A może filtr hydroponiczny?
W jego przypadku, tak jak pisze Lechu, nie ma niebezpieczeństwa zalania mieszkania.
Ostatnio zmieniony ndz sty 07, 2018 9:01 pm przez marcinzabki29, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 431
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#12

Post autor: ahr » ndz sty 07, 2018 9:00 pm

Jak już spawasz stelaż pod szkło, to możesz i nadstawkę pod hydro dospawać. A do tego wielu wyliczeń nie potrzeba.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"

Awatar użytkownika

Autor
brenda
Zapaleniec
Posty: 378
Rejestracja: wt sty 31, 2017 10:42 pm
Lokalizacja: Wielkopolska
Na imię mam: Agata
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#13

Post autor: brenda » ndz sty 07, 2018 9:11 pm

Wiem, że w dobrze zrobionym sumpie nic nie ma prawa się przelać, nawet jak nie ma prądu. Wiem tez, że jeśli da się cokolwiek zrobić źle, to ja to zrobię. Nawet kiedyś bloga pisałam o własnym niedorajdstwie. Poza tym jestem osobą, której niezniszczalny Eheim classic zalewał podłogę. Stawiam na bezpieczeństwo tym razem :p
Jest:
20l - Dolina Krewetek
112l towarzyskie
W planach: 112l BW i ok 300l towarzyskiego

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10803
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#14

Post autor: marcinzabki29 » ndz sty 07, 2018 9:13 pm

brenda pisze:
ndz sty 07, 2018 9:11 pm
Stawiam na bezpieczeństwo tym razem
Czyli co, hydroponika wchodziłaby w grę?
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17347
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#15

Post autor: Lech-u » ndz sty 07, 2018 9:14 pm

brenda pisze:
ndz sty 07, 2018 9:11 pm
Wiem tez, że jeśli da się cokolwiek zrobić źle, to ja to zrobię.
Jesteś zatem mistrzynią złegorobienia. BRAWO!

Sump i hydroponika są bezpieczne. Naprawdę.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Wojtekxxx9

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#16

Post autor: Wojtekxxx9 » ndz sty 07, 2018 9:30 pm

Faktycznie skoro planujesz baniak od początku to hydroponika była by super.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10803
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#17

Post autor: marcinzabki29 » ndz sty 07, 2018 9:33 pm

Wojtekxxx9 pisze:
ndz sty 07, 2018 9:30 pm
hydroponika była by super.
I nawet gdy coś popsujesz - jak to piszesz - to nic się po za akwarium nie wyleje.
A ładna hydroponika, to dopiero jest ozdoba, sam chciałem zrobić, ale niestety, nie ma szans na następne akwarium.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Autor
brenda
Zapaleniec
Posty: 378
Rejestracja: wt sty 31, 2017 10:42 pm
Lokalizacja: Wielkopolska
Na imię mam: Agata
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#18

Post autor: brenda » ndz sty 07, 2018 9:36 pm

Dajcie mi czas na wygooglowanie, bo na razie nie wiem o czym mówimy :D
Jest:
20l - Dolina Krewetek
112l towarzyskie
W planach: 112l BW i ok 300l towarzyskiego

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 431
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#19

Post autor: ahr » ndz sty 07, 2018 9:38 pm

Koryto z kwiatkami wiszące nad akwarium, w którym dołem przepływa sobie woda i wraca do akwa.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10803
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#20

Post autor: marcinzabki29 » ndz sty 07, 2018 9:38 pm

O czymś takim
Obrazek
Zdjęcie zapożyczone z netu
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Autor
brenda
Zapaleniec
Posty: 378
Rejestracja: wt sty 31, 2017 10:42 pm
Lokalizacja: Wielkopolska
Na imię mam: Agata
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#21

Post autor: brenda » ndz sty 07, 2018 9:57 pm

wygląda ekstra.
Podoła w takim litrażu? Dadzą radę z tym średnio wymagające rośliny (rotala, wąkrotka i takie tam low-techowe)?
Chyba na cinkowym regale takie coś widziałam. Albo nie?
Jest:
20l - Dolina Krewetek
112l towarzyskie
W planach: 112l BW i ok 300l towarzyskiego

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10803
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#22

Post autor: marcinzabki29 » ndz sty 07, 2018 9:59 pm

Duże akwarium duża hydroponika.
Da radę.
Roślinki też dadzą radę, nawet te w akwarium :wink:
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17347
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#23

Post autor: Lech-u » ndz sty 07, 2018 10:01 pm

Te na dole - mogą być dowolne, ale akwarystyczne. A te na górze to najlepiej takie, które "ciągną" syfek z wody, czyli szybko rosną.
Ale u mnie mam storczyki, które nie są mistrzami świata w szybkim rośnięciu. I od kilku miesięcy nie podmieniam wody.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 431
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#24

Post autor: ahr » ndz sty 07, 2018 10:03 pm

Przy dobrze obsadzonej hydroponice rośliny w akwarium mają mniejsze szanse. To z reguły wyżera z wody wszystko. Oprócz tradycyjnych skrzydłokwiatów podobno świetnie w tym rośnie np. bazylia.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17347
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#25

Post autor: Lech-u » ndz sty 07, 2018 10:06 pm

ahr pisze:
ndz sty 07, 2018 10:03 pm
podobno świetnie w tym rośnie np. bazylia.
Tak, też słyszałem i czytałem, że tzw. "zioła" kuchenne świetnie sobie radzą w hydroponice.

I teściowi ścinasz koper lub bazylię z hydroponiki prosto do zupy rybnej i nawet nie piśnie, że mu chałupę zalejesz.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
brenda
Zapaleniec
Posty: 378
Rejestracja: wt sty 31, 2017 10:42 pm
Lokalizacja: Wielkopolska
Na imię mam: Agata
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#26

Post autor: brenda » ndz sty 07, 2018 10:08 pm

a jak to jakoś przeleję, zepsuję, cokolwiek?
Donica się przelewa, ale że jest nad baniakiem to nie ma czego się bać, woda wraca do zbiornika bokami a nie na podłogę?
Dodano do tego postu po 1 minucie 34 sekundach
ps. mówiłam już, ze jestem beznadziejna z fizyki? Nie smiejcie się z moich pytań :P
Jest:
20l - Dolina Krewetek
112l towarzyskie
W planach: 112l BW i ok 300l towarzyskiego

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17347
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#27

Post autor: Lech-u » ndz sty 07, 2018 10:09 pm

W hydroponice robisz jeden "normalny" odpływ oraz drugi "awaryjny".
I nie ma "bata", żeby się przelało na podłogę.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10803
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#28

Post autor: marcinzabki29 » ndz sty 07, 2018 10:25 pm

brenda pisze:
ndz sty 07, 2018 10:08 pm
mówiłam już, ze jestem beznadziejna z fizyki?
Agata, więcej wiary w Siebie, będzie dobrze :keep:
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Autor
brenda
Zapaleniec
Posty: 378
Rejestracja: wt sty 31, 2017 10:42 pm
Lokalizacja: Wielkopolska
Na imię mam: Agata
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#29

Post autor: brenda » ndz sty 07, 2018 10:47 pm

Kurde mol. Mówię mężowi o tych różnych opcjach. Opowiadam co jak działa. A on zdziwiony "nie wolisz zwykłego kubełka? Po co kombinujesz? Ojcem się nie przejmuj, innym domów nie zalewa to czemu nam ma?". No to bąknęłam coś, że chciałam obniżyć koszty. "Po co? Rób porządnie, nie tanio. Albo tak jak chcesz, albo wcale, inaczej bez sensu" hmm

To plan bieżący jest taki: z racji krzywych ścian jest cień możliwości, że będę miała gdzie puścić węże. Okaże się po wstawieniu stelaża. Wtedy zacznę solidnie myśleć bo i tak trochę minie, zanim na szkło uciułam pieniądze
Jest:
20l - Dolina Krewetek
112l towarzyskie
W planach: 112l BW i ok 300l towarzyskiego

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17347
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Filtr kasetowy (nie)własnej roboty

#30

Post autor: Lech-u » ndz sty 07, 2018 10:51 pm

To może w ścianie warto lekko "podkuć", żeby tam zmieścić węże?
Zrób porządnie, nie tanio. Albo jak chcesz, albo wcale, inaczej bez sensu.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

ODPOWIEDZ