Ki diabeł? - T5 nie działa - c.d.

Rodzaje. Ilość. Moc. Przeliczniki. Koszty.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 19035
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Ki diabeł? - T5 nie działa - c.d.

#1

Post autor: Lech-u » pt sty 18, 2019 6:51 pm

Jak sprawdzić, czy to statecznik, czy Profilux?
Świetlówki są dobre, bo przełożyłem w inne miejsce i działają.
Czyli albo nie działa statecznik, albo coś w Profiluxie albo ewentualnie taki "pypek" elektroniczny z GHL od Profiluxa, który pozwala podłączyć sterowanie Profiluxem (GHL Profilux EVG-AP-2F Przystawka).

Co zrobić, żeby sprawdzić? A może to jakoś widać na stateczniku, że jest przepalony (uszkodzony)?
Ostatnio zmieniony ndz lut 17, 2019 9:54 am przez Lech-u, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1835
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

T5 nie działa

#2

Post autor: Wojtekxxx9 » pt sty 18, 2019 8:08 pm

Miernik elektryczny masz?

Awatar użytkownika

mariom222
Noble
Posty: 540
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

T5 nie działa

#3

Post autor: mariom222 » pt sty 18, 2019 8:34 pm

nie wiem jak Lechu ale ja mam i pilnie przysłuchuję się dyskusji bo u mnie tez coś w niektórych lampach z t5 popadało :hmm:


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1835
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

T5 nie działa

#4

Post autor: Wojtekxxx9 » pt sty 18, 2019 8:54 pm

Jakieś napięcie.tam musi być. Trzeba sprawdzać gdzie się kończy.

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 19035
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

T5 nie działa

#5

Post autor: Lech-u » pt sty 18, 2019 9:10 pm

Miernik mam.
Co mam zmierzyć i gdzie?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1835
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

T5 nie działa

#6

Post autor: Wojtekxxx9 » sob sty 19, 2019 12:20 am

Napięcie pewnie. Nie wiem jak wygląda to całe T5 ale na logikę prąd idzie od zasilacza do startera i dalej do świetlówki. Trza by sprawdzić czy jest napięcie przed i za starterem. A w wypadku profiluxa pewnie jeszcze jaki sygnał do startera idzie. Tam jest 0-10V więc wyjście trzeba sprawdzić

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 19035
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

T5 nie działa

#7

Post autor: Lech-u » sob sty 19, 2019 2:12 pm

Więc idąc zgodnie z kierunkiem przypływu prądu:
Kabel zasilający - OK
Profilux - OK
GHL Profilux EVG-AP-2F Przystawka - OK
Statecznik - prąd do niego wchodzi i niby pokazuje jakiś prąd na wyjściu. Ale nie dochodzi ten prąd do świetlówek.
Więc wygląda, że albo statecznik, albo droga od statecznika do świetlówek jest walnięta.

W związku z tym mam pytanie:
ponieważ nowy statecznik kosztuje około 190 PLN, to czy w tej cenie mam możliwość przesiadki na LEDy, które dają się ściemniać protokołem 1-10V ?

Niestety sam nie umiem lepić LEDów, więc wchodzą w grę tylko gotowe rozwiązania.

Mówię o LEDach, które mogę wsadzić w miejsce T5 2 x 54W (chyba 115 cm długości).
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1835
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

T5 nie działa

#8

Post autor: Wojtekxxx9 » sob sty 19, 2019 3:50 pm

Ja takich nie znam.

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 19035
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

T5 nie działa

#9

Post autor: Lech-u » sob sty 19, 2019 5:31 pm

A może ktoś ma zbędny statecznik do T5 2x54W DIMM (ściemnialny)? Chętnie odkupię.
Dodano do tego postu po 28 dniach 16 godzinach 28 minutach 20 sekundach
Ki diabeł? - T5 nie działa - c.d.
Sytuacja niby opanowana...
Bo już mam nowy statecznik. Niby lampy działają.
Ale...
Lampa świeci. OK
Lampę wyłączam. Nie świeci. OK
Lampę próbuję włączyć. Nie świeci. Nie OK
Muszę za każdym razem przekręcić świetlówkę w oprawie o 1 mm w lewo lub w prawo i wtedy świeci. Zostawiam ją w pozycji świecącej. Potem wyłączam, włączam i nie świeci. Poruszam 1 mm i znowu świeci.

Wyczyściłem styki zarówno w oprawce jak i na samej świetlówce.
Ustawiałem w "optymalnym " położeniu kilka razy.

I nadal to samo. Bez poruszenia świetlówki lampa nie świeci. Po poruszeniu świeci normalnie.
O co chodzi?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Tygrys
Fanatyk
Posty: 1739
Rejestracja: pn kwie 06, 2015 3:12 pm
Lokalizacja: malopolska
Płeć:

Ki diabeł? - T5 nie działa - c.d.

#10

Post autor: Tygrys » ndz lut 17, 2019 10:04 am

wygląda na na to ze oprawce kabel nie kontaktuje,lub oprawka jest już wyrobiona.Ale na banki to wina kabla oprawce.

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 19035
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Ki diabeł? - T5 nie działa - c.d.

#11

Post autor: Lech-u » pn mar 11, 2019 6:24 pm

Tygrys pisze:
ndz lut 17, 2019 10:04 am
Ale na banki to wina kabla oprawce.
Wygląda na to, że Tygrys ma rację.

Zaczęło mnie "kopać" w łapy i wywala mi różnicówkę w domu.
Niestety, jestem już na walizkach i przez tydzień mnie nie będzie w domu.

Naprawa możliwa dopiero za jakieś 7-10 dni.

Ciekawe jak będzie wyglądało akwarium po tym czasie bez światła?
Będzie dużo glonów? Czy nie będzie żadnych glonów ani roślin?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Komarowa
Moderator
Posty: 1964
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Telefon: 508588445
Lokalizacja: Warszawa/Bemowo
Na imię mam: Komarowa
Płeć:

Ki diabeł? - T5 nie działa - c.d.

#12

Post autor: Komarowa » pn mar 11, 2019 6:42 pm

Ta. Zmutowane roślinoglonoryby opanują dom i zeżrą mieszkańców.

Nic się nie stanie.
Sama zdecyduję, kiedy mam dorosnąć.

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 19035
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Ki diabeł? - T5 nie działa - c.d.

#13

Post autor: Lech-u » pn mar 18, 2019 4:48 pm

Komarowa pisze:
pn mar 11, 2019 6:42 pm
Nic się nie stanie.
No i nic się nie stało.

Akwarium nadal funkcjonuje. Nawet jakby mniej glonów.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

ODPOWIEDZ