Zmiana oświetlenia w akwarium

Rodzaje. Ilość. Moc. Przeliczniki. Koszty.
ODPOWIEDZ

Autor
czaka9
Uczestnik
Posty: 43
Rejestracja: śr lut 07, 2018 12:51 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Zmiana oświetlenia w akwarium

#1

Post autor: czaka9 » śr lut 07, 2018 1:03 pm

Cześć,

Kupiłem akwarium 72l w zestawie, nie znając wcześniej właściwych parametrów oświetlenia i mam 3 moduły LED Samsung po 2,16W każdy, gdzie sprzedawca napisał że całkowita moc to 4,5W (2,16*3 za nic nie daje 4.5W i całkowicie tego nie rozumiem).

W każdym razie muszę dokupić lepsze oświetlenie żeby mieć chociaż szansę na rośliny cieniolubne a ze względu na ograniczony budżet widzę obecnie 2 opcje :
- kupno gotowej pokrywy diversa aristo 13W LED
- dokupienie modułów do istniejącej pokrywy i próba ich instalacji, chociaż nie wiem czy dam radę. Zasilacz ma 20W więc myślałem żeby kupić dodatkowo 5 modułów (8*2.16 z rezerwa dla zasilacza) i wtedy pokretna matematyka (zakładając że jeden moduł to 1.5w a nie 2,16) wyjdzie 12W.

Druga opcja jest kusząca, bo wychodzi 2x taniej.

Chciałbym jednak spytać się Was o radę co wybrać, czy może ewentualnie widzicie inne rozwiązanie?
Ostatnio zmieniony śr lut 07, 2018 1:05 pm przez czaka9, łącznie zmieniany 1 raz.


MagdaK
Gaduła
Posty: 134
Rejestracja: pn paź 10, 2016 9:13 pm
Lokalizacja: Warszawa, Targówek
Na imię mam: Magda
Płeć:

Zmiana oświetlenia w akwarium

#2

Post autor: MagdaK » śr lut 07, 2018 1:21 pm

Ja bym kupiła używaną pokrywę z lepszym oświetleniem a tą co masz sprzedała ;)

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Zmiana oświetlenia w akwarium

#3

Post autor: marcinzabki29 » śr lut 07, 2018 1:43 pm

Chcesz dołożyć oświetlenie bez większych przeróbek, proponuje moduły Led Samsunga, GOQ. Moc to 1,2 wata. Proponuję barwę 6500k.
Mając zasilacz 20 wat postaraj się nie przekroczyć poboru 16 wat.
Chodzi o to, żeby zasilacz się zbytnio nie grzał.
Te moduły mają naklejoną taśmę, ale nie ufaj jej zbytnio.
Albo przykręć, albo potraktuj kropelką.
Ostatnio zmieniony śr lut 07, 2018 1:43 pm przez marcinzabki29, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Marcin


Autor
czaka9
Uczestnik
Posty: 43
Rejestracja: śr lut 07, 2018 12:51 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Zmiana oświetlenia w akwarium

#4

Post autor: czaka9 » śr lut 07, 2018 1:58 pm

Dzięki za odpowiedzi. Popatrzę czy może coś używanego godnego uwagi znajdę.

A jeśli chodzi o dokupienie to nie bardzo wiem jak traktować to co mam teraz, jeśli chodzi o moc. Moduły są kwadratowe GOQ, jest na nich napisane 2,16W, ale sprzedawca w opisie pisał że dają łączna moc 4,5W. Skoro są 3, to obciążają zasilacz na 6,48 czy 4,5?

Rozumiem że te 1,2W liczyć jako 1.2 a nie np. 0.8? :)


MagdaK
Gaduła
Posty: 134
Rejestracja: pn paź 10, 2016 9:13 pm
Lokalizacja: Warszawa, Targówek
Na imię mam: Magda
Płeć:

Zmiana oświetlenia w akwarium

#5

Post autor: MagdaK » śr lut 07, 2018 2:24 pm

Mógłbyś pokazać co dokładnie masz? Bo trochę dziwne żeby było tak nieprecyzyjnie napisane..

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Zmiana oświetlenia w akwarium

#6

Post autor: marcinzabki29 » śr lut 07, 2018 6:17 pm

Skoro jest napisane 2.16, to tyle energi zużywa moduł.
Te o których pisałem zużywają 1,2 wata - moduł.
Wpisz w Google - Moduły Led Młodzieńcza 1.
Pozdrawiam Marcin


krasnal
Guru
Posty: 2548
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Zmiana oświetlenia w akwarium

#7

Post autor: krasnal » śr lut 07, 2018 9:45 pm

marcinzabki29 pisze:
śr lut 07, 2018 6:17 pm
Skoro jest napisane 2.16
Napisać można wszystko - standardowe (5050) x4 miały 1.44w
teraz prawie wszyscy zawyżają-tylko po co ? (aby sprzedać? )

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Zmiana oświetlenia w akwarium

#8

Post autor: marcinzabki29 » śr lut 07, 2018 10:04 pm

To jeszcze zależy od firmy - tak mi się wydaje.
Pozdrawiam Marcin


Autor
czaka9
Uczestnik
Posty: 43
Rejestracja: śr lut 07, 2018 12:51 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Zmiana oświetlenia w akwarium

#9

Post autor: czaka9 » śr lut 07, 2018 10:23 pm

Wygląda to w taki sposób:

Całość
Obrazek

1 moduł
Obrazek

Kwestia zużycia jest o tyle ważna, żeby dobrać odpowiednią liczbę proponowanych modułów 1.2W. Inny punkt wyjścia będzie przy 7,5W, a inny przy 4.5W. Ewentualnie asekuracyjnie mogę kupić 7 takich modułów powiedmy.
Ostatnio zmieniony czw lut 08, 2018 10:02 am przez Lech-u, łącznie zmieniany 1 raz.


Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1452
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Zmiana oświetlenia w akwarium

#10

Post autor: Wojtekxxx9 » śr lut 07, 2018 10:30 pm

Trzeba w szereg przed diodami wpiąć multimetr to pokaże natomiast. Na tej podstawie wyliczysz moc

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17565
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zmiana oświetlenia w akwarium

#11

Post autor: Lech-u » czw lut 08, 2018 10:03 am

Poprawiłem linki do zdjęć.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

ODPOWIEDZ