CO2 podczas przerwy na karmienie

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Moderator
Posty: 10753
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#1

Post autor: marcinzabki29 » czw lip 16, 2015 5:56 pm

Witam.
Zakupiłem coś takiego
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć
plan był inny, ale polecono mi to.
Nie posiadam niestety elektrozaworu i CO2 podaje 24/7.
Wiadomo że podczas przerwy na karmienie CO2 będzie się zbierało w reactorze.
Czy to nie przeszkadza :?: W reactorze po przerwie trochę gazu się nazbiera, czy nie będzie
(jak by to powiedzieć) takiego uderzenia CO2 po włączeniu :?:
A może elektrozawór jest niezbędny i powinien być w takim wypadku podłączony do modułu - przerwy :?:
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#2

Post autor: rhino » czw lip 16, 2015 8:47 pm

Też mam reaktor i na czas karmienia podawanie CO2 jest wyłączane.
Skok pH może być, czy duży czy mały zależy od tego ile CO2 podajesz i jak masz ustawiony Feed Pause.
Moim zdaniem, podawanie CO2 24h jest nie dość że bez sensu, to jeszcze niebezpieczne. Pomyśl o elektrozaworze sterowanym timerem.
Wtedy stosunkowo łatwo i tanio można zrobić urządzenie, które podczas przerwy odłączy podawanie gazu.
Jeśli upierasz się przy 24h, to wystarczy wtyczkę elektrozaworu podłączyć razem z filtrem do Feed Pause.

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Moderator
Posty: 10753
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Re: CO2 podczas przerwy na karmienie

#3

Post autor: marcinzabki29 » czw lip 16, 2015 8:57 pm

Nie upieram się przy podawaniu CO2 24h, tylko miałem tyle reklamacji z tym zaworem że mi się odechciało.
Teraz przysłali mi nowy elektrozawór, ale chyba inny bo taki:
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć
I bez końcówek. Muszę tylko je dokupić i w sobotę mam zamiar.
Jak podłącze elektrozawór do modułu FP to będzie się wyłączał na karmienie.
Ale będzie chodził 24h, musiałbym kupić drugi i podłączyć do taimera żeby wyłączał się na noc.
To co mam zainstalować dwa :?:

-- Cz lip 16, 2015 8:57 pm --
rhino pisze:Wtedy stosunkowo łatwo i tanio można zrobić urządzenie, które podczas przerwy odłączy podawanie gazu.
dla Ciebie to pewnie proste, ale dla mnie :shock:
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#4

Post autor: rhino » czw lip 16, 2015 9:01 pm

Grün System jest OK.

Nie, wystarczy jeden i timer. Jak znajdę chwilę w przyszłym tygodniu, to zrobię Ci ten układ.

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Moderator
Posty: 10753
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#5

Post autor: marcinzabki29 » czw lip 16, 2015 9:06 pm

Byłoby super gdybyś chciał pomóc. :pada:
Nie bardzo wiem jak to zrobisz, ale ja się nie znam.
To póki co nie będę podłączał reactora, poczekam :D
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#6

Post autor: rhino » czw lip 16, 2015 9:16 pm

marcinzabki29 pisze:Nie bardzo wiem jak to zrobisz
Ja też nie ;)

Spokojnie, będzie dobrze.

Awatar użytkownika

Stefan
Zapaleniec
Posty: 305
Rejestracja: czw lis 24, 2011 8:50 pm
Telefon: Nokia 8210
Lokalizacja: Stary Mokotów
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#7

Post autor: Stefan » czw lip 16, 2015 9:19 pm

Nie będzie istotnego skoku pH w akwarium jeśli zatrzyma się przepływ wody przez reaktor na kilkanaście minut.
Zebrany gaz, po włączeniu przepływu, albo zostanie wypchnięty w postaci bąbelków (ucieknie), albo się rozpuści.
Tak czy inaczej, te kilkaset bąbelków więcej lub mniej, jest to nieistotnie mało w stosunku do objętości już rozpuszczonego gazu w wodzie akwariowej.

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#8

Post autor: rhino » czw lip 16, 2015 9:26 pm

Mnie denerwowało późniejsze głośne chlupotanie reaktora oraz chmura bąbli która wpadała po załączeniu filtra.
Skok pH tak jak piszesz, nie był istotny.

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Moderator
Posty: 10753
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#9

Post autor: marcinzabki29 » ndz lip 19, 2015 12:13 pm

Jednak mimo wszystko mam obawy.
Nagle dostaje się do akwarium taka bardzo bogata w CO2 porcja wody :o

-- N lip 19, 2015 12:13 pm --

Wczoraj podczas pracach przy akwariach chciałem zainstalować reactor i....
okazało się że jest on pod węże 16/22, a nie 12/16.
Chciałem go podłączyć pod classica 2213, ale okazało sie że za mała średnica węży.
Wiem że to nie problem i mogę sobie z tym poradzić, ale nasuwa się pytanie czy classic da radę
skoro reactor jest robiony pod inny przekrój węży. A większy przekrój to mocniejszy filtr.
Pod Eheima professionala nie bardzo mam jak podłączyć z uwagi na miejsce, a czy reactor przy classicu spełni swoją rolę :?:
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17321
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#10

Post autor: Lech-u » ndz lip 19, 2015 10:05 pm

marcinzabki29 pisze:a czy reactor przy classicu spełni swoją rolę
Spełni.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#11

Post autor: rhino » ndz lip 19, 2015 10:21 pm

Lech-u pisze:Spełni.
Raczej nie spełni.
Zalecana przez producenta przepustowość pompy to minimum 500l/h (dla reaktora Sera Aktiv-Reaktor 1000 to 700l/h). Eheim 2213 jest znacznie niżej pod tym względem (440l/h na pompie, a z czystymi wkładami to pewnie jakieś 3/4 tej wartości).
Coś tam się będzie kręciło, ale bez szału.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17321
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#12

Post autor: Lech-u » ndz lip 19, 2015 10:41 pm

rhino pisze:Raczej nie spełni.
Zalecana przez producenta przepustowość pompy to minimum 500l/h (dla reaktora Sera Aktiv-Reaktor 1000 to 700l/h). Eheim 2213 jest znacznie niżej pod tym względem (440l/h na pompie, a z czystymi wkładami to pewnie jakieś 3/4 tej wartości).
Coś tam się będzie kręciło, ale bez szału.
Ups!

Masz rację, rhino. Nie wiem jak się to stało, ale jak pisałem z telefonu to musiałem coś źle kliknąć. Przepraszam za zamieszanie. Mój błąd.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Moderator
Posty: 10753
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#13

Post autor: marcinzabki29 » pn lip 20, 2015 6:41 am

Albo ten reactor wymienię, albo coś muszę pokombinować żeby założyć na 2128.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Tomasz3k
Zapaleniec
Posty: 451
Rejestracja: pt lut 06, 2015 9:12 pm
Lokalizacja: Mokotów
Na imię mam: Tomek
Płeć:

Re: CO2 podczas przerwy na karmienie

#14

Post autor: Tomasz3k » pn lip 20, 2015 7:12 am

marcinzabki29 pisze:Albo ten reactor wymienię, albo coś muszę pokombinować żeby założyć na 2128.

Jest nowy , więc po co kombinować ? myślę że sprzedawca nie zrobi Ci problemu z wymiana .

Awatar użytkownika

sylwekw
Maniak
Posty: 926
Rejestracja: śr mar 27, 2013 1:52 pm
Lokalizacja: Okolice Nieporętu
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#15

Post autor: sylwekw » pn lip 20, 2015 7:27 am

A dlaczego zatrzymujecie przepływ wody na czas karmienia?

Nie przesadzajmy z tym "niebezpieczeństwem" podawania CO2 przez 24 godziny ... no chyba, że ktoś jedzie na krawędzi maksymalnego stężenia CO2 w zbiorniku.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17321
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#16

Post autor: Lech-u » pn lip 20, 2015 7:31 am

sylwekw pisze:A dlaczego zatrzymujecie przepływ wody na czas karmienia?
Poczytaj tu: http://www.fawa.pl/viewtopic.php?f=2&t= ... ie#p159117" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

sylwekw
Maniak
Posty: 926
Rejestracja: śr mar 27, 2013 1:52 pm
Lokalizacja: Okolice Nieporętu
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#17

Post autor: sylwekw » pn lip 20, 2015 7:50 am

No OK ale tam na 7 stron wątku to chyba tylko pierwszy wpis mówi po co (reszta to jak to zrealizować mniej lub bardziej automatycznie).

Przyjąłem do wiadomości ale jakoś

"...po to żeby uniknąć wsysania pokarmu a po zaprogramowanym czasie całość załącza się automatycznie . Wielką zaletą jest znacznie mniejsze "zasyfienie" naszych urządzeń (filtry , prefiltry itp. a co za tym idzie bardziej ukierunkowane zużycie pokarmu) a także możliwość bardziej punktowego karmienia ..."

do mnie nie trafia no ale to nie jest wątek na taką dyskusję. Dzięki za wskazanie wątku Lechu.

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Moderator
Posty: 10753
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#18

Post autor: marcinzabki29 » pn lip 20, 2015 8:51 am

sylwekw pisze:A dlaczego zatrzymujecie przepływ wody na czas karmienia?
Co by jedzonko nie zostało wciągnięte przez filtry, tylko przez rybki :D
CO2 podawałem (do wczoraj) przez 24/7, ale to dlatego że miałem problemy z
elektrozaworem. Mam nadzieję że ten co teraz mam będzie działał bez zarzutów.
Tomasz3k pisze:Jest nowy , więc po co kombinować ? myślę że sprzedawca nie zrobi Ci problemu z wymiana .
Tomek nie chodzi o kombinowanie przy oddawaniu reactora, kupiłem go w Clariasie - tam nigdy niema problemu z oddaniem.
Tylko muszę coś pokombinować żeby go zainstalować na wężu od Eheima 2128.
Problem polega na tym że układ końcówek na reactorze względem mocowania do szyby jest zupełnie w drugą stronę.
Z resztą gdyby nawet pasował to i tak musiałbym go przyczepić do tylnej szyby. A tam jest tło.
Jak już będę musiał to jakoś zawieszę go na - no właśnie, jeszcze się zastanawiam.
Bo na samym wężu to raczej nie zaryzykuje.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#19

Post autor: rhino » pn lip 20, 2015 9:20 am

sylwekw pisze:Nie przesadzajmy z tym "niebezpieczeństwem" podawania CO2 przez 24 godziny ... no chyba, że ktoś jedzie na krawędzi maksymalnego stężenia CO2 w zbiorniku.
Jaki jest sens podawania 24/h ? Ile osób wykonuje pomiary pH w sposób ciągły ? Ile osób ma świadomość, że nawet po mocnej przycince powinno zmniejszyć ilość podawanego gazu (bo masa roślinna gwałtownie się zmniejsza, a ilość podawanego gazu nie) ? Ile osób ma świadomość, że nawet zmiana kąta ustawienia deszczowni może mieć katastrofalne skutki ? O awarii filtra już nie wspominając.
Nie trzeba nawet awarii, filtr systematycznie zmniejsza przepływ (zanieczyszcza się) więc i coraz słabiej dotlenia wodę, kto na to zwraca uwagę ?
Na naszym forum było sporo opisanych wypadków zagazowania obsady. Opisanych, bo pewnie więcej jest przemilczanych...


Nie demonizuję problemu, ale uważam że ciśnienie jakie jest wywierane na adeptów akwarystyki typu "butla musi być!", kompletnie nie idzie w parze z uświadamianiem ich co do płynących z tego powodu niebezpieczeństw.
Oczywiście "puste" akwarium roślinne, rządzi się innymi prawami niż akwarium z obsadą zwierzęcą.
Przy "rybiej" obsadzie, dla mnie spawa jest jasna.
W dzień CO2, w nocy powietrze.


Na koniec polecam lekturę ciekawego wywiadu, warto uważnie przeczytać.

http://www.aquadam.com.pl/WYWIADY-I-HIS ... 57,332.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Coś podobno jest z linkiem, ale mi pod IE działa.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17321
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#20

Post autor: Lech-u » pn lip 20, 2015 9:36 am

marcinzabki29 pisze:Tylko muszę coś pokombinować żeby go zainstalować na wężu od Eheima 2128.
A może najpierw sprawdź, czy ten reaktor w ogóle zadziała? Podłącz go do filtra i zobacz czy "mocy" wystarczy. Zanim zaczniesz "wieszać" i mocować na stałe, to sprawdź, czy w ogóle zadziała.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#21

Post autor: rhino » pn lip 20, 2015 9:53 am

Lech-u pisze:A może najpierw sprawdź, czy ten reaktor w ogóle zadziała?
Na 2128 zadziała, to jakieś 750l/h z wkładami.


Dein

Re: CO2 podczas przerwy na karmienie

#22

Post autor: Dein » pn lip 20, 2015 10:31 am

rhino pisze:Opisanych, bo pewnie więcej jest przemilczanych...
Albo błędnie rozpoznanych.
Nowym a ambitnie kreślącym sobie plany akwarystom wszystko umiera bez powodu albo dlatego, że ryby były chore od początku.

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#23

Post autor: rhino » pn lip 20, 2015 10:35 am

Dein pisze:Albo błędnie rozpoznanych.
Też prawda :)

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Moderator
Posty: 10753
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#24

Post autor: marcinzabki29 » pn lip 20, 2015 3:29 pm

Lech-u pisze: A może najpierw sprawdź, czy ten reaktor w ogóle zadziała? Podłącz go do filtra i zobacz czy "mocy" wystarczy. Zanim zaczniesz "wieszać" i mocować na stałe, to sprawdź, czy w ogóle zadziała.
katalogowa przepustowość 1050L/h
rhino pisze:a 2128 zadziała, to jakieś 750l/h z wkładami.
a ponoć wystarczy mniej.

Do mnie to przemawia, tylko teraz potrzebuję chwili czasu na instalację :D

-- Pn lip 20, 2015 3:29 pm --

Małe sprostowanie.
jednak rezygnuje z reactora sery i zakupie atomizer przypływowy polecony przez kolegę z forum.
On ma się sprawdzić też na classicu do którego mam lepszy dostęp.
A w razie czego na professionala też nie będzie problemu ponieważ jest mały i może spokojnie wisieć na wężu :D
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

kiql
Zapaleniec
Posty: 253
Rejestracja: ndz sty 11, 2015 6:52 pm
Lokalizacja: Warszawa, Bemowo
Na imię mam: Paweł
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#25

Post autor: kiql » śr lip 22, 2015 1:48 pm

marcinzabki29 pisze:i zakupie atomizer przypływowy polecony przez kolegę z forum.
taki?
http://i59.tinypic.com/11caan8.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
U mnie się nie sprawdził, nie rozpuszczał w 100% i leciały bąbelki do akwarium. Jak chcesz to Ci sprzedam :D
JE SUIS CERATOPHYLLUM DEMERSUM!!! :mrgreen:

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Moderator
Posty: 10753
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#26

Post autor: marcinzabki29 » czw lip 23, 2015 6:14 am

Coś w tym rodzaju. Już zakupiłem. ;]
Podzielę się spostrzeżeniami jak założę. :D

-- Cz lip 23, 2015 6:14 am --

Dostałem od Rhino obiecany gadżet który odcina CO2 podczas FP.
Działa i myślę że będę zadowolony.
Sprytne urządzonko :viva:
Dzięki :pada:
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17321
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#27

Post autor: Lech-u » czw lip 23, 2015 7:04 am

marcinzabki29 pisze:Dostałem od Rhino obiecany gadżet który odcina CO2 podczas FP.
Poka!
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Moderator
Posty: 10753
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#28

Post autor: marcinzabki29 » czw lip 23, 2015 8:00 am

Lechu - tu niema co pokazywać, po za tym już przykręciłem do szafki.
Ale mogę Ci go opisać.
Jest tak- prostokątna puszka o wymiarach około10x15cm, grubości 3 cm
od niej odchodzą dwa przewody z wtyczką - jeden podłączyłem pod Fp, a drugą pod timer do elektrozaworu.
Jest też przewód z gniazdkiem pod który podłączyłem elektrozawór.
Działa to w ten sposób że gdy uruchomię FP to CO2 też przestaje być podawane.
Oczywiście gdy timer odetnie prąd to też CO2 sie wyłącza.
Naprawdę polecam. :D
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17321
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

CO2 podczas przerwy na karmienie

#29

Post autor: Lech-u » czw lip 23, 2015 8:08 am

Super!
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

ODPOWIEDZ