Niewidoczny osprzęt

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
ODPOWIEDZ

Autor
dhr
Gość
Posty: 6
Rejestracja: śr wrz 04, 2019 5:17 pm
Telefon: 694756248
Lokalizacja: Warszawa, Ursynów
Na imię mam: Przemek
Płeć:

Niewidoczny osprzęt

#1

Post autor: dhr » śr wrz 04, 2019 5:51 pm

Przymierzam się do restartu 100L zbiornika. Akwarium stoi na szafce o takiej samej szerokości i głębokości co baniak dlatego też zastanawiałem sie jak bardzo możliwe jest ukrycie osprzętu tak by akwarium i szafka idealnie się licowały. Z tego co zdążyłem się zorientować:
- filtracja - mam kubełek tak więc chcę zrobić przeloty przez szybę w dnie akwarium - jeden na zasysanie wody, 2-gi na na jej powrót do obiegu - dodatkowo chciałbym aby woda powracająca do akwarium zasiliła wodospad z piasku (co by nie było potrzeby instalacji 2-giej pompy) tak więc przewody byłyby schowane za kamieniem. Obecnie węże mam 14/18 mm a śrubunki widzę że zaczynają się od 20 mm. Rozumiem że wykonuje się je inaczej niż po prostu nasadzanie węża z 2 stron?
- ogrzewanie - myślałem o grzałce przepływowej - najsłabszą jaką znalazłem jest dedykowana do 180L+ ale to chyba nie powinien być problem (zbiornik jest w mieszkaniu więc temperatura jest stabilna).
- oświetlenie - tu akurat chyba będę musiał przecisnąć kabel za akwarium - chcę użyć belki LED-owej

Natomiast mam problem z:
- napowietrzaniem i CO2
- zasilaniem pomniejszych rzeczy po USB.

Zastanawiałem się czy ma sens zrobienie 3-go najmniejszego przepustu przez szkło. przeprowadzenia przez niego powiedzmy na zapas 4-5 wężyków napowietrzających + kabli USB i zalanie tego wynalazku klejem na gorąco. Ma to racje bytu?

Awatar użytkownika

mariom222
Moderator
Posty: 893
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: Warszawa Włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Niewidoczny osprzęt

#2

Post autor: mariom222 » śr wrz 04, 2019 6:39 pm

szkoda szkła, wloty czy wyloty można zasłonić roślinkami albo kupić eleganckie szklane czy metalowe,
mam takie akwarium z podziurawionym dnem na śrubunki, będę to rozklejał i wymieniał na całe

możliwe też że jestem zbyt konserwatywny jeśli chodzi o dziurawienie szkiełek :)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 19663
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Niewidoczny osprzęt

#3

Post autor: Lech-u » śr wrz 04, 2019 9:40 pm

A mi się podoba pomysł niewidocznych sprzętów.

Za to trzymam kciuki.

Nie bój się przelotek. To całkiem spoko sprawa.

Ale ten wodospad z piasku??? No, nie. To stanowczo nie moja bajka.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


PURESTORY.PL - naturalne kosmeceutyki

Awatar użytkownika

Ponury Rysiek
Bywalec
Posty: 93
Rejestracja: pn lut 18, 2019 4:47 pm
Lokalizacja: Warszawa/Bielany
Na imię mam: Radosław
Płeć:

Niewidoczny osprzęt

#4

Post autor: Ponury Rysiek » śr wrz 04, 2019 10:14 pm

dhr pisze:
śr wrz 04, 2019 5:51 pm
tu akurat chyba będę musiał przecisnąć kabel za akwarium - chcę użyć belki LED-owej
Może udało by Ci się puścić kabel po rogu akwarium.
dhr pisze:
śr wrz 04, 2019 5:51 pm
napowietrzaniem i CO2
To nie problem, możesz użyć reaktora CO2, który montujesz na rurze powrotnej z filtra.


DanielP
Noble
Posty: 1002
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Szczaki/Warszawa
Na imię mam: Daniel
Płeć:

Niewidoczny osprzęt

#5

Post autor: DanielP » śr wrz 04, 2019 10:52 pm

Ja również jestem konserwatywny jak mariom222 i dlatego się z nim zgodzę :pifffo: Uważam,że węże , grzałki itp. można ukryć za korzeniami, roślinami i tłem.

Awatar użytkownika

Ponury Rysiek
Bywalec
Posty: 93
Rejestracja: pn lut 18, 2019 4:47 pm
Lokalizacja: Warszawa/Bielany
Na imię mam: Radosław
Płeć:

Niewidoczny osprzęt

#6

Post autor: Ponury Rysiek » czw wrz 05, 2019 2:31 am

Wszystko można "po staremu" albo "tak jak wszyscy" ale jak ktoś ma jakiś nowy pomysł to warto by było wspomóc swoim doświadczeniem i mocą umysłową a nie gnoić i offtopić.

Proponuję ćwiczenie myślowe i zastanowienie się jak zrobić akwarium według pomysłu dhr, nawet jak to nie Wasza bajka.

Ale po to są fora - żeby wspólnie coś tworzyć , rozwijać to piękne hobby.

Awatar użytkownika

Komarowa
Moderator
Posty: 2515
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Warszawa/Bemowo
Na imię mam: Komarowa
Płeć:

Niewidoczny osprzęt

#7

Post autor: Komarowa » czw wrz 05, 2019 6:11 am

:) fora są również po to, żeby wyrażać swoje opinie będące odpowiedzią na zadane pytania, a wynikające z wieloletniego doświadczenia. Tak też zrobili Koledzy.
Sama zdecyduję, kiedy mam dorosnąć.

Awatar użytkownika

JJP2
Noble
Posty: 538
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

Niewidoczny osprzęt

#8

Post autor: JJP2 » czw wrz 05, 2019 8:38 am

Rozwiązanie a'la sump i wszystkie kable/przewody znikają (oprócz oświetlenia) z zewnątrz.



Edyta.
Aha. Przepusty są spoko.
Natomiast nie kleimy ich klejem na gorąco.
Ostatnio zmieniony czw wrz 05, 2019 9:55 am przez JJP2, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor
dhr
Gość
Posty: 6
Rejestracja: śr wrz 04, 2019 5:17 pm
Telefon: 694756248
Lokalizacja: Warszawa, Ursynów
Na imię mam: Przemek
Płeć:

Niewidoczny osprzęt

#9

Post autor: dhr » czw wrz 05, 2019 2:44 pm

Wooo, widzę że rozpętała się dyskusja - ale to dobrze:)
mariom222 pisze:
śr wrz 04, 2019 6:39 pm
szkoda szkła, wloty czy wyloty można zasłonić roślinkami albo kupić eleganckie szklane czy metalowe,
Generalnie nie mam problemu z osprzętem w samym akwarium - zgadam się że można go elegancko zabudować i do tego też będę dążył z minimalnym osprzętem który tam chce wsadzić. Po prostu nie chcę mieć żadnych rur czy przewodów ani za ani z boku akwarium.
Lech-u pisze:
śr wrz 04, 2019 9:40 pm
Nie bój się przelotek. To całkiem spoko sprawa.
No właśnie mam ten problem że nie do końca sobie wyobrażam jak taka przelotka będzie wyglądać w praktyce. Wyobrażałem sobie ze skręcam są z 2 stron i po prostu nasadzam węże ale z tego co widzę to wyglada to inaczej. Jak tam się podłącza węże? Np. tu https://allegro.pl/oferta/srubunek-szcz ... 6127822034 . Czy kupować jakiś specjalny rodzaj/markę(VDL?)
Ponury Rysiek pisze:
śr wrz 04, 2019 10:14 pm
Może udało by Ci się puścić kabel po rogu akwarium.

To nie problem, możesz użyć reaktora CO2, który montujesz na rurze powrotnej z filtra.
Kabel Tu to najmniejszy problem - - myślałem go puścić za szybą (będzie czarne tło) i kantem szyby do belki LED. Natomiast co do CO2 to jestem mniej zaawansowany i mam po prostu bimbrownie z drożdzy - dlatego muszę przepuścić jakoś kable napowietrzacza
JJP2 pisze:
czw wrz 05, 2019 8:38 am
Natomiast nie kleimy ich klejem na gorąco.
Nie chcę kleić śrubunków tylko chcę przez śrubunek przepuścić przewody napowietrzające i zakleić klejem na gorąco końcówkę rury tak żeby się z tego nie lało

Mam nadzieję że w sobotę dojrzeje mi małe tymczasowe akwarium i będę w stanie przerzucić tam życie i rozpocząć prace. Na pewno będę wrzucał na forum postępy!

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 19663
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Niewidoczny osprzęt

#10

Post autor: Lech-u » czw wrz 05, 2019 5:43 pm

Przelotka to jak nazwa wskazuje coś do przelecenia. Wąż przelatuje na wylot przez przelotkę , a przelotka jedynie uszczelnia połączenie między przelotką a szkłem oraz między przelotką a wężem.

Wąż jest w jednym kawałku, który przechodzi na wylot przez przelotkę
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


PURESTORY.PL - naturalne kosmeceutyki

Awatar użytkownika

JJP2
Noble
Posty: 538
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 12:56 am
Lokalizacja: Ciupagi
Na imię mam: Piotr

Niewidoczny osprzęt

#11

Post autor: JJP2 » czw wrz 05, 2019 7:16 pm

dhr pisze:
czw wrz 05, 2019 2:44 pm
zakleić klejem na gorąco końcówkę rury tak żeby się z tego nie lało
Nie da rady. Nie uszczelnisz tego. Śrubunek o małej średnicy potrzebny lub zwykły ze sztywną rurą wyprowadzoną ponad poziom wody.
Dodano do tego postu po 4 godzinach 41 minutach 51 sekundach
Przelotki wydają się za słabe. Te węże jednak pracują. IMHO będzie się rozszczelniać wcześniej lub później.

Awatar użytkownika

PawelWaw
Uzależniony
Posty: 533
Rejestracja: ndz maja 11, 2014 12:41 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola
Na imię mam: Pawel
Płeć:

Niewidoczny osprzęt

#12

Post autor: PawelWaw » sob wrz 07, 2019 6:26 pm

Wszystkie sprzęty są w szafce :-) Do akwarium wchodzą tylko dwa wloty i wyloty.Obrazek

Wysłane z mojego LG-V30 przy użyciu Tapatalka



Autor
dhr
Gość
Posty: 6
Rejestracja: śr wrz 04, 2019 5:17 pm
Telefon: 694756248
Lokalizacja: Warszawa, Ursynów
Na imię mam: Przemek
Płeć:

Niewidoczny osprzęt

#13

Post autor: dhr » ndz lis 10, 2019 6:52 pm

ok, chwilę czasu minęło ale wynikły nieprzewidziane komplikacje. Okazało sie że pękłą ściana za akwarium i musiałem jeszcze szpachlować ją i malować zanim wziąłem się za akwarium. Ale do rzeczy.

Akwarium wyczyszczone, naklejone nowe czarne tło. Wywierciłem 3 otwory pod przepusty (z użyciem otwornicy do glazury i gresu) oraz zmodyfikowałem szafkę żeby przepusty się zmieściły.

Pro-tip - aby nie postrzępić szkła wiercimy od środka akwarium do zewnątrz i stawiamy akwarium na piance/macie pod akwarium. Wtedy nie mamy odprysków na dole.

Tak to się prezentuje jeszcze nie do końca przetarte

obrazek obrazek

Jeśli chodzi o 3 otwór - nim będą przeprowadzone wężyki napowietrzające oraz kable zasilające do oświetlenia LED pod wodą.

Zacząłem też składać orurowanie wewnątrz - póki co cześć gdzie będzie wypływ wody i wodospad z piaskiem. Wymaga jeszcze modyfikacji (czekam na dodatkowe części)

obrazek

Dalsze prace:
- skończyć orurowanie, podpiąć pompę, prefiltr, kubełek i grzałkę przepływową
- zrobić landscape z kamieni

W chwili obecnej zastanawiam się gdzie w okolicach Warszawy mogę kupić płaskie kamienie (tyle że nie po cenie sklepu akwarystycznego) i jak je spajać (aby zbudować skorupę)

Wdzięczny będę za komentarza i uwagi!
Ostatnio zmieniony ndz lis 10, 2019 6:53 pm przez dhr, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 19663
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Niewidoczny osprzęt

#14

Post autor: Lech-u » ndz lis 10, 2019 9:36 pm

Mam jedno pytanie czy raczej wątpliwość : czy te otwory w szkle nie są za blisko siebie? Czy szkło nie pęknie po zalaniu wodą?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


PURESTORY.PL - naturalne kosmeceutyki


Autor
dhr
Gość
Posty: 6
Rejestracja: śr wrz 04, 2019 5:17 pm
Telefon: 694756248
Lokalizacja: Warszawa, Ursynów
Na imię mam: Przemek
Płeć:

Niewidoczny osprzęt

#15

Post autor: dhr » pn lis 11, 2019 12:21 am

Witajcie, mimo ciszy projekt zbliża się ku końcowi. Co udało się zrobić:

1) Zamontowana pompa (Aquael Uni-pump 1500)
2) Zamontowana grzałka przepływowa EH-300W
3) Podpięty kubełek (Midikani 800) + prefiltr LW-603
4) W 3-cim otworze (najbardziej na środku) przeprowadzona rurka z przewodami od ledów i dwoma wężykami napowietrzającymi. Rurka w środku zalana 10 cm silikonu akwarystycznego. I tu generalnie parę wskazówek na bazie moich błędów - zaklejanie klejem na gorąco jak i innymi silikonami nic nie daje - rurka przecieka przy przewodzie. Należy bezwzględnie dobrze odtłuścić przewód. Ja dla pewności zmatowiłem wszystkie (łącznie z wężykami napowietrzającymi) papierem ściernym i nałożyłem na nie termokurczliwe rurki (które potem też zmatowiłem). Do tego silikon dobrze przyległ.
5) zainstalowałem taśmy ledowe - niebieską o regulowanym natężeniu owinąłem wokół dysku napowietrzającego i zasypałem drobnymi kamyczkami, RGB przyczepiłem do sitka odpływu tak żeby nie było widać żadnej diody z zewnątrz - tylko poświata. Ustawiłem ciemno pomarańczowy kolor.
6) Wybudowałem z kamyczków i cementu CX-5 tylną ściankę zasłaniającą wszystkie wejścia/wyjścia i posiadającą wodospad dla piasku. Wodospad przetestowany (lepszy jest grubszy piasek)
7) Zamontowana belka LED Vivagrow DN60 imitująca pory dnia
Lech-u pisze:
ndz lis 10, 2019 9:36 pm
Mam jedno pytanie czy raczej wątpliwość : czy te otwory w szkle nie są za blisko siebie? Czy szkło nie pęknie po zalaniu wodą?
Zalewane na maxa było kilka razy już w celu przepłukania i nic się nie działo. Ostatnio woda stała prawie 2 tygodnie i nic

Do zrobienia:
1) Podłoże i nasadzenie roślin - mam nadzieje że do weekendu podłoże i rośliny dotrą:)
2) Zainstalować media filtracyjne
3) Doczyścić szyby z zewnątrz
4) Wybrać obsadę (tu jestem otwarty na propozycje)

A poniżej trochę zdjęć z bieżącego stanu:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony śr lut 19, 2020 10:48 pm przez dhr, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ