Strona 2 z 4

wiosna :)

: wt mar 26, 2019 7:51 pm
autor: A.G.A.

Ostatni post z poprzedniej strony:

Ten płyn wedzarniczy nazywa się :mrgreen: dym.

wiosna :)

: wt mar 26, 2019 7:57 pm
autor: Lech-u
Dym w płynie.
CO2 w płynie.

Koniec świata.

wiosna :)

: wt mar 26, 2019 8:08 pm
autor: mariom222
Komarowa pisze: wt mar 26, 2019 7:51 pm Ten płyn wedzarniczy nazywa się :mrgreen: dym.
nie jestem taki pewien czy to dym, widziałaś kiedyś ,,skrzydełko czy nóżka,, ?

https://www.cda.pl/video/275569249

:shock:

wiosna :)

: wt mar 26, 2019 8:10 pm
autor: pkalan
Płyn wedzarniczy? ? Coś pominąłem?

wiosna :)

: wt mar 26, 2019 8:36 pm
autor: A.G.A.
mariom222, jasne :) kultowy film.
Poważnie. Wygrzebałam coś takiego u siebie w magazynie jakiś czas temu. Nazywało się to " dym z góralskiego ogniska "
Dodano do tego postu po 5 minutach 18 sekundach
Coś podobnego do tego :


Obrazek

Fot.net

wiosna :)

: czw mar 28, 2019 7:49 am
autor: pkalan
ufff... już myślałem że coś namieszałem :języczek:

wiosna :)

: czw mar 28, 2019 7:59 am
autor: Lech-u
A ja mam takie pytanie:
Jak oznaczyć poszczególne wędliny, żebym PO uwędzeniu mógł rozpoznać co jest co?

Bo po uwędzeniu wszystko wygląda tak samo i ciężko się zorientować.

Potrzebuję jakiegoś sposobu oznaczenia jaka to wędlina, żebym po wędzeniu wiedział co mam kroić.

Jakaś etykietka, która przetrwa wędzenie?

wiosna :)

: czw mar 28, 2019 8:07 am
autor: neva
Może wystarczy zapamiętać/zapisać co gdzie umieściłeś w wędzarni i oznaczać w miarę wyjmowania?

wiosna :)

: czw mar 28, 2019 8:10 am
autor: A.G.A.
Lech-u, pamiętasz nadmanganian na palcu ?
Zrób to samo z mięsem.
Podpisz dyskretnie :mrgreen:

wiosna :)

: czw mar 28, 2019 8:13 am
autor: pkalan
zauważyłem że Ty wkładasz mięso w siatki. Ja w siatki pakuję tylko piersi z indyka. Resztę wiążę sznurkiem i kiedyś właśnie sznurkiem oznaczaliśmy co jest co (albo co jest czyje jak był duży wkład) . jest to rozwiązanie. nie wiem jaką masz wędzarnię. może w jedno miejsce szynki, potem schaby, itd.

dzisiaj w końcu zrobiłem wolne od pracy i jadę do Rembertowa stawiać wędzarnię. najprostsza i moim zdaniem najlepsza konstrukcja. rura kwasówka 1,5m FI200 zakopana w ziemi. na poziomie wyprowadzone kolanko. na tym beczka już opalona w zyciętym górnym deklem a na dole wycięty otwór na kolanko. do środka deflektor. palenisko 65x65x40 obudowane cegłą. ma działać i w sobotę wędzenie kurczaków :viva:

wiosna :)

: czw mar 28, 2019 8:19 am
autor: Lech-u
Komarowa pisze: czw mar 28, 2019 8:10 am pamiętasz nadmanganian na palcu ?
Zrób to samo z mięsem.
Podpisz dyskretnie
No niby okej, aleeee... ten nadmanganian jest brązowy a po wędzeniu będzie tak samo okopcony jak reszta mięsa.

Myślałem, żeby wsadzić jakiś znaczek pod siatkę, ale jaki?

wiosna :)

: czw mar 28, 2019 8:22 am
autor: pkalan
tak jak napisałem, kawałek sznurka do siatki i będziesz wiedział co jest co. jak robisz "hurtowo" to może dziel na wkłady. raz szynki, potem boczki itd

wiosna :)

: czw mar 28, 2019 8:22 am
autor: Lech-u
pkalan pisze: czw mar 28, 2019 8:13 am iedyś właśnie sznurkiem oznaczaliśmy co jest co
Jak?

wiosna :)

: czw mar 28, 2019 8:46 am
autor: pkalan
np. wkład to 3 szynki, 3 schaby i 3 boczki.

sznurek do wiązania mięsa dzielisz po 3 takie same odległości (krótka, średnia, długa) i już będziesz wiedział co jest co. krótka to szynka, średnia to schab a długa to boczek. sznurek wiążesz to supła od siatki i po sprawie. najprostsze sposoby są moim zdaniem najlepsze.

wiosna :)

: czw mar 28, 2019 8:48 am
autor: A.G.A.
Nie znaczek pod siatkę, tylko coś z ziół.
Jest tego trochę do wyboru.
Liść laurowy, rozmaryn, jałowiec, pędy czereśni itp.

Każda wędlina może być oznaczona inną gałązką.

wiosna :)

: czw mar 28, 2019 8:57 am
autor: pkalan
oznaczaj jak bydło w Texasie. znakuj rozgrzanym żeliwem :D

wiosna :)

: czw mar 28, 2019 8:59 am
autor: A.G.A.
O o !
To może być sposób :mrgreen:

wiosna :)

: ndz kwie 14, 2019 2:36 pm
autor: Lech-u
A tu dojrzewa schab.
Trzecia doba.
Obrazek

wiosna :)

: ndz kwie 14, 2019 8:40 pm
autor: pkalan
Prześlij przepis tak jak Ty robisz. Może i ja się skuszę ☺. A ja wczoraj wedzilem mięso. Kolorek ładny, ciemny od jabłoni. Nie mogłem się powstrzymać i boczek juz kroilem. .. :cool:

Przed
Obrazek

Po ☺
Obrazek

wiosna :)

: pn kwie 15, 2019 8:55 am
autor: Lech-u
Mniam!
Wygląda zawodowo!

Czy peklowałeś mięso przed wędzeniem?

Ja dzisiaj nastawiam mięso do peklowania. Wędzenie w najbliższą sobotę.

Przepis na mięso dojrzewające napiszę za chwilę.

wiosna :)

: pn kwie 15, 2019 9:10 am
autor: pkalan
peklowałem tydzień + nastrzyk.

boczki tylko wędzone, schab jeden do parzenia, karkowy do parzenia (baleron), szynki do parzenia, słonina tylko wędzenia

wiosna :)

: pn kwie 15, 2019 10:59 am
autor: Lech-u
Schab długo dojrzewający według Lech-u:

1. Schab umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem
2. Włożyć schab do naczynia szklanego i obsypać cukrem z każdej strony. Grubą warstwą cukru.
3. Włożyć do lodówki na 36 godzin.
4. Co 10 godzin odlać wodę z mięsa i dosypać cukru, żeby znowu było grubo z każdej strony.
5. Po 36 godzinach wypłukać mięso i wysuszyć ręcznikami.
6. Znowu do naczynia i zasypać mięso peklosolą (mięso będzie różowe) lub zwykłą solą (mięso będzie brązowe). Grubą warstwą z każdej strony.
7. Włożyć do lodówki na 36 godzin.
8. Co 10 godzin odlać wodę z mięsa i dosypać peklosoli (lub soli), żeby znowu było grubo z każdej strony.
9. Po 36 godzinach wypłukać dokładnie mięso pod bieżącą wodą i wysuszyć ręcznikami.
10. Natrzeć mięso czosnkiem świeżo wyciśniętym. Ilość według uznania. U mnie poszła cała główka czosnku.
11. Przygotować dużo przypraw i wymieszać: pieprz, papryka ostra czerwona, papryka słodka czerwona, czosnek granulowany, imbir mielony .
12. Dobrze obsypać przyprawami mięso z każdej strony.
13. Włożyć mięso do siatki wędliniarskiej lub
13. Włożyć mięso pończochy, lub rajstopy lub skarpety.

Powiesić na sznurku w miejscu o temperaturze ok. 16-20*C na około 7 dni. Lub dłużej. Miejsce przewiewne.

Smacznego!
Dodano do tego postu po 1 minucie 52 sekundach
Obrazek

wiosna :)

: pn kwie 15, 2019 11:08 am
autor: A.G.A.
Głodna jestem :co:

wiosna :)

: pn kwie 15, 2019 11:10 am
autor: pkalan
na święta nie zrobię ale, dzisiaj nastawiam :) przepis prosty, rozumiem że wyroby były już konsumowane przez Ciebie :duży uśmiech:

peklowanie na sucho... sypiesz "na oko" czy masz może jakiś kalkulator kg soli/kg mięsa?? peklosól vs zwykła to zdecydowana różnica (przynajmniej przy peklowaniu na mokro)

wiosna :)

: pn kwie 15, 2019 11:11 am
autor: Lech-u
pkalan pisze: pn kwie 15, 2019 11:10 am rozumiem że wyroby były już konsumowane przez Ciebie
Jeszcze dojrzewają...

wiosna :)

: pn kwie 15, 2019 11:14 am
autor: pkalan
a to pierwszy raz robisz wg tego przepisu ?

wiosna :)

: pn kwie 15, 2019 11:23 am
autor: Lech-u
pkalan pisze: pn kwie 15, 2019 11:14 am a to pierwszy raz robisz wg tego przepisu ?
Tak.
Ale to sprawdzony sposób.
Rodzinnie przetestowany.

wiosna :)

: pn kwie 15, 2019 11:28 am
autor: pkalan
Lech-u pisze: pn kwie 15, 2019 11:23 am Tak.
Ale to sprawdzony sposób.
Rodzinnie przetestowany.
:OK:

wiosna :)

: pn kwie 15, 2019 2:58 pm
autor: Moartea
Genialne macie te wyroby, aż ślinka cieknie :) a ja przychodzę z innym wiosennym tematem, a mianowicie: robicie jakieś remonty domu? U nas trzeba już wymienić dachówkę na nową, to spory koszt i mnóstwo roboty, dlatego liczę że będzie ładna pogoda :)

wiosna :)

: pn kwie 15, 2019 3:26 pm
autor: A.G.A.
No idealnie :mrgreen: Jak dachówką w płot.
Aż sobie poobserwuję ten wątek.

wiosna :)

: pn kwie 15, 2019 6:38 pm
autor: tiggi
Lechu, identyczna robie :) zamiast odlewac wode -poloz mięsa w durszlaku (sitku) ktore wlozone bedzie do miski. Wtedy bedziesz mial pewnosc ze mieso nie bedzie lezalo w wodzie :)
Dodano do tego postu po 15 minutach 53 sekundach
Obrazek
A to moje wyczyny