wiosna :)

W tym dziale możesz poruszać różne sprawy, niekoniecznie związane z akwarystyką. Pisz o wszystkim i o niczym.

tiggi
Fanatyk
Posty: 1008
Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 10:56 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

wiosna :)

#61

Post autor: tiggi »

Ostatni post z poprzedniej strony:

Lechu, identyczna robie :) zamiast odlewac wode -poloz mięsa w durszlaku (sitku) ktore wlozone bedzie do miski. Wtedy bedziesz mial pewnosc ze mieso nie bedzie lezalo w wodzie :)
Dodano do tego postu po 15 minutach 53 sekundach
Obrazek
A to moje wyczyny
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21839
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#62

Post autor: Lech-u »

Po ilu dniach dojrzewania?
Awatar użytkownika

Autor
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

wiosna :)

#63

Post autor: pkalan »

I jak w smaku?? :D
Dodano do tego postu po 12 godzinach 51 minutach 58 sekundach
Przekrój szyneczki po parzeniu. W smaku... mniam :viva:

Obrazek
pozdrawiam,
PK
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21839
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#64

Post autor: Lech-u »

Usuwasz tłuszczyk z szynki przed wędzeniem?

Ja lubię te z tłuszczykiem.

Wygląda niezwykle smakowicie. Jakiej soli użyłeś do peklowania?
Awatar użytkownika

Autor
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

wiosna :)

#65

Post autor: pkalan »

Peklosol.. firmy nie pamiętam. Kupiłem ją parę lat temu i trzymam w wiadrze.

Z szynki usuwam tylko skrawki i delikatnie błonę.
pozdrawiam,
PK
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21839
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#66

Post autor: Lech-u »

W tym roku zamierzam sprawdzić ile wychodzi wędliny z 1 kg mięsa. Każdy kawałek mam zważony i opisany i zobaczymy jak to wychodzi w praktyce.

Łącznie jakieś 8 kg mięsa przed obróbką.
Awatar użytkownika

Autor
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

wiosna :)

#67

Post autor: pkalan »

pytanie czy robisz nastrzyk... i pytanie jakie mięso. ja teraz wędziłem z typowo mięsnego sklepu na Podlasiu. wiem skąd mają mięso i wiem że na pewno jest świeże. fakt że do najtańszych nie należy ale...na święta mogłem poszaleć ;)
pozdrawiam,
PK
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21839
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#68

Post autor: Lech-u »

Nie robię nastrzyków. Nie lubię i wydaje mi się to takie jakieś "przemysłowe".

Mięso kupowałem w Selgrosie. Przyznam, że jeszcze nie naciąłem się na tym mięsie.
Awatar użytkownika

Autor
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

wiosna :)

#69

Post autor: pkalan »

nie nastrzykuje przemysłowo... a po nastrzyku mięso jest bardziej soczyste i ma ładny kolor.

ja w Warszawie też kupuję w Selgrosie.

mam działkę na Podlasiu i przy okazji jak byłem to podjechałem do "rzeźnika" ;)
pozdrawiam,
PK
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21839
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#70

Post autor: Lech-u »

Wiem. Po to się nastrzykuje.
Tyle, że dla mnie to pakowanie soli prosto do mięcha, a ja wolę jak jest mniej soli niż więcej.

Chyba, że nastrzykujesz czymś innym niż roztworem soli.

tiggi
Fanatyk
Posty: 1008
Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 10:56 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

wiosna :)

#71

Post autor: tiggi »

Lech-u pisze: pn kwie 15, 2019 7:09 pmPo ilu dniach dojrzewania?
Po 10 dniach
Ostatnio zmieniony wt kwie 16, 2019 1:01 pm przez tiggi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21839
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#72

Post autor: Lech-u »

tiggi pisze: wt kwie 16, 2019 12:59 pmPo 10 dniach
Też tak planuję.
Ale już mnie korci, żeby spróbować.
Dopiero 5 doba.
Awatar użytkownika

Autor
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

wiosna :)

#73

Post autor: pkalan »

Lech-u pisze: wt kwie 16, 2019 11:29 am Chyba, że nastrzykujesz czymś innym niż roztworem soli.
nastrzykuję solanką w której pekluje się mięso. oczywiście ilość nastrzyku zgodna z kalkulatorem.

słabsze stężenie solanki = mniej słone wyroby
pozdrawiam,
PK
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21839
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#74

Post autor: Lech-u »

pkalan pisze: wt kwie 16, 2019 1:04 pm nastrzykuję solanką
No właśnie. Dzięki temu zjadasz więcej peklosoli lub soli w całym wyrobie.
Ja dlatego nie nastrzykuję.
Nie lubię soli.
Awatar użytkownika

Autor
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

wiosna :)

#75

Post autor: pkalan »

no jakby nie patrzeć... zjadam więcej soli ;)
pozdrawiam,
PK
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21839
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#76

Post autor: Lech-u »

Obrazek
Awatar użytkownika

Komarowa
Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Polska
Na imię mam: No name

wiosna :)

#77

Post autor: Komarowa »

:oklaski:
Puchatku?
– Tak Prosiaczku?
– Nic, tylko chciałem się upewnić, że jesteś.
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21839
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#78

Post autor: Lech-u »

Od góry i od lewej:
Schab długo dojrzewający {3 dni + 9 dni)
Szynka wieprzowa - polędwiczki wieprzowe - boczek wieprzowy
Szynka z dzika - pierś z indyka - schab wieprzowy
Awatar użytkownika

Komarowa
Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Polska
Na imię mam: No name

wiosna :)

#79

Post autor: Komarowa »

Bardzo apetycznie to wygląda.
Schab zachował piękny kolor.
Puchatku?
– Tak Prosiaczku?
– Nic, tylko chciałem się upewnić, że jesteś.
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21839
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#80

Post autor: Lech-u »

Lech-u pisze: wt kwie 16, 2019 9:09 am W tym roku zamierzam sprawdzić ile wychodzi wędliny z 1 kg mięsa. Każdy kawałek mam zważony i opisany i zobaczymy jak to wychodzi w praktyce.
Niestety. Za szybko zabrałem się do jedzenia i zapomniałem zważyć...
Awatar użytkownika

Autor
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

wiosna :)

#81

Post autor: pkalan »

Lech-u pisze: czw kwie 25, 2019 3:58 pm Niestety. Za szybko zabrałem się do jedzenia i zapomniałem zważyć...
:D

wędzonki wyglądają super. w smaku pewnie też obłędne. podtrzymujmy tradycję naszych dziadków :oklaski:
pozdrawiam,
PK
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21839
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#82

Post autor: Lech-u »

A jak zrobić wędliny zupełnie bez soli?
Próbował ktoś?
Awatar użytkownika

Komarowa
Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Polska
Na imię mam: No name

wiosna :)

#83

Post autor: Komarowa »

Pieprz, czosnek i majeranek nadają super smak potrawom bez soli.
Jeśli mam zlecenie na potrawy bezsolne, właśnie tych przypraw używam.
Puchatku?
– Tak Prosiaczku?
– Nic, tylko chciałem się upewnić, że jesteś.
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21839
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#84

Post autor: Lech-u »

Majeranek i kminek nie są moimi ulubionymi przyprawami.

Co w zamian?
Awatar użytkownika

Komarowa
Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Polska
Na imię mam: No name

wiosna :)

#85

Post autor: Komarowa »

Nic.
Są rzeczy, których nie da się zastąpić.
Można jedynie nauczyć się żyć bez nich.
Dodano do tego postu po 1 minucie 34 sekundach
A tymianek ?
Dodano do tego postu po 45 sekundach
Taki zestaw :
Tymianek, czosnek, wędzona papryka.
Puchatku?
– Tak Prosiaczku?
– Nic, tylko chciałem się upewnić, że jesteś.
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21839
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#86

Post autor: Lech-u »

Słusznie.

Nauczę się bez nich żyć. Znaczy już umiem.
Awatar użytkownika

Komarowa
Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Polska
Na imię mam: No name

wiosna :)

#87

Post autor: Komarowa »

No i dobrze.
Puchatku?
– Tak Prosiaczku?
– Nic, tylko chciałem się upewnić, że jesteś.
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21839
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#88

Post autor: Lech-u »

A jak zrobić z dojrzewający i wędlinami?

Na razie obsypuję samym cukrem i chciałbym uniknąć soli.
Awatar użytkownika

Komarowa
Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Polska
Na imię mam: No name

wiosna :)

#89

Post autor: Komarowa »

Sól ma przede wszystkim zakonserwować.
Jeśli nie chcesz soli, zostaje czosnek.
Ryzykowne trochę ... Ale można spróbować.
Doskonała cyrkulacja powietrza i wydłużenie czasu trwania procesu :medit: I może się udać.
Puchatku?
– Tak Prosiaczku?
– Nic, tylko chciałem się upewnić, że jesteś.
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21839
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#90

Post autor: Lech-u »

Czyli jak?
Najpierw cukier a potem czosnek a potam suszenie?
I już?
Awatar użytkownika

Komarowa
Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Polska
Na imię mam: No name

wiosna :)

#91

Post autor: Komarowa »

Wszystko tak, jak poprzednio Ale bez soli.
Bez skracania czasu .
Puchatku?
– Tak Prosiaczku?
– Nic, tylko chciałem się upewnić, że jesteś.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmowy "Nie na temat"”