Uziemnienie do akwarium- po co?

W tym dziale możesz poruszać różne sprawy, niekoniecznie związane z akwarystyką. Pisz o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika

Autor
jacekzabki
Noble
Posty: 299
Rejestracja: sob kwie 09, 2016 8:36 am
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Jacek
Płeć:

Uziemnienie do akwarium- po co?

#1

Post autor: jacekzabki » śr sty 24, 2018 4:26 pm

Znalazłem takie oto ogłoszenie:
https://www.olx.pl/oferta/uziemienie-do ... 6533b6916a

Zastanawiam się- po co do akwarium uziemienie?


Karolus
Zapaleniec
Posty: 324
Rejestracja: wt sty 09, 2018 7:55 pm
Lokalizacja: Marki
Płeć:

Uziemnienie do akwarium- po co?

#2

Post autor: Karolus » śr sty 24, 2018 5:00 pm

W zasadzie jedyny powód jaki mógłbym wymyślić to przebicie jakiegoś urządzenia zasilane go z 230V. Tyle że raczej nie wierzę w skuteczność zabezpieczenia zrobionego w ten sposób. Tylko różnicówka może jakoś zabezpieczyć i zbiornik i nas (jeśli akurat byśmy grzebali)

Wysłane z Tapatalkowa
Ostatnio zmieniony śr sty 24, 2018 6:05 pm przez Karolus, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje 102L (nie)szczęścia :)
Gupik 3 (3+0), Molinezja 2 (1+1), Danio 2 (2+0), Platka 3 (1+2), Otosek 1, Cudaczek 1, Bojownik 3 (1+2), Zbrojnik 5
Amano 4, Ampularia 2, Tylomelania Gold 3

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 16722
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Uziemnienie do akwarium- po co?

#3

Post autor: Lech-u » śr sty 24, 2018 5:09 pm

Karolus pisze:
śr sty 24, 2018 5:00 pm
Tylko różnić ósma
Chyba miało być "różnicówka".

Zgadzam się. To skuteczne zabezpieczenie.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

PawelWaw
Zapaleniec
Posty: 436
Rejestracja: ndz maja 11, 2014 12:41 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola
Na imię mam: Pawel
Płeć:

Uziemnienie do akwarium- po co?

#4

Post autor: PawelWaw » śr sty 24, 2018 5:16 pm

Właśnie po to jest ten kabel uziemiający - żeby wybiło w rozdzielni różnicówkę . Wiele urządzeń z których korzystamy w akwarium nie ma uziemień. Kiedyś uszkodził mi się kabel przy skimerze eheima, w akwarium normalnie działał, ryby pływały i było ok. Raził prądem dopiero jak włożyłem rękę do akwarium i właśnie po to jest to uziemienie. W chwili kiedy nastąpi wypływ prądu do "ziemi" wyskoczy różnicówka.
Ostatnio zmieniony śr sty 24, 2018 5:17 pm przez PawelWaw, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 278
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Uziemnienie do akwarium- po co?

#5

Post autor: mariom222 » śr sty 24, 2018 5:37 pm

obłęd,
a jak ja pisałem o różnicówkach to wszyscy się wyśmiewali :twisted:
i gdzie tu sprawiedliwość
u mnie to akurat podstawa zabezpieczeń , dodatkowo nigdy nie podłączam osprzętu akwarystycznego bezpośrednio do gniazdek tylko wszystko poprzedza listwa przepięciowa z dodatkową różnicówką , można wskoczyć do akwarium z włączoną suszarką :D
PawelWaw pisze:
śr sty 24, 2018 5:16 pm
Wiele urządzeń z których korzystamy w akwarium nie ma uziemień
nic nie mam w akwarium uziemione mimo to po tym jak wpadła lampka, różnicówka zadziałała odcinając prąd na całym piętrze, nie jestem elektrykiem
ale w tym wyłączniku chodziło chyba o jakiekolwiek wyjście prądu poza instalację (?)


Karolus
Zapaleniec
Posty: 324
Rejestracja: wt sty 09, 2018 7:55 pm
Lokalizacja: Marki
Płeć:

Uziemnienie do akwarium- po co?

#6

Post autor: Karolus » śr sty 24, 2018 6:10 pm

Lech-u pisze:
Karolus pisze:
śr sty 24, 2018 5:00 pm
Tylko różnić ósma
Chyba miało być "różnicówka".

Zgadzam się. To skuteczne zabezpieczenie.
No jasne, już poprawiłem, nie ma to jak pisać z telefonu z włączoną korektą pisowni

Wysłane z Tapatalkowa

Moje 102L (nie)szczęścia :)
Gupik 3 (3+0), Molinezja 2 (1+1), Danio 2 (2+0), Platka 3 (1+2), Otosek 1, Cudaczek 1, Bojownik 3 (1+2), Zbrojnik 5
Amano 4, Ampularia 2, Tylomelania Gold 3

Awatar użytkownika

zorbek
Zapaleniec
Posty: 436
Rejestracja: pt gru 07, 2012 11:21 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Uziemnienie do akwarium- po co?

#7

Post autor: zorbek » śr sty 24, 2018 7:51 pm

Pamiętajcie tylko że takie cudo może być podłączone tylko do instalacji z wydzielonymi przewodami N i PE.
----------------------------
Pozdrawiam
Mariusz

Awatar użytkownika

Alishia
Gaduła
Posty: 185
Rejestracja: pn lip 17, 2017 6:17 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Aga
Płeć:

Uziemnienie do akwarium- po co?

#8

Post autor: Alishia » czw sty 25, 2018 9:39 am

Takie pytanie, jak robicie coś w akwarium, co wymaga włożenia do niego rąk, wyłączcie wszystkie urządzenia aby Was przypadkiem nie kopnęło? Zawsze wkładam jak mam wszystko włączone, nigdy się nic nie stało, ale może powinnam wyłączać?

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 9783
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Uziemnienie do akwarium- po co?

#9

Post autor: marcinzabki29 » czw sty 25, 2018 10:13 am

Alishia, robię dokladnie tak samo.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Miro
Arcymistrz
Posty: 4299
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Uziemnienie do akwarium- po co?

#10

Post autor: Miro » czw sty 25, 2018 10:51 am

Nawet jak kopnie to nic wielkiego.
Człowiek czuje się jak po Red Bul-u
Od razu dostaje skrzydeł :D
Ostatnio zmieniony czw sty 25, 2018 1:15 pm przez Miro, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 16722
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Uziemnienie do akwarium- po co?

#11

Post autor: Lech-u » czw sty 25, 2018 12:20 pm

Ja też grzebię w wodzie przy włączonym sprzęcie.
Jeszcze żyję.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Rysiek
Noble
Posty: 207
Rejestracja: czw maja 21, 2009 3:11 pm
Telefon: 601 25 08 68
Lokalizacja: 100LICA-Grochów
Na imię mam: poprosturysiek
Płeć:

Uziemnienie do akwarium- po co?

#12

Post autor: Rysiek » ndz lut 18, 2018 8:46 pm

Żeby kopnęło zakładając że jest przebicie to trzeba stać gołymi stopami na metalowej płycie podłączonej do "0" lub do instalacji wodociągowej. Inne opcje to izolacja i nam nic nie grozi.
"WARSZAWA" T.Love (A Grochów się budzi z przepicia)

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 9783
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Uziemnienie do akwarium- po co?

#13

Post autor: marcinzabki29 » ndz lut 18, 2018 9:48 pm

Przyznam, że kiedyś prąd mnie kopał gdy wkładałem łapki do akwarium.
Tylko wtedy instalowałem do pokryw własnej roboty - z wiórówki - jarzeniówki do własnoręcznie robionej instalacji. Czyli gniazda do nich nie były bryzgoszczelne i statecznik też był narażony na wilgoć.
Ale to było ponad dwadzieścia lat temu.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Miro
Arcymistrz
Posty: 4299
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Uziemnienie do akwarium- po co?

#14

Post autor: Miro » ndz lut 18, 2018 10:58 pm

marcinzabki29 pisze:
ndz lut 18, 2018 9:48 pm
Przyznam, że kiedyś prąd mnie kopał gdy wkładałem łapki do akwarium.

Ale to było ponad dwadzieścia lat temu.
A, bo wtedy był inny prąd.
Nie to co teraz :-D


Karolus
Zapaleniec
Posty: 324
Rejestracja: wt sty 09, 2018 7:55 pm
Lokalizacja: Marki
Płeć:

Uziemnienie do akwarium- po co?

#15

Post autor: Karolus » pn lut 19, 2018 6:09 am

no był inny, był mniejszy,
a przecież nie od dziś wiadomo że z reguły im coś mniejsze tym bardziej agresywne :D
Moje 102L (nie)szczęścia :)
Gupik 3 (3+0), Molinezja 2 (1+1), Danio 2 (2+0), Platka 3 (1+2), Otosek 1, Cudaczek 1, Bojownik 3 (1+2), Zbrojnik 5
Amano 4, Ampularia 2, Tylomelania Gold 3

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości