Zapraszamy na comiesięczne spotkania akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij! Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 14.07.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie.
UWAGA! Konieczna jest rezerwacja miejsca. W tym czasie odbywa się mecz o 3-cie miejsce w MS!

Konkurs na zdjęcie miesiąca trwa. Wstaw tu zdjęcie.

Jaka pompa do podmiany wody?

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum

Autor
inerkoma
Uzależniony
Posty: 646
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Jaka pompa do podmiany wody?

#1

Post autor: inerkoma » wt lip 07, 2015 9:16 am

Witajcie.

Posiadam baniaki do podmiany wody takie jak na zdjęciu (około 30l), jeden przeznaczony jest na RO a drugi na "Kranovit". Z racji, że po napełnieniu swoje ważą i nie mam już chęci przelewać co tydzień wody do wiadra w celu uzupełnienia wody w akwarium pomyślałem, że może zrobi to za mnie pompa zewnętrzna. Przeglądałem kilka znanych marek ale nie mogę się zdecydować co wybrać. Pompa musi pracować na zewnątrz ponieważ nie wejdzie do baniaka przez wylewkę. Jaką moglibyście polecić pompę do cotygodniowych podmianek? Pompa będzie używana tylko i wyłącznie do tego celu, nie potrzebuje jakiegoś "mega wypasu z wodotryskami - ma spełniać swoją rolę. Dzięki za uwagę.

-- Wt lip 07, 2015 8:16 am --

Obrazek

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18087
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Jaka pompa do podmiany wody?

#2

Post autor: Lech-u » wt lip 07, 2015 9:36 am

inerkoma pisze:ie potrzebuje jakiegoś "mega wypasu z wodotryskami - ma spełniać swoją rolę.
Jeśli nie chcesz inwestować w dobre pompy, to według mnie sprawdź w pierwszym lepszym sklepie, czy dana pompa uniesie słup wody z podłogi do akwarium. I każdy "chińczyk", który spełni to zadanie nadaje się do Twojego celu.

Jakbyś jednak chciał coś lepszego, to proponuję taką pompę.

https://www.eheim.com/en_GB/products/te ... /universal

Ja kiedyś też chciałem pompę tylko do "czegoś tam". Ale zostałem namówiony do Eheima i z czasem znalazłem zastosowanie dla lepszej pompy. Teraz mam za jej pomocą automatyczne dolewki wody. Więc może się zastanów, czy na pewno chcesz "coś" czy może konkretną pompę.

-- 7 lip 2015, o 09:36 --

PS. A chyba najtańczym rozwiązaniem będzie zrobienie trójnika do filtra zewnętrznego (zakładam, ze taki masz) i zrobienie zasysu z baniaka 30l. po przekręceniu zaworka
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Christo
Fanatyk
Posty: 1198
Rejestracja: pn sie 19, 2013 8:58 pm
Lokalizacja: Zegrze
Płeć:

Jaka pompa do podmiany wody?

#3

Post autor: Christo » wt lip 07, 2015 9:47 am

Jeśli ma być tylko do tego, rozejrzałbym się za jakimś Aquelem. Niedrogo i mają wybór tych zewnętrznych. Nie wskażę nic konkretnie, bo sam używam Aquela właśnie do takich celów, ale wewnętrznie.
Najgroźniejszym dla ryb czynnikiem chorobotwórczym jest sam akwarysta.

Aktualnie…
- biotopy azjatyckie: 243, 175, 156 i 50l
- biotopy południowoamerykańskie: 300, 128 i 60l
- Afryka 200l
- Nowa Gwinea 112l

…restrukturyzacja, a raczej cięcia w toku…


Autor
inerkoma
Uzależniony
Posty: 646
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Re: Jaka pompa do podmiany wody?

#4

Post autor: inerkoma » wt lip 07, 2015 9:57 am

Lech-u oglądem wcześniej te pompy Eheim-a - musiał bym wziąć ten model 300, który tani nie jest. Raczej skupię się na tańszych rozwiązaniach. Christo popatrzę sobie na te Aquaelowskie pompy. Ogólnie tak jak napisałem, sprzęt będzie używany 4 razy w miesiącu. Potrzebuje pompy, która podniesie wodę jakieś 1 metr 20 cm do góry.

-- Wt lip 07, 2015 8:55 am --

A np. coś takiego dałoby radę? https://www.akwarystyczny24.pl/aquarium ... d3865b3be4" onclick="window.open(this.href);return false;

-- Wt lip 07, 2015 8:57 am --

Albo coś takiego Aquael MK-650-do MiniKani 80/120?

Awatar użytkownika

Christo
Fanatyk
Posty: 1198
Rejestracja: pn sie 19, 2013 8:58 pm
Lokalizacja: Zegrze
Płeć:

Jaka pompa do podmiany wody?

#5

Post autor: Christo » wt lip 07, 2015 9:59 am

inerkoma pisze:Potrzebuje pompy, która podniesie wodę jakieś 1 metr 20 cm do góry.
Czyli jednak wyżej niż sama wysokość bańki. To lepiej dobrze poszukaj i sprawdź jak to działa. Mam wątpliwości czy da radę tak po prostu zassać. Pewnie trzeba będzie je jakoś przed zalewać, ale - jak mówię - nie mam doświadczenia z tymi zewnętrznymi.
Najgroźniejszym dla ryb czynnikiem chorobotwórczym jest sam akwarysta.

Aktualnie…
- biotopy azjatyckie: 243, 175, 156 i 50l
- biotopy południowoamerykańskie: 300, 128 i 60l
- Afryka 200l
- Nowa Gwinea 112l

…restrukturyzacja, a raczej cięcia w toku…

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 9455
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Jaka pompa do podmiany wody?

#6

Post autor: marcinzabki29 » wt lip 07, 2015 10:11 am

A może coś takiego:
http://www.clarias.pl/pompa-przeplywowa ... -6184.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie droga, a myślę że spełni oczekiwania.
Teraz doczytałem że wspomniałaś o niej.
Osobiście używam głowice od pat mini i daje radę na jakieś 60 cm podnieść wodę.
Ostatnio zmieniony wt lip 07, 2015 10:20 am przez marcinzabki29, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Rrrrogaty

Jaka pompa do podmiany wody?

#7

Post autor: Rrrrogaty » wt lip 07, 2015 10:14 am

inerkoma pisze:A np. coś takiego dałoby radę? https://www.akwarystyczny24.pl/aquarium" onclick="window.open(this.href);return false; ... d3865b3be4

Nie da rady. To wszystko to są pompy, którze muszą być zanurzone i nie dadzą rady zassać wody same. Mam coś podobnego tylko sporo mocniejszego i nie ma bata.


@Lechu: A Eheim sam zasysnie wodę czy raczej trzeba go będzie jakoś wcześniej zalać?

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18087
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Jaka pompa do podmiany wody?

#8

Post autor: Lech-u » wt lip 07, 2015 10:32 am

ROGATEK pisze:@Lechu: A Eheim sam zasysnie wodę czy raczej trzeba go będzie jakoś wcześniej zalać?
Jak masz powietrze w wężu to raczej nie zassie. Ja zawsze zalewam wodą (metodą usta-wąż).
Tak jak każdy filtr zewnętrzny: podłączam wszystkie rury, a potem na rurce wylotowej robię zasys i czekam aż się woda przeleje przez cały filtr. Każdy filtr tak ruszy.

Więc i pompa Eheima też.

PS. "na sucho" nie próbowałem.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
inerkoma
Uzależniony
Posty: 646
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Jaka pompa do podmiany wody?

#9

Post autor: inerkoma » wt lip 07, 2015 10:46 am

Oki. A czy te pompy co zaproponowałem zadziałają jak na fotce poniżej - i uczynię jak napisał Lech-u tj.
Lech-u pisze:a potem na rurce wylotowej robię zasys i czekam aż się woda przeleje przez cały filtr. Każdy filtr tak ruszy.
-- Wt lip 07, 2015 9:46 am --

Obrazek

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18087
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Jaka pompa do podmiany wody?

#10

Post autor: Lech-u » wt lip 07, 2015 11:19 am

inerkoma pisze:A czy te pompy co zaproponowałem zadziałają jak na fotce poniżej
Różnicę poziomów licz od dna pojemnika z wodą do górnej krawędzi akwarium.
I jeśli ta wysokość jest w granicach pracy danej pompy, to zadziała.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
inerkoma
Uzależniony
Posty: 646
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Re: Jaka pompa do podmiany wody?

#11

Post autor: inerkoma » wt lip 07, 2015 11:22 am

W tej konfiguracji tj. baniak na taborecie - wychodzi jakieś 100 cm od dna bańki do krawędzi akwarium.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18087
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Jaka pompa do podmiany wody?

#12

Post autor: Lech-u » wt lip 07, 2015 11:26 am

Hej, ja rozumiem to tak: jesteś leniuch i chcesz, żeby pompa za Ciebie pracowała.
To rozumiem. Sam jestem leniuchem i takie rozwiązania bardzo lubię.

A z drugiej strony nie chcesz kupić pompy, która spełni to zadanie bez kombinacji ze stołkami, tylko się bawisz w półśrodki.
Masz dwie propozycje: kup wyższy stołek i słabszą pompę lub kup pompę do tego konkretnego przypadku i zapomnij o stołkach.

Ja Ci proponuję to drugie rozwiązanie.
Czyli na totalnego leniucha.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
inerkoma
Uzależniony
Posty: 646
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Re: Jaka pompa do podmiany wody?

#13

Post autor: inerkoma » wt lip 07, 2015 11:43 am

Lech-u Twoja wersja lenistwa sporo kosztuje :) szukam nieco tańszych opcji utrzymania "leniucha"

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18087
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Jaka pompa do podmiany wody?

#14

Post autor: Lech-u » wt lip 07, 2015 11:50 am

inerkoma pisze:szukam nieco tańszych opcji utrzymania "leniucha"
Wysoki stołek i wężyk.
Najtaniej.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
inerkoma
Uzależniony
Posty: 646
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Re: Jaka pompa do podmiany wody?

#15

Post autor: inerkoma » wt lip 07, 2015 11:58 am

Znalazłem coś takiego viewtopic.php?f=53&t=5525" onclick="window.open(this.href);return false;. Wprawdzie mowa o chinolu ale ciekawa alternatywa do drogich pomp - Pompa cyrkulacyjna HAILEA HX-6530


Rrrrogaty

Jaka pompa do podmiany wody?

#16

Post autor: Rrrrogaty » wt lip 07, 2015 11:59 am

Ja np. mam półkę pod sufitem na wiadereczko :D Stawiam na nim wiadro ~25L jak podmieniam wodę w swojej 240tce. Dobre ćwiczenie.

Idąc tokiem rozumowania powyżej to jestem zatem mega leniem czy mega pracusiem? ;)


Autor
inerkoma
Uzależniony
Posty: 646
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Re: Jaka pompa do podmiany wody?

#17

Post autor: inerkoma » wt lip 07, 2015 12:07 pm

Z pewnością trenujesz bicepsy :) Mnie bolą ręce od dźwigania i u mnie w grę wchodzi tylko podłoga. Poszperam trochę na temat: Pompa cyrkulacyjna HAILEA HX-6530 i się zobaczy.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18087
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Jaka pompa do podmiany wody?

#18

Post autor: Lech-u » wt lip 07, 2015 12:23 pm

ROGATEK pisze:Idąc tokiem rozumowania powyżej to jestem zatem mega leniem czy mega pracusiem?
Mega leń wciska guzik (lub nawet nie) i samo się robi.
Wymień swoją metodą 250 litrów wody to sam sprawdzisz, czy jesteś pracusiem czy leniem.

Jakbym podmieniał 30 litrów wody jednorazowo to pewnie nawet bym nie pomyślał o patentach na lenia. Więcej bym się zmęczył w czasie wymyślania jak być leniem niż przy podmianie.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1037
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Jaka pompa do podmiany wody?

#19

Post autor: radmac » wt lip 07, 2015 1:05 pm

inerkoma pisze:Lech-u Twoja wersja lenistwa sporo kosztuje
OffTopic: bo na prawdziwe lenistwo trzeba się naprawdę dużo napracować.

Awatar użytkownika

miro
Arcymistrz
Posty: 4017
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Jaka pompa do podmiany wody?

#20

Post autor: miro » wt lip 07, 2015 1:22 pm

A może inaczej,zmień baniaki-kanistry na beczki plastikowe i wtedy będziesz miał więcej możliwości z rodzajem pomp .

Ps. mam pomysła , zastosuj hydronetkę ! :-D

Awatar użytkownika

zorbek
Zapaleniec
Posty: 435
Rejestracja: pt gru 07, 2012 11:21 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Jaka pompa do podmiany wody?

#21

Post autor: zorbek » wt lip 07, 2015 1:26 pm

Jeżeli masz wylewkę poniżej lustra wody to zakładasz trójnik.
Pompe do podmian kładziesz na ziemi lub montujesz na otworze bańki. Przy wyłączonej pompie do podmian odkręcasz zawór przy trójniku i grawitacyjnie pompa zostanie zalana.
Warunek konieczny trójnik wyżej niz baniak do podmian, nie możesz go napełniać pod korek bo przy zalewaniu bedziesz miał wyciek.
----------------------------
Pozdrawiam
Mariusz


rtoip303
Gość
Posty: 3
Rejestracja: pn mar 03, 2014 6:18 pm
Lokalizacja: Bródno
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Jaka pompa do podmiany wody?

#22

Post autor: rtoip303 » śr lip 08, 2015 8:00 pm

Ja do podmiany wody też wykorzystuje podobny zbiornik. Też kiedyś szukałem pompki, która wejdzie przez baniaka i znalazłem
http://www.allegromat.pl/aukcja175052
Nie jest bardzo wydajna ale nie robi młyna w mojej 126 l.
Mam ją już ponad dwa lata i nie mam z nią problemów.
Ostatnio zmieniony czw lip 09, 2015 4:58 pm przez rtoip303, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 18087
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Re: Jaka pompa do podmiany wody?

#23

Post autor: Lech-u » śr lip 08, 2015 9:30 pm


!

rtoip303 pisze:Też kiedyś szukałem pompki, która wejdzie przez baniaka i znalazłem http://allegro.pl/pompka-zanurzeniowa-d ... 89761.html" onclick="window.open(this.href);return false;.

Użyj, proszę tego narzędzia do archiwizacji aukcji allegro: viewtopic.php?f=10&t=23102" onclick="window.open(this.href);return false;

Inaczej ten Twój link zniknie za jakiś czas...
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość