Strona 2 z 4
wiosna :)
: wt mar 26, 2019 7:51 pm
autor: A.G.A.
Ostatni post z poprzedniej strony:
Ten płyn wedzarniczy nazywa się
dym.
wiosna :)
: wt mar 26, 2019 7:57 pm
autor: Lech-u
Dym w płynie.
CO2 w płynie.
Koniec świata.
wiosna :)
: wt mar 26, 2019 8:08 pm
autor: mariom222
Komarowa pisze: ↑wt mar 26, 2019 7:51 pm
Ten płyn wedzarniczy nazywa się
dym.
nie jestem taki pewien czy to dym, widziałaś kiedyś ,,skrzydełko czy nóżka,, ?
https://www.cda.pl/video/275569249
wiosna :)
: wt mar 26, 2019 8:10 pm
autor: pkalan
Płyn wedzarniczy? ? Coś pominąłem?
wiosna :)
: wt mar 26, 2019 8:36 pm
autor: A.G.A.
mariom222, jasne
kultowy film.
Poważnie. Wygrzebałam coś takiego u siebie w magazynie jakiś czas temu. Nazywało się to " dym z góralskiego ogniska "
Dodano do tego postu po 5 minutach 18 sekundach
Coś podobnego do tego :
Fot.net
wiosna :)
: czw mar 28, 2019 7:49 am
autor: pkalan
ufff... już myślałem że coś namieszałem
wiosna :)
: czw mar 28, 2019 7:59 am
autor: Lech-u
A ja mam takie pytanie:
Jak oznaczyć poszczególne wędliny, żebym PO uwędzeniu mógł rozpoznać co jest co?
Bo po uwędzeniu wszystko wygląda tak samo i ciężko się zorientować.
Potrzebuję jakiegoś sposobu oznaczenia jaka to wędlina, żebym po wędzeniu wiedział co mam kroić.
Jakaś etykietka, która przetrwa wędzenie?
wiosna :)
: czw mar 28, 2019 8:07 am
autor: neva
Może wystarczy zapamiętać/zapisać co gdzie umieściłeś w wędzarni i oznaczać w miarę wyjmowania?
wiosna :)
: czw mar 28, 2019 8:10 am
autor: A.G.A.
Lech-u, pamiętasz nadmanganian na palcu ?
Zrób to samo z mięsem.
Podpisz dyskretnie
wiosna :)
: czw mar 28, 2019 8:13 am
autor: pkalan
zauważyłem że Ty wkładasz mięso w siatki. Ja w siatki pakuję tylko piersi z indyka. Resztę wiążę sznurkiem i kiedyś właśnie sznurkiem oznaczaliśmy co jest co (albo co jest czyje jak był duży wkład) . jest to rozwiązanie. nie wiem jaką masz wędzarnię. może w jedno miejsce szynki, potem schaby, itd.
dzisiaj w końcu zrobiłem wolne od pracy i jadę do Rembertowa stawiać wędzarnię. najprostsza i moim zdaniem najlepsza konstrukcja. rura kwasówka 1,5m FI200 zakopana w ziemi. na poziomie wyprowadzone kolanko. na tym beczka już opalona w zyciętym górnym deklem a na dole wycięty otwór na kolanko. do środka deflektor. palenisko 65x65x40 obudowane cegłą. ma działać i w sobotę wędzenie kurczaków
wiosna :)
: czw mar 28, 2019 8:19 am
autor: Lech-u
Komarowa pisze: ↑czw mar 28, 2019 8:10 am
pamiętasz nadmanganian na palcu ?
Zrób to samo z mięsem.
Podpisz dyskretnie
No niby okej, aleeee... ten nadmanganian jest brązowy a po wędzeniu będzie tak samo okopcony jak reszta mięsa.
Myślałem, żeby wsadzić jakiś znaczek pod siatkę, ale jaki?
wiosna :)
: czw mar 28, 2019 8:22 am
autor: pkalan
tak jak napisałem, kawałek sznurka do siatki i będziesz wiedział co jest co. jak robisz "hurtowo" to może dziel na wkłady. raz szynki, potem boczki itd
wiosna :)
: czw mar 28, 2019 8:22 am
autor: Lech-u
pkalan pisze: ↑czw mar 28, 2019 8:13 am
iedyś właśnie sznurkiem oznaczaliśmy co jest co
Jak?
wiosna :)
: czw mar 28, 2019 8:46 am
autor: pkalan
np. wkład to 3 szynki, 3 schaby i 3 boczki.
sznurek do wiązania mięsa dzielisz po 3 takie same odległości (krótka, średnia, długa) i już będziesz wiedział co jest co. krótka to szynka, średnia to schab a długa to boczek. sznurek wiążesz to supła od siatki i po sprawie. najprostsze sposoby są moim zdaniem najlepsze.
wiosna :)
: czw mar 28, 2019 8:48 am
autor: A.G.A.
Nie znaczek pod siatkę, tylko coś z ziół.
Jest tego trochę do wyboru.
Liść laurowy, rozmaryn, jałowiec, pędy czereśni itp.
Każda wędlina może być oznaczona inną gałązką.
wiosna :)
: czw mar 28, 2019 8:57 am
autor: pkalan
oznaczaj jak bydło w Texasie. znakuj rozgrzanym żeliwem
wiosna :)
: czw mar 28, 2019 8:59 am
autor: A.G.A.
O o !
To może być sposób
wiosna :)
: ndz kwie 14, 2019 2:36 pm
autor: Lech-u
A tu dojrzewa schab.
Trzecia doba.
wiosna :)
: ndz kwie 14, 2019 8:40 pm
autor: pkalan
Prześlij przepis tak jak Ty robisz. Może i ja się skuszę ☺. A ja wczoraj wedzilem mięso. Kolorek ładny, ciemny od jabłoni. Nie mogłem się powstrzymać i boczek juz kroilem. ..
Przed
Po ☺
wiosna :)
: pn kwie 15, 2019 8:55 am
autor: Lech-u
Mniam!
Wygląda zawodowo!
Czy peklowałeś mięso przed wędzeniem?
Ja dzisiaj nastawiam mięso do peklowania. Wędzenie w najbliższą sobotę.
Przepis na mięso dojrzewające napiszę za chwilę.
wiosna :)
: pn kwie 15, 2019 9:10 am
autor: pkalan
peklowałem tydzień + nastrzyk.
boczki tylko wędzone, schab jeden do parzenia, karkowy do parzenia (baleron), szynki do parzenia, słonina tylko wędzenia
wiosna :)
: pn kwie 15, 2019 10:59 am
autor: Lech-u
Schab długo dojrzewający według Lech-u:
1. Schab umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem
2. Włożyć schab do naczynia szklanego i obsypać cukrem z każdej strony. Grubą warstwą cukru.
3. Włożyć do lodówki na 36 godzin.
4. Co 10 godzin odlać wodę z mięsa i dosypać cukru, żeby znowu było grubo z każdej strony.
5. Po 36 godzinach wypłukać mięso i wysuszyć ręcznikami.
6. Znowu do naczynia i zasypać mięso peklosolą (mięso będzie różowe) lub zwykłą solą (mięso będzie brązowe). Grubą warstwą z każdej strony.
7. Włożyć do lodówki na 36 godzin.
8. Co 10 godzin odlać wodę z mięsa i dosypać peklosoli (lub soli), żeby znowu było grubo z każdej strony.
9. Po 36 godzinach wypłukać dokładnie mięso pod bieżącą wodą i wysuszyć ręcznikami.
10. Natrzeć mięso czosnkiem świeżo wyciśniętym. Ilość według uznania. U mnie poszła cała główka czosnku.
11. Przygotować dużo przypraw i wymieszać: pieprz, papryka ostra czerwona, papryka słodka czerwona, czosnek granulowany, imbir mielony .
12. Dobrze obsypać przyprawami mięso z każdej strony.
13. Włożyć mięso do siatki wędliniarskiej lub
13. Włożyć mięso pończochy, lub rajstopy lub skarpety.
Powiesić na sznurku w miejscu o temperaturze ok. 16-20*C na około 7 dni. Lub dłużej. Miejsce przewiewne.
Smacznego!
Dodano do tego postu po 1 minucie 52 sekundach
wiosna :)
: pn kwie 15, 2019 11:08 am
autor: A.G.A.
Głodna jestem
wiosna :)
: pn kwie 15, 2019 11:10 am
autor: pkalan
na święta nie zrobię ale, dzisiaj nastawiam
przepis prosty, rozumiem że wyroby były już konsumowane przez Ciebie
peklowanie na sucho... sypiesz "na oko" czy masz może jakiś kalkulator kg soli/kg mięsa?? peklosól vs zwykła to zdecydowana różnica (przynajmniej przy peklowaniu na mokro)
wiosna :)
: pn kwie 15, 2019 11:11 am
autor: Lech-u
pkalan pisze: ↑pn kwie 15, 2019 11:10 am
rozumiem że wyroby były już konsumowane przez Ciebie
Jeszcze dojrzewają...
wiosna :)
: pn kwie 15, 2019 11:14 am
autor: pkalan
a to pierwszy raz robisz wg tego przepisu ?
wiosna :)
: pn kwie 15, 2019 11:23 am
autor: Lech-u
pkalan pisze: ↑pn kwie 15, 2019 11:14 am
a to pierwszy raz robisz wg tego przepisu ?
Tak.
Ale to sprawdzony sposób.
Rodzinnie przetestowany.
wiosna :)
: pn kwie 15, 2019 11:28 am
autor: pkalan
Lech-u pisze: ↑pn kwie 15, 2019 11:23 am
Tak.
Ale to sprawdzony sposób.
Rodzinnie przetestowany.
wiosna :)
: pn kwie 15, 2019 2:58 pm
autor: Moartea
Genialne macie te wyroby, aż ślinka cieknie
a ja przychodzę z innym wiosennym tematem, a mianowicie: robicie jakieś remonty domu? U nas trzeba już wymienić dachówkę na nową, to spory koszt i mnóstwo roboty, dlatego liczę że będzie ładna pogoda
wiosna :)
: pn kwie 15, 2019 3:26 pm
autor: A.G.A.
No idealnie
Jak dachówką w płot.
Aż sobie poobserwuję ten wątek.
wiosna :)
: pn kwie 15, 2019 6:38 pm
autor: tiggi
Lechu, identyczna robie
zamiast odlewac wode -poloz mięsa w durszlaku (sitku) ktore wlozone bedzie do miski. Wtedy bedziesz mial pewnosc ze mieso nie bedzie lezalo w wodzie
Dodano do tego postu po 15 minutach 53 sekundach
A to moje wyczyny