Walnięty reduktor?

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
fatmouse
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr lut 24, 2016 3:55 pm
Lokalizacja: Włochy
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Walnięty reduktor?

#1

Post autor: fatmouse » pt mar 01, 2019 5:14 pm

Witam,
Na 4l butli CO2 posiadam reduktor jak na zdjęciu. Ostatnimi czasy bąblowanie było bardzo słabe, więc stwierdziłem, ze nabiję butlę. Wczoraj wszystko było ok, a dziś gaz ledwo wychodzi. Zawór precyzyjny odkręcam niemal na max, mimo to gdybym chciał, nie mógłbym spowodować nawet przyduchy.
Wykluczam nieszczelność, według mnie sprzęt tego typu powinien być raczej szczelny? Btw, jeszcze wczoraj lewy wskaźnik pokazywał wartość 50 psi.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Obrazek

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 19754
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Walnięty reduktor?

#2

Post autor: Lech-u » pt mar 01, 2019 5:41 pm

W sumie to co Ci szkodzi sprawdzić szczelność?
Nalej wody do wanny, wsadź tam butle z reduktorem I sprawdź.

Albo zrób pianę z Ludwika i nałóż na wszystkie złącza. Zobaczysz, czy gdzieś bąble lecą.

Awatar użytkownika

Autor
fatmouse
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr lut 24, 2016 3:55 pm
Lokalizacja: Włochy
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Walnięty reduktor?

#3

Post autor: fatmouse » pt mar 01, 2019 6:30 pm

Ludwik nie stwierdził nieszczelności. Test w wannie raczej odpada - elektrozawór. Jakieś pomysły?

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 19754
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Walnięty reduktor?

#4

Post autor: Lech-u » pt mar 01, 2019 6:37 pm

A czy jest możliwe, że zassało wodę przez wężyk aż do zegara?
Bo jeśli zalało zegary to będzie źle wskazywać.


Wojtekxxx9
Noble
Posty: 1926
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Walnięty reduktor?

#5

Post autor: Wojtekxxx9 » pt mar 01, 2019 7:18 pm

Wskazanie takie jakby gaz byl ale na reduktorze bylo skrecone

Awatar użytkownika

Autor
fatmouse
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr lut 24, 2016 3:55 pm
Lokalizacja: Włochy
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Walnięty reduktor?

#6

Post autor: fatmouse » pt mar 01, 2019 7:52 pm

Lech-u pisze:
pt mar 01, 2019 6:37 pm
A czy jest możliwe, że zassało wodę przez wężyk aż do zegara?
Raczej nie, coś tego gazu uchodzi do akwarium, jednak stanowczo za mało. Możliwe, że z wody w liczniku bąbelków odłożył się kamień i przytkał ujścia?


Wojtekxxx9
Noble
Posty: 1926
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

Walnięty reduktor?

#7

Post autor: Wojtekxxx9 » pt mar 01, 2019 8:45 pm

Pokrec ta galka z napisem.

Awatar użytkownika

rudy1986
Noble
Posty: 2966
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Walnięty reduktor?

#8

Post autor: rudy1986 » sob mar 02, 2019 11:41 am

zobacz czy elektrozawor dobrze odbija

Awatar użytkownika

Autor
fatmouse
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr lut 24, 2016 3:55 pm
Lokalizacja: Włochy
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Walnięty reduktor?

#9

Post autor: fatmouse » wt mar 05, 2019 6:44 am

rudy1986 pisze:
sob mar 02, 2019 11:41 am
zobacz czy elektrozawor dobrze odbija
Jak to sprawdzić?

W weekend rozebrałem reduktor na drobne, przetkałem/przedmuchałem wszystkie otwory i jakoś, ale działa. Już na drugi dzień spadło ciśnienie na wyjściu + brak możliwości regulacji zaworkiem precyzyjnym. Pomogło, jak pisał Wojtekxxx9, pokręcenie gałki z napisem. Dziś rano, gdy co2 się załączyło, znów jakby nieco mniejsze ciśnienie na wyjściu...

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 19754
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Walnięty reduktor?

#10

Post autor: Lech-u » wt mar 05, 2019 7:27 am

fatmouse pisze:
wt mar 05, 2019 6:44 am
Dziś rano, gdy co2 się załączyło, znów jakby nieco mniejsze ciśnienie na wyjściu...
No ale to normalne.
Przecież jak puszczasz CO2 do akwarium to na wyjściu maleje opór i ciśnienie na manometrze spadnie.

Awatar użytkownika

Autor
fatmouse
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr lut 24, 2016 3:55 pm
Lokalizacja: Włochy
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Walnięty reduktor?

#11

Post autor: fatmouse » wt mar 05, 2019 9:04 pm

Chodziło mi o to, że CO2 po załączeniu leciało wolniej niż poprzedniego dnia. Musiałem delikatnie odkręcić zawór precyzyjny aby wrócić do bąblowania z wczoraj. Kilka dni obserwacji i trzeba pomyśleć co dalej.
Dodano do tego postu po 1 minucie 42 sekundach
Przyczyną był chyba elektrozawór, który teraz w ogóle przestał działać. Gdy podłączam go do prądu, zapala się dioda ale nie słychać charakterystycznego metalicznego trzasku. Teraz pytanie, gdzie mogę dostać elektrozawór, jak na zdjęciu?Obrazek
Ostatnio zmieniony czw maja 23, 2019 6:53 am przez fatmouse, łącznie zmieniany 2 razy.


Darecki
Gość
Posty: 1
Rejestracja: sob sty 04, 2014 7:46 pm
Lokalizacja: Księżak

Walnięty reduktor?

#12

Post autor: Darecki » czw maja 23, 2019 11:56 am

Olx. Wczoraj kupiłem za 55.
Na allegro ze Smartem za 65.
Darek

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

Autor
fatmouse
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr lut 24, 2016 3:55 pm
Lokalizacja: Włochy
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Walnięty reduktor?

#13

Post autor: fatmouse » pn maja 27, 2019 7:10 am

Póki co obieg co2 odblokowany silnym magnesem. Na dniach nowy elektrozawór.

Awatar użytkownika

WuPe
Gaduła
Posty: 119
Rejestracja: czw kwie 15, 2010 10:36 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Walnięty reduktor?

#14

Post autor: WuPe » wt lis 12, 2019 5:20 pm

Mam 2 takie reduktory i oba skończyły na reklamacji. Przypadek?

Awatar użytkownika

Autor
fatmouse
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr lut 24, 2016 3:55 pm
Lokalizacja: Włochy
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Walnięty reduktor?

#15

Post autor: fatmouse » śr cze 03, 2020 2:25 pm

Jakiś czas temu kupiłem nowy dyfuzor Aquario Neo Diffuser, wszystko działało pięknie dopóki nie przyszedł czas na mycie dyfuzora.

Zrobiłem mu kąpiel w Domestosie i problem znów powrócił, mianowicie co2 odkręcone na max a z dyfuzora ledwo leci. Po załączeniu gaz z butli przez reduktor leci do dyfuzora ale wygląda na to jakby dyfuzor się zatkał(?). Czy miał ktoś podobne spotrzeżenia po czyszczeniu w Domestosie?

Dziwne jest to, że czyszczenie robiłem w niedzielę, do tego czasu wszystko było ok. Problem pojawił się dopiero dziś.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 19754
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Walnięty reduktor?

#16

Post autor: Lech-u » śr cze 03, 2020 4:22 pm

Jeśli to spiek ceramiczny, to powinna lecieć mgiełka po kąpieli w domestosie.


A u Ciebie coś leci, czy nic zupełnie?

Awatar użytkownika

Autor
fatmouse
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr lut 24, 2016 3:55 pm
Lokalizacja: Włochy
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Walnięty reduktor?

#17

Post autor: fatmouse » wt cze 09, 2020 4:40 pm

Gdy koło 12:00 elektrozawór się załącza wtedy leci sporo gazu w wężyk, ale niestety nie wychodzi już przez spiek. Wężyk przy butli twardy od CO2, im bliżej dyfuzora tym bardziej miękki. Sam wężyk drożny i po drodze nie ma zgięć/załamań itp. Z obserwacji widzę, że dopiero po kilku godzinach od załączenia CO2 gaz zaczyna lecieć przez dyfuzor....

Jeszcze jedno, butla jest dopiero co nabita.
Ostatnio zmieniony wt cze 09, 2020 4:40 pm przez fatmouse, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 19754
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Walnięty reduktor?

#18

Post autor: Lech-u » wt cze 09, 2020 9:16 pm

jeśli leci po jakimś czasie to znaczy, że spiek jest bardzo gęsty lub zabrudzony.
Po kilku dniach powinno wrócić do szybszego przepływu.

Awatar użytkownika

PawelWaw
Uzależniony
Posty: 535
Rejestracja: ndz maja 11, 2014 12:41 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola
Na imię mam: Pawel
Płeć:

Walnięty reduktor?

#19

Post autor: PawelWaw » pt cze 12, 2020 9:07 am

Spiek czyści się w wybielaczu, a nie odkamieniaczu.

Wysłane z mojego LG-V30 przy użyciu Tapatalka


ODPOWIEDZ