Zapraszamy na comiesięczne spotkania akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij! Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 14.07.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie.
UWAGA! Konieczna jest rezerwacja miejsca. W tym czasie odbywa się mecz o 3-cie miejsce w MS!

Konkurs na zdjęcie miesiąca trwa. Wstaw tu zdjęcie.

Sterownik akwarystyczny

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum

Autor
p_leszcz
Gaduła
Posty: 126
Rejestracja: pn sty 07, 2013 10:22 am
Lokalizacja:
Płeć:

Sterownik akwarystyczny

#1

Post autor: p_leszcz » śr kwie 24, 2013 2:12 pm

Chciałbym kupić, złożyć jakiś sterownik akwarystyczny, który będzie mierzył poziom PH, oraz obsługiwał zawór co2.
podpowiedzcie co mam kupić w rozsądnej cenie????

Awatar użytkownika

Maćku
Uzależniony
Posty: 576
Rejestracja: sob lis 12, 2011 11:11 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Sterownik akwarystyczny

#2

Post autor: Maćku » śr kwie 24, 2013 5:40 pm

Rozsądna cena to rzecz względna zależna od zasobności portfela... ale poniżej masz dwie propozycje poza tym przeszukaj internet, jest trochę informacji i propozycji

http://rabbit.elektroda.eu/sterownik-akwarystyczny/
http://skalar.akwamaniak.pl/

A tu poniżej masz kieszonkowe testery, akurat te są sprawdzone i robią swoje
http://www.hanna-polska.pl/modeles.asp? ... e=7&type=8
Obrazek


GSA
Zapaleniec
Posty: 234
Rejestracja: ndz wrz 02, 2012 5:16 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Sterownik akwarystyczny

#3

Post autor: GSA » śr kwie 24, 2013 5:58 pm

Do tego jest jeszcze np.
- elemac.pl
- http://sklep.avt.pl/p/pl/481461/sterown ... miony.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- amazon

Awatar użytkownika

Maćku
Uzależniony
Posty: 576
Rejestracja: sob lis 12, 2011 11:11 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Sterownik akwarystyczny

#4

Post autor: Maćku » śr kwie 24, 2013 6:01 pm

Tak że jest w czym wybierać http://www.google.pl i naprzód... :-)
Obrazek


don_Vall
Uzależniony
Posty: 634
Rejestracja: śr wrz 07, 2011 10:06 am
Lokalizacja:
Płeć:

Sterownik akwarystyczny

#5

Post autor: don_Vall » śr kwie 24, 2013 9:30 pm

Ja mam profiluxa i chwalę sobie. Oprócz pomiarów temperatury można dodać pomiar przewodności i redox i podłączyć pompy do automatycznego dozowania nawozów.
Myślę, że Amazon jest wystarczającym rozwiązaniem a jak chcesz tylko sterować pH to kup coś jeszcze prostszego.
300l: Mikrogeophagus altispinosus, Hyphessobrycon bentosi, Corydoras pygmaeus WF

Awatar użytkownika

pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Sterownik akwarystyczny

#6

Post autor: pkucaba » śr kwie 24, 2013 10:14 pm

Więc tak...
Wymieniony powyżej sterownik rabbit oraz kit AVT980 nie obsługuje pomiaru ph, ani nie steruje elektrozaworem.

Pozostają:
skalar
elemac
lajon
elemac
amazon
profilux

kolejność dowolna...
Musisz porównać, wybrać resztę funkcji które potrzebujesz. Zebrać gotówkę ...
Jeśli potrafisz trzymać lutownicę, potrafisz trawić płytki itp. najtaniej wychodzi skalar...


GSA
Zapaleniec
Posty: 234
Rejestracja: ndz wrz 02, 2012 5:16 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Sterownik akwarystyczny

#7

Post autor: GSA » pt kwie 26, 2013 4:10 pm

pkucaba pisze:Więc tak...
Wymieniony powyżej sterownik rabbit oraz kit AVT980 nie obsługuje pomiaru ph, ani nie steruje elektrozaworem.
fakt - trochę się zagalopowałem bez kontroli treści ;-)

Awatar użytkownika

Maćku
Uzależniony
Posty: 576
Rejestracja: sob lis 12, 2011 11:11 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Sterownik akwarystyczny

#8

Post autor: Maćku » pt kwie 26, 2013 4:17 pm

A mnie bardziej chodziło o o mnogość wyboru tychże urządzeń... i łatwość w dostępie do nich :)
Obrazek


mirekkon
Uczestnik
Posty: 31
Rejestracja: pn lip 15, 2013 11:13 am
Lokalizacja: Przemyśl

Sterownik akwarystyczny

#9

Post autor: mirekkon » pn lip 15, 2013 1:04 pm

Nie wiem kolego P_LESZCZ czy już kupiłeś, ale masz tu stero0wniki w bardzo rozsądnej cenie:

http://www.mirekkon.pl/sklep.php?p=prod ... Category=3" onclick="window.open(this.href);return false;

szczególnie polecam PH regulator ma wszystko co potrzeba w technice CO2


padamiak
Gość
Posty: 7
Rejestracja: pn lis 10, 2014 10:02 pm
Lokalizacja: Wa-wa

Sterownik akwarystyczny

#10

Post autor: padamiak » śr lis 12, 2014 9:29 am

Witam,
odświeżę trochę temat, jest do kupienia SeaQuaComp do znalezienia na allegro SQC albo na stronie tehsystem.pl,
może warto się przyjrzeć bliżej

w opisie jest coś takiego jak unikalna funkcja "separacja galwaniczna" (coś jak w niemieckim profiluksie) umożliwiająca pomiary wielu parametrów na raz bez zakłóceń, czy ktoś próbował robić testy przy pomiarach
np. pH i Redox na raz, albo badał odporność pomiarów pH na np. zakłócenia z zasilaczy ?
Do tego dobra cena i możliwość rozbudowy.

PA


mirekkon
Uczestnik
Posty: 31
Rejestracja: pn lip 15, 2013 11:13 am
Lokalizacja: Przemyśl

Sterownik akwarystyczny

#11

Post autor: mirekkon » czw gru 04, 2014 9:15 am

Teraz taniej o 10%

viewtopic.php?f=32&t=21353" onclick="window.open(this.href);return false;


quest
Uczestnik
Posty: 49
Rejestracja: śr paź 13, 2010 7:16 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Sterownik akwarystyczny

#12

Post autor: quest » czw gru 04, 2014 9:22 am

Jaki masz najtańszy zestaw do sterowania co2? Z sondą naturalnie

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka


mirekkon
Uczestnik
Posty: 31
Rejestracja: pn lip 15, 2013 11:13 am
Lokalizacja: Przemyśl

Sterownik akwarystyczny

#13

Post autor: mirekkon » czw gru 04, 2014 9:34 am

Są dwie opcje sterownika microPH

bez obudowy sama płytka z zasilaczem sondą i buforami z 10% rabatem 377zł z wysyłką

ten sam sterownik w obudowie z zasilaczem z sondą i buforami po rabacie 435zł z wysyłką

następny w cenie uPH-01 z zasilaczem i z sondą bez instalacji 230V po rabacie - 488zł z wysyłką
to samo z instalacją - 547zł z wysyłką

reszta tu: http://www.mirekkon.pl/sklep.php?p=productsList" onclick="window.open(this.href);return false;
na całą sumę zamówioną liczyć trzeba minus 10% do 24:00 dnia 06.12.2014r


padamiak
Gość
Posty: 7
Rejestracja: pn lis 10, 2014 10:02 pm
Lokalizacja: Wa-wa

Sterownik akwarystyczny

#14

Post autor: padamiak » wt sty 06, 2015 9:42 am

Jeśli temat jeszcze aktualny to dla tych co chcą mają nieco większe wymagania do komputera i chcą mierzyć oprócz pH np. Redox
to sprzęt musi mieć odpowiednie zabezpieczenia jak np. separacja galwaniczna torów pomiarowych (stosowana np. w niemieckim profiluxie). Do tego oddzielny zewnętrzny przetwornik co najmniej 14 bitów inaczej uzyskanie dokładnych pomiarów i dobrej rozdzielczości wyników wiąże się tutaj albo z mocnym ograniczeniem zakresu pomiarowego, albo z programową aproksymacją wyników, a to już nie to samo co bezpośredni pomiar (wprowadza dodatkowe błędy), oczywiście wszytko zależy też od konstrukcji całego urządzenia np. bez odpowiednich zabezpieczeń przed zakłóceniami pomiary i tak będą pływały albo będą przekłamania w wynikach, wszystko zależy od tego jaki poziom dokładności (czy też niedokładności) jest dla nas wystarczający. Tutaj warto obejrzeć komputer SEAQUACOMP chyba jedyny jaki znalazłem polski komputer o takich parametrach.


mirekkon
Uczestnik
Posty: 31
Rejestracja: pn lip 15, 2013 11:13 am
Lokalizacja: Przemyśl

Sterownik akwarystyczny

#15

Post autor: mirekkon » wt sty 06, 2015 12:12 pm

Nie jest jedyny jest kilka takich między innymi http://nano-reef.pl/topic/21081-aqua-reef-meter/" onclick="window.open(this.href);return false;


padamiak
Gość
Posty: 7
Rejestracja: pn lis 10, 2014 10:02 pm
Lokalizacja: Wa-wa

Re: Sterownik akwarystyczny

#16

Post autor: padamiak » pn sie 31, 2015 3:37 pm

Witam,
do komputera SeaQuaComp pojawił się moduł kontrolujący natężenie oświetlenia (LED, T5/T8), interfejs 1-10V
z możliwością stworzenia własnego indywidualnego histogramu sterowania natężenia oświetlenia.


[foto=http://tehsystem.pl/img/Lx250.jpg]kontroler Lx[/foto]

Awatar użytkownika

pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Sterownik akwarystyczny

#17

Post autor: pkucaba » pn sie 31, 2015 3:39 pm

Kolego padamiak, do reklamy zapraszam w odpowiednim dziale.
Już raz wysyłałem wiadomość do Ciebie.
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: staw3330 i 2 gości