Zlecę przerobienie lampy T5 na LED.

Rodzaje. Ilość. Moc. Przeliczniki. Koszty.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 18092
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zlecę przerobienie lampy T5 na LED.

#1

Post autor: Lech-u » pn mar 12, 2018 1:17 pm

Czy są u nas specjaliści, którzy podjęli by się przerobienia lampy z T5 na jakieś super mocne LEDy?

Lampa musiałaby mieć w sobie ściemnianie sterowane za pomocą sygnału 1-10V (warunek konieczny). Obecnie są sterowane za pomocą Profiluxa i niech tak zostanie.

Obecnie w lampie są 4 świetlówki T5. Długość lampy 120 cm (czyli T5 mają moc (chyba) 54W).

Zależy mi na dobrych LEDach, które będą naprawdę mocno świeciły.

Akwarium ma wysokość 77 cm (lub 75 bo nie pamiętam dokładnie). Więc światło powinno dotrzeć dość głęboko.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1625
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Zlecę przerobienie lampy T5 na LED.

#2

Post autor: Wojtekxxx9 » wt mar 13, 2018 5:29 pm

Jeśli chcesz lampe wielkości świetlówki to musisz użyć tuby PMMA. Najlepsze diody dobrego to produkt Neonica na chipach 5630 Osram lub Samsung z kolimatorami. W cholerę droga. Ale bardzo dobre CRI.
Chyba, największy problem to sterowanie 0-10 V
Znajomy mówił, że jest taki tranzystor ale dość trudno dostępny.

Awatar użytkownika

JJP2
Zapaleniec
Posty: 374
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

Zlecę przerobienie lampy T5 na LED.

#3

Post autor: JJP2 » wt mar 13, 2018 9:25 pm

A po co sterowanie od 0V?
Aby pólprzewodnik oparty na krzemie zaczął "działać" musi być różnica potencjałów większa niż 0,7V.

Co do "tranzystora" to to to nie.
Stabilizatory i regulatory napięcia realizujesz na układach scalonych.
Kiedyś to było proste. Transformator+prostownik+stabilizator+regulator i z bani na 20 lat.
Teraz to jakieś "impulsówki" powprowadzali i tylko kłopoty. Ani to serwisowe nie jest. Ani trwałe. Dwa-trzy lata i do piachu. za to sprawność "lepsiejsza".

A i ważna sprawa.
Przy transformatorze masz izolację galwaniczną od napięcia sieci energetycznej.
Ostatnio zmieniony wt mar 13, 2018 9:37 pm przez JJP2, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 18092
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zlecę przerobienie lampy T5 na LED.

#4

Post autor: Lech-u » pn mar 26, 2018 2:05 pm

Nikt się nie podejmie?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 18092
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zlecę przerobienie lampy T5 na LED.

#5

Post autor: Lech-u » sob kwie 21, 2018 9:16 pm

Nadal aktualne!
Mogę zaszaleć, ale lampa musi być "konkret" :!: :!: :!: !
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Zlecę przerobienie lampy T5 na LED.

#6

Post autor: marcinzabki29 » sob kwie 21, 2018 9:26 pm

Lechu, a jakie są Twoje oczekiwania?
Pozdrawiam Marcin


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1625
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Zlecę przerobienie lampy T5 na LED.

#7

Post autor: Wojtekxxx9 » sob kwie 21, 2018 9:30 pm

Nie jest problem z lampą. Problem to sterowanie. Malo informacji w necie jest na ten temat a większość na zasadzie domysłów. Trzeba by pomierzyć sam sterownik ghl jak działa.

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 18092
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zlecę przerobienie lampy T5 na LED.

#8

Post autor: Lech-u » sob kwie 21, 2018 9:33 pm

Czyli jak?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1625
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Zlecę przerobienie lampy T5 na LED.

#9

Post autor: Wojtekxxx9 » sob kwie 21, 2018 9:53 pm

Pewnie jednostka sterująca to jedno a ściemniacz do T5 to drugie. I ten ściemniacz pewnie będzie do wywalenia bo inne napięcia są. Tylko trzeba by pomierzyć co wychodzi z jednostki sterującej. Czy to jest 6 sygnałów 0-10V czy 5 sygnałów i wspólna masa czy 3 pary sygnałów czy jeszcze inaczej. Wiedzac to juz można myśleć nad driverem. A problemu nie ma bo tam pewnie wtyczki Rj12 więc dysponując kablem, końcówka, zaciskarka i multimetrem można na płytce prototypowej zrobić małe i bezpieczne stanowisko do sprawdzenia jak to działa

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 18092
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zlecę przerobienie lampy T5 na LED.

#10

Post autor: Lech-u » sob kwie 21, 2018 9:57 pm

To znaczy co ja mam zrobić a co Ty (ewentualnie jeśli się podejmiesz)?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1625
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Zlecę przerobienie lampy T5 na LED.

#11

Post autor: Wojtekxxx9 » sob kwie 21, 2018 10:00 pm

Sprawdź jaka wtyczka wychodzi z profiluxa. Czy na 6 czy 8 styków

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 18092
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zlecę przerobienie lampy T5 na LED.

#12

Post autor: Lech-u » sob kwie 21, 2018 10:04 pm

6
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1625
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Zlecę przerobienie lampy T5 na LED.

#13

Post autor: Wojtekxxx9 » sob kwie 21, 2018 10:07 pm

Czyli rj12.
Pw

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 18092
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zlecę przerobienie lampy T5 na LED.

#14

Post autor: Lech-u » ndz maja 13, 2018 5:50 pm

A może zna ktoś jakiś profesjonalny zakład, który robi lampy LED?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

ODPOWIEDZ