Proszę o pomoc z JBL.

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

Proszę o pomoc z JBL.

#31

Post autor: rhino » pn sie 10, 2015 10:36 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

marcinzabki29 pisze:pan przyniesie
Może jednak warto?


Rrrrogaty

Proszę o pomoc z JBL.

#32

Post autor: Rrrrogaty » pn sie 10, 2015 11:23 pm

Gumeczke sprawdziłeś?

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Proszę o pomoc z JBL.

#33

Post autor: marcinzabki29 » wt sie 11, 2015 6:12 am

Uwaga, wiadomość z ostatniej chwili - filtr ruszył po wskazówkach Krasnala
Działa, chociaż co chwilę tak jakby zasysał powietrze.
Nie cieknie, przesmaruję uszczelki wazeliną tak na wszelki wypadek.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

Proszę o pomoc z JBL.

#34

Post autor: rhino » wt sie 11, 2015 6:50 am

marcinzabki29 pisze:filtr ruszył po wskazówkach Krasnala
Znaczy co? Nie odpowietrzyłeś go?

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Proszę o pomoc z JBL.

#35

Post autor: marcinzabki29 » sob sie 15, 2015 10:44 am

Wychodzi na to że go nie odpowietrzyłem.
Wsadziłem oba węże do wanienki z wodą i pompowałem aż powietrze
przestało lecieć - tak mi się wydawało.
Okazało się że wąż - odpływ - nie może być w wodzie.
Robiłem tak jak w swoim Eheimie i on zawsze zaskakuje.
No cóż JBL ma swoje "prawa" ;]

-- So sie 15, 2015 10:44 am --

Taaaa, a miało być tak ładnie.
JBL przecieka :!: :!: :!: :!: :!:
Fakt że bardzo mało - profilaktycznie wsadziłem do do wiadra.
Co dziwne całego obmacałem i był suchy, a pod nim mokro.
Węże też suche.

Ja chce Eheimaaaaaaa :faint:
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

rudy1986
Noble
Posty: 2927
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Re: Proszę o pomoc z JBL.

#36

Post autor: rudy1986 » sob sie 15, 2015 11:44 am

Znajdz miejsce przecieku. Bez paniki.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka


Rrrrogaty

Proszę o pomoc z JBL.

#37

Post autor: Rrrrogaty » sob sie 15, 2015 12:09 pm

Prawdopodobnie uszczelka do wymiay pod glowicą.

Awatar użytkownika

Christo
Fanatyk
Posty: 1198
Rejestracja: pn sie 19, 2013 8:58 pm
Lokalizacja: Zegrze
Płeć:

Proszę o pomoc z JBL.

#38

Post autor: Christo » sob sie 15, 2015 12:27 pm

marcinzabki29 pisze:Ja chce Eheimaaaaaaa :faint:
Wiesz to nie musi być wina marki. Tak jak pisałem we wcześniejszym poście. Rozmawiałem przedwczoraj z właścicielem i powiedział że filtr zaczął chodzić głośniej dopiero po przeróbkach które sam wykonał (także dementuję to co tam napisałem). Tu może być podobnie.

Konkretnie nić nie pomogę bo to za trudny filtr dla mnie.:D Tyle tych uszczelek i rożnych przycisków... :P
Najgroźniejszym dla ryb czynnikiem chorobotwórczym jest sam akwarysta.

Aktualnie…
- biotopy azjatyckie: 243, 175, 156 i 50l
- biotopy południowoamerykańskie: 300, 128 i 60l
- Afryka 200l
- Nowa Gwinea 112l

…restrukturyzacja, a raczej cięcia w toku…

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Proszę o pomoc z JBL.

#39

Post autor: marcinzabki29 » sob sie 15, 2015 2:02 pm

Zobaczę jutro. Ryby nakarmiłem, filtr włączyłem i .....wyjechałem.
Jak wrócę jutro to sprawdzę.
Stoi w wiadrze, syn został na straży :D
Coś mi się wydaje że przy uruchamianiu się leje.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2535
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Re: Proszę o pomoc z JBL.

#40

Post autor: cinek1916 » ndz sie 16, 2015 11:25 pm

Dla mnie te wszystkie odpowietrzacze, pompki i inne bajery to tylko potencjalne źródło problemów ( nie ma to jak Classic-zczna prostota ;) )

A dla potomnych mój sposób:
Filtr najlepiej zalewać z rurką wlotową pod wodą a wylotową zaraz nad powierzchnią. Wystarczy zaciągnąć wodę rurką wylotową i poczekać do momentu zrównania poziomu wody w tej rurce i w akwarium. Filtr sam się zaleje w ten sposób. Wystarczy podłączyć do prądu i lekko potrząsnąć filtrem dla pewności czy całe powietrze wyleciało.
Sprawdzone na Classicach, AquaEL multikani, Fluvalu i HW.
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Proszę o pomoc z JBL.

#41

Post autor: marcinzabki29 » pn sie 17, 2015 8:37 am

Cinek jesteś kolejną osobą która w ten sposób uruchamia filtry.
Coś w tym musi być ;]
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

zorbek
Zapaleniec
Posty: 438
Rejestracja: pt gru 07, 2012 11:21 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Proszę o pomoc z JBL.

#42

Post autor: zorbek » pn sie 17, 2015 11:17 am

Jak masz puste węże to wystarczy lekkie zaciągnięcie powietrza przez odpływ i filtr sie musi zalać.
Przy JBl serii green rurki lubią zaciągać powietrze i ważne by miejsce łaczenia przy "zasysie" było pod wodą przy zalewaniu.
----------------------------
Pozdrawiam
Mariusz

ODPOWIEDZ