Problemy z CO2

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Problemy z CO2

#31

Post autor: marcinzabki29 » wt lis 03, 2015 3:48 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

Sprawdzałeś szczelność zaworka gdy jest podłączony :?:
Sprawdź to, musisz wyeliminować wszystkie nieszczelności :)
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Autor
Swiezak94
Bywalec
Posty: 67
Rejestracja: pn sie 17, 2015 9:21 am
Lokalizacja: Plochocin
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Problemy z CO2

#32

Post autor: Swiezak94 » wt lis 03, 2015 3:59 pm

Szczelny... :)


Tadeus
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: pn sty 06, 2014 2:01 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problemy z CO2

#33

Post autor: Tadeus » wt lis 03, 2015 5:10 pm

Swiezak94 pisze:Jest tak. bez dyfuzora działa pięknie. po zamontowaniu jakby odcinało dopływ po ok 4 min. Najpierw leci pięknie, a później z czasem maleje aż przestaje w ogóle lecieć. jakby reduktor sam powoli odcinał dopływ :/
Może to wynikać z tych czterech minut. Tak naprawdę po zmianie ciśnienia przy reduktorze/zaworku docelową liczbę bąbelków otrzymujesz nawet do parunastu minut później - ciśnienie w wężyku się dostosowuje. Tak więc zmień ustawienie i poczekaj paręnaście minut. Jeśli jest źle to znowu zmień i znowu czekaj. Po czterech minutach to tak naprawdę nic nie widać, pewnie gdzieś tam miałeś dobre ale przestawiłeś już dalej i tyle ile tego gazu było to wyciekło z wężyka, a dalej już leci ze zbyt słabym ciśnieniem by przecisnąć się przez spiek.

Awatar użytkownika

pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Problemy z CO2

#34

Post autor: pkucaba » wt lis 03, 2015 6:38 pm

Tadeus, jak Twój nowy zaworem?
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

Awatar użytkownika

Autor
Swiezak94
Bywalec
Posty: 67
Rejestracja: pn sie 17, 2015 9:21 am
Lokalizacja: Plochocin
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Problemy z CO2

#35

Post autor: Swiezak94 » wt lis 03, 2015 6:56 pm

No rzesz k.....byłem w sklepie i kupiłem nowy zawór precyzyjny (tym razem porządny) i NADAL przepuszcza gaz... Co ja robię nie tak??? Od początku (wszystko jest zakręcone) 1. odkręcam główny zawór na butli 2. odkręcam reduktor (strzałka wędruje na 30cfh bo do 20cfh gaz leci bez przeszkód, a później się jakby uszczelnia) 3. zaczynam odkręcać zaworek precyzyjny (już przy zakręconym z niego leci 2b/sek!!!) o co tu może chodzić?


krasnal
Guru
Posty: 2565
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Problemy z CO2

#36

Post autor: krasnal » wt lis 03, 2015 7:17 pm

Swiezak94 pisze:. odkręcam reduktor (strzałka wędruje na 30cfh bo do 20cfh gaz leci bez przeszkód, a później się jakby uszczelnia
P-t 1 dobrze
P-t 2 ustaw na 10 lub mniej
P-t 3 reguluj precyzyjnym
Zanim zacznie "ciec" z dyfuzora to trochę czasu minie

Na Twojej fotce z.p. masz całkowicie odkręcony ( pamiętaj o kontrze )

Awatar użytkownika

Autor
Swiezak94
Bywalec
Posty: 67
Rejestracja: pn sie 17, 2015 9:21 am
Lokalizacja: Plochocin
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Re: Problemy z CO2

#37

Post autor: Swiezak94 » wt lis 03, 2015 7:17 pm

Problem polega na tym że wskaźnik przy odkręconym reduktorze nadal nie jest na 0 :) Obrazek


krasnal
Guru
Posty: 2565
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Problemy z CO2

#38

Post autor: krasnal » wt lis 03, 2015 7:26 pm

Swiezak94 pisze:wskaźnik przy odkręconym reduktorze nadal nie jest na 0
To 10 licz jak 0
Lipny manometr (prawy)
Wężyk włóż do wody
(jak nie masz licznika bąbli) i reguluj


Tadeus
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: pn sty 06, 2014 2:01 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problemy z CO2

#39

Post autor: Tadeus » wt lis 03, 2015 7:31 pm

pkucaba pisze:Tadeus, jak Twój nowy zaworem?
Zamontowałem jakieś 5 godzin temu i póki co wygląda obiecująco, ale nie chcę uprzedzać faktów, bo przy poprzednim też trochę godzin działało ok zanim się rozregulowało :)

Ogólnie muszę ogarnąć temat precyzyjnie, bo przy ostatnich pomiarach wyszło, że w krainie mam PH 8, GH 16 KH KH 7, a w akwarium (ze względu na CO2 i świeże podłoże ASII) zmniejsza się błyskawicznie do PH 6 GH 6 KH 2. Szok dla żyjątek gwarantowany :D Muszę ogarnąć jak utrzymać im stałe parametry i zmniejszyć szanse na nagłe skoki.

Awatar użytkownika

Autor
Swiezak94
Bywalec
Posty: 67
Rejestracja: pn sie 17, 2015 9:21 am
Lokalizacja: Plochocin
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Problemy z CO2

#40

Post autor: Swiezak94 » wt lis 03, 2015 7:31 pm

Przy takim ustawieniu z zaworka precyzyjnego (zakręcony) leci gaz mniej więcej 2s/sek :/ Przypominam zaworek NOWY kupiony dzisiaj


Tadeus
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: pn sty 06, 2014 2:01 pm
Lokalizacja: Warszawa

Problemy z CO2

#41

Post autor: Tadeus » wt lis 03, 2015 7:40 pm

W takiej sytuacji to nie może być nić innego niż zaworek precyzyjny. Dokręć go mocno (póki co bez narzędzi ale mocno) i poczekaj te paręnaście minut. Na początku może lecieć więcej ale potem powinno się zredukować.

Awatar użytkownika

Autor
Swiezak94
Bywalec
Posty: 67
Rejestracja: pn sie 17, 2015 9:21 am
Lokalizacja: Plochocin
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Problemy z CO2

#42

Post autor: Swiezak94 » wt lis 03, 2015 7:43 pm

Jest dokręcony na zawsze+taśla teflonowa gdyby miał zamiar się buntować :P Mino to leci te 2b/sek mimo zakręconego zaworka. Czekać mimo to?


Tadeus
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: pn sty 06, 2014 2:01 pm
Lokalizacja: Warszawa

Problemy z CO2

#43

Post autor: Tadeus » wt lis 03, 2015 7:50 pm

A jaki teraz kupiłeś? No ja tak miałem przy tym poprzednim. To znaczy za cholerę nie mogłem go zamknąć, ale za to zamykał się samoistnie po paru-parunastu godzinach akurat jak nie chciałem by się zamykał, bo cudem udało mi się ustawić w miarę znośnie :D Ten nowy jestem w stanie zamknąć do zera, choć i tak muszę odczekać z 10 minut nim przestanie lecieć.

Awatar użytkownika

Autor
Swiezak94
Bywalec
Posty: 67
Rejestracja: pn sie 17, 2015 9:21 am
Lokalizacja: Plochocin
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Problemy z CO2

#44

Post autor: Swiezak94 » wt lis 03, 2015 7:54 pm

Kupiłem zawór dławiąco-zwrotny firmy Hafner. Podobno lepszy od camozzi, ale na razie jakoś tego nie widzę... :P

-- Wt lis 03, 2015 8:54 pm --

Obecnie leci ze stałą prędkością 5b/sek :P

Awatar użytkownika

pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Problemy z CO2

#45

Post autor: pkucaba » wt lis 03, 2015 9:45 pm

Swiezak94 pisze:Mino to leci te 2b/sek mimo zakręconego zaworka. Czekać mimo to?
Chcesz powiedzieć, że masz zakręcony zaworek precyzyjny i gaz ciągle leci?

Dobrze podłączyłeś kierunek (wlot/wylot) zaworka?

Czy bez dyfuzora jest tak samo? Pytam bo:
- nie ma obciążenia w układzie i widać reakcję na zmiany położenia zaworów
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

Awatar użytkownika

Autor
Swiezak94
Bywalec
Posty: 67
Rejestracja: pn sie 17, 2015 9:21 am
Lokalizacja: Plochocin
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Problemy z CO2

#46

Post autor: Swiezak94 » wt lis 03, 2015 11:10 pm

Odkręcony jest zawór główny i reduktor, a zakręcony jest precyzyjny. bez dyfuzora jest tak samo. kierunek podłączenia jest dobry :)

Awatar użytkownika

pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Problemy z CO2

#47

Post autor: pkucaba » wt lis 03, 2015 11:25 pm

Swiezak94,
Albo reduktor jest niesprawny i daje ogromne ciśnienie, albo kolejny zaworek kiepski.
Nie mam pomysłów... Nie możesz do kogoś podjechać z reduktorem i zaworkiem?
Najlepiej by było sprawdzić z innym reduktorem czy jest ok.
Zawsze może się trafić taka dziwna franca.
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

Awatar użytkownika

Autor
Swiezak94
Bywalec
Posty: 67
Rejestracja: pn sie 17, 2015 9:21 am
Lokalizacja: Plochocin
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Problemy z CO2

#48

Post autor: Swiezak94 » śr lis 04, 2015 2:55 pm

Wszystko jest już ok.
Bardzo dziękuję za porady.
Okazało się że ten zaworek precyzyjny nie jest wcale tak precyzyjny jakby się tego po nim oczekiwało. Na szczęście sąsiad złota raczka miał już kiedyś do czynienia z takimi zaworkami. Wziął go rozkręcił, dołożył jakąś nakładkę do środka i teraz precyzja to jest właściwie chirurgiczna (nawet do 1b/5sek)
Zamykam temat

Awatar użytkownika

pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Problemy z CO2

#49

Post autor: pkucaba » śr lis 04, 2015 3:37 pm

Ooo... Opowiedz coś o tym.
To bardzo ciekawe.
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…


Tadeus
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: pn sty 06, 2014 2:01 pm
Lokalizacja: Warszawa

Problemy z CO2

#50

Post autor: Tadeus » śr lis 04, 2015 4:17 pm

Jest happy end. Ja posłusznie melduję, że camozzi daje radę i po 24h godzinach nadal jest 1/2 bąbla na sekundę, tak jak ustawiłem :)

Awatar użytkownika

Autor
Swiezak94
Bywalec
Posty: 67
Rejestracja: pn sie 17, 2015 9:21 am
Lokalizacja: Plochocin
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Problemy z CO2

#51

Post autor: Swiezak94 » śr lis 04, 2015 4:24 pm

Co dokładnie chcesz wiedzieć? :)

Awatar użytkownika

pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Problemy z CO2

#52

Post autor: pkucaba » śr lis 04, 2015 4:38 pm

Jak rozkręcić i co podłożyć by zwiększyć precyzję...
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

Awatar użytkownika

Autor
Swiezak94
Bywalec
Posty: 67
Rejestracja: pn sie 17, 2015 9:21 am
Lokalizacja: Plochocin
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Problemy z CO2

#53

Post autor: Swiezak94 » śr lis 04, 2015 5:27 pm

Z tego co widziałem to wykręcił iglicę na tym zaworku, a sam tłoczek który reguluje przepływ gazu pokrył cienką warstwą taśmy teflonowej. Tak żeby utrudnić przepływ ale jednak go zbytnio nie tamować :)

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Problemy z CO2

#54

Post autor: marcinzabki29 » śr lis 04, 2015 9:24 pm

Swiezak94 pisze:dołożył jakąś nakładkę do środka
Swiezak94 pisze:sam tłoczek który reguluje przepływ gazu pokrył cienką warstwą taśmy teflonowej
To jak, dołożył nakładkę, czy użył taśmy teflonowej :?:
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Autor
Swiezak94
Bywalec
Posty: 67
Rejestracja: pn sie 17, 2015 9:21 am
Lokalizacja: Plochocin
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Problemy z CO2

#55

Post autor: Swiezak94 » śr lis 04, 2015 9:33 pm

No to była taka jakby "nakładka" zrobiona na poczekaniu z taśmy teflonowej :)


Mateus
Gaduła
Posty: 109
Rejestracja: pt sty 02, 2015 11:52 pm
Lokalizacja: Pruszków-Warszawa
Płeć:

Problemy z CO2

#56

Post autor: Mateus » pt lis 06, 2015 12:37 am

Z mojego doświadczenia, nie tylko akwarystycznego, jesli ktoś nie chce mieć kłopotów z zaworkiem precyzyjnym to niech nie kupuje zaworków dławiąco zwrotnych, tylko dławiące. Z dławiącym nie zdażyło mi się mieć problemów, w przeciwieństwie do zwrotno dławiących. Zwrotny można sobie dołożyć zwykły akwarystyczny. Do regulacji przepływów (również w instalacjach przemysłowych) używam zaworków MV 21 B (nie U). W detalu można je kupić np tutaj
http://sww.sklep.elektro-automatic.com. ... -8419.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Sklep stacjonarny jest w Piastowie jak ktoś ma blisko.

ODPOWIEDZ