Filtr Atman AT-3336

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#1

Post autor: peterz » wt paź 27, 2015 10:45 am

Witam ma ktoś instrukcję lub mógłby powiedzieć jak odpalić? Kupiłem używkę.
Nie wiem czemu filtr nie daje się uruchomić.
Zalałem go wodą podłączyłem węże (przychodzący pod ciśnieniem) i nic. Silnik pracuje ale nie wytwarza ciśnienia, nawet po usunięciu powietrza (poprzez zdjęcie pokrywki i dolewanie wody). Nie pomaga nic potrząchanie, przestawianie zaworów. Nie mam więcej pomysłów, poproszę o jakąś radę jak go odpalić.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

rudy1986
Noble
Posty: 2922
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Re: Filtr Atman AT-3336

#2

Post autor: rudy1986 » wt paź 27, 2015 10:51 am

Wyjmij wezyk z wlotem do akwarium i dobrze zassij i wlot do filtra soe odpowietrzy i zaleje. I sprobuj teraz podlaczyc

tabletotapatalkniete

Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#3

Post autor: peterz » wt paź 27, 2015 11:04 am

Już tak zrobiłem efekt był taki, że woda i tak nie leciała tylko co najwyżej ciurkała.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10753
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#4

Post autor: marcinzabki29 » wt paź 27, 2015 11:09 am

Sorki rudy1986, ale chyba troszkę zawile to wytłumaczyłeś :)
Włóż zasys (IN) do akwarium, wylot (OUT) zassij.
Wylot nie może być w wodzie podczas startu filtra.

Możesz jeszcze zrobić w ten sposób:
Nie wlewaj wody do filtra,
podłącz zasys (IN) do akwarium.
wylot (OUT) zassij i filtr powinien się zacząć napełniać wodą z akwarium
Trzymaj wylot powyżej filtra, powinieneś po napełnieniu się filtra zobaczyć wodę w wężu.
Podłącz wylot do np: deszczownicy - czy co tam posiadasz i włącz filtr.
Musi zaskoczyć.
Powodzenia :)
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

rudy1986
Noble
Posty: 2922
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#5

Post autor: rudy1986 » wt paź 27, 2015 11:14 am

marcinzabki29 pisze:Sorki rudy1986, ale chyba troszkę zawile to wytłumaczyłeś :)
zdarza mi sie:D




a na jaka wysokosc podnosisz wode??

Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#6

Post autor: peterz » wt paź 27, 2015 11:18 am

Oki dzięki wielkie dziś powalczę znowu :)

Awatar użytkownika

rudy1986
Noble
Posty: 2922
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Re: Filtr Atman AT-3336

#7

Post autor: rudy1986 » wt paź 27, 2015 11:33 am

Zobacz jeszcze jak leci na pusto bez wkladow a jak z wkladami. Moze za bardzo nackane jest

tabletotapatalkniete

Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Re: Filtr Atman AT-3336

#8

Post autor: peterz » wt paź 27, 2015 4:58 pm

2 kosze załadowałem ceramiką i keramzytem a na górze fabryczna gąbka. Wieczorem dam znać jak poszło.

-- Wt paź 27, 2015 5:58 pm --

Lipa zrobiłem jak radziliście .... jak przewód wychodzący jest nisko to ciurka 5l/2 minuty jak podniosę na wysokość akwarium (1 m) to nie leci obniżę znowu leci. Po wielu próbach udało mi się osiągnąć tyle, że sączyło się.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10753
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#9

Post autor: marcinzabki29 » wt paź 27, 2015 5:34 pm

Wyjmij z niego wszystko i spróbuj przy pustym filtrze.
Może coś siedzi w wężu :?:
Sprawdź wirnik
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#10

Post autor: peterz » wt paź 27, 2015 6:44 pm

Sprawdzałem z i bez koszy węże kupiłem nowe po 2 m. Na co mam zwrócić uwagę przy wirniku?

Awatar użytkownika

manek888
Zapaleniec
Posty: 272
Rejestracja: ndz lip 03, 2011 12:56 pm
Lokalizacja: Okolice Warszawy(Ojrzanów
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#11

Post autor: manek888 » wt paź 27, 2015 6:50 pm

Sprawdź czy oska nie jest uszkodzona .
Włącz go na chwile do kontaktu zobacz jak pracuje .

Możesz zanurzyć sama głowice w misce i sprawdzić czy zasysa wodę i z jaką siłą ją wyrzuca .
----------------
25l<65l<30l<96l<240l
_______________________
Paweł

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10753
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#12

Post autor: marcinzabki29 » śr paź 28, 2015 6:37 am

peterz pisze:Na co mam zwrócić uwagę przy wirniku
Trzymaj za magnes i zobacz czy łopatki się obracają.
Powinny tylko troszkę się ruszać, ale jeśli się obracają to znaczy, że wirnik jest uszkodzony.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

rudy1986
Noble
Posty: 2922
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Re: Filtr Atman AT-3336

#13

Post autor: rudy1986 » śr paź 28, 2015 7:37 am

Lopatki nie powinny obracac sie o 360 stopni.



tabletotapatalkniete

Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#14

Post autor: peterz » pt lis 06, 2015 1:24 pm

Wyjąłem wirnik i sprawdziłem jak polecacie .... nie drgnie nawet o mm.
Dodatkowo zalałem filtr w wannie pod zanurzeniem by usunąć bąble powietrza, tak samo z wężami ... efekt około 104l/h przy podnoszeniu węża wychodzącego powyżej 50 cm nad poziom kopuły filtra woda przestaje lecieć. To wszystko co udało mi się osiągnąć na mało załadowanym jak i pustym filtrze. :/ Czy jeśli to, że filtr pomimo umieszczenia pod lustrem wody pracuje tak jak pracuje może być kwestią nieszczelności uszczelki pomiędzy głowicą a kubełkiem ?

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#15

Post autor: rhino » pt lis 06, 2015 2:01 pm

Filtr cieknie?
Umieść głowicę filtra np. w wannie i nalej wody tak, aby dół głowicy był zanurzony. Następnie załącz i zobacz jaka jest przepustowość.

Spróbuj zalać go tak :
-zassij wodę do węża doprowadzającego i jak już woda będzie wartko płynęła, to zamknij zawór
-podłącz zawory do głowicy
-otwórz okrągłą klapkę na głowicy
-otwórz zawór na wężu doprowadzającym wodę
-poczekaj, aż woda pojawi się w otworze
-zamknij zawór
-ostrożnie załóż klapkę, zamknij i wytrzyj resztki wody
-otwórz zawór dolotowy
-otwórz zawór wylotowy
-załącz filtr.

Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#16

Post autor: peterz » pt lis 06, 2015 10:23 pm

Nie filtr nie cieknie, no chyba że go mocno potrzącham. Umieściłem głowicę w wannie i sama z siebie nie pompuje. Pod spodem widać jednak jest ruch wody wydobywający się przez otwór i jeśli palcem zablokuje go to wtedy w miarę przyzwoicie leci woda przez zawór odprowadzający.

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#17

Post autor: rhino » pt lis 06, 2015 10:25 pm

To sprawdź uszczelkę i jeśli jest ok, to zalej filtr tak jak pisałem.

Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#18

Post autor: peterz » pt lis 06, 2015 10:31 pm

Ok, spróbuje tak zrobić przy najbliższej podmianie.
Pozdrawiam i dziękuję.

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#19

Post autor: rhino » pt lis 06, 2015 10:32 pm

Przepraszam, który otwór blokujesz palcem?

Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#20

Post autor: peterz » pt lis 06, 2015 10:42 pm

Http://naforum.zapodaj.net/04284b701baf.jpg.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ostatnio zmieniony pt lis 06, 2015 10:43 pm przez peterz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#21

Post autor: rhino » pt lis 06, 2015 10:42 pm

Zablokuj tylko górny i spróbuj jeszcze raz.

Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#22

Post autor: peterz » pt lis 06, 2015 10:51 pm

Tylko kiedy blokuję ten otwór który pokazałem na obrazku z zaworu wychodzącego leci woda. Kiedy nie blokuję wirnik chodzi, a przez ten otwór leci strumień wody, a przez zawory nic.

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#23

Post autor: rhino » pt lis 06, 2015 10:56 pm

Nie ma tragedii :)
Gdzieś bierzesz powietrze. Może to O-ring być.
To nowy filtr?

Awatar użytkownika

Autor
peterz
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: czw wrz 17, 2015 11:32 pm
Lokalizacja: Latchorzew
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#24

Post autor: peterz » pt lis 06, 2015 11:11 pm

Nie,używka
Gdzie można takie uszczelki kupić?

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

Filtr Atman AT-3336

#25

Post autor: rhino » pt lis 06, 2015 11:14 pm

Http://www.tatrapet.pl/towary/filtr-zew ... -atman-98/" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapytaj.

Awatar użytkownika

rudy1986
Noble
Posty: 2922
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Re: Filtr Atman AT-3336

#26

Post autor: rudy1986 » sob lis 07, 2015 7:46 am

I Inter Zoo Adam w Legionowie

tabletotapatalkniete

ODPOWIEDZ