Zapraszamy na comiesięczne spotkania akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij! Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 14.07.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie.
UWAGA! Konieczna jest rezerwacja miejsca. W tym czasie odbywa się mecz o 3-cie miejsce w MS!

Konkurs na zdjęcie miesiąca trwa. Wstaw tu zdjęcie.

Filtr Atman AT-3336

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#1

Post autor: peterz » wt paź 27, 2015 10:45 am

Witam ma ktoś instrukcję lub mógłby powiedzieć jak odpalić? Kupiłem używkę.
Nie wiem czemu filtr nie daje się uruchomić.
Zalałem go wodą podłączyłem węże (przychodzący pod ciśnieniem) i nic. Silnik pracuje ale nie wytwarza ciśnienia, nawet po usunięciu powietrza (poprzez zdjęcie pokrywki i dolewanie wody). Nie pomaga nic potrząchanie, przestawianie zaworów. Nie mam więcej pomysłów, poproszę o jakąś radę jak go odpalić.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

rudy1986
Noble
Posty: 2913
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Re: Filtr Atman AT-3336

#2

Post autor: rudy1986 » wt paź 27, 2015 10:51 am

Wyjmij wezyk z wlotem do akwarium i dobrze zassij i wlot do filtra soe odpowietrzy i zaleje. I sprobuj teraz podlaczyc

tabletotapatalkniete

Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#3

Post autor: peterz » wt paź 27, 2015 11:04 am

Już tak zrobiłem efekt był taki, że woda i tak nie leciała tylko co najwyżej ciurkała.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 9415
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#4

Post autor: marcinzabki29 » wt paź 27, 2015 11:09 am

Sorki rudy1986, ale chyba troszkę zawile to wytłumaczyłeś :)
Włóż zasys (IN) do akwarium, wylot (OUT) zassij.
Wylot nie może być w wodzie podczas startu filtra.

Możesz jeszcze zrobić w ten sposób:
Nie wlewaj wody do filtra,
podłącz zasys (IN) do akwarium.
wylot (OUT) zassij i filtr powinien się zacząć napełniać wodą z akwarium
Trzymaj wylot powyżej filtra, powinieneś po napełnieniu się filtra zobaczyć wodę w wężu.
Podłącz wylot do np: deszczownicy - czy co tam posiadasz i włącz filtr.
Musi zaskoczyć.
Powodzenia :)
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

rudy1986
Noble
Posty: 2913
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#5

Post autor: rudy1986 » wt paź 27, 2015 11:14 am

marcinzabki29 pisze:Sorki rudy1986, ale chyba troszkę zawile to wytłumaczyłeś :)
zdarza mi sie:D




a na jaka wysokosc podnosisz wode??

Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#6

Post autor: peterz » wt paź 27, 2015 11:18 am

Oki dzięki wielkie dziś powalczę znowu :)

Awatar użytkownika

rudy1986
Noble
Posty: 2913
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Re: Filtr Atman AT-3336

#7

Post autor: rudy1986 » wt paź 27, 2015 11:33 am

Zobacz jeszcze jak leci na pusto bez wkladow a jak z wkladami. Moze za bardzo nackane jest

tabletotapatalkniete

Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Re: Filtr Atman AT-3336

#8

Post autor: peterz » wt paź 27, 2015 4:58 pm

2 kosze załadowałem ceramiką i keramzytem a na górze fabryczna gąbka. Wieczorem dam znać jak poszło.

-- Wt paź 27, 2015 5:58 pm --

Lipa zrobiłem jak radziliście .... jak przewód wychodzący jest nisko to ciurka 5l/2 minuty jak podniosę na wysokość akwarium (1 m) to nie leci obniżę znowu leci. Po wielu próbach udało mi się osiągnąć tyle, że sączyło się.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 9415
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#9

Post autor: marcinzabki29 » wt paź 27, 2015 5:34 pm

Wyjmij z niego wszystko i spróbuj przy pustym filtrze.
Może coś siedzi w wężu :?:
Sprawdź wirnik
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#10

Post autor: peterz » wt paź 27, 2015 6:44 pm

Sprawdzałem z i bez koszy węże kupiłem nowe po 2 m. Na co mam zwrócić uwagę przy wirniku?

Awatar użytkownika

manek888
Zapaleniec
Posty: 272
Rejestracja: ndz lip 03, 2011 12:56 pm
Lokalizacja: Okolice Warszawy(Ojrzanów
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#11

Post autor: manek888 » wt paź 27, 2015 6:50 pm

Sprawdź czy oska nie jest uszkodzona .
Włącz go na chwile do kontaktu zobacz jak pracuje .

Możesz zanurzyć sama głowice w misce i sprawdzić czy zasysa wodę i z jaką siłą ją wyrzuca .
----------------
25l<65l<30l<96l<240l
_______________________
Paweł

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 9415
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#12

Post autor: marcinzabki29 » śr paź 28, 2015 6:37 am

peterz pisze:Na co mam zwrócić uwagę przy wirniku
Trzymaj za magnes i zobacz czy łopatki się obracają.
Powinny tylko troszkę się ruszać, ale jeśli się obracają to znaczy, że wirnik jest uszkodzony.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

rudy1986
Noble
Posty: 2913
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Re: Filtr Atman AT-3336

#13

Post autor: rudy1986 » śr paź 28, 2015 7:37 am

Lopatki nie powinny obracac sie o 360 stopni.



tabletotapatalkniete

Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#14

Post autor: peterz » pt lis 06, 2015 1:24 pm

Wyjąłem wirnik i sprawdziłem jak polecacie .... nie drgnie nawet o mm.
Dodatkowo zalałem filtr w wannie pod zanurzeniem by usunąć bąble powietrza, tak samo z wężami ... efekt około 104l/h przy podnoszeniu węża wychodzącego powyżej 50 cm nad poziom kopuły filtra woda przestaje lecieć. To wszystko co udało mi się osiągnąć na mało załadowanym jak i pustym filtrze. :/ Czy jeśli to, że filtr pomimo umieszczenia pod lustrem wody pracuje tak jak pracuje może być kwestią nieszczelności uszczelki pomiędzy głowicą a kubełkiem ?

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#15

Post autor: rhino » pt lis 06, 2015 2:01 pm

Filtr cieknie?
Umieść głowicę filtra np. w wannie i nalej wody tak, aby dół głowicy był zanurzony. Następnie załącz i zobacz jaka jest przepustowość.

Spróbuj zalać go tak :
-zassij wodę do węża doprowadzającego i jak już woda będzie wartko płynęła, to zamknij zawór
-podłącz zawory do głowicy
-otwórz okrągłą klapkę na głowicy
-otwórz zawór na wężu doprowadzającym wodę
-poczekaj, aż woda pojawi się w otworze
-zamknij zawór
-ostrożnie załóż klapkę, zamknij i wytrzyj resztki wody
-otwórz zawór dolotowy
-otwórz zawór wylotowy
-załącz filtr.

Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#16

Post autor: peterz » pt lis 06, 2015 10:23 pm

Nie filtr nie cieknie, no chyba że go mocno potrzącham. Umieściłem głowicę w wannie i sama z siebie nie pompuje. Pod spodem widać jednak jest ruch wody wydobywający się przez otwór i jeśli palcem zablokuje go to wtedy w miarę przyzwoicie leci woda przez zawór odprowadzający.

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#17

Post autor: rhino » pt lis 06, 2015 10:25 pm

To sprawdź uszczelkę i jeśli jest ok, to zalej filtr tak jak pisałem.

Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#18

Post autor: peterz » pt lis 06, 2015 10:31 pm

Ok, spróbuje tak zrobić przy najbliższej podmianie.
Pozdrawiam i dziękuję.

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#19

Post autor: rhino » pt lis 06, 2015 10:32 pm

Przepraszam, który otwór blokujesz palcem?

Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#20

Post autor: peterz » pt lis 06, 2015 10:42 pm

Http://naforum.zapodaj.net/04284b701baf.jpg.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ostatnio zmieniony pt lis 06, 2015 10:43 pm przez peterz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#21

Post autor: rhino » pt lis 06, 2015 10:42 pm

Zablokuj tylko górny i spróbuj jeszcze raz.

Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#22

Post autor: peterz » pt lis 06, 2015 10:51 pm

Tylko kiedy blokuję ten otwór który pokazałem na obrazku z zaworu wychodzącego leci woda. Kiedy nie blokuję wirnik chodzi, a przez ten otwór leci strumień wody, a przez zawory nic.

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#23

Post autor: rhino » pt lis 06, 2015 10:56 pm

Nie ma tragedii :)
Gdzieś bierzesz powietrze. Może to O-ring być.
To nowy filtr?

Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#24

Post autor: peterz » pt lis 06, 2015 11:11 pm

Nie,używka
Gdzie można takie uszczelki kupić?

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#25

Post autor: rhino » pt lis 06, 2015 11:14 pm

Http://www.tatrapet.pl/towary/filtr-zew ... -atman-98/" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapytaj.

Awatar użytkownika

rudy1986
Noble
Posty: 2913
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Re: Filtr Atman AT-3336

#26

Post autor: rudy1986 » sob lis 07, 2015 7:46 am

I Inter Zoo Adam w Legionowie

tabletotapatalkniete

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość