Montaż LEDDY TUBE w akwarium bez pokrywy

Rodzaje. Ilość. Moc. Przeliczniki. Koszty.
ODPOWIEDZ

Autor
Endymion
Gość

Post autor: Endymion »

Dzień dobry,

Posiadam akwarium 200L firmy Aquael (100x40x50). Wcześniej było używane z pokrywą i dwoma tubami oświetleniowymi Aquael LEDDY TUBE Plant 17W. Pokrywa niestety jest tak zniszczona, że poszła na śmietnik. Stoję przed wyborem - dokupić nową pokrywę (ciężko z dostępnością i są dość drogie) lub iść w akwarium bez pokrywy. Jako, że posiadam drugi zbiornik z pokrywą to chętnie sprawdziłbym coś nowego. Tutaj jednak dochodzą kwestie budżetu : :roll: . Chciałbym wykorzystać oświetlenie jakie mam zamiast kupować drogie belki oświetleniowe (przynajmniej na razie).

Do sedna:
Czy istnieją adaptery pozwalające na użycie tub oświetleniowych (w moim wypadku LEDDY TUBE od Aquaela) bez pokrywy? Wyobrażam to sobie jako kawałek plastiku który trzyma się ścian akwarium a na środku posiada uchwyty na tuby led. Dokładnie tak jak jest to zrobione w pokrywie jednak zamiast trzymać się pokrywy to powinien posiadać "rączki" opierające się o ściany akwarium. Przeszukałem Allegro, Google, fora i nie znalazłem nic takiego. Może czegoś tutaj nie dostrzegam i z jakiegoś powodu jest to niemożliwe, ale wydaje mi się, że taki adapter to nic skomplikowanego i powinny być dostępne... A jednak, nie znalazłem nic w tym rodzaju. Znacie jakiś produkt? Albo może macie na to jakieś inne rozwiązanie? Wszelkie porady mile widziane. Dzięki.

Pozdrawiam!

Logic07
Zapaleniec

Post autor: Logic07 »

poszukaj na temu lub amazon.U chińczyków wszystko jest

Logic07
Zapaleniec

znalazłem to jest rozwiązanie twojego problemu a ledy tube ma adapter t8 do wpięcia w tą oprawe https://neonek.pl/akwarystyka/oswietlen ... 1000/i-586 o takie adaptery https://zwierzak24.erli.pl/produkt/aqua ... d_source=1

Autor
Endymion
Gość

Post autor: Endymion »

To faktycznie powinno zrobić robotę. Dzięki za znalezienie i pomoc. Ale jak widać jest luka na rynku jeżeli chodzi o tego typu produkty, to co wysłałeś to raczej dość wiekowy sprzęt bo na tradycyjne świetlówki, fajnie, że w ogóle coś jest. Mimo wszystko jak na zwykły "trzymak" na światło wychodzi dość drogo (głównie przez to, że w zestawie są świetlówki). Zastanawiające, że mimo raczej rosnącej popularności otwartych zbiorników producenci nie wypuszczają tego typu akcesoriów żeby ułatwić okres przejściowy przed zakupem belki oświetleniowej (które są cholernie drogie porównując do cen oświetlenia do pokryw).

Logic07
Zapaleniec

no niestety musisz kupić belke oświetleniową nie wymyślili trzymaków do tube aquael
Ostatnio zmieniony sob mar 15, 2025 8:51 pm przez Logic07, łącznie zmieniany 11 razy.
Awatar użytkownika

Grondal
Gaduła

Post autor: Grondal »

Endymion pisze: sob mar 15, 2025 1:53 pm Mimo wszystko jak na zwykły "trzymak" na światło wychodzi dość drogo
Nie oszukujmy się.... niszowe produktu są drogie. Dlaczego nie zrobisz tego sam? Wykonanie wydaje siędość proste, koszt oceniam na 20-30 pln.
ODPOWIEDZ