Strona 3 z 4

wiosna :)

: pn kwie 15, 2019 6:38 pm
autor: tiggi

Ostatni post z poprzedniej strony:

Lechu, identyczna robie :) zamiast odlewac wode -poloz mięsa w durszlaku (sitku) ktore wlozone bedzie do miski. Wtedy bedziesz mial pewnosc ze mieso nie bedzie lezalo w wodzie :)
Dodano do tego postu po 15 minutach 53 sekundach
Obrazek
A to moje wyczyny

wiosna :)

: pn kwie 15, 2019 7:09 pm
autor: Lech-u
Po ilu dniach dojrzewania?

wiosna :)

: pn kwie 15, 2019 7:24 pm
autor: pkalan
I jak w smaku?? :D
Dodano do tego postu po 12 godzinach 51 minutach 58 sekundach
Przekrój szyneczki po parzeniu. W smaku... mniam :viva:

Obrazek

wiosna :)

: wt kwie 16, 2019 8:30 am
autor: Lech-u
Usuwasz tłuszczyk z szynki przed wędzeniem?

Ja lubię te z tłuszczykiem.

Wygląda niezwykle smakowicie. Jakiej soli użyłeś do peklowania?

wiosna :)

: wt kwie 16, 2019 8:51 am
autor: pkalan
Peklosol.. firmy nie pamiętam. Kupiłem ją parę lat temu i trzymam w wiadrze.

Z szynki usuwam tylko skrawki i delikatnie błonę.

wiosna :)

: wt kwie 16, 2019 9:09 am
autor: Lech-u
W tym roku zamierzam sprawdzić ile wychodzi wędliny z 1 kg mięsa. Każdy kawałek mam zważony i opisany i zobaczymy jak to wychodzi w praktyce.

Łącznie jakieś 8 kg mięsa przed obróbką.

wiosna :)

: wt kwie 16, 2019 9:28 am
autor: pkalan
pytanie czy robisz nastrzyk... i pytanie jakie mięso. ja teraz wędziłem z typowo mięsnego sklepu na Podlasiu. wiem skąd mają mięso i wiem że na pewno jest świeże. fakt że do najtańszych nie należy ale...na święta mogłem poszaleć ;)

wiosna :)

: wt kwie 16, 2019 11:03 am
autor: Lech-u
Nie robię nastrzyków. Nie lubię i wydaje mi się to takie jakieś "przemysłowe".

Mięso kupowałem w Selgrosie. Przyznam, że jeszcze nie naciąłem się na tym mięsie.

wiosna :)

: wt kwie 16, 2019 11:14 am
autor: pkalan
nie nastrzykuje przemysłowo... a po nastrzyku mięso jest bardziej soczyste i ma ładny kolor.

ja w Warszawie też kupuję w Selgrosie.

mam działkę na Podlasiu i przy okazji jak byłem to podjechałem do "rzeźnika" ;)

wiosna :)

: wt kwie 16, 2019 11:29 am
autor: Lech-u
Wiem. Po to się nastrzykuje.
Tyle, że dla mnie to pakowanie soli prosto do mięcha, a ja wolę jak jest mniej soli niż więcej.

Chyba, że nastrzykujesz czymś innym niż roztworem soli.

wiosna :)

: wt kwie 16, 2019 12:59 pm
autor: tiggi
Lech-u pisze: pn kwie 15, 2019 7:09 pmPo ilu dniach dojrzewania?
Po 10 dniach

wiosna :)

: wt kwie 16, 2019 1:03 pm
autor: Lech-u
tiggi pisze: wt kwie 16, 2019 12:59 pmPo 10 dniach
Też tak planuję.
Ale już mnie korci, żeby spróbować.
Dopiero 5 doba.

wiosna :)

: wt kwie 16, 2019 1:04 pm
autor: pkalan
Lech-u pisze: wt kwie 16, 2019 11:29 am Chyba, że nastrzykujesz czymś innym niż roztworem soli.
nastrzykuję solanką w której pekluje się mięso. oczywiście ilość nastrzyku zgodna z kalkulatorem.

słabsze stężenie solanki = mniej słone wyroby

wiosna :)

: wt kwie 16, 2019 1:09 pm
autor: Lech-u
pkalan pisze: wt kwie 16, 2019 1:04 pm nastrzykuję solanką
No właśnie. Dzięki temu zjadasz więcej peklosoli lub soli w całym wyrobie.
Ja dlatego nie nastrzykuję.
Nie lubię soli.

wiosna :)

: wt kwie 16, 2019 1:24 pm
autor: pkalan
no jakby nie patrzeć... zjadam więcej soli ;)

wiosna :)

: ndz kwie 21, 2019 11:50 am
autor: Lech-u
Obrazek

wiosna :)

: ndz kwie 21, 2019 12:25 pm
autor: A.G.A.
:oklaski:

wiosna :)

: ndz kwie 21, 2019 12:42 pm
autor: Lech-u
Od góry i od lewej:
Schab długo dojrzewający {3 dni + 9 dni)
Szynka wieprzowa - polędwiczki wieprzowe - boczek wieprzowy
Szynka z dzika - pierś z indyka - schab wieprzowy

wiosna :)

: ndz kwie 21, 2019 1:43 pm
autor: A.G.A.
Bardzo apetycznie to wygląda.
Schab zachował piękny kolor.

wiosna :)

: czw kwie 25, 2019 3:58 pm
autor: Lech-u
Lech-u pisze: wt kwie 16, 2019 9:09 am W tym roku zamierzam sprawdzić ile wychodzi wędliny z 1 kg mięsa. Każdy kawałek mam zważony i opisany i zobaczymy jak to wychodzi w praktyce.
Niestety. Za szybko zabrałem się do jedzenia i zapomniałem zważyć...

wiosna :)

: czw kwie 25, 2019 5:33 pm
autor: pkalan
Lech-u pisze: czw kwie 25, 2019 3:58 pm Niestety. Za szybko zabrałem się do jedzenia i zapomniałem zważyć...
:D

wędzonki wyglądają super. w smaku pewnie też obłędne. podtrzymujmy tradycję naszych dziadków :oklaski:

wiosna :)

: śr maja 01, 2019 8:41 pm
autor: Lech-u
A jak zrobić wędliny zupełnie bez soli?
Próbował ktoś?

wiosna :)

: śr maja 01, 2019 9:03 pm
autor: A.G.A.
Pieprz, czosnek i majeranek nadają super smak potrawom bez soli.
Jeśli mam zlecenie na potrawy bezsolne, właśnie tych przypraw używam.

wiosna :)

: śr maja 01, 2019 9:07 pm
autor: Lech-u
Majeranek i kminek nie są moimi ulubionymi przyprawami.

Co w zamian?

wiosna :)

: śr maja 01, 2019 9:09 pm
autor: A.G.A.
Nic.
Są rzeczy, których nie da się zastąpić.
Można jedynie nauczyć się żyć bez nich.
Dodano do tego postu po 1 minucie 34 sekundach
A tymianek ?
Dodano do tego postu po 45 sekundach
Taki zestaw :
Tymianek, czosnek, wędzona papryka.

wiosna :)

: śr maja 01, 2019 9:13 pm
autor: Lech-u
Słusznie.

Nauczę się bez nich żyć. Znaczy już umiem.

wiosna :)

: śr maja 01, 2019 9:15 pm
autor: A.G.A.
No i dobrze.

wiosna :)

: śr maja 01, 2019 9:21 pm
autor: Lech-u
A jak zrobić z dojrzewający i wędlinami?

Na razie obsypuję samym cukrem i chciałbym uniknąć soli.

wiosna :)

: śr maja 01, 2019 9:28 pm
autor: A.G.A.
Sól ma przede wszystkim zakonserwować.
Jeśli nie chcesz soli, zostaje czosnek.
Ryzykowne trochę ... Ale można spróbować.
Doskonała cyrkulacja powietrza i wydłużenie czasu trwania procesu :medit: I może się udać.

wiosna :)

: śr maja 01, 2019 9:36 pm
autor: Lech-u
Czyli jak?
Najpierw cukier a potem czosnek a potam suszenie?
I już?

wiosna :)

: śr maja 01, 2019 9:41 pm
autor: A.G.A.
Wszystko tak, jak poprzednio Ale bez soli.
Bez skracania czasu .