[Prośba o pomoc] Chata pod akwarium

W tym dziale możesz poruszać różne sprawy, niekoniecznie związane z akwarystyką. Pisz o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika

cinek1916
Guru
Posty: 2535
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

[Prośba o pomoc] Chata pod akwarium

#31

Post autor: cinek1916 » śr kwie 05, 2017 7:06 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

Moja rada jest taka żebyś robił największe jakie wejdzie, nawet jeżeli masz trochę poczekać. Po kilku miesiącach 240l będzie małe ;)
Na wymiar zrobią Ci wszystko. Mówię o akwarium i o szafce czy stelażu.
Romgiel pisze: Wiem, że pewnie to uwzględniłeś ale zwróć uwagę na padające promienie słoneczne , czy nie będą zbyt dlugo na akwa.
Krewetki i Apisto (które kiedyś miałem) mają cudowne barwy w naturalnym, słonecznym świetle ;)
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek

Awatar użytkownika

Romgiel
Gaduła
Posty: 196
Rejestracja: czw sty 26, 2017 4:11 pm
Lokalizacja: Warszawa, Ochota
Na imię mam: Roman
Płeć:

[Prośba o pomoc] Chata pod akwarium

#32

Post autor: Romgiel » śr kwie 05, 2017 7:33 pm

cinek1916 pisze:

Krewetki i Apisto (które kiedyś miałem) mają cudowne barwy w naturalnym, słonecznym świetle ;)
I pokarm naturalny też jeśli długo w tym świetle błyszczą ;)

Awatar użytkownika

Autor
MKRaven
Uczestnik
Posty: 42
Rejestracja: śr paź 15, 2014 1:01 pm
Lokalizacja: Ursynów / Wesoła
Na imię mam: Marcin

[Prośba o pomoc] Chata pod akwarium

#33

Post autor: MKRaven » czw kwie 06, 2017 8:28 am

Hej,

Dzięki wszystkim za rady. Sprzedam pewnie nerkę i będzie 200x40x50. ;)

Technicznie rzecz ujmując, bo takimi bydlakami się jeszcze nie bawiłem. Lepiej jeden duży filtr czy dwa mniejsze? Bo przy podobnych wymiarach wolałbym wymuszać ruch wody na obu końcach, inaczej musiałbym robić jakiś naprawdę mocny strumień na całej długości.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 19381
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

[Prośba o pomoc] Chata pod akwarium

#34

Post autor: Lech-u » czw kwie 06, 2017 8:37 am

MKRaven pisze: Lepiej jeden duży filtr
Lepiej dwa duże.
A jeszcze lepiej sump.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

[Prośba o pomoc] Chata pod akwarium

#35

Post autor: marcinzabki29 » czw kwie 06, 2017 9:47 am

Pewnie przy takich wymiarach przydałyby się dwa filtry.
Możesz też zastosować cyrkulator.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

cinek1916
Guru
Posty: 2535
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

[Prośba o pomoc] Chata pod akwarium

#36

Post autor: cinek1916 » czw kwie 06, 2017 7:23 pm

Romgiel pisze:
cinek1916 pisze:

Krewetki i Apisto (które kiedyś miałem) mają cudowne barwy w naturalnym, słonecznym świetle ;)
I pokarm naturalny też jeśli długo w tym świetle błyszczą ;)
Wcale nie. Przynajmniej u mnie.
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek

Awatar użytkownika

Autor
MKRaven
Uczestnik
Posty: 42
Rejestracja: śr paź 15, 2014 1:01 pm
Lokalizacja: Ursynów / Wesoła
Na imię mam: Marcin

[Prośba o pomoc] Chata pod akwarium

#37

Post autor: MKRaven » pt maja 11, 2018 3:27 pm

Dziń dybry,

Odkopię temat bo projekt wkracza w "przygotowanie do decydującej fazy", czyli stawiają ściany. Finalnie będzie wyglądać to tak:
Obrazek
Pralki obok nie będzie ostatecznie, więc proszę się nie dziwić ;) .

Ok teraz pytania:
1) Woda. Dla zaznajomionych z dużymi akwariami to sprawa oczywista, dla mnie niet bo do swoich obecnych 63l dygam co tydzień z kanistrem. Jak widzicie mam doprowadzenie kranem wody, żeby dolewać, mam też w pom. technicznym kratkę, do której mogę wodę zlewać. Szczerze nie wiem, jak podejść do częstotliwości podobnych operacji w takim kolosie? Rozumiem, że zależy od ilości fauny i flory, która może nieco czyścić, jednakże wydaje mi się, że przy lekkim / średnim zarybieniu były by to 3 tygodnie - miesiąc? Ktoś mnie oświeci?

2) Czy ktoś ma doświadczenia z zabudowaniem takiego wynalazku. Tzn. dużo jest pięknych zdjęć w sieci, ale mi potrzebna praktyka. Nad akwarium planuję de facto pustą przestrzeń, która będzie zasłonięta frontem szafek / drzwiami, które będę mógł sobie otwierać by pracować przy akwa. Teraz gdzieś ta cała wilgoć parująca ze sporej powierzchni musi się podziać. Był tu już pomysły mi rzucane, bym założył wiatrak wyciągający wilgoć do innych pomieszczeń, ale dla mnie to może oznaczać, że będę miał wilgoć i w szafkach i w pomieszczeniu gospodarczym... Czyli co zrobić, żeby meble nie gniły, a akwa się nie gotowało. Może jednak zabudować to jakąś pokrywą jak każde inne akwa i mieć spokój? Nie bawi mnie perspektywa wilgoci na suficie, szczególnie że będzie z płyt OSB. Dodatkową atrakcją w domu jest rekuperacja, czyli powinienem wyrzucać powietrze do pomieszczenia, które ma powietrze wyciągane (salon ma nadmuch). Myślałem nawet o popsikaniu od wewnątrz szafki nad akwa tzw. gumą w sprayu, ale nie wiem czy nie odlatuję.

3) Bezpieczeństwo. O filtry się nie boję, będą stały w pomieszczeniu z kratką odpływową. Co w wersji ekstremalnie pesysmitycznej, czyli zaczyna puszczać akwa. Jakieś genialne pomysły, czy jednak wiara, że to się przecież nie zdarza?

4) Zmiękczacz wody. No więc na wlocie wody z wodociągu do domu, najprawdopodobniej będzie stał zmiękczacz. Wiem, że wkłady KH nie ruszają zdaje się, tylko zbijają samo pH. Ktoś ma jakieś uwagi / doświadczenia / ostrzeżenia odnośnie używania wody z takiego wynalazku do akwa?
Dodano do tego postu po 9 miesiącach 8 dniach 18 godzinach 54 minutach 57 sekundach
Cześć,

Dom już stoi i zbliża się moment wykonania instalacji wod - kan. Tzn. część już i tak jest ze względu na płytę fundamentową. Niemniej pozostaje kwestia zmiękczacza do wody. Ktoś coś? Są różne rodzaje urządzeń ergo też wkładów do nich. Chciałem sobie doprowadzić wodę bezposednio pod akwarium, ale na wejściu do budynku będzie zmiękczacz właśnie.

Teraz pytanie, czy ktoś się z takim problemem spotkał, jak ta woda ze zmiękczacza ma się do akwarystyki, czy się toto nadaje, czy jednak trzeba doprowadzić oddzielnie wodę wprost z wodociągu, a z twardością walczyć ew. w inny sposób?

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 19381
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

[Prośba o pomoc] Chata pod akwarium

#38

Post autor: Lech-u » śr lut 20, 2019 10:11 am

MKRaven pisze:
śr lut 20, 2019 9:22 am
Teraz pytanie, czy ktoś się z takim problemem spotkał, jak ta woda ze zmiękczacza ma się do akwarystyki, czy się toto nadaje, czy jednak trzeba doprowadzić oddzielnie wodę wprost z wodociągu, a z twardością walczyć ew. w inny sposób?
Ja bym się do tego zabrał w ten sposób, żeby sprawdzić specyfikację tego zmiękczacza.
Mogą być zarówno mechaniczne (przykładem może być stosowany w akwarystyce system RO) a także chemiczne.

Jeśli chodzi o mechaniczne to bym się ich nie bał do akwarystyki. Te chemiczne mogą coś "dodawać" do wody i nie mam pewności, czy to w pełni bezpieczne.

Masz już jakiś model zmiękczacza na oku?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Lilek
Zapaleniec
Posty: 398
Rejestracja: wt wrz 30, 2014 9:43 pm
Lokalizacja: Warszawa, Wawer
Płeć:

[Prośba o pomoc] Chata pod akwarium

#39

Post autor: Lilek » śr lut 20, 2019 10:27 am

Na Twoim miejscu zrobiłbym testy wody po zmiękczaczu i wtedy będzie wiadomo co dalej robić. Jeśli działa to tylko np. na pH to filtrujesz przez sam węgiel. Ale to tylko przykład bo sam nigdy z czymś takim nie miałem doczynienia. Testy dadzą odpowiedź.
Ostatnio zmieniony śr lut 20, 2019 10:28 am przez Lilek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor
MKRaven
Uczestnik
Posty: 42
Rejestracja: śr paź 15, 2014 1:01 pm
Lokalizacja: Ursynów / Wesoła
Na imię mam: Marcin

[Prośba o pomoc] Chata pod akwarium

#40

Post autor: MKRaven » śr lut 20, 2019 10:48 am

Zmiękczacze mają z reguły złoże żywiczne, jakby to była czysta mechanika to bym się nie bał ;) . Dodatkowo w niektóych np. regeneruje się złoże tabletkami solnymi.

To że po zamontowaniu mogę sobie zrobć testy wody, to oczywiste, tylko ja chcę teraz rozprowadzić instalacje i nie wiem, czy wyjście doprowadzenia wody do akwarium ma być przed, czy za zmiękczaczem i stąd moje pytanie, bo potem to już niewiele da się zrobić, a dylanie z wodą do akwa >200l to słaby pomysł i przyjemność. Dlatego pytałem, czy ktoś miał już do czynienia.
Ostatnio zmieniony śr lut 20, 2019 10:49 am przez MKRaven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Komarowa
Moderator
Posty: 2324
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Warszawa/Bemowo
Na imię mam: Komarowa
Płeć:

[Prośba o pomoc] Chata pod akwarium

#41

Post autor: Komarowa » śr lut 20, 2019 11:07 am

Myślę, że najpierw przydałoby się dowiedzieć, jakie złoża ma Twój zmiękczacz.
Sama zdecyduję, kiedy mam dorosnąć.

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 444
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

[Prośba o pomoc] Chata pod akwarium

#42

Post autor: ahr » wt lut 26, 2019 6:35 am

Jak złoże regenerowane solą to kationit sodowy. Kwaśne kationity wodorowe regenerowane kwasem solnym raczej nie mają zastosowania. Ja bym tego nie lał do akwa. Jak zamierzasz lać kranówę to od razu osobne doprowadzenie z filtrem sedymentacyjnym i ewentualnie węglowym. Zawsze możesz do tego podłączyć fitr ro.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"

Awatar użytkownika

Autor
MKRaven
Uczestnik
Posty: 42
Rejestracja: śr paź 15, 2014 1:01 pm
Lokalizacja: Ursynów / Wesoła
Na imię mam: Marcin

[Prośba o pomoc] Chata pod akwarium

#43

Post autor: MKRaven » śr kwie 03, 2019 10:48 am

Będzie zmięczacz Viessmana z kationitem sodowym właśnie, o ile dobrze się orientuję. Także zalecacie jednak doprowadzenie sprzed zmiękczacza gdzieś sobie w okolice akwa?

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 19381
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

[Prośba o pomoc] Chata pod akwarium

#44

Post autor: Lech-u » śr kwie 03, 2019 11:07 am

MKRaven pisze:
śr kwie 03, 2019 10:48 am
Także zalecacie jednak doprowadzenie sprzed zmiękczacza gdzieś sobie w okolice akwa?
Myślę, że tak będzie bezpieczniej.
Łatwiej RO przerobić na wodę do akwarium niż jakieś wynalazki przerobić na taką wodę.

Ale może się mylę.

Może masz możliwość sprawdzenia jakie byłyby parametry po wyjściu z tego Viessmana?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

ODPOWIEDZ