Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij! Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 09.06.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
Konkurs na zdjęcie miesiąca trwa. Wstaw tu zdjęcie.

Smaczne jedzenie robione w domu.

W tym dziale możesz poruszać różne sprawy, niekoniecznie związane z akwarystyką. Pisz o wszystkim i o niczym.

Autor
ArekRaszyn

Smaczne jedzenie robione w domu.

#61

Post autor: ArekRaszyn » pn gru 18, 2017 11:33 am

Ostatni post z poprzedniej strony:

z
sum pisze:
pn gru 18, 2017 11:28 am
Ww. proporcje są odpowiednie do peklowania mięsa które potem pieczemy w piekarniku z uwzględnieniem
ArekRaszyn pisze: ↑ndz gru 17, 2017 12:17 pm
Trzeba by skrócić czas peklowania do 3 dni i codziennie bezwarunkowo masować mięso aby solanka się rozeszła.

dokładnie tak.

ja albo używam peklosoli pokazanej albo w falentach w specjalistycznym sklepie kupuje.

Awatar użytkownika

sum
Arcymistrz
Posty: 4995
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Smaczne jedzenie robione w domu.

#62

Post autor: sum » pn gru 18, 2017 11:36 am

Ok, dzięki. W tym roku mięsiwo będzie peklowane według Twojego przepisu :)
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17832
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Smaczne jedzenie robione w domu.

#63

Post autor: Lech-u » pn gru 18, 2017 11:37 am

Mięso już jest...
Dzisiaj ląduje w zupce.

Mam taki pomysł, żeby po peklowaniu nasmarować wędliny przyprawami (tak jak do peklowania suchego).

A czym ostrzykujesz mięso?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
ArekRaszyn

Smaczne jedzenie robione w domu.

#64

Post autor: ArekRaszyn » pn gru 18, 2017 12:10 pm

sum pisze:
pn gru 18, 2017 11:36 am
Ok, dzięki. W tym roku mięsiwo będzie peklowane według Twojego przepisu
powodzenia :) zrób to dokładnie a Ty i Twoja rodzina będziecie zachwyceni :wink:
Lech-u pisze:
pn gru 18, 2017 11:37 am
Mam taki pomysł, żeby po peklowaniu nasmarować wędliny przyprawami (tak jak do peklowania suchego).
pewnie :) możesz ale na jakim etapie chcesz to robić i co dokładnie chcesz dać
Lech-u pisze:
pn gru 18, 2017 11:37 am
A czym ostrzykujesz mięso?
gotowa zalewą z beczki po dodaniu już wszystkich składników.
Ostatnio zmieniony pn gru 18, 2017 12:12 pm przez ArekRaszyn, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17832
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Smaczne jedzenie robione w domu.

#65

Post autor: Lech-u » pn gru 18, 2017 12:13 pm

Pytam o narzędzie do ostrzykiwania. Płyn to się domyśliłem, że ma być zalewa.

Na jakim etapie przyprawy? Najlogiczniej by było jakbym to zrobił na samym końcu po wyjęciu z wody i osuszeniu.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
ArekRaszyn

Smaczne jedzenie robione w domu.

#66

Post autor: ArekRaszyn » pn gru 18, 2017 12:53 pm

użyj strzykawki z apteki, jest prosta i skuteczna.
Słuchaj Leszku możesz przyprawiać ale proponuję jeden kawałek.
Mięso zrobione podanym sposobem będzie wystarczająco słone, będzie pachniało liściem laurowym, zielem, czochem.
Dodasz czegoś na bazie soli będziesz przeklinał tą chwilę.
Z innymi przyprawami eksperymentuj do woli.
Obsyp zaraz po odparzeniu póki jeszcze wędlina jest wilgotna bo ona szybko wyschnie, a suche musiał byś jajem posmarować, następnie obsypać przyprawami a potem zapiekać.

Kolejna uwaga
zaraz po odparzeniu nie zdejmuj siatki poczekaj aż mięso wystygnie.
Razem z siatką odpadną przyprawy.
Rozwiązaniem może tu być wiązanie sznurkiem zamiast siatki.
I ostatnia sugestia szynkom i boczkom oszczędź dodatkowych przypraw wal na polędwice :)
Dodano do tego postu po 1 minucie 52 sekundach
Ja zawzięcie pracuję nad kiełbaską :)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17832
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Smaczne jedzenie robione w domu.

#67

Post autor: Lech-u » pn gru 18, 2017 12:54 pm

Soli to ja w ogóle nie chcę dawać (ponad to co jest w zalewie).
Ale chcę dodać pikanterii.
Ma być na ostro.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
ArekRaszyn

Smaczne jedzenie robione w domu.

#68

Post autor: ArekRaszyn » pn gru 18, 2017 1:00 pm

Jedyne do czego dodaje ostre przyprawy na koniec to wędzona słonina.
Rzadko ją robię bo rzadko można spotkać odpowiednio grube mięso, ale jest 100 razy lepsza od wszystkiego innego głównie jako bekon do jajek :)

Proponuję jak wyżej do części mięsa.

Awatar użytkownika

sum
Arcymistrz
Posty: 4995
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Smaczne jedzenie robione w domu.

#69

Post autor: sum » pn gru 18, 2017 8:30 pm

No i mięsiwo zatopione :)
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.


Tomek B.
Bywalec
Posty: 53
Rejestracja: czw cze 24, 2010 12:22 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Smaczne jedzenie robione w domu.

#70

Post autor: Tomek B. » pn gru 18, 2017 11:12 pm

Smaku mi narobiliście! I efekt paskudny - zamówiłem szynkowar :-(.
Pozdrawiam :-)
Tomek B.


Autor
ArekRaszyn

Smaczne jedzenie robione w domu.

#71

Post autor: ArekRaszyn » wt gru 19, 2017 12:17 am

Tomek B. pisze:
pn gru 18, 2017 11:12 pm
Smaku mi narobiliście! I efekt paskudny - zamówiłem szynkowar .
dlaczego paskudny ?
termometr też zakup.


Tomek B.
Bywalec
Posty: 53
Rejestracja: czw cze 24, 2010 12:22 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Smaczne jedzenie robione w domu.

#72

Post autor: Tomek B. » wt gru 19, 2017 1:36 pm

ArekRaszyn pisze:
wt gru 19, 2017 12:17 am
dlaczego paskudny ?
termometr też zakup.
Bo zamiast zajmować się rybami i psem, to będę pitrasił ;-).
Kupiłem szybkowar Tescoma, już ma termometr.
Pozdrawiam :-)
Tomek B.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17832
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Smaczne jedzenie robione w domu.

#73

Post autor: Lech-u » wt gru 19, 2017 1:48 pm

Tomek B. pisze:
wt gru 19, 2017 1:36 pm
już ma termometr.
Na samym wierzchu?
Jeśli tak to spełnia kryteria dobrego termometru.

Moje mięsko przypomina preparaty zatopione w formalinie w zakładzie anatomii.
Mniam!

PS. Ta zalewa ma całkiem fajny smak.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
ArekRaszyn

Smaczne jedzenie robione w domu.

#74

Post autor: ArekRaszyn » śr gru 20, 2017 11:34 pm

Tomek B. pisze:
wt gru 19, 2017 1:36 pm
Bo zamiast zajmować się rybami i psem, to będę pitrasił .
Kupiłem szybkowar Tescoma, już ma termometr.
Ani rybki ani piesek nie ucierpi jeśli przez godzinę przyszykujesz mięso a potem będziesz je gotował około 90min.
Za to na koniec pojesz dobrze.
A szczęśliwy Pan to i szczęśliwy piesek :P rybkom to chyba zwisa :D
Dodano do tego postu po 1 minucie 1 sekundzie
Lech-u pisze:
wt gru 19, 2017 1:48 pm
PS. Ta zalewa ma całkiem fajny smak.
po 3 dniach i zapach ma bardzo intensywny.
Dodano do tego postu po 1 dniu 9 godzinach 26 minutach 32 sekundach
i w końcu jestem gotowy świętować.
Obrazek


eratez
Zapaleniec
Posty: 344
Rejestracja: ndz lis 20, 2016 2:42 am
Lokalizacja: Z internetów

Smaczne jedzenie robione w domu.

#75

Post autor: eratez » czw gru 21, 2017 12:33 am

ArekRaszyn pisze:
śr gru 20, 2017 11:34 pm
końcu jestem gotowy świętować.
Już Cię nie lubię ;(

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17832
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Smaczne jedzenie robione w domu.

#76

Post autor: Lech-u » czw gru 21, 2017 6:15 am

Ładnie wyszło.
Smaczne?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
ArekRaszyn

Smaczne jedzenie robione w domu.

#77

Post autor: ArekRaszyn » czw gru 21, 2017 8:46 am

eratez pisze:
czw gru 21, 2017 12:33 am
Już Cię nie lubię
czyli świńskie mięso wszystko zepsuło :P
Lech-u pisze:
czw gru 21, 2017 6:15 am
Smaczne?
jadłem póki co pierś indyka i kiełbaskę :) są takie ustawa przewiduje :)

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 368
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Smaczne jedzenie robione w domu.

#78

Post autor: ahr » czw gru 21, 2017 6:14 pm

Są takie ustawy co nie przewidują takich bezeceństw. Konserwacja ma być wykonywana wyłącznie przy pomocy żrącej chemii a nie jakiegoś trującego dymu... ;)
"I may be an idiot, but I'm not stupid"

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17832
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Smaczne jedzenie robione w domu.

#79

Post autor: Lech-u » czw gru 21, 2017 6:37 pm

Zawsze się znajdzie jakaś ustawa. Nawet jak jej jeszcze nie ma to zaraz będzie.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
ArekRaszyn

Smaczne jedzenie robione w domu.

#80

Post autor: ArekRaszyn » czw gru 21, 2017 6:40 pm

dobrze piszesz to nie naturalne i mijające się z celem jeść coś co raka nie powoduje :P dodajmy E do zalewy TAAAAK !!!
Dodano do tego postu po 37 sekundach
mogę się mylić ale od 2012 roku Unia zakazała wędzenia dymem pochodzących ze spalania drewna
Dodano do tego postu po 41 sekundach
http://wmeritum.pl/zakaz-tradycyjnego-w ... rmy/154558

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17832
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Smaczne jedzenie robione w domu.

#81

Post autor: Lech-u » czw gru 21, 2017 6:44 pm

Mój dym pochodzi z czegoś co wysypuję z torebki foliowej.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
ArekRaszyn

Smaczne jedzenie robione w domu.

#82

Post autor: ArekRaszyn » czw gru 21, 2017 7:01 pm

ja używam korki :) cała wieś mi przynosi :) trochę gryzie za oczy jak palę ale w smaku jest ok.

Nie używasz Lechu klasycznego drewna tylko jakiś miks zrębów tak ?
Dodano do tego postu po 10 minutach 13 sekundach
dzisiaj był dzień rozpusty :)
wszystko smakuje jak i wygląda, oprócz boczków :( za duło były parzone a po parzeniu na noc w gorącej wodzie zostały i cały smak się wypłukał :(
dobrze że było ich mało.

Obrazek

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 368
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Smaczne jedzenie robione w domu.

#83

Post autor: ahr » czw gru 21, 2017 8:04 pm

ArekRaszyn pisze:
czw gru 21, 2017 7:01 pm
Nie używasz Lechu klasycznego drewna tylko jakiś miks zrębów tak ?
Kupionych wyłącznie w celach kolekcjonerskich. ;)
"I may be an idiot, but I'm not stupid"


Autor
ArekRaszyn

Smaczne jedzenie robione w domu.

#84

Post autor: ArekRaszyn » czw gru 21, 2017 8:26 pm

ahr pisze:
czw gru 21, 2017 8:04 pm
Kupionych wyłącznie w celach kolekcjonerskich.
jako ozdoba akwariów :) a że się znudziły, i wędzenie tuż tuż ....

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17832
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Smaczne jedzenie robione w domu.

#85

Post autor: Lech-u » pn gru 25, 2017 8:38 pm

Smaczne jedzenie robione w domu:


Obrazek
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
ArekRaszyn

Smaczne jedzenie robione w domu.

#86

Post autor: ArekRaszyn » wt gru 26, 2017 9:44 am

Lech-u pisze:
pn gru 25, 2017 8:38 pm
Smaczne jedzenie robione w domu:
jak wędlinki ?

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17832
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Smaczne jedzenie robione w domu.

#87

Post autor: Lech-u » wt gru 26, 2017 11:08 am

Hit sezonu.
Pierwsza klasa.
Dziękuję za przepis.

Trochę go zmodyfikowałem. Przyprawy, czas...
Ale w oparciu o ten Twój.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
ArekRaszyn

Smaczne jedzenie robione w domu.

#88

Post autor: ArekRaszyn » wt gru 26, 2017 11:19 am

Napisz więc jak żeś to uczynił.
Może następnym razem jak będę robić mięcho Twoją modyfikację sprawdzę.


Autor
Wojtekxxx9

Smaczne jedzenie robione w domu.

#89

Post autor: Wojtekxxx9 » wt gru 26, 2017 11:36 am

Lech-u, nie zaszkodzilo by jakbyś jakaś degustacje przeprowadził :-)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17832
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Smaczne jedzenie robione w domu.

#90

Post autor: Lech-u » czw gru 28, 2017 2:42 pm

ArekRaszyn pisze:
wt gru 26, 2017 11:19 am
Napisz więc jak żeś to uczynił.
Może następnym razem jak będę robić mięcho Twoją modyfikację sprawdzę.
No więc moje modyfikacje:
ArekRaszyn pisze:
sob gru 16, 2017 7:53 pm
peklujemy równo 6 dni, żadne 5 żadne 7 ----- 6 i już (albo nie daję gwarancji)
Peklowałem dokładnie 4,5 doby. I okazało się, że wędliny były odpowiednio słone jak na moje potrzeby. Obawiam się, że jakbym zrobił 6 dni, to mogłoby być za słone.


A po wyjęciu z roztworu peklującego i po ocieknięciu nasmarowałem mięso przyprawami (peklowanie na sucho). Użyłem głównie: papryka chili mielona, pieprz czarny, cynamon, imbir, tymianek, rozmaryn, pieprz cayenne. Wszystko wsypałem do dużego moździerza. Potłukłem na miał a'la mąka.
Potem natarłem mięso (koniecznie przez włożeniem do siatki). Do boczku dodatkowo dodałem rodzynki sułtańskie do środka. Tak peklowałem na sucho 20 godzin.

Wędziłem ok. 8.5 godziny w temperaturze między 40 a 70 stopni.
ArekRaszyn pisze:
sob gru 16, 2017 7:53 pm
Parzenie
W ogóle nie parzyłem wędlin po uwędzeniu. Po uwędzeniu były gotowe do spożycia.

To tyle z moich modyfikacji.
Łącznie zrobiłem jakieś 12 kg wędzonki.

Jeszcze raz dziękuję za przepis.
Ostatnio zmieniony czw gru 28, 2017 2:44 pm przez Lech-u, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17832
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Smaczne jedzenie robione w domu.

#91

Post autor: Lech-u » czw mar 29, 2018 1:23 pm

Dzisiaj rusza kolejna tura wędzenia...
Mniam!
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości