CO2 - podłączenie do butli 3 akwariów

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 18050
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

CO2 - podłączenie do butli 3 akwariów

#1

Post autor: Lech-u » pt mar 23, 2018 9:45 am

Jak skutecznie podłączyć do jednej CO2 butli trzy akwaria?

Czy jeden reduktor? Czy trzy reduktory? Tylko jak?

Zakładam, że każde akwarium ma swój elektrozawór, licznik bąbelków, zaworek precyzyjny i przeciw-zwrotny. No i oczywiście jakiś dyfuzor w akwarium lub w jakimś układzie poza akwarium. A więc każde akwarium ma podawane CO2 na żądanie, czyli wtedy gdy pH osiągnie odpowiedni poziom w akwarium. No i każde akwarium niezależnie. Czyli w jednym może być pH 6,6 a w innym np. 6,9.

Czyli interesuje mnie jak podłączyć 3 akwaria do jednej butli.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

PawelWaw
Zapaleniec
Posty: 488
Rejestracja: ndz maja 11, 2014 12:41 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola
Na imię mam: Pawel
Płeć:

CO2 - podłączenie do butli 3 akwariów

#2

Post autor: PawelWaw » pt mar 23, 2018 10:42 am

Ja mam u siebie coś w tym rodzaju.Obrazek

Wysłane z mojego LG-V30 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

CO2 - podłączenie do butli 3 akwariów

#3

Post autor: marcinzabki29 » pt mar 23, 2018 11:11 am

Skoro każde akwarium ma swój "sprzęt", to pozostaje tylko kwestia rozgałęzienia - doprowadzenia - CO2 do każdego.
Rozwiązanie Kolegi wydaje się być bardzo fajne, ale może wystarczą po prostu dwa trójniki, np takie:
Obrazek
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 18050
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

CO2 - podłączenie do butli 3 akwariów

#4

Post autor: Lech-u » pt mar 23, 2018 11:16 am

PawelWaw pisze:
pt mar 23, 2018 10:42 am
Ja mam u siebie coś w tym rodzaju
Czy to już jest reduktor? Czy raczej rozgałęziacz?
Jak rozumiem to podłączasz do butli a do tego reduktory. Czy tak?
marcinzabki29 pisze:
pt mar 23, 2018 11:11 am
Rozwiązanie Kolegi wydaje się być bardzo fajne, ale może wystarczą po prostu dwa trójniki, np takie:
To by musiało być za reduktorem. A takie rozwiązanie nie wiem czy daje pewność, że jak w jednym akwarium ma lecieć gaz to w drugim też będzie wystarczająco duże ciśnienie, żeby poleciały bąble.

Wydaje mi się, że trzeba rozgałęzić "wysokie ciśnienie" a nie niskie, po przejściu przez reduktor.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

PawelWaw
Zapaleniec
Posty: 488
Rejestracja: ndz maja 11, 2014 12:41 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola
Na imię mam: Pawel
Płeć:

CO2 - podłączenie do butli 3 akwariów

#5

Post autor: PawelWaw » pt mar 23, 2018 11:19 am

To jest reduktor. Jedyny minus to nie pokazuje ciśnienia w butli - ew jak wykrecimy jeden zawór precyzyjny i ma to miejsce wkrecimy manometr - możemy mierzyć ciśnienie robocze.

Wysłane z mojego LG-V30 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 18050
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

CO2 - podłączenie do butli 3 akwariów

#6

Post autor: Lech-u » pt mar 23, 2018 11:29 am

Dasz jakiś namiar na takie reduktory? Może mają też rozgałęziacze.
Czy to jest używane w medycynie?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

PawelWaw
Zapaleniec
Posty: 488
Rejestracja: ndz maja 11, 2014 12:41 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola
Na imię mam: Pawel
Płeć:

CO2 - podłączenie do butli 3 akwariów

#7

Post autor: PawelWaw » pt mar 23, 2018 11:31 am

Kupiłem to w peha68

Tylko ja mam z reduktorem, a to co pokazałem na zdjęciu to rozdzielacz, który w reduktorze wykręca się na wyjściu.
Ostatnio zmieniony pt mar 23, 2018 11:31 am przez PawelWaw, łącznie zmieniany 1 raz.


Dark
Zapaleniec
Posty: 286
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 10:47 am
Lokalizacja: Roubaix
Na imię mam: Bożydar
Płeć:

CO2 - podłączenie do butli 3 akwariów

#8

Post autor: Dark » pt mar 23, 2018 7:08 pm

Rozgalezieni może być na na niskim ciśnieniu. Reduktor będzie utrzymywał zadane ciśnienie. Przed każdym zawoekiem precyzyjnym/ elektrozaworem będzie stale ciśnienie. Regulacja jednym nie będzie miała wpływu na kolejne...

Awatar użytkownika

waldasma
Bywalec
Posty: 50
Rejestracja: czw lis 09, 2017 10:21 am
Lokalizacja: Warszawa/Ursynów/Natolin

CO2 - podłączenie do butli 3 akwariów

#9

Post autor: waldasma » pt mar 23, 2018 9:50 pm

Poszukaj na Ali tego typu rozgałęziacz jest sopro
Oczywiście jaki nie zależy ci na czasie
Ostatnio zmieniony pt mar 23, 2018 9:50 pm przez waldasma, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ