Strona 3 z 4

Smaczne jedzenie robione w domu.

: pn gru 18, 2017 11:33 am
autor: ArekRaszyn

Ostatni post z poprzedniej strony:

z
sum pisze: pn gru 18, 2017 11:28 amWw. proporcje są odpowiednie do peklowania mięsa które potem pieczemy w piekarniku z uwzględnieniem
ArekRaszyn pisze: ↑ndz gru 17, 2017 12:17 pm
Trzeba by skrócić czas peklowania do 3 dni i codziennie bezwarunkowo masować mięso aby solanka się rozeszła.

dokładnie tak.

ja albo używam peklosoli pokazanej albo w falentach w specjalistycznym sklepie kupuje.

Smaczne jedzenie robione w domu.

: pn gru 18, 2017 11:36 am
autor: sum
Ok, dzięki. W tym roku mięsiwo będzie peklowane według Twojego przepisu :)

Smaczne jedzenie robione w domu.

: pn gru 18, 2017 11:37 am
autor: Lech-u
Mięso już jest...
Dzisiaj ląduje w zupce.

Mam taki pomysł, żeby po peklowaniu nasmarować wędliny przyprawami (tak jak do peklowania suchego).

A czym ostrzykujesz mięso?

Smaczne jedzenie robione w domu.

: pn gru 18, 2017 12:10 pm
autor: ArekRaszyn
sum pisze: pn gru 18, 2017 11:36 amOk, dzięki. W tym roku mięsiwo będzie peklowane według Twojego przepisu
powodzenia :) zrób to dokładnie a Ty i Twoja rodzina będziecie zachwyceni :wink:
Lech-u pisze: pn gru 18, 2017 11:37 amMam taki pomysł, żeby po peklowaniu nasmarować wędliny przyprawami (tak jak do peklowania suchego).
pewnie :) możesz ale na jakim etapie chcesz to robić i co dokładnie chcesz dać
Lech-u pisze: pn gru 18, 2017 11:37 amA czym ostrzykujesz mięso?
gotowa zalewą z beczki po dodaniu już wszystkich składników.

Smaczne jedzenie robione w domu.

: pn gru 18, 2017 12:13 pm
autor: Lech-u
Pytam o narzędzie do ostrzykiwania. Płyn to się domyśliłem, że ma być zalewa.

Na jakim etapie przyprawy? Najlogiczniej by było jakbym to zrobił na samym końcu po wyjęciu z wody i osuszeniu.

Smaczne jedzenie robione w domu.

: pn gru 18, 2017 12:51 pm
autor: ArekRaszyn
użyj strzykawki z apteki, jest prosta i skuteczna.
Słuchaj Leszku możesz przyprawiać ale proponuję jeden kawałek.
Mięso zrobione podanym sposobem będzie wystarczająco słone, będzie pachniało liściem laurowym, zielem, czochem.
Dodasz czegoś na bazie soli będziesz przeklinał tą chwilę.
Z innymi przyprawami eksperymentuj do woli.
Obsyp zaraz po odparzeniu póki jeszcze wędlina jest wilgotna bo ona szybko wyschnie, a suche musiał byś jajem posmarować, następnie obsypać przyprawami a potem zapiekać.

Kolejna uwaga
zaraz po odparzeniu nie zdejmuj siatki poczekaj aż mięso wystygnie.
Razem z siatką odpadną przyprawy.
Rozwiązaniem może tu być wiązanie sznurkiem zamiast siatki.
I ostatnia sugestia szynkom i boczkom oszczędź dodatkowych przypraw wal na polędwice :)
Dodano do tego postu po 1 minucie 52 sekundach
Ja zawzięcie pracuję nad kiełbaską :)

Smaczne jedzenie robione w domu.

: pn gru 18, 2017 12:54 pm
autor: Lech-u
Soli to ja w ogóle nie chcę dawać (ponad to co jest w zalewie).
Ale chcę dodać pikanterii.
Ma być na ostro.

Smaczne jedzenie robione w domu.

: pn gru 18, 2017 1:00 pm
autor: ArekRaszyn
Jedyne do czego dodaje ostre przyprawy na koniec to wędzona słonina.
Rzadko ją robię bo rzadko można spotkać odpowiednio grube mięso, ale jest 100 razy lepsza od wszystkiego innego głównie jako bekon do jajek :)

Proponuję jak wyżej do części mięsa.

Smaczne jedzenie robione w domu.

: pn gru 18, 2017 8:30 pm
autor: sum
No i mięsiwo zatopione :)

Smaczne jedzenie robione w domu.

: pn gru 18, 2017 11:12 pm
autor: Tomek B.
Smaku mi narobiliście! I efekt paskudny - zamówiłem szynkowar :-(.

Smaczne jedzenie robione w domu.

: wt gru 19, 2017 12:17 am
autor: ArekRaszyn
Tomek B. pisze: pn gru 18, 2017 11:12 pmSmaku mi narobiliście! I efekt paskudny - zamówiłem szynkowar .
dlaczego paskudny ?
termometr też zakup.

Smaczne jedzenie robione w domu.

: wt gru 19, 2017 1:36 pm
autor: Tomek B.
ArekRaszyn pisze: wt gru 19, 2017 12:17 amdlaczego paskudny ?
termometr też zakup.
Bo zamiast zajmować się rybami i psem, to będę pitrasił ;-).
Kupiłem szybkowar Tescoma, już ma termometr.

Smaczne jedzenie robione w domu.

: wt gru 19, 2017 1:48 pm
autor: Lech-u
Tomek B. pisze: wt gru 19, 2017 1:36 pmjuż ma termometr.
Na samym wierzchu?
Jeśli tak to spełnia kryteria dobrego termometru.

Moje mięsko przypomina preparaty zatopione w formalinie w zakładzie anatomii.
Mniam!

PS. Ta zalewa ma całkiem fajny smak.

Smaczne jedzenie robione w domu.

: wt gru 19, 2017 2:07 pm
autor: ArekRaszyn
Tomek B. pisze: wt gru 19, 2017 1:36 pmBo zamiast zajmować się rybami i psem, to będę pitrasił .
Kupiłem szybkowar Tescoma, już ma termometr.
Ani rybki ani piesek nie ucierpi jeśli przez godzinę przyszykujesz mięso a potem będziesz je gotował około 90min.
Za to na koniec pojesz dobrze.
A szczęśliwy Pan to i szczęśliwy piesek :P rybkom to chyba zwisa :D
Dodano do tego postu po 1 minucie 1 sekundzie
Lech-u pisze: wt gru 19, 2017 1:48 pmPS. Ta zalewa ma całkiem fajny smak.
po 3 dniach i zapach ma bardzo intensywny.
Dodano do tego postu po 1 dniu 9 godzinach 26 minutach 32 sekundach
i w końcu jestem gotowy świętować.
Obrazek

Smaczne jedzenie robione w domu.

: czw gru 21, 2017 12:33 am
autor: eratez
ArekRaszyn pisze: śr gru 20, 2017 11:34 pmkońcu jestem gotowy świętować.
Już Cię nie lubię ;(

Smaczne jedzenie robione w domu.

: czw gru 21, 2017 6:15 am
autor: Lech-u
Ładnie wyszło.
Smaczne?

Smaczne jedzenie robione w domu.

: czw gru 21, 2017 8:46 am
autor: ArekRaszyn
eratez pisze: czw gru 21, 2017 12:33 amJuż Cię nie lubię
czyli świńskie mięso wszystko zepsuło :P
Lech-u pisze: czw gru 21, 2017 6:15 amSmaczne?
jadłem póki co pierś indyka i kiełbaskę :) są takie ustawa przewiduje :)

Smaczne jedzenie robione w domu.

: czw gru 21, 2017 6:14 pm
autor: ahr
Są takie ustawy co nie przewidują takich bezeceństw. Konserwacja ma być wykonywana wyłącznie przy pomocy żrącej chemii a nie jakiegoś trującego dymu... ;)

Smaczne jedzenie robione w domu.

: czw gru 21, 2017 6:37 pm
autor: Lech-u
Zawsze się znajdzie jakaś ustawa. Nawet jak jej jeszcze nie ma to zaraz będzie.

Smaczne jedzenie robione w domu.

: czw gru 21, 2017 6:39 pm
autor: ArekRaszyn
dobrze piszesz to nie naturalne i mijające się z celem jeść coś co raka nie powoduje :P dodajmy E do zalewy TAAAAK !!!
Dodano do tego postu po 37 sekundach
mogę się mylić ale od 2012 roku Unia zakazała wędzenia dymem pochodzących ze spalania drewna
Dodano do tego postu po 41 sekundach
http://wmeritum.pl/zakaz-tradycyjnego-w ... rmy/154558

Smaczne jedzenie robione w domu.

: czw gru 21, 2017 6:44 pm
autor: Lech-u
Mój dym pochodzi z czegoś co wysypuję z torebki foliowej.

Smaczne jedzenie robione w domu.

: czw gru 21, 2017 6:51 pm
autor: ArekRaszyn
ja używam korki :) cała wieś mi przynosi :) trochę gryzie za oczy jak palę ale w smaku jest ok.

Nie używasz Lechu klasycznego drewna tylko jakiś miks zrębów tak ?
Dodano do tego postu po 10 minutach 13 sekundach
dzisiaj był dzień rozpusty :)
wszystko smakuje jak i wygląda, oprócz boczków :( za duło były parzone a po parzeniu na noc w gorącej wodzie zostały i cały smak się wypłukał :(
dobrze że było ich mało.

Obrazek

Smaczne jedzenie robione w domu.

: czw gru 21, 2017 8:04 pm
autor: ahr
ArekRaszyn pisze: czw gru 21, 2017 7:01 pmNie używasz Lechu klasycznego drewna tylko jakiś miks zrębów tak ?
Kupionych wyłącznie w celach kolekcjonerskich. ;)

Smaczne jedzenie robione w domu.

: czw gru 21, 2017 8:26 pm
autor: ArekRaszyn
ahr pisze: czw gru 21, 2017 8:04 pmKupionych wyłącznie w celach kolekcjonerskich.
jako ozdoba akwariów :) a że się znudziły, i wędzenie tuż tuż ....

Smaczne jedzenie robione w domu.

: pn gru 25, 2017 8:38 pm
autor: Lech-u
Smaczne jedzenie robione w domu:


Obrazek

Smaczne jedzenie robione w domu.

: wt gru 26, 2017 9:44 am
autor: ArekRaszyn
Lech-u pisze: pn gru 25, 2017 8:38 pmSmaczne jedzenie robione w domu:
jak wędlinki ?

Smaczne jedzenie robione w domu.

: wt gru 26, 2017 11:08 am
autor: Lech-u
Hit sezonu.
Pierwsza klasa.
Dziękuję za przepis.

Trochę go zmodyfikowałem. Przyprawy, czas...
Ale w oparciu o ten Twój.

Smaczne jedzenie robione w domu.

: wt gru 26, 2017 11:19 am
autor: ArekRaszyn
Napisz więc jak żeś to uczynił.
Może następnym razem jak będę robić mięcho Twoją modyfikację sprawdzę.

Smaczne jedzenie robione w domu.

: wt gru 26, 2017 11:36 am
autor: Wojtekxxx9
Lech-u, nie zaszkodzilo by jakbyś jakaś degustacje przeprowadził :-)

Smaczne jedzenie robione w domu.

: czw gru 28, 2017 2:42 pm
autor: Lech-u
ArekRaszyn pisze: wt gru 26, 2017 11:19 amNapisz więc jak żeś to uczynił.
Może następnym razem jak będę robić mięcho Twoją modyfikację sprawdzę.
No więc moje modyfikacje:
ArekRaszyn pisze: sob gru 16, 2017 7:53 pmpeklujemy równo 6 dni, żadne 5 żadne 7 ----- 6 i już (albo nie daję gwarancji)
Peklowałem dokładnie 4,5 doby. I okazało się, że wędliny były odpowiednio słone jak na moje potrzeby. Obawiam się, że jakbym zrobił 6 dni, to mogłoby być za słone.


A po wyjęciu z roztworu peklującego i po ocieknięciu nasmarowałem mięso przyprawami (peklowanie na sucho). Użyłem głównie: papryka chili mielona, pieprz czarny, cynamon, imbir, tymianek, rozmaryn, pieprz cayenne. Wszystko wsypałem do dużego moździerza. Potłukłem na miał a'la mąka.
Potem natarłem mięso (koniecznie przez włożeniem do siatki). Do boczku dodatkowo dodałem rodzynki sułtańskie do środka. Tak peklowałem na sucho 20 godzin.

Wędziłem ok. 8.5 godziny w temperaturze między 40 a 70 stopni.
ArekRaszyn pisze: sob gru 16, 2017 7:53 pmParzenie
W ogóle nie parzyłem wędlin po uwędzeniu. Po uwędzeniu były gotowe do spożycia.

To tyle z moich modyfikacji.
Łącznie zrobiłem jakieś 12 kg wędzonki.

Jeszcze raz dziękuję za przepis.

Smaczne jedzenie robione w domu.

: czw mar 29, 2018 1:23 pm
autor: Lech-u
Dzisiaj rusza kolejna tura wędzenia...
Mniam!