Naleśniki

W tym dziale możesz poruszać różne sprawy, niekoniecznie związane z akwarystyką. Pisz o wszystkim i o niczym.
ODPOWIEDZ

Autor
Linf

Naleśniki

#1

Post autor: Linf »

Jakie macie przepisy na naleśniki :?:
Awatar użytkownika

matka siedzi z tyłu
Miszcz
Posty: 3549
Rejestracja: ndz lis 16, 2008 11:48 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Naleśniki

#2

Post autor: matka siedzi z tyłu »

Z białym serem/fetą i szpinakiem, z jajkiem na twardo, podsmażoną cebulką i tartą bułką, z szynką i żółtym serem.
-Mieliście zamiar z zimną krwią strzelać do tych ludzi?
-Nie, sir. Tylko ostrzegawczy strzał w głowę, sir.

Autor
Linf

Re: Naleśniki

#3

Post autor: Linf »

A przepisik na ciasto :?:
Awatar użytkownika

matka siedzi z tyłu
Miszcz
Posty: 3549
Rejestracja: ndz lis 16, 2008 11:48 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Naleśniki

#4

Post autor: matka siedzi z tyłu »

Ja gotuję na oko :razz:

Tak mniej więcej to 2 jajka, szklanka mleka, szklanka wody, mąka i sól. Mąki to nie wiem ile, bo dosypuję stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można też robić na samym mleku, ale wtedy są mniej elastyczne. Można i na samej wodzie, ale te z kolei bardziej się kurczą przy smażeniu. Dobrze jest po wymieszaniu ciasta odstawić je na ok. pół godziny, bo ono gęstnieje, i może się okazać, że trzeba dolać trochę wody. Ciasto powinno być dosyć rzadkie, żeby się szybko rozlewało na patelni. Przy smażeniu najlepiej jest smarować patelnię tłuszczem, idealny do tego jest kawałek słoniny, ale może być też olej, tylko ważne jest, żeby go nie nalewać na patelnię, a smarować ją jakimś pędzelkiem czy czymś w tym rodzaju.
-Mieliście zamiar z zimną krwią strzelać do tych ludzi?
-Nie, sir. Tylko ostrzegawczy strzał w głowę, sir.

mlody_oska
Uzależniony
Posty: 522
Rejestracja: pt paź 30, 2009 12:23 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Naleśniki

#5

Post autor: mlody_oska »

matka siedzi z tyłu pisze:Ja gotuję na oko

Tak mniej więcej to 2 jajka, szklanka mleka, szklanka wody, mąka i sól. Mąki to nie wiem ile, bo dosypuję stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. ...
I w tym tkwi cały problem :mrgreen:
Awatar użytkownika

Bożena
Maniak
Posty: 858
Rejestracja: pn lut 23, 2009 9:09 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Naleśniki

#6

Post autor: Bożena »

chyba na to każdy ma własny przepis :lol:
Ja daję na pół kg mąki jedno jako, szczyptę soli, szczyptę proszku do pieczenia i dolewam mleko do uzyskania rzadkiego ciasta. Na koniec dolewam trochę ojeju-tak ze trzy-cztery łyżki stołowe. Wtedy juz nie trzeba smarować patelni a w samku go nie czuć.
U mnie najlepiej idą z kremem czekoladowym :)
Smacznego :lol:


Ps: jakbyś nie wiedział co to jest szczypta.
to tyle ile się mieści w trzech palcach i żeby nie mylić :kciuk/wskazujący/środkowy :grin:
126l+60l+28l+ 25
( i dorywczo 700+160+120+80)
Awatar użytkownika

matka siedzi z tyłu
Miszcz
Posty: 3549
Rejestracja: ndz lis 16, 2008 11:48 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Naleśniki

#7

Post autor: matka siedzi z tyłu »

Bożena pisze:proszku do pieczenia
:shock:
-Mieliście zamiar z zimną krwią strzelać do tych ludzi?
-Nie, sir. Tylko ostrzegawczy strzał w głowę, sir.
Awatar użytkownika

Bożena
Maniak
Posty: 858
Rejestracja: pn lut 23, 2009 9:09 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Naleśniki

#8

Post autor: Bożena »

a to czemu :lol: Probowalaś? :grin:
126l+60l+28l+ 25
( i dorywczo 700+160+120+80)
Awatar użytkownika

matka siedzi z tyłu
Miszcz
Posty: 3549
Rejestracja: ndz lis 16, 2008 11:48 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Naleśniki

#9

Post autor: matka siedzi z tyłu »

No nie, ale jakoś mi się to nie widzi.
Przecież na proszku to one rosną, to są już prawie bliny
-Mieliście zamiar z zimną krwią strzelać do tych ludzi?
-Nie, sir. Tylko ostrzegawczy strzał w głowę, sir.
Awatar użytkownika

Bożena
Maniak
Posty: 858
Rejestracja: pn lut 23, 2009 9:09 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Naleśniki

#10

Post autor: Bożena »

przy tej ilości nie rosną, zapewniam, za to się nie kurszą i są o wiele lepsze :) wpierw jadlam u kogoś i odkąd sprobowalam sama tak je robię
126l+60l+28l+ 25
( i dorywczo 700+160+120+80)

Autor
Linf

Re: Naleśniki

#11

Post autor: Linf »

Szczypta lub na oko :D No właśnie nigdzie nie ma konkretnego przepisu czego ile dodać :D
Awatar użytkownika

matka siedzi z tyłu
Miszcz
Posty: 3549
Rejestracja: ndz lis 16, 2008 11:48 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Naleśniki

#12

Post autor: matka siedzi z tyłu »

W książce kucharskiej na pewno jest
-Mieliście zamiar z zimną krwią strzelać do tych ludzi?
-Nie, sir. Tylko ostrzegawczy strzał w głowę, sir.

Autor
Linf

Re: Naleśniki

#13

Post autor: Linf »

Kurczę muszę poszukać takowej w domu :D

gusiek1
Bywalec
Posty: 95
Rejestracja: wt cze 16, 2009 10:02 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Naleśniki

#14

Post autor: gusiek1 »

1/4 litra mleka
2 jajka
7 łyżek mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli
olej (tu leję na oko) :D

Wszystko wymieszać - najlepiej mikserem.
Daję olej do ciasta, żeby sie nie stresować smarowaniem patelni. Smażę na jednej stronie. Potem robię serek biały (kostka sera, cukier waniliowy, cukier zwykły do smaku - wymieszać). Ser położyć na stronie juz usmażonej naleśnika, zwinąć (rulonik, koperta, lub ćwiartka koła), obsmażyć na patelni z odrobiną masła. Podawać na ciepło.

W wersji na elegancko, można je ułozyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startymi orzechami i czekoladą, lekko zapiec i podać z bitą śmietaną :)

Smacznego :)

P.S. jakbyś nie znalazł ksiazki kucharskiej, to moja w spisie treści posiada również następujace pozycje:
naleśniki grójeckie, jubileuszowe, klasyczne, piątkowe, piwne, wigilijne, z miodem i oorzchami, z serem i bakaliami, żoliborskie, różowe, cygańskie, codzienne Karola....
Swoją drogą nie podejrzewałam, że przepis na naleśniki znajdę w książce kucharskiej...sądziłam, ze to wiedza tajemna przekazywana z matki na córkę :D
Ostatnio zmieniony ndz maja 16, 2010 9:33 pm przez gusiek1, łącznie zmieniany 2 razy.

neonka
Bywalec
Posty: 89
Rejestracja: wt sty 20, 2009 1:49 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Naleśniki

#15

Post autor: neonka »

Ja robię jak jak i Mszt. Z tym że hurtowo, z litra pół litra mleka i wody. I mój synuś woli na słodko, czyli zamiast soli cukier, w smaku takie gofropodobne wychodzą.
200+112+63+54+25+20+20+27 OW w drodze;)=521l

Autor
Dein

Re: Naleśniki

#16

Post autor: Dein »

Kiedyś próbowałem zrobić naleśniki i wydawało mi się, że wszystko poszło dobrze, aż do momentu, kiedy pierwszy naleśnik wziął i przywarł i nie mogłem go odwrócić, bo się rwał. Wtedy wyszedłem z kuchni i zakończyłem przygodę z naleśnikami.
Ale np. do pikantnego farszu z grzybkami, kapustą albo mięsem, to lubię ciasto z dodatkiem piwa (piwo wlane do ciasta, nie na popitkę). A moja mamunia to w ogóle dawała do wszystkich naleśniorów (do ciasta) wodę gazowaną.
Ale nie wiem, co to miało na celu.
Awatar użytkownika

Bożena
Maniak
Posty: 858
Rejestracja: pn lut 23, 2009 9:09 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Naleśniki

#17

Post autor: Bożena »

Dein to samo co proszek do pieczenia :grin:
Linf-napisalam Ci ile to jest szczypta, bo w książkach kucharskich też używają tego sformułowania :grin:
126l+60l+28l+ 25
( i dorywczo 700+160+120+80)

JPK
Guru
Posty: 2040
Rejestracja: sob wrz 27, 2008 10:28 am
Lokalizacja: Warszawa Wola
Na imię mam: Kuba
Płeć:

Re: Naleśniki

#18

Post autor: JPK »

Jeśli chcesz to mogę spróbować (kolejny na oko :P ) przepis na pancake, czyli takie tradycyjne, amerykańskie naleśniki. Grubość 1,5-2cm, bardzo puszyste :)
Tradycyjne, doskonałe do syropu klonowego lub miodu, bądź też czekoladowe :)
450l + 112l :)

Autor
Linf

Re: Naleśniki

#19

Post autor: Linf »

Kuba dzięki ale ja chcę zwykłe naleśniki :( nie amerykańskie,hiszpańskie czy wietnamskie zwykłe polskie :( . Dzięki za pomoc i wszelakie przepisy. Przetestuje. :D Ale przepisik podaj przetestuje tylko nie na oko i szczypty.
Ostatnio zmieniony ndz maja 16, 2010 10:19 pm przez Linf, łącznie zmieniany 1 raz.

JPK
Guru
Posty: 2040
Rejestracja: sob wrz 27, 2008 10:28 am
Lokalizacja: Warszawa Wola
Na imię mam: Kuba
Płeć:

Re: Naleśniki

#20

Post autor: JPK »

Ojej, ale zwykłe naleśniki nie mają przepisu :P Mają zawierać jaja, mąkę, mleko i szczyptę soli, ew. kapkę oleju, a konsystencję mieć płynną. Ot i tyle :mrgreen:
Aha, podstawa to bardzo dobrze rozgrzana patelnia. Ma aż dymić.
450l + 112l :)

Autor
Dein

Re: Naleśniki

#21

Post autor: Dein »

Misquamacus pisze:Jeśli chcesz to mogę spróbować (kolejny na oko :P ) przepis na pancake, czyli takie tradycyjne, amerykańskie naleśniki. Grubość 1,5-2cm, bardzo puszyste :)
To są złe naleśniki, bo nie da się w nie zawinąć grzybków z kapustką. Jedynie słusznego farszu.

JPK
Guru
Posty: 2040
Rejestracja: sob wrz 27, 2008 10:28 am
Lokalizacja: Warszawa Wola
Na imię mam: Kuba
Płeć:

Re: Naleśniki

#22

Post autor: JPK »

No generalnie to nic w nie nie da się zawinąć :wink:
Najlepiej maznąć bitą śmietaną na wierzchu :mrgreen:
450l + 112l :)

Autor
Dein

Re: Naleśniki

#23

Post autor: Dein »

A gdyby tak usmażyć dwa i zrobić z nich kanapkę z kapustą i grzybami...
Bita śmietana to dla kobiet i dzieci została wymyślona.

JPK
Guru
Posty: 2040
Rejestracja: sob wrz 27, 2008 10:28 am
Lokalizacja: Warszawa Wola
Na imię mam: Kuba
Płeć:

Re: Naleśniki

#24

Post autor: JPK »

No nie wiem ... Chyba że lubisz połączenie słodkiego ciasta z kapustą i grzybami :P
Zawsze zamiast bitej może być sos piwny :)
450l + 112l :)

Autor
Dein

Re: Naleśniki

#25

Post autor: Dein »

Same jakieś profanacje tu zapodajesz. Co za człowiek.

JPK
Guru
Posty: 2040
Rejestracja: sob wrz 27, 2008 10:28 am
Lokalizacja: Warszawa Wola
Na imię mam: Kuba
Płeć:

Re: Naleśniki

#26

Post autor: JPK »

Kwestia gustu.
450l + 112l :)
Awatar użytkownika

lovelas1988
Zapaleniec
Posty: 249
Rejestracja: pt kwie 02, 2010 5:03 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Naleśniki

#27

Post autor: lovelas1988 »

Zróbcie sobie ciasto z prodiża i będzie spokój :) szybko tanio i oczywiscie czasem fajny zakalec może wyjść :)

Autor
Dein

Re: Naleśniki

#28

Post autor: Dein »

Ciastem też można się załatwić. Teraz już się trochę naprawiłem, w Wielkanoc doznałem olśnienia i zacząłem piec dobre rzeczy, ale wcześniej, przez prawie 9 lat samodzielności, byłem ciastowym analfabetą. Jedyne ciasto, które zrobiłem przez ten czas, było z ananasem i krwią z palca, bo wybiłem zbyt gwałtownie jajo za pomocą noża. Krew powoduje zakalec, jeśli ktoś lubi zakalca, a nie wie, jak go zrobić.

Naleśnik idealny nie powinien zawierać jajek. Mo chyba, ze w proszku.

smabitg
Początkujący
Posty: 16
Rejestracja: sob kwie 17, 2010 9:43 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Naleśniki

#29

Post autor: smabitg »

naleśniki to kwestia wprawy, za pierwszym razem chyba rzadko wychodzą dobrze
trzeba po prostu trenować
ja robię tak jak mszt tyle że do ciasta dodaję olej potem nie trzeba tłuszczu na patelnię
po każdym naleśniku przecieram patelnię papierem z resztek jakichś
btw olej jest najlepszy do przyklejania tła. najpierw przykleiłem na wodę (bąble) potem na płyn do mycia naczyń (bąble) no i wreszcie na olej.. jest idealnie :) teraz siedzę i cieszę oczy super przylegającym tłem
a naleśniki jeżeli mają być na słodko to daję szczyptę soli (tak naprawdę bardzo mało) a jeśli nie na słodko to trochę więcej ;)
z solą jest tak że zawsze można dosolić jak ktoś lubi a w ogóle to dużo soli jest niezdrowe itd :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmowy "Nie na temat"”