"Pińcet+" część 1 - Filtracja

Sposoby na filtrację akwarium.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
JJP2
Zapaleniec
Posty: 351
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

"Pińcet+" część 1 - Filtracja

#1

Post autor: JJP2 » czw kwie 12, 2018 11:41 pm

Witajcie.
Mam pytanie dotyczące nowego projektu. W założeniu w baniaku ma być clear water z SA. Pielęgniczki, L-ki, rozpraszacze. Roślinki.

Wersja I
Mam zbiornik 150x50x70 z kominem i do tego sump 140x40x40.
Wady:
- waga całości ca 1T,
- brak miejsca w szafce na cokolwiek poza sumpem.
Zalety:
- cena (dołożyć pompę, pumeksy, gąbki w komin, fizelinę).

Wersja II
Mam zbiornik 150x50x70 z kominem i do tego kubełek + Turbo 2000 Aquaela.
Wady:
- cena (duży kubełek + Turbo 2000).
Zalety:
- waga całości ca 700 kg,
- miejsce w szafce na wszystkie graty.

Poproszę o wybór/wskazanie rozwiązania lepszego ze zrozumiałym komentarzem. A może na podstawie Waszej wiedzy i porad stworzyć wersję III?
Jaką? Nie wiem. Zależy od Waszych porad.
Z góry dziękuję za udział w dyskusji.
Baniak
Obrazek
Sump
Obrazek
Ostatnio zmieniony czw kwie 12, 2018 11:45 pm przez JJP2, łącznie zmieniany 2 razy.


Wojtekxxx9
Noble
Posty: 1447
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

"Pińcet+" część 1 - Filtracja

#2

Post autor: Wojtekxxx9 » pt kwie 13, 2018 8:46 am

Jak już masz baniak z kominem to by sympatyczna wypadało. Ale po co taki wielki? Nie wystarczy 80x35x40?

Awatar użytkownika

Autor
JJP2
Zapaleniec
Posty: 351
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

"Pińcet+" część 1 - Filtracja

#3

Post autor: JJP2 » pt kwie 13, 2018 8:52 am

Bo jak widzisz sump przejęty z dobrodziejstwem inwentarza. Duży bo jest z dolewką.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17535
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

"Pińcet+" część 1 - Filtracja

#4

Post autor: Lech-u » pt kwie 13, 2018 8:59 am

Dlaczego martwisz się o wagę zestawu?
Strop?

Ja bym wybrał wersję z sumpem (z tych dwóch podanych wariantów przez Ciebie).

U mnie 500 pracuje na dwóch EHEIMach kubełkowych i też daje radę. Ale nie proponuję takiego rozwiązania bo piszesz o kosztach, więc uznałem, że ten czynnik jest decydujący.

Ale jeśli nie, to wariant III: akwarium + 2 duże kubełki EHEIMa.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
JJP2
Zapaleniec
Posty: 351
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

"Pińcet+" część 1 - Filtracja

#5

Post autor: JJP2 » pt kwie 13, 2018 2:22 pm

Lech-u pisze:
pt kwie 13, 2018 8:59 am
Dlaczego martwisz się o wagę zestawu?
Strop?
Bardziej o podłogę. Grom jasny wie co budowlańcy odwalili podczas budowy. Jak odwalili kolejną fuszerkę to np. za chwilę będę miał akwarium 30 cm niżej (parkiet+wylewka+styropian).
Lech-u pisze:
pt kwie 13, 2018 8:59 am
Ale jeśli nie, to wariant III: akwarium + 2 duże kubełki EHEIMa.
To chyba traktowałbym jak wariant II bis.
Po akcji jaką opisywałem w poście z przyduchą wkropce tylko to, że na szybko (w 3 minuty dosłownie) mogłem wyczyścić filtr i dać przez niego napowietrzanie uratowałem obsadę (no może nie tylko to ale znacznie przyśpieszyło działanie). Teraz przy gaszeniu światła z automatu podaję powietrze przez filtr.
Dlatego też świadomie dałem ten Turbo2000 z miejscem na media filtracyjne (awaryjnie można tam np. wrzucić węgiel po jakimś leczeniu czy media na fosforany). Można to zrobić szybko, nawet bardzo szybko.
Co do kosztów to tak masz rację.
Chcę to bardzo budżetowo zrobić.
A jak coś zaoszczędzę to na bogatszą obsadę pójdzie lub filtr RO.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17535
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

"Pińcet+" część 1 - Filtracja

#6

Post autor: Lech-u » pt kwie 13, 2018 2:30 pm

JJP2 pisze:
pt kwie 13, 2018 2:22 pm
Bardziej o podłogę. Grom jasny wie co budowlańcy odwalili podczas budowy. Jak odwalili kolejną fuszerkę to np. za chwilę będę miał akwarium 30 cm niżej (parkiet+wylewka+styropian).
Wiesz, że np. szafa gdańska z zawartością może ważyć grubo ponad 1,5 tony?
Jakoś nikt się nie martwi jak stawia taki mebel w mieszkaniu.

A o akwarium zawsze się martwimy.

Szafka pod akwarium wytrzymuje, to podłoga nie wytrzyma?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
JJP2
Zapaleniec
Posty: 351
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

"Pińcet+" część 1 - Filtracja

#7

Post autor: JJP2 » pt kwie 13, 2018 2:41 pm

Lech-u pisze:
pt kwie 13, 2018 2:30 pm
Wiesz, że np. szafa gdańska z zawartością może ważyć grubo ponad 1,5 tony?
O i przypomniałeś mi nauczyciela od PTiKM ze szkoły:
"Na haku o grubości palca wieszamy szafę trzydrzwiową gdańską z lustrem na to amerykanka z grubą teściową i ... wytrzyma. Warunek konieczny: hak ma pracować na ścinanie." :rock:
Dobra czyli wersja I - wersja II (do przerwy 2:0). :viva:

A i tak chyba przy tej wersji jestem za tym aby dać do środka takie Turbo i już może tylko Turbo1000, bo deszczownicą nie ruszę całości wody a on postawiony w jednym rogu ruszy dodatkowo wodę. Dobrze myślę? Czy to przerost formy nad treścią?

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17535
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

"Pińcet+" część 1 - Filtracja

#8

Post autor: Lech-u » pt kwie 13, 2018 2:43 pm

JJP2 pisze:
pt kwie 13, 2018 2:41 pm
Czy to przerost formy nad treścią?
Nic nie zrozumiałem...
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
JJP2
Zapaleniec
Posty: 351
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

"Pińcet+" część 1 - Filtracja

#9

Post autor: JJP2 » pt kwie 13, 2018 2:45 pm

Dodatkowy wewnętrzny filtr przy sumpie.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17535
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

"Pińcet+" część 1 - Filtracja

#10

Post autor: Lech-u » pt kwie 13, 2018 2:47 pm

A po co?
Żeby wodę mieszał?

Z sumpa możesz poprowadzić dwa wyloty z pompy i osiągniesz to samo, tylko bez gratów w akwarium.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
JJP2
Zapaleniec
Posty: 351
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

"Pińcet+" część 1 - Filtracja

#11

Post autor: JJP2 » pt kwie 13, 2018 2:52 pm

Lech-u pisze:
pt kwie 13, 2018 2:47 pm
Z sumpa możesz poprowadzić dwa wyloty z pompy i osiągniesz to samo, tylko bez gratów w akwarium.
No w sumie w kominie są trzy otwory (2x25 mm i 1x32mm).

Awatar użytkownika

Komarowa
Noble
Posty: 1184
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Telefon: 508588445
Lokalizacja: Warszawa/Bemowo
Na imię mam: Agnieszka
Płeć:

"Pińcet+" część 1 - Filtracja

#12

Post autor: Komarowa » pt kwie 13, 2018 4:39 pm

Piotrze :-D jeszcze jeden wazon :D
Sama zdecyduję, kiedy chcę dorosnąć.

Awatar użytkownika

Autor
JJP2
Zapaleniec
Posty: 351
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

"Pińcet+" część 1 - Filtracja

#13

Post autor: JJP2 » pt kwie 13, 2018 4:55 pm

Aga. W sumie dwa bo jeszcze sump :mrgreen:

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10973
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

"Pińcet+" część 1 - Filtracja

#14

Post autor: marcinzabki29 » pt kwie 13, 2018 11:23 pm

Skoro Chcesz coś, co ma za zadanie ruszać wodą, to możesz wsadzić cyrkulator.
Za około 5 dyszek, można już jakiś rozsądny zakupić.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Autor
JJP2
Zapaleniec
Posty: 351
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

"Pińcet+" część 1 - Filtracja

#15

Post autor: JJP2 » wt kwie 24, 2018 10:40 pm

Jakie pompy polecacie.
Wydajność to myślę około 2 qbm/h.
Które firmy?
Mnie do głowy przychodzą dwie (Eheim i budżetowo Aquael).

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17535
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

"Pińcet+" część 1 - Filtracja

#16

Post autor: Lech-u » śr kwie 25, 2018 6:04 am

Szczerze mówiąc ja bym zastosował Eheim.
Ale ja mam sentyment do tej firmy.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

ODPOWIEDZ