Zapraszamy na comiesięczne spotkania akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij! Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 14.07.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie.
UWAGA! Konieczna jest rezerwacja miejsca. W tym czasie odbywa się mecz o 3-cie miejsce w MS!

Konkurs na zdjęcie miesiąca trwa. Wstaw tu zdjęcie.

Problem z uruchomieniem HW-303B

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum

Autor
lila
Maniak
Posty: 961
Rejestracja: czw lip 12, 2012 10:15 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#1

Post autor: lila » wt lis 17, 2015 10:59 pm

Może ktoś ma ten kubełek i miał podobny problem? Cały dzień walczyłam by odpalił i niestety załamałam się bo nie wiem czy coś się zepsuło czy popełniam jakiś błąd do dziś działał w drugim akwarium bezproblemowo przy podłączeniu go do 200l warczy wirnik , pompka nie pompuje wody. Czy możliwe jest , że jest jakaś nieszczelność powodująca brak reakcji kubełka ? Co się mogło stać? Pompowałam pompką bo bez tego nie zasysał woda dochodziła do wysokości akwarium a za zakrętem stop.

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#2

Post autor: rhino » wt lis 17, 2015 11:05 pm

Dokładnie zalany? Odpowietrzony?
Sprawdź czy nie zasysa Ci gdzieś powietrza.
Te składane rurki są trefne.

I zassij... oralnie ;)


Autor
lila
Maniak
Posty: 961
Rejestracja: czw lip 12, 2012 10:15 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#3

Post autor: lila » wt lis 17, 2015 11:14 pm

Rhino po czym można to poznać , że zasysa powietrze ? Czy to , że do 1 węża woda trafia a drugi jest pusty może o tym świadczyć?

-- Śr lis 18, 2015 12:09 am --

Rhino wcześniej wystarczyło, że 2 -3 razy użyłam przycisku , który pompuje wodę i sam kubełek ciągnął resztę teraz sama nawet ciągłam ustami by sprawdzić czy poleci i nic :-D
Jak się odpowietrza ?
Jeszcze dla pewności zapytam czy aut w kubełku to podłączenie deszczownicy?

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#4

Post autor: rhino » wt lis 17, 2015 11:15 pm

Wąż którym woda wlewa się do filtra, musi być całkowicie zalany. Bez bąbli itp. Wąż którym woda idzie do akwarium umieść w np. wiadrze i otwórz zawory. Po chwili, powinna wylewać się woda. Załącz wtedy zasilanie i poczekaj chwilę. Woda powinna lać się strumieniem. Zamknij zawory. Podłącz do deszczownicy i otwórz. Powinno wystarczyć.
lila pisze:sama nawet ciągłam ustami by sprawdzić czy poleci i nic
Kwestia wprawy ;)


Autor
lila
Maniak
Posty: 961
Rejestracja: czw lip 12, 2012 10:15 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#5

Post autor: lila » wt lis 17, 2015 11:20 pm

Czy wąż , którym woda wlewa się do akwarium powinien być podłączony do in czy aut?

Awatar użytkownika

asheka
Fanatyk
Posty: 1723
Rejestracja: pt maja 03, 2013 4:01 pm
Lokalizacja: Tarchomin
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#6

Post autor: asheka » wt lis 17, 2015 11:26 pm

Zamień węże miejscami spróbuj jeszcze raz.


Autor
lila
Maniak
Posty: 961
Rejestracja: czw lip 12, 2012 10:15 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#7

Post autor: lila » wt lis 17, 2015 11:30 pm

Asheka ja dziś cały dzień kombinowałam i nie dałam rady, jutro będę jeszcze próbować go uruchomić tylko chciałabym mieć pewność przy wężach mam ustawiony aut do deszczownicy czy tak jest ok ?

Awatar użytkownika

asheka
Fanatyk
Posty: 1723
Rejestracja: pt maja 03, 2013 4:01 pm
Lokalizacja: Tarchomin
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#8

Post autor: asheka » wt lis 17, 2015 11:37 pm

Lilu, tu masz instrukcję
http://instrukcje.aptel.pl/ag140_aptel_950994.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Wąż wylotowy, ten z deszczownicą, powinien się znajdować w złączne oznaczonej "OUT".


Autor
lila
Maniak
Posty: 961
Rejestracja: czw lip 12, 2012 10:15 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#9

Post autor: lila » wt lis 17, 2015 11:50 pm

No to tak mam cały czas więc podejrzewam , że albo nieszczelność rurek albo się zepsuł. Czy ktoś wie gdzie można naprawić ten kubełek?

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#10

Post autor: rhino » wt lis 17, 2015 11:54 pm

Kubeł na 99% masz sprawny.
Porządnie go zalej i zaskoczy.


Autor
lila
Maniak
Posty: 961
Rejestracja: czw lip 12, 2012 10:15 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#11

Post autor: lila » śr lis 18, 2015 12:12 am

Dzięki Asheka za linka :)

Awatar użytkownika

vladtepes79
Gaduła
Posty: 105
Rejestracja: pt wrz 18, 2015 3:21 pm
Lokalizacja: Marki
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#12

Post autor: vladtepes79 » śr lis 18, 2015 9:32 am

Zobacz czy masz dobrze dokręcony wirnik. Wyjmij i zamontuj ponownie mocno i prawidłowo wkręć. Lekki luz i filtr nie będzie pompował


Autor
lila
Maniak
Posty: 961
Rejestracja: czw lip 12, 2012 10:15 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#13

Post autor: lila » śr lis 18, 2015 10:57 am

No właśnie nie wiem czy jest możliwe uszkodzenie wirnika? Strasznie trzeszczy przy uruchamianiu filtra i jestem pewna , że to trzeszczy wirnik.

Awatar użytkownika

ziabak
Zasłużeni
Posty: 2115
Rejestracja: pt wrz 11, 2009 7:37 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Monika
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#14

Post autor: ziabak » śr lis 18, 2015 11:19 am

Wyjmowałaś wirnik do czyszczenia? Czy trzpień jest w całości? Sprawdź to, tuleje magnesu umyj, sprawdź czy do otworu gdzie jest wirnik nie wpadł Ci piasek albo np. mały ślimak.
Ameca splendens, Xenotoca eiseni, P.wingei standard, snake skin, japan blue, blond, red scarlet, El Tigre, Limia tridens, drobniczka, Limia nigrofasciata, Poecilia gillii, C.pygmaeus, L.multifasciatus, wieloplamka, Gambusia affinis.


Autor
lila
Maniak
Posty: 961
Rejestracja: czw lip 12, 2012 10:15 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#15

Post autor: lila » śr lis 18, 2015 11:39 am

Ziabak wszystko sprawdzałam, nie ma piasku ani ślimaka jest czysto, nie wiem czy każdy wirnik jest taki sam ale pewnie tak. Mój ma tak, że jest jakby całością z owalnym magnezem a po obu końcach rurki na której się znajduje są takie gumowe nakładki, wirnik bardzo ciężko się obraca jakby do połowy i z powrotem nie da się nim kręcić palcem dookoła tylko do połowy potem się blokuje jakby i tylko da się z powrotem.

Awatar użytkownika

ziabak
Zasłużeni
Posty: 2115
Rejestracja: pt wrz 11, 2009 7:37 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Monika
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#16

Post autor: ziabak » śr lis 18, 2015 11:49 am

No to jest prawidłowo. Nakładki - czy na spodzie wirnika, czyli od strony magnesu, jest taka okrągła plastikowa nakładka? O niej piszesz? Mnie się kiedyś zdarzyło (przy innym filtrze, ale budowa zapewne analogiczna) nałożyć ją odwrotnie i to też spowodowało brak pracy wirnika,
Ameca splendens, Xenotoca eiseni, P.wingei standard, snake skin, japan blue, blond, red scarlet, El Tigre, Limia tridens, drobniczka, Limia nigrofasciata, Poecilia gillii, C.pygmaeus, L.multifasciatus, wieloplamka, Gambusia affinis.


Autor
lila
Maniak
Posty: 961
Rejestracja: czw lip 12, 2012 10:15 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#17

Post autor: lila » śr lis 18, 2015 11:56 am

Nie da się jej założyć odwrotnie gdyż ma otwór tylko z jednej strony, spróbuję dziś odpalić kubełek.

Awatar użytkownika

ziabak
Zasłużeni
Posty: 2115
Rejestracja: pt wrz 11, 2009 7:37 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Monika
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#18

Post autor: ziabak » śr lis 18, 2015 1:27 pm

Ale mi nie chodzi o ten kapturek gumowy nakładany na czubek trzpienia po założeniu wirnika, tylko o podkładkę okrągłą plastikową z otworem na wylot, która jest pod wirnikiem. Nie każdy filtr taką ma, ale jeśli jest to kierunek jej nałożenia ma znaczenie, bo ona z jednej strony jest płaska a z drugiej ma wystający "krążek".

Zapożyczam link z innego forum: http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56526.html - chodzi mi dokładnie o tą plastikową część wirnika, którą autor postu opisał "to odpadło od magnesu" - mnie właśnie też w jednym filtrze odpadło, ale ja nie wiedziałam że ma być przytwierdzone na stałe i po nałożeniu w prawidłowym kierunku filtr nadal u mnie działa. Jak się okazuje, odpadnięcie tej nakładki świadczy o zużyciu się wirnika i może być przyczyną terkotania i braku przepływu wody.
Ameca splendens, Xenotoca eiseni, P.wingei standard, snake skin, japan blue, blond, red scarlet, El Tigre, Limia tridens, drobniczka, Limia nigrofasciata, Poecilia gillii, C.pygmaeus, L.multifasciatus, wieloplamka, Gambusia affinis.

Awatar użytkownika

czupurny
Gaduła
Posty: 128
Rejestracja: wt sty 31, 2012 11:19 am
Lokalizacja: Kabaty
Na imię mam: Czupur
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#19

Post autor: czupurny » śr lis 18, 2015 2:28 pm

Gdzie stoi ten filtr?


Autor
lila
Maniak
Posty: 961
Rejestracja: czw lip 12, 2012 10:15 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#20

Post autor: lila » śr lis 18, 2015 2:47 pm

Filtr stoi obok akwarium na podłodze. Być może znalazłam przyczynę -zawór zabezpieczający jest uszkodzony i teraz pytanie co robić? Uszkodzenie polega na tym , że oba wejścia do węży nie zamykają się całkowicie, jeden otwór otwiera się na pełną szerokość natomiast drugi jest ledwo uchylony przy próbie zamykania i otwierania nie wykazuje żadnej zmiany swojego położenia. Co robić ? Czy można dokupić jeśli tak to gdzie ?

Awatar użytkownika

czupurny
Gaduła
Posty: 128
Rejestracja: wt sty 31, 2012 11:19 am
Lokalizacja: Kabaty
Na imię mam: Czupur
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#21

Post autor: czupurny » śr lis 18, 2015 3:42 pm

Ten? link


Autor
lila
Maniak
Posty: 961
Rejestracja: czw lip 12, 2012 10:15 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#22

Post autor: lila » śr lis 18, 2015 6:01 pm

Tak ten dzięki czupurny :)
Kubełek działa :) dzięki Wszystkim za rady :hug:

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#23

Post autor: rhino » śr lis 18, 2015 9:38 pm

Lila,
napisz proszę co było nie tak.
Dla potomnych :)


Autor
lila
Maniak
Posty: 961
Rejestracja: czw lip 12, 2012 10:15 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#24

Post autor: lila » śr lis 18, 2015 9:48 pm

Co było nie tak? Przypuszczam , że te czarne rurki były nieszczelne wystawały poza poziom wody i prawdopodobnie łapały powietrze gdyż akwarium nie było w pełni zalane, wczoraj wieczorem dokładnie skleiłam je silikonem akwarystycznym. Drugą przyczyną mogła być moja nieuwaga przy wciskaniu w kubeł zaworów wraz z wężami, mogłam je nie docisnąć jak trzeba i pompa nie pompowała w każdym bądź razie udało się 3 razy za pompowałam i woda lała się w kubełek jak trza a potem włączyłam zasilanie i poszło. Temat można zamknąć :)
Ostatnio zmieniony śr lis 18, 2015 9:52 pm przez lila, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4305
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#25

Post autor: rhino » śr lis 18, 2015 9:52 pm

lila pisze:Temat można zamknąć
Nie zamykamy takich tematów :)


Autor
lila
Maniak
Posty: 961
Rejestracja: czw lip 12, 2012 10:15 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Problem z uruchomieniem HW-303B

#26

Post autor: lila » śr lis 18, 2015 9:57 pm

Ok to zostałam w takim razie fachowcem od HW-303B jak coś to pukać na priv :D

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość