Długa belka czy coś ?

Rodzaje. Ilość. Moc. Przeliczniki. Koszty.

Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1561
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Długa belka czy coś ?

#31

Post autor: Wojtekxxx9 » pt paź 12, 2018 4:55 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

SHARK pisze:
pt paź 12, 2018 2:59 pm
wysokość tego profilu to 18mm
w najwyższym miejscu. A do "podstawki" pleksy trochę mniej :-)
I tak używam najmniejszych jakie Obrazek

Awatar użytkownika

SHARK
Gaduła
Posty: 182
Rejestracja: ndz gru 03, 2017 9:39 pm
Lokalizacja: Warszawa, Bemowo
Na imię mam: Borys
Płeć:

Długa belka czy coś ?

#32

Post autor: SHARK » pt paź 12, 2018 5:09 pm

Ale zawsze możesz zrobić ładną podkładkę tak aby od strony "zewnętrznej" tak aby "wyciągnąć trochę gniazdo (nakrętka będzie łapała ostatnie zwoje).

Są i mniejsze: link do przykładowej aukcji na allegro
obrazek


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1561
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Długa belka czy coś ?

#33

Post autor: Wojtekxxx9 » pt paź 12, 2018 5:16 pm

Mam już 8 kompletów tych, nie będę następnych zamawiał :-)
Właśnie o podkładce myślałem. Tylko jeszcze nie wiem z czego ja zrobić :-)
Ale tak czy inaczej to 16cm to mała szerokość do większych zbiorników.


Karolus
Zapaleniec
Posty: 378
Rejestracja: wt sty 09, 2018 7:55 pm
Lokalizacja: Marki
Płeć:

Długa belka czy coś ?

#34

Post autor: Karolus » pt paź 12, 2018 8:04 pm

może się czepiam, ale czy to złącze nadaje się do zastosowania w środowisku wilgotny???? na zdjęciu nie widzę żadnych uszczelek, ja zawsze daje złącza już poza zbiornikiem (np za szafką), takie "skrzywienie" zawodowe :)
Ogólne 102L: 3x Gupik, 2x Molinezja, 5x Danio, 3x Platka, Otosek, 3x Bojownik, 5x Zbrojnik, 4x Amano, Ampularia, 3x Tylomelania Gold
Malawi 240L: 9x mphanga, 10x careuleus, 1x afra jalo, 6x Koningsi, 6x Hongi Red, 6x Redred


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1561
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Długa belka czy coś ?

#35

Post autor: Wojtekxxx9 » pt paź 12, 2018 9:22 pm

Nie pracuje ono w środowisku wilgotnym. Zakłada się go na górze lampy i tam raczej wilgoci nie ma

Awatar użytkownika

SHARK
Gaduła
Posty: 182
Rejestracja: ndz gru 03, 2017 9:39 pm
Lokalizacja: Warszawa, Bemowo
Na imię mam: Borys
Płeć:

Długa belka czy coś ?

#36

Post autor: SHARK » pt paź 12, 2018 9:28 pm

Pusto pisze:
pt paź 12, 2018 9:22 pm
Nie pracuje ono w środowisku wilgotnym. Zakłada się go na górze lampy i tam raczej wilgoci nie ma
A wręcz jest ciepło. Dodatkowo jeśli jest wszystko zamknięte plexi to od strony połączeń (pinów) wilgoci być nie powinno - nie licząc utopienia belki.
obrazek


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1561
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Długa belka czy coś ?

#37

Post autor: Wojtekxxx9 » pt paź 12, 2018 10:01 pm

SHARK pisze:
pt paź 12, 2018 9:28 pm
nie licząc utopienia belki
Od tego jest lakier PVB. Ja swoją utopiłem. Pod napięciem. I świeciła w akwarium :-)

Awatar użytkownika

SHARK
Gaduła
Posty: 182
Rejestracja: ndz gru 03, 2017 9:39 pm
Lokalizacja: Warszawa, Bemowo
Na imię mam: Borys
Płeć:

Długa belka czy coś ?

#38

Post autor: SHARK » pt paź 12, 2018 10:23 pm

ja swoją utopiłem bez lakieru i plexi i też świeciła :)
obrazek


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1561
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Długa belka czy coś ?

#39

Post autor: Wojtekxxx9 » pt paź 12, 2018 10:34 pm

Aczkolwiek nie polecamy próbować ze swoimi :-)

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Długa belka czy coś ?

#40

Post autor: marcinzabki29 » pt paź 12, 2018 11:02 pm

Kolega utopił zwykłą świetlówekę, a właściwie całą oprawę. Świeciła i nawet rybki przeżyły.
Ale tak jak Kolega Pusto napisał, lepiej nie próbować.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17858
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Długa belka czy coś ?

#41

Post autor: Lech-u » sob paź 13, 2018 4:07 pm

No właśnie.
A jak wpadnie "prąd" do wody to rybki przeżyją zawsze, czy to od czegoś zależy?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1561
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Długa belka czy coś ?

#42

Post autor: Wojtekxxx9 » sob paź 13, 2018 4:38 pm

U mnie jest 24v więc krzywdy nie powinien zrobić. Tu chodzi bardziej o "życie" komponentów ekektrycznych


Karolus
Zapaleniec
Posty: 378
Rejestracja: wt sty 09, 2018 7:55 pm
Lokalizacja: Marki
Płeć:

Długa belka czy coś ?

#43

Post autor: Karolus » sob paź 13, 2018 8:57 pm

Pusto pisze:
pt paź 12, 2018 9:22 pm
Nie pracuje ono w środowisku wilgotnym. Zakłada się go na górze lampy i tam raczej wilgoci nie ma
Wilgoci nie ma w momencie gdy lampa świeci, ale przecież nie świecimy 24/dobę. Za dużo "efektów" wpływu wilgoci na elektronikę widziałem w pracy. Wolę dmuchać na zimne. Jasne że mówimy tu o napięciach bezpiecznych i nikomu się nic nie stanie, ale nie ma to jak efekt generalski i awaria oświetlenia w czasie naszej dłuższej nieobecności :)
Ogólne 102L: 3x Gupik, 2x Molinezja, 5x Danio, 3x Platka, Otosek, 3x Bojownik, 5x Zbrojnik, 4x Amano, Ampularia, 3x Tylomelania Gold
Malawi 240L: 9x mphanga, 10x careuleus, 1x afra jalo, 6x Koningsi, 6x Hongi Red, 6x Redred


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1561
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Długa belka czy coś ?

#44

Post autor: Wojtekxxx9 » sob paź 13, 2018 9:00 pm

Ta wilgoć będzie taka jak w pomieszczeniu. Natiaetnsa też takie hermetyczne. Odpowiednio droższe :-)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17858
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Długa belka czy coś ?

#45

Post autor: Lech-u » sob paź 13, 2018 9:09 pm

A dlaczego nie można wyprowadzić tego połączenia poza lampę?
Do szafki.

Będzie bezpieczniej
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1561
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Długa belka czy coś ?

#46

Post autor: Wojtekxxx9 » sob paź 13, 2018 9:30 pm

Ależ można. Chodzi tylko o toż żeby osobno był sterownik w szafce, osobno belka a kabel odpinany z obu stron je łączył.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17858
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Długa belka czy coś ?

#47

Post autor: Lech-u » sob paź 13, 2018 9:31 pm

A po co?
Kabel odpinany może być 27,3 cm od lampy. A nie na samej lampie.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1561
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Długa belka czy coś ?

#48

Post autor: Wojtekxxx9 » sob paź 13, 2018 9:42 pm

Też można i tak.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17858
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Długa belka czy coś ?

#49

Post autor: Lech-u » sob paź 13, 2018 9:45 pm

No i wtedy ryzyko zawilgotnienia mniejsze.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Wojtekxxx9
Moderator
Posty: 1561
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Długa belka czy coś ?

#50

Post autor: Wojtekxxx9 » sob paź 13, 2018 10:00 pm

Można i tak. To już jak kto lubi czy woli

ODPOWIEDZ