Głowica filtra - pełne zanurzenie?

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17347
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Głowica filtra - pełne zanurzenie?

#1

Post autor: Lech-u » sob wrz 05, 2015 3:09 pm

Czy głowicę filtra zewnętrznego można całą wsadzić do wody?
Znaczy: czy jest to bezpieczne z punktu widzenia porażenia prądem?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Głowica filtra - pełne zanurzenie?

#2

Post autor: pkucaba » sob wrz 05, 2015 6:59 pm

Wszystko zależy od konstrukcji filtra. Jbl nie zaszkodziło nabranie wody na górę głowicy.
Dlaczego pytasz? Chcesz kubełek utopić?
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10804
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Głowica filtra - pełne zanurzenie?

#3

Post autor: marcinzabki29 » sob wrz 05, 2015 9:13 pm

Kiedyś miałem problem z Eheimem.
Pojechałem z samą głowicą do sklepu i sprzedawca sprawdzając go, włożył całą głowicę do akwarium - z roślinkami.
Spytałem się czy to bezpieczne i on powiedział że niema się czego obawiać.
Więc chyba można, ale ja nadal bym nie ryzykował.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Christo
Fanatyk
Posty: 1198
Rejestracja: pn sie 19, 2013 8:58 pm
Lokalizacja: Zegrze
Płeć:

Głowica filtra - pełne zanurzenie?

#4

Post autor: Christo » sob wrz 05, 2015 9:25 pm

Każdy kubeł z którym miałem do czynienia miał zalaminowany silnik, więc tu nie ma problemu. Za to np w używanych classicach nagminne jest sztukowanie przewodu zasilającego oczywiście w środku głowicy żeby nie było widać (są fotki w moim wątku). Zatem z używkami i innych marek bym uważał, bo nie wiadomo co kryją w środku i wszystko się może zdarzyć.
Najgroźniejszym dla ryb czynnikiem chorobotwórczym jest sam akwarysta.

Aktualnie…
- biotopy azjatyckie: 243, 175, 156 i 50l
- biotopy południowoamerykańskie: 300, 128 i 60l
- Afryka 200l
- Nowa Gwinea 112l

…restrukturyzacja, a raczej cięcia w toku…

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17347
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Głowica filtra - pełne zanurzenie?

#5

Post autor: Lech-u » sob wrz 05, 2015 10:12 pm

pkucaba pisze:Dlaczego pytasz? Chcesz kubełek utopić?
Tak. Chcę włożyć cały kubeł do wody. Wtedy nie trzeba używać węży.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2535
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Głowica filtra - pełne zanurzenie?

#6

Post autor: cinek1916 » ndz wrz 06, 2015 6:03 pm

Tylko wtedy tracisz ideę filtra kubełkowego...
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17347
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Głowica filtra - pełne zanurzenie?

#7

Post autor: Lech-u » ndz wrz 06, 2015 6:06 pm

cinek1916 pisze:Tylko wtedy tracisz ideę filtra kubełkowego...
Nadal to będzie filtr kubełkowy. Nie widzę różnicy, czy jest poza akwarium, czy wewnątrz akwarium.

Faktem jest, że przestaje to być filtr zewnętrzny. Ale kubełkowy jest nadal.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10804
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Głowica filtra - pełne zanurzenie?

#8

Post autor: marcinzabki29 » ndz wrz 06, 2015 6:11 pm

Lech-u pisze:Wtedy nie trzeba używać węży.
Chyba mimo wszystko kawałek węża będzie, chociażby żeby zainstalować zasys, a może i prefiltr.
Wylot będzie tak jak z zewnętrznego - do góry :?:
Jeśli można spytać, co skłoniło Cię do takiego kroku :?:
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17347
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Głowica filtra - pełne zanurzenie?

#9

Post autor: Lech-u » ndz wrz 06, 2015 6:17 pm

marcinzabki29 pisze:Jeśli można spytać, co skłoniło Cię do takiego kroku
Chęć pozbycia się węży. I uciszenie filtra. Pod wodą go mniej słychać.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

zorbek
Zapaleniec
Posty: 437
Rejestracja: pt gru 07, 2012 11:21 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Głowica filtra - pełne zanurzenie?

#10

Post autor: zorbek » ndz wrz 06, 2015 6:19 pm

IP68 na filtrze możesz topić
IP67 na filtrze dopuszczalne płytkie zanurzenie do 30 minut, w innym przypadku może działać a może zaświecić.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 06, 2015 6:22 pm przez zorbek, łącznie zmieniany 1 raz.
----------------------------
Pozdrawiam
Mariusz

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10804
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Głowica filtra - pełne zanurzenie?

#11

Post autor: marcinzabki29 » ndz wrz 06, 2015 6:20 pm

Ale przecież zajmuje dużo miejsca, nie szkoda Ci go tracić w akwarium :?:
Poza tym, jak to będzie wyglądać :o
Często się przecież próbuje zasłonić różne rzeczy w akwarium jak prefiltr, grzałkę.
A jak zamaskować filtr zewnętrzny :?:
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17347
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Głowica filtra - pełne zanurzenie?

#12

Post autor: Lech-u » ndz wrz 06, 2015 6:39 pm

marcinzabki29 pisze:Ale przecież zajmuje dużo miejsca, nie szkoda Ci go tracić w akwarium
W 3600 litrów nie szkoda mi miejsca...
A i zasłonić będzie czym.
:)
zorbek pisze:IP68 na filtrze możesz topić
IP67 na filtrze dopuszczalne płytkie zanurzenie do 30 minut, w innym przypadku może działać a może zaświecić.
Kurde, szukam i szukam i nie mogę znaleźć tego oznaczenia. Na żadnym filtrze.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17347
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Re: Głowica filtra - pełne zanurzenie?

#13

Post autor: Lech-u » ndz wrz 06, 2015 6:49 pm

IPX7

Wysłane z mojego HTC One dual sim przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10804
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Głowica filtra - pełne zanurzenie?

#14

Post autor: marcinzabki29 » ndz wrz 06, 2015 6:49 pm

Lech-u pisze:W 3600 litrów nie szkoda mi miejsca..
O ja Cie - to jest pojemność :shock:
Ostatnio zmieniony ndz wrz 06, 2015 6:53 pm przez marcinzabki29, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 17347
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Głowica filtra - pełne zanurzenie?

#15

Post autor: Lech-u » ndz wrz 06, 2015 6:49 pm

Według jakiegoś serwisu internetowego:
"IPX7 / OB 4 : Pozwala na zanurzenie w wodzie do 30 minut na głębokość do 1 metra. Pierwsza klasa wodoszczelności "podwodnej". Przedmioty tej klasy nadają się do użytku w czasie pływania w wodzie i snorkelingu, gdzie duże głębokości nie występują. Opakowanie może przesiąkać w czasie zanurzenia powyżej 1 metra, zanurzenia trwające powyżej 30 minut lub przy bardzo wysokim ciśnieniu wody."
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


symetryczny
Bywalec
Posty: 56
Rejestracja: ndz cze 21, 2015 7:58 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursynów
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Re: Głowica filtra - pełne zanurzenie?

#16

Post autor: symetryczny » ndz wrz 06, 2015 7:25 pm

Lech-u pisze:IPX7
To nie może być stale zanurzony. Moje filtry (Pat Mini i Turbo) mają - o ile dobrze pamiętam - IPX8, i one mogą być stale zanurzone.
Tu masz legendę do stopni ochrony IP: https://pl.wikipedia.org/wiki/IP_%28sto ... ochrony%29

Awatar użytkownika

zorbek
Zapaleniec
Posty: 437
Rejestracja: pt gru 07, 2012 11:21 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Głowica filtra - pełne zanurzenie?

#17

Post autor: zorbek » ndz wrz 06, 2015 7:49 pm

U mnie wszystkie kubły mają IP67 i raczej bym ich nie topił.
Kup kubeł z pompą zewnętrzną :viva: takie co można topić.
----------------------------
Pozdrawiam
Mariusz

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1060
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Głowica filtra - pełne zanurzenie?

#18

Post autor: radmac » ndz wrz 06, 2015 7:53 pm

Lechu, w Twoim litrażu to można beczkę plastikową wstawić, pompę zanurzeniową (taką do studni albo coś) i jazda :)

ODPOWIEDZ