Otwór w szafce na węże do filtra kubełkowego

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
ODPOWIEDZ

Autor
swistak5007
Bywalec
Posty: 54
Rejestracja: wt cze 28, 2016 12:10 pm
Lokalizacja: warszawa
Na imię mam: Piotr

Otwór w szafce na węże do filtra kubełkowego

#1

Post autor: swistak5007 » sob wrz 29, 2018 7:05 am

Zbudowałem szafke ale teraz nie wiem jak umieścić otwór badź otwory na węże do filtra kubełkowego. Poradzicie coś? Jaka średnica? Jeden czy dwa? I jak je rozplanować?

Wysłane z mojego LG-H340n przy użyciu Tapatalka



Dark
Zapaleniec
Posty: 286
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 10:47 am
Lokalizacja: Roubaix
Na imię mam: Bożydar
Płeć:

Otwór w szafce na węże do filtra kubełkowego

#2

Post autor: Dark » sob wrz 29, 2018 7:31 am

Cześć.
Weże powinny być mozliwie krótkie i bez zadnych zalamań. Ajlepiej wsadz filtr do szafki i zobacz gdzie najleiej wiercic. Reszta to juz tylko kwestja estetyki. Weź też pod uwage ewentualny osprzęt
Jesli coś planujesz :języczek:


DanielP
Noble
Posty: 705
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Szczaki/Warszawa
Na imię mam: Daniel
Płeć:

Otwór w szafce na węże do filtra kubełkowego

#3

Post autor: DanielP » sob wrz 29, 2018 7:43 am

Średnicę otworu/ów musisz mieć taką, aby swobodnie przeszły przez nią węże, bez żadnych zagnieć i uciśnięć. Umiejscowienie otworu/ów to kwestia estetyczna, która zależy również od długości węży i tego gdzie końcówki węży będą umiejscowione w akwarium czyli jak będą rozprowadzane. Wstaw filtr w docelowe miejsce, spróbuj ułożyć węże i rozwiązanie problemu samo się pojawi:-)

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Otwór w szafce na węże do filtra kubełkowego

#4

Post autor: marcinzabki29 » sob wrz 29, 2018 12:54 pm

Ponieważ jestem w trakcie budowy szafki, to coś od siebie dodam.
U mnie otwory są za akwarium - w blacie - , średnicę musiałem dopasować do wielkości zaworów na wężu.
Jeżeli Chcesz zrobić w tylkej ściance, to proponuję jak najwyżej i jeden większy. Będzie Ci wygodniej trafić i przełożyć węże.
Pozdrawiam Marcin


Autor
swistak5007
Bywalec
Posty: 54
Rejestracja: wt cze 28, 2016 12:10 pm
Lokalizacja: warszawa
Na imię mam: Piotr

Otwór w szafce na węże do filtra kubełkowego

#5

Post autor: swistak5007 » sob wrz 29, 2018 12:56 pm

Myślałem tak około 60mm koło bądź zaokrąglony kwadrat

Wysłane z mojego LG-H340n przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Otwór w szafce na węże do filtra kubełkowego

#6

Post autor: marcinzabki29 » sob wrz 29, 2018 3:52 pm

Na dwa węże, otwór 6 cm średnicy, to trochę może być ciasno. Kwadrat, czy prostokąt jest lepszym wyjściem.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18050
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Otwór w szafce na węże do filtra kubełkowego

#7

Post autor: Lech-u » czw paź 04, 2018 8:22 am

Polecam podłużne wycięcie.
Łatwiej manewrować wężami, zwłaszcza jeśli masz na wężach jakieś końcówki (np. od filtra).
Poza tym zawsze coś jeszcze się znajdzie, żeby tamtędy poprowadzić. Na przykład CO2, RO, wylewki automatyczne, wszelkie przewody elektryczne itp.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
swistak5007
Bywalec
Posty: 54
Rejestracja: wt cze 28, 2016 12:10 pm
Lokalizacja: warszawa
Na imię mam: Piotr

Otwór w szafce na węże do filtra kubełkowego

#8

Post autor: swistak5007 » czw paź 04, 2018 8:28 am

Lech-u jakis wymiar proponujesz dla węży 12/16? Co2 i kable raczej mało miejsca zajmą

Wysłane z mojego LG-H340n przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18050
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Otwór w szafce na węże do filtra kubełkowego

#9

Post autor: Lech-u » czw paź 04, 2018 8:56 am

Masz rację, kable zajmują mało miejsca. Ale wtyczki już trochę więcej.
Zwykle jest tak, że wtyczki przeciskasz koło węży już będących w otworze. Więc warto pomyśleć o tym, żeby także wtyczki miały swoje miejsce.

Ja mam u siebie otwory o wymiarach 55x110mm. Z lekko zaokrąglonymi rogami.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

ODPOWIEDZ