Osmoza + WC

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
ODPOWIEDZ

Autor
Karaś
Gaduła
Posty: 133
Rejestracja: wt lis 10, 2009 9:03 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Osmoza + WC

#1

Post autor: Karaś » wt kwie 02, 2013 9:30 pm

Joł Joł Joł
Czy ktoś z forum moze wykorzystuje ściek z osmozy do spłuczki albo w jakiś inny sposób zużywa ściek w racjonalny sposób. Proszę o przykłady, może ktoś z Was wpadł na pomysł jak zasilać spłuczkę w Toalecie;) Pozdrawiam

-- 2 kwi 2013, o 20:30 --

Zastanawiam się nad podłączniem ścieku do spłuczki. Nie chce nic wiercić w spółczce tylko w jakiś sposób podłaczyć do węża itd

Awatar użytkownika

Przemo_K
Uzależniony
Posty: 500
Rejestracja: pn lut 11, 2013 1:22 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Osmoza + WC

#2

Post autor: Przemo_K » wt kwie 02, 2013 9:31 pm

Ja w ten sposób zasilam spłuczkę. Z jednej strony spłuczki jest wężyk zasilający wodę z kranika, a z drugiej plastikowa zatyczka. Wywierciłem w zatyczce otwór takiej samej średnicy co wężyk od osmozy wcisnąłem jakieś 10 cm tzw odrzut z osmozy i już. Takie rozwiązanie mam już około roku. Nawet jak spłuczka jest pełna to odrzut z osmozy przelewa się i spływa do sedesu.
182l, 27l


Autor
Karaś
Gaduła
Posty: 133
Rejestracja: wt lis 10, 2009 9:03 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Osmoza + WC

#3

Post autor: Karaś » czw kwie 04, 2013 1:53 pm

Swój człowiek. Masz jakies zdjecie poglądowe. Rozumiem że spłuczka jest zasilana tylko ściekiem??? nie przelewa Ci się dolewak na osmoze?
Jak kleiłeś miejsce łaczenia weżyk i plastikowa wkrętka????

-- 2 kwi 2013, o 22:26 --

Tak tylko osmoza chodzi TOBIE CAŁY CZAS.... Więc bardzo dużo wody chyba tarcisz????

-- 3 kwi 2013, o 20:55 --

Żyjecie???

-- 4 kwi 2013, o 12:53 --

Każdy marnuje wode???? Nie ma jakiejś złotej roączki???

Awatar użytkownika

jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2160
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Tarchomin
Płeć:

Osmoza + WC

#4

Post autor: jgoluch » czw kwie 04, 2013 2:19 pm

Możesz zlewać odpad do beczki i podlewać kwiatki.


Autor
Karaś
Gaduła
Posty: 133
Rejestracja: wt lis 10, 2009 9:03 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Osmoza + WC

#5

Post autor: Karaś » czw kwie 04, 2013 5:25 pm

500l- 700l to musiałbym mieć plantacje jakąś:D:D

-- 4 kwi 2013, o 16:25 --

Ok wykombinowałem coś, tylko nie wiem czy nie zajadę na tym membrany. Ale śmiga:)
Osmoza+ zaworek czterodrożny i szafa gra,


don_Vall
Uzależniony
Posty: 634
Rejestracja: śr wrz 07, 2011 10:06 am
Lokalizacja:
Płeć:

Osmoza + WC

#6

Post autor: don_Vall » czw kwie 04, 2013 8:55 pm

Przecież przy tym zaworku odpad leci tylko gdy masz pobór za membraną. Odpływ musi i tak być swobodny.
300l: Mikrogeophagus altispinosus, Hyphessobrycon bentosi, Corydoras pygmaeus WF

Awatar użytkownika

Przemo_K
Uzależniony
Posty: 500
Rejestracja: pn lut 11, 2013 1:22 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Osmoza + WC

#7

Post autor: Przemo_K » czw kwie 04, 2013 9:27 pm

U mnie osomoza nie leci cały czas tylko raz w tygodniu na potrzeby podmian (ok 50 litrów). Odpad doprowadziłem do spłuczki jednak on jej sam nie zasila. Bardziej chodziło mi o to co zrobić z tym czerwonym wężykiem. Więc odpad skierowałem do spłuczki. Nawet jak jest pełno to mechanizm spłukowy jest tak skonstruowany, że woda przelatuje do sedesu (i o to w sumie mi chodziło). Co do podłączenia zasilania załączam foto.
Obrazek

Odpad po osmozie (czerwony wężyk) skierowałem tu (boczna zaślepka kompaktu):
Obrazek
182l, 27l


Autor
Karaś
Gaduła
Posty: 133
Rejestracja: wt lis 10, 2009 9:03 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Osmoza + WC

#8

Post autor: Karaś » czw kwie 04, 2013 10:32 pm

Przepraszam zaworek czterokanałowy podłączony do spłuczki pływakowej ok????

-- 4 kwi 2013, o 21:32 --

Nie ma na forum hydraulika który by ocenił takie połaczenie:
ściek przez zaworek czterodrożny (dół) na końcu zaworka ogranicznik i zamontowana spłuczka pływakowa;)
po prefiltrach do zaworka czterodrożnego do membrany czysta osmoza(Góra)


Witek
Zapaleniec
Posty: 275
Rejestracja: śr mar 18, 2015 7:46 am
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Na imię mam: Witek
Płeć:

Osmoza + WC

#9

Post autor: Witek » śr gru 30, 2015 1:13 pm

Temat odświeżam.
Przesiadka mnie czeka z 60 litrów na 260 i odpadu nieco będzie...
też kiedyś kombinowałem z podłączeniem do spłuczki, tylko tak by ją zasilać, czyli by móc zakręcić zasilanie z rury bezpośrednio i napełniać powoli odrzutem...
Rozumiem, że zawór czterodrożny da się do tego wykorzystać...
http://www.clarias.pl/zawor-czterodrozn ... 15505.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Tylko zgodnie z schematem w IN/4 mam wejście odrzutu, a Out/3 łączy zawór z spłuczką...
Czy taki mechanizm zatrzyma mi dopływ wody na membranę po zatrzymaniu przez mechanizm spłuczki odpływ odrzutu?

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18092
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Osmoza + WC

#10

Post autor: Lech-u » śr gru 30, 2015 1:35 pm

Witek pisze:Czy taki mechanizm zatrzyma mi dopływ wody na membranę po zatrzymaniu przez mechanizm spłuczki odpływ odrzutu?
Podobna sytuacja jest wtedy gdy korzystasz ze zbiornika do wody RO.
Tam do działa podobnie, tylko na innym wyjściu z zaworu czterodrożnego.
Otóż do zbiornika na RO leci woda RO, a odpad leci do kanalizacji. Po nanapełnieniu się tego zbiornika, WODA ZOSTAJE ODCIĘTA OD MEMBRANY I PRZESTAJE LECIEĆ.
Myślę, że jeśli podłączysz inaczej do zaworu czterodrożnego, to blokada nastąpi w momencie zamknięcia dopływu do spłuczki.
Musiałbyś sprawdzić na "żywca".
Ale wydaje się, że powinno to zadziałać.
Dobry pomysł!
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


GrubyOlo
Bywalec
Posty: 77
Rejestracja: ndz lis 28, 2010 9:44 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Osmoza + WC

#11

Post autor: GrubyOlo » śr gru 30, 2015 11:06 pm

Jak dla mnie motanie bez sensu - chyba żeby zaaranżować system uzupełniający wodę w spłuczce TYLKO wodą z odpadu po RO ALBO kranówą, da się zrobić acz wtedy z kolei spłuczka w trybie ściek RO NIE będzie się napełniać 'w czasie rzeczywistym...:P w sytuacji kiedy ściek ma się przelewać to i tak jego większość pójdzie w przelew a nie w spłukiwanie kupy więc efektem będzie kupa zachody bez wymiernego efektu...:P Jak kto nie chce lać czystej w sumie wody do zlewu może zaprojektować system podlewający kwiatki w ogródku czy co podobnego:)
Non omnis moriar... wszy może zostaną:P


Witek
Zapaleniec
Posty: 275
Rejestracja: śr mar 18, 2015 7:46 am
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Na imię mam: Witek
Płeć:

Osmoza + WC

#12

Post autor: Witek » czw gru 31, 2015 9:09 am

To, że spłuczka będzie się napełniać wolno to wiem... ale jak nie ma potrzeby to nie będzie to przeszkadzać...
każde spłukanie toalety to 3/6 litrów wody co daje nam 1-2 litry RO. W lato przy 60 litrach odpad schodził na podlewanie kwiatków... ogrodu nie posiadam... w zimę robi się problem, a nie lubię wody marnować... wiem wiem wraca do Wisły i się nie marnuje... ale ja za to płacę. Po co płacić jak można coś wykombinować choć wiem, że trochę się to będzie zwracać no i mina żony jak zobaczy nowe rurki w kiblu będzie bezcenna i może doprowadzić do małej separacji... Ale i tak marzy jej się remont kibla to może przy tej okazji udało by się to schować... ale najpierw trzeba to "opatentować".
Zbiornik na RO (kanister pewnie z 10 litrów) też bym gdzieś musiał schować... pewnie pod wannę i zrobić na nim przelew by nadmiar szedł do kanalizacji jak się zapomni go opróżnić..

Awatar użytkownika

igor255
Gaduła
Posty: 142
Rejestracja: ndz sty 11, 2015 12:22 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Igor
Płeć:

Osmoza + WC

#13

Post autor: igor255 » czw gru 31, 2015 9:32 am

Są specjalne zbiorniki na RO. Nic się wtedy nie przelewa. Jeśli potrzeba Ci tylko 10l to spokojnie znajdziesz zbiornik 12l w dobrej cenie.


Witek
Zapaleniec
Posty: 275
Rejestracja: śr mar 18, 2015 7:46 am
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Na imię mam: Witek
Płeć:

Osmoza + WC

#14

Post autor: Witek » ndz sty 03, 2016 8:14 pm

Wiem, ale zbiornik może być ciężej "ukryć", choć docelowo na pewno to dobre rozwiązanie...


GrubyOlo
Bywalec
Posty: 77
Rejestracja: ndz lis 28, 2010 9:44 am
Lokalizacja:
Płeć:

Osmoza + WC

#15

Post autor: GrubyOlo » ndz sty 03, 2016 10:52 pm

Igor zbiorniki są na 'czystą osmozę' w przypadku wykorzystania ich do magazynowania odcieku nie wiem jak by to hulało pamiętaj że masz tu do czynienia z układem gdzie masz TRZY RÓŻNE wolumeny zużycia wody, niezależnie zmienne w czasie - RO - ściek - płukanie kibla....W efekcie albo zaczynamy się plątać w milionach zbiorników rozchodowych i zaworków albe (w mojej opinii lepiej dać sobie spokój:P)
Non omnis moriar... wszy może zostaną:P

Awatar użytkownika

igor255
Gaduła
Posty: 142
Rejestracja: ndz sty 11, 2015 12:22 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Igor
Płeć:

Osmoza + WC

#16

Post autor: igor255 » pn sty 04, 2016 10:03 am

GrubyOlo, mój post odnosił się do wypowiedzi Witka o jeden post wyżej, czyli do kwestii zbiornika na RO, a nie na odpad.

Kwestia wykorzystania odpadu do spłukiwania kibla jest faktycznie nieco bardziej skomplikowana, ale nie niemożliwa do sensownego rozwiązania ;)
Inna sprawa, że taki odpad to bardziej "skondensowana" kranówa. U mnie i zwykłą kranówą kible, pralki i krany się "zapychają" - kamień się osadza w środku. Woda zaczyna lecieć słabiej albo nie wszystkimi kanałami, i mamy problem ;) ...

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18092
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Osmoza + WC

#17

Post autor: Lech-u » pn sty 04, 2016 10:38 am

igor255 pisze:Inna sprawa, że taki odpad to bardziej "skondensowana" kranówa.
Nieprawda.
Odpad to bardzo czysta kranówka, która przeszła przez filtr wstępny. A więc pozbawiona dużej części zanieczyszczeń mechanicznych, a także chemicznych (jeśli używamy filtr RO z kilkoma stopniami filtracyjnymi).
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

igor255
Gaduła
Posty: 142
Rejestracja: ndz sty 11, 2015 12:22 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Igor
Płeć:

Osmoza + WC

#18

Post autor: igor255 » pn sty 04, 2016 11:19 am

Masz rację, przechodzi przez prefiltry. W wolnej chwili sprawdzę tds-em jak jest na prawdę...


Witek
Zapaleniec
Posty: 275
Rejestracja: śr mar 18, 2015 7:46 am
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Na imię mam: Witek
Płeć:

Re: Osmoza + WC

#19

Post autor: Witek » pn sty 04, 2016 11:25 am

No nie wiem czy na TDS'sie nie będzie że jest "gorzej"... on jednak mierzy bardziej powiedzmy chemię węgiel może coś pochłaniać co prawda, ale jak pisze Lechu na pewno jest mniej zanieczyszczeń stricte mechanicznych, które to zapychają sitka i potem powodują odkładanie się węglanów z wody przy wysychaniu...
Do spłukiwania kibla taka woda na pewno się nada.... i do kąpieli zapewne też... tylko jak żona usłyszała, że to jest "ściek" to stwierdziła, że się w tym kąpać nie będzie... :)

ODPOWIEDZ