Jak sprawdzić adres IP urzadzenia

W tym dziale możesz poruszać różne sprawy, niekoniecznie związane z akwarystyką. Pisz o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17028
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
Kontakt:

Jak sprawdzić adres IP urzadzenia

#1

Post autor: Lech-u » sob lip 07, 2018 8:20 am

Jak sprawdzić IP urządzenia podłączonego do komputera PC?
Chodzi mi konkretnie o IP komputera akwarystycznego Profilux.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1055
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:
Kontakt:

Jak sprawdzić adres IP urzadzenia

#2

Post autor: radmac » sob lip 07, 2018 9:07 am

jak nie znasz, to pewnie masz DHCP.
Czy masz panel do zarzadzania profiluxem przez www? jak łączysz się z wewnętrznej sieci to jaki jest adres? jak to nie pomoże, to zobacz jaki adres ma Twoj laptop a potem pinguj sąsiednie IP.
przykładowo - masz sieć 192.168.0. X
lapka masz powiedzmy na 192.168.0.5 (X=5)
X=0 to pewnie router/modem do internetów.
pinguj X od 1 do powiedzmy 20. co Ci odpowie na pinga to moze być profilux. zalezy oczywiscie co jewzcze masz podpięte do sieci i poza 5 bo to lapek.

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17028
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
Kontakt:

Jak sprawdzić adres IP urzadzenia

#3

Post autor: Lech-u » sob lip 07, 2018 9:30 am

Tak, DHCP.
Mam adres IP w tej konkretnej, lokalnej sieci.
Ale tu chodzi o adres IP, który identyfikuje to urządzenie z dowolnej innej sieci.
Czyli nie chodzi mi o lokalne IP, bo to znam.

Chcę się połączyć z Profiluxem z dowolnej sieci, ale do tego muszę mieć IP urządzenia, a nie IP urządzenia w lokalnej sieci.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Karolus
Zapaleniec
Posty: 354
Rejestracja: wt sty 09, 2018 7:55 pm
Lokalizacja: Marki
Płeć:
Kontakt:

Jak sprawdzić adres IP urzadzenia

#4

Post autor: Karolus » sob lip 07, 2018 9:45 am

hmmm dobrze rozumiem że profilux pracuje w twojej sieci lokalnej, a chcesz mieć do niego dostęp z zewnątrz?
Jeśli tak to najlepiej VPNa postawić (mam tak domoticza na raspberry otwartego), albo poszukaj w routerze opcji przekierowanie ruchu zewnętrznego na jeden wewnętrzny adres IP, wtedy wpisujesz tam IP profiluxa i powinno działać (ale na pewno jest to mniej bezpieczne)
Ogólne 102L: 3x Gupik, 2x Molinezja, 5x Danio, 3x Platka, Otosek, 3x Bojownik, 5x Zbrojnik, 4x Amano, Ampularia, 3x Tylomelania Gold
Malawi 240L: 9x mphanga, 10x careuleus, 1x afra jalo, 6x Koningsi, 6x Hongi Red, 6x Redred

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1055
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:
Kontakt:

Jak sprawdzić adres IP urzadzenia

#5

Post autor: radmac » sob lip 07, 2018 9:48 am

e, to nie tak prosto.
znajdz na googlach strone np. my ip. tam Ci poda jak jestes widoczny na zewnatrz. na 99% jest to dynamiczne ip, czyli zmienia sie co jakis czas - tydzien, miesiac, czasami dzien. zalezy skad masz internety. zeby to ominąć mozesz sprawdzić w routerze/modemie jakie systemy dynamic ip obsluguje.
wiecej tutaj:
https://www.google.com/search?q=dynamic+ip

dalej - musisz znac port na którym stoi profilux i tak ustawic router/modem żeby ruch na tym porcie byl forwardowany do profiluxa. to za duzo klepania ale w sieci znajdziesz knowhow.

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1055
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:
Kontakt:

Jak sprawdzić adres IP urzadzenia

#6

Post autor: radmac » sob lip 07, 2018 9:50 am


Karolus pisze:hmmm dobrze rozumiem że profilux pracuje w twojej sieci lokalnej, a chcesz mieć do niego dostęp z zewnątrz?
Jeśli tak to najlepiej VPNa postawić (mam tak domoticza na raspberry otwartego), albo poszukaj w routerze opcji przekierowanie ruchu zewnętrznego na jeden wewnętrzny adres IP, wtedy wpisujesz tam IP profiluxa i powinno działać (ale na pewno jest to mniej bezpieczne)
vpna na profiluxie raczej nie postawi :)
a jak przekieruje cały ruch na profiluxa to sam nie będzie miał internetów w kompie.


Karolus
Zapaleniec
Posty: 354
Rejestracja: wt sty 09, 2018 7:55 pm
Lokalizacja: Marki
Płeć:
Kontakt:

Jak sprawdzić adres IP urzadzenia

#7

Post autor: Karolus » sob lip 07, 2018 9:56 am

zmienne IP można łatwo przez no-ip i tym podobne serwisy rozwiązać, chyba każdy sensowny router teraz wspiera jakiś tego typu serwer, ale przekierowanie ruchu na profuiluxa to już gorsza sprawa (ale nikt nie mówił że będzie łatwo)
chyba najprościej byłoby postawić "coś" po drodze na czym można by łatwo VPNa uruchomić, ale aż tak to się nie znam na tym....
a może jakiś drugi router i wydzielona sieć tylko z profiluxem, może nikt akwarium nie zhackuje :)
Ogólne 102L: 3x Gupik, 2x Molinezja, 5x Danio, 3x Platka, Otosek, 3x Bojownik, 5x Zbrojnik, 4x Amano, Ampularia, 3x Tylomelania Gold
Malawi 240L: 9x mphanga, 10x careuleus, 1x afra jalo, 6x Koningsi, 6x Hongi Red, 6x Redred

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1055
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:
Kontakt:

Jak sprawdzić adres IP urzadzenia

#8

Post autor: radmac » sob lip 07, 2018 10:03 am

Karolus pisze:zmienne IP można łatwo przez no-ip i tym podobne serwisy rozwiązać, chyba każdy sensowny router teraz wspiera jakiś tego typu serwer, ale przekierowanie ruchu na profuiluxa to już gorsza sprawa (ale nikt nie mówił że będzie łatwo)
chyba najprościej byłoby postawić "coś" po drodze na czym można by łatwo VPNa uruchomić, ale aż tak to się nie znam na tym....
a może jakiś drugi router i wydzielona sieć tylko z profiluxem, może nikt akwarium nie zhackuje :)
zostaw ten vpn... tunelowanie vpn to sprawa bezpieczeństwa.
pro-tip: forwardowanie portów.
zamiast całego ruchu po ip forwardujemy tylko jeden port. komunikacja w sieci odbywa się nie po samym ip ale ip:port. np port 80 lub 8080 jest domyślnie stosowany do www, bodajże 21 do ftp.
ale nie są to sztywne zasady.
trzeba wiedzieć po jakim porcie komunikuje się profilux i konfigurację 'wewnętrzneIP:Port' wystawić na świat jako 'zewnętrzneIP:Port'
do tego hało w profiluxie i po sprawie.


Karolus
Zapaleniec
Posty: 354
Rejestracja: wt sty 09, 2018 7:55 pm
Lokalizacja: Marki
Płeć:
Kontakt:

Jak sprawdzić adres IP urzadzenia

#9

Post autor: Karolus » sob lip 07, 2018 10:08 am

można, tylko wszystko zależy od stopnia umiejętności konfigurującego i stopnia skomplikowania sieci ;P
ja mam malinkę za dwoma routerami w domu i tego o czym piszesz nie udało mi się uruchomić, a postawienie i uruchomienie VPNa zajęło mi ~5min i działa, do tego nie musiałem kombinować z uzyskaniem stałego IP.
Przy przekierowaniu portów to już warto by o tym pomyśleć
Ogólne 102L: 3x Gupik, 2x Molinezja, 5x Danio, 3x Platka, Otosek, 3x Bojownik, 5x Zbrojnik, 4x Amano, Ampularia, 3x Tylomelania Gold
Malawi 240L: 9x mphanga, 10x careuleus, 1x afra jalo, 6x Koningsi, 6x Hongi Red, 6x Redred

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1055
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:
Kontakt:

Jak sprawdzić adres IP urzadzenia

#10

Post autor: radmac » sob lip 07, 2018 10:51 am

są rozwiązania automatyczne. upnp
https://www.google.com/search?q=forward+port+upnp

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17028
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
Kontakt:

Jak sprawdzić adres IP urzadzenia

#11

Post autor: Lech-u » sob lip 07, 2018 10:55 am

Czyli jak widzę, nie ma łatwego sposobu na uzyskanie IP.
Bo z komputerem jest łatwiej. Nawet Chrome ma swoje dodatki, które pozwalają sprawdzić IP.

Ale tylko dla PC.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1055
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:
Kontakt:

Jak sprawdzić adres IP urzadzenia

#12

Post autor: radmac » sob lip 07, 2018 11:04 am

Lech-u pisze:Czyli jak widzę, nie ma łatwego sposobu na uzyskanie IP.
Bo z komputerem jest łatwiej. Nawet Chrome ma swoje dodatki, które pozwalają sprawdzić IP.

Ale tylko dla PC.
nie, to nie tak... na zewnatrz cała Twoja sieć jest widoczna jak jeden IP. Twoje urządzenia mają swoje IP ale tylko w sieci wewnętrznej. I teraz zadaniem routera jest kierowanie ruchem (routing).
Czyli jak Twoj komputer wyslal żądanie o strone www, serwer odpowiedział roiterowi a on już wie gdzie odpowiedź przesłać dalej (Twoj komputer).
Inaczej jak to Ty inicjujesz zapytanie z zewnątrz - skąd router ma wiedzieć do którego urządzenia wysłać komunikat?

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17028
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
Kontakt:

Jak sprawdzić adres IP urzadzenia

#13

Post autor: Lech-u » sob lip 07, 2018 11:06 am

A może ja źle kombinuję?
Przy logowaniu z zewnętrznego komputera mam podać:
Host/IP
Port

Może to jest łatwiej znaleźć?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1055
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:
Kontakt:

Jak sprawdzić adres IP urzadzenia

#14

Post autor: radmac » sob lip 07, 2018 11:08 am

no to juz lepiej.
ale hesli router nie jest skonfigurowany dobrze to fige dostaniesz

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17028
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
Kontakt:

Jak sprawdzić adres IP urzadzenia

#15

Post autor: Lech-u » sob lip 07, 2018 11:24 am

radmac pisze:
sob lip 07, 2018 11:08 am
no to juz lepiej.
Powiało optymizmem.
Powiedz jak to wydobyć z routera?
To jest router Orange ZTE MF 283+
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1055
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:
Kontakt:

Jak sprawdzić adres IP urzadzenia

#16

Post autor: radmac » sob lip 07, 2018 11:27 am

znaleźć instrukcję :)
nie znam wszytkich routerów.
google sie kłania.
już wiesz czego szukać mniej więcej.
Ostatnio zmieniony sob lip 07, 2018 11:27 am przez radmac, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17028
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
Kontakt:

Jak sprawdzić adres IP urzadzenia

#17

Post autor: Lech-u » sob lip 07, 2018 11:31 am

radmac pisze:
sob lip 07, 2018 11:27 am
znaleźć instrukcję
google sie kłania.
W instrukcji nic nie znalazłem na ten temat:
Instrukcja Routera
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1055
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:
Kontakt:

Jak sprawdzić adres IP urzadzenia

#18

Post autor: radmac » sob lip 07, 2018 11:37 am

pod hasłem instrukcja kryje się tez pomoc na forach zwiazanych z np. dostawcą internetu...
a ta co podesłałeś jest dla ludzi którzy chca mieć tylko fejsunia i youtuba.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości