Lampa UV

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Lampa UV

#61

Post autor: marcinzabki29 » sob lip 25, 2015 9:44 am

Ostatni post z poprzedniej strony:

Jeśli dobrze zrozumiałem to lampa UV zabija wszystko co jest w wodzie - i to jest złe.
A woda RO jaki ma skład :?: To raczej taka wyjałowiona woda - i taką wodę lejemy i jest OK.
Czyli o co chodzi, albo gdzie się mylę :?:
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2535
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Re: Lampa UV

#62

Post autor: cinek1916 » sob lip 25, 2015 9:52 am

rhino pisze:
cinek1916 pisze:Ledy są następcami T5
Tutaj bym dyskutował. To nie jest ta linia ;)
Oczywiście, że nie ale Ledy są następcami świetlówek.
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Lampa UV

#63

Post autor: marcinzabki29 » wt lut 02, 2016 7:39 am

Troszkę odświeżę temat.
Po używaniu przez parę miesięcy, wydaje mi się, że to jednak nie był zły pomysł.
Mam porównanie z drugim akwarium, które uruchomiłem w sierpniu - kupione używane z życiem.
Lampa jest podłączona do filtra 2226 i włącza się w nocy na dwie - trzy godziny (w tej chwili nie pamiętam)
W akwarium z lampą roślinki są dużo ładniejsze - nie raz już słyszałem opinie, gdy je oddawałem, że są bardzo ładne.
A przede wszystkim - nie ma glonów. Znajdzie się trochę krasnorostów na starszych liściach anubiasa,
ale jeśli porównam z drugim akwarium , to tam glonów widać więcej - i to nie krasnorostów.
Czyli jednak zakup lampy UV był dobrym pomysłem, chociaż trochę kosztownym.
Moc lampy 11W.
Podsumowując: Ja Lampe UV polecam. :D
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

mpoldek
Bywalec
Posty: 75
Rejestracja: pn cze 01, 2015 5:28 pm
Telefon: 793631490
Lokalizacja: Warszawa [Targówek]
Na imię mam: Tomek
Płeć:

Lampa UV

#64

Post autor: mpoldek » pt lut 05, 2016 3:13 am

Ja mam lampę uv wbudowaną w kubełek tylko że ręcznie muszę ją włączać, a przeważnie ją włączam gdy czyszcze szyby z glonów

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Lampa UV

#65

Post autor: marcinzabki29 » pt lut 05, 2016 6:09 am

mpoldek pisze:ręcznie muszę ją włączać
A nie możesz jej podłączyć pod timer :?:
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

mpoldek
Bywalec
Posty: 75
Rejestracja: pn cze 01, 2015 5:28 pm
Telefon: 793631490
Lokalizacja: Warszawa [Targówek]
Na imię mam: Tomek
Płeć:

Re: Lampa UV

#66

Post autor: mpoldek » pt lut 05, 2016 12:46 pm

marcinzabki29 pisze: A nie możesz jej podłączyć pod timer :?:

no niestety nie mogę ponieważ lampa jest wbudowana w filtr i wszystko działa na jednym kablu (kubełek HW 303b) dlatego trzeba ręcznie ją włączać poprzez wciskanie odpowiedniego przełącznika

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Lampa UV

#67

Post autor: marcinzabki29 » pt lut 05, 2016 1:23 pm

Pewnie by jakoś dało radę, ale to już trzeba pogrzebać w filtrze i troszkę pogłówkować.
Swoją drogą, taki sposób włączania lampy jest do bani, powinna mieć
możliwość włączania poprzez timer.
Ja bym tego sam nie ogarnął, ale jak rzucisz hasło na forum, to na pewno ktoś mądry się znajdzie i Ci pomoże. :)
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

mpoldek
Bywalec
Posty: 75
Rejestracja: pn cze 01, 2015 5:28 pm
Telefon: 793631490
Lokalizacja: Warszawa [Targówek]
Na imię mam: Tomek
Płeć:

Lampa UV

#68

Post autor: mpoldek » pt lut 05, 2016 3:41 pm

Na pewno ktoś się znajdzie do pomocy, tylko skoro coś działa to po co poprawiać :P

ODPOWIEDZ