Osmoza a jakość wody wodociągowej, jak poprawić

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
Conrad
Gaduła
Posty: 136
Rejestracja: pn sty 13, 2014 10:13 pm
Lokalizacja: Warszawa, Mokotów

Osmoza a jakość wody wodociągowej, jak poprawić

#1

Post autor: Conrad » czw sty 21, 2016 10:13 am

Hej

Jakość wody osmotycznej po filtrze RO3. Ten problem zimą narasta, mam namyśli jakość wody po przejściu przez układ filtracji. PNa wyjściu po membranie mam 60uS, na wejściu z kranu 950uS. wg mapki podpięty jestem pod wodociąg praski. Wydajność osmozy wg wzoru około 94%, czyli filtr działa prawidłowo, ale pewnie wielu z Was ma na wyjściu o wiele, wiele lepsze parametry, bliżej zera. Dzisiaj z ciekawości zmierzyłem wodę w pracy (Żoliborz) i jest 620uS. Jeszcze w kilku innych miejscach Wawy pomierze z ciekawości lub ktoś może pomierzyć miernikiem konduktywności EC?

Teraz pytanie, czy do filtracji RO3 dorzucić demineralizator, czyli złoże żywiczne MB20, czy może zbudować jeszcze inny układ, dodatkowy np. filtr węglowy lub coś podobnego? Czy poprostu jestem skazany na tak kiepską wodę i szybkie zużywanie się prefiltrów :(

Jak to udoskonalić małym kosztem?


Dab
Bywalec
Posty: 85
Rejestracja: ndz lut 01, 2015 9:14 pm
Lokalizacja: Nowa Iwiczna

Osmoza a jakość wody wodociągowej, jak poprawić

#2

Post autor: Dab » czw sty 21, 2016 10:40 am

Mam podłączony przed filtrem RO3 filtr zmiękczająco-odżelaziający (jeden wkład filtra na rurowego). Przewodność w kranie ok. 930 uS po samym filtrze na rurowym nie mierzyłem, a po filtrze RO3 ok. 20-30 uS. Z tym, że ja mam wodę z dużą ilością żelaza.

Koszt filtra na rurowego ok. 50 zł.


Witek
Zapaleniec
Posty: 275
Rejestracja: śr mar 18, 2015 7:46 am
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Na imię mam: Witek
Płeć:

Osmoza a jakość wody wodociągowej, jak poprawić

#3

Post autor: Witek » czw sty 21, 2016 10:43 am

Nic nie piszesz o tym zestawie RO3 jakiego używasz. Po pierwsze jaki typ membrany 50 - 75 - 100.

Rozumiem że parametry podajesz po czyszczeniu/przepłukaniu membrany.
Co do prefiltrów to jak dużo potrzeba to warto chyba w 10 calowe zainwestować, do nich wkłady są tańsze, a i wydajność na jednym wkładzie dużo większa.


Rrrrogaty

Osmoza a jakość wody wodociągowej, jak poprawić

#4

Post autor: Rrrrogaty » czw sty 21, 2016 10:47 am

A czy prefiltry są w ogóle w stanie zmniejszyć przewodność? Przecież przewodność głównie wynika z rozpuszczonych soli, a tych prefiltry praktycznie nie wyciągają - przynajmniej piankowe, sznurkowe i inne mechaniczne.

Awatar użytkownika

Autor
Conrad
Gaduła
Posty: 136
Rejestracja: pn sty 13, 2014 10:13 pm
Lokalizacja: Warszawa, Mokotów

Osmoza a jakość wody wodociągowej, jak poprawić

#5

Post autor: Conrad » czw sty 21, 2016 10:54 am

Membrana (kiedys 100, teraz 75, z nowym ogranicznikiem), po wymianie jakiś czas temu. Rok temu bez problemu miałem 20-30uS, pamietam pomiary robione latem. Przed zimą wymieniałem inne prefiltry, oczywiście przepłukane bez membrany.

Parametry z wodociągów SUW Praga - grudzień 2015

http://www.mpwik.com.pl/dla-klienta/wod ... dzien-2015" onclick="window.open(this.href);return false;

Z tych danych wynika, że miernik powinien wskazać zakres około 240ppm, czyli 500uS. To skąd ja mam prawie 1000uS ?
Zastanawiam się czy budynek nie ma podłączonego jakiegoś mineralizatora, możliwe to ?


Witek
Zapaleniec
Posty: 275
Rejestracja: śr mar 18, 2015 7:46 am
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Na imię mam: Witek
Płeć:

Re: Osmoza a jakość wody wodociągowej, jak poprawić

#6

Post autor: Witek » czw sty 21, 2016 1:14 pm

Przepłucz membranę, czyli na jakieś 5 min odepnij ogranicznik i puści wodę, może to pomoże.
https://www.youtube.com/watch?v=ORV0iPKQ2DI" onclick="window.open(this.href);return false; koło 5 minuty

ODPOWIEDZ