Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

Awatar użytkownika

Autor
igor255
Gaduła
Posty: 142
Rejestracja: ndz sty 11, 2015 12:22 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Igor
Płeć:
Kontakt:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#31

Post autor: igor255 » śr sty 24, 2018 4:39 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

Jak chcesz gotowca to czemu nie... Dla mnie to za drogo. No i wolę sam kompletować zestawy - to też przyjemna część naszego hobby :)

Światło w Aquaelu faktycznie mocą nie powala. Na pewno szybkiego wzrostu nie ma się co spodziewać. W Newa nie ma podanej mocy.

Myślę, że taki zestaw jak Aquael sam skompletujesz taniej, albo w tej cenie weźmiesz dwie takie lampki jak tam i powinny wystarczyć na akwarium powiedzmy nawet 50x30x30 :)

edit: Po namyśle, do tego Nanoreef DUO można też dokupić drugą taką lampkę i też będzie nieźle cenowo. Tylko nie ma tam grzałki ani chłodzenia, więc trzeba będzie to we własnym zakresie rozwiązać ;)
Ostatnio zmieniony śr sty 24, 2018 4:43 pm przez igor255, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10122
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:
Kontakt:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#32

Post autor: marcinzabki29 » śr sty 24, 2018 6:12 pm

Wrócę jeszcze do odpieniacza, piszesz, że z kostki lipowej, czyli co, sama kostka podłączona do napowietrzacza?
Możesz pokazać przykład prostego odpieniacza np. DIY?
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 279
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:
Kontakt:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#33

Post autor: mariom222 » śr sty 24, 2018 6:21 pm

marcinzabki29 pisze:
śr sty 24, 2018 6:12 pm
sama kostka podłączona do napowietrzacza?
słaby jestem w morskich ale z tego co wyczytałem to ta kostka powinna być w jakimś kawałku walca zakończonym kubkiem do zbierania syfku,
niby proste ale to w/g mnie multum eksperymentowania żeby kubek był akurat na tej wysokości na której się pieni i połączenie tego w taki sposób żeby syfek nie wracał do akwarium

Awatar użytkownika

Autor
igor255
Gaduła
Posty: 142
Rejestracja: ndz sty 11, 2015 12:22 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Igor
Płeć:
Kontakt:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#34

Post autor: igor255 » śr sty 24, 2018 7:55 pm

Tak jak pisze mariom222. Z tym, że kombinowania jest tyle co nic :P Wystarczy mieć jakąkolwiek regulację mocy pompki (może być zacisk na wężu), a wysokość regulujemy zanurzeniem całego odpieniacza.

Nie warto sobie tym zaprzątać głowy przed założeniem morskiego ;)

edit:
http://www.thereeftank.com/forums/f76/d ... 79679.html
Tu jest zrobiony z odmulacza. Nie czytałem tego wątku, ale należy dodać, że od spodu są z pewnością zrobione jakieś otwory, żeby woda miała dostęp. Odmulacz można zastąpić butelką po koli z odciętym dnem. Dno może być całkowicie otwarte.
Ostatnio zmieniony śr sty 24, 2018 8:00 pm przez igor255, łącznie zmieniany 3 razy.


DanielP
Noble
Posty: 543
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Szczaki/Warszawa
Na imię mam: Daniel
Płeć:
Kontakt:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#35

Post autor: DanielP » czw sty 25, 2018 12:23 pm

A jak to jest z uzupełnianiem wody w zbiorniku?Czy zamiast zakupu automatycznej dolewki sami możemy codziennie dolewać wody?

Awatar użytkownika

PawelWaw
Zapaleniec
Posty: 451
Rejestracja: ndz maja 11, 2014 12:41 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola
Na imię mam: Pawel
Płeć:
Kontakt:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#36

Post autor: PawelWaw » czw sty 25, 2018 2:05 pm

Można dolewać samemu , najważniejsze aby dolewać/utrzymywać wodę zawsze na tym samym poziomie.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10122
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:
Kontakt:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#37

Post autor: marcinzabki29 » czw sty 25, 2018 4:00 pm

A czemu jest to takie ważne?
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

tiggi
Maniak
Posty: 990
Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 10:56 am
Lokalizacja:
Płeć:
Kontakt:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#38

Post autor: tiggi » czw sty 25, 2018 4:52 pm

A jak przycinać te koralowce? One z tego co widzialam przenosza sie w miejsca malo oczekiwane czasami

Awatar użytkownika

Autor
igor255
Gaduła
Posty: 142
Rejestracja: ndz sty 11, 2015 12:22 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Igor
Płeć:
Kontakt:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#39

Post autor: igor255 » pt sty 26, 2018 2:02 pm

DanielP pisze:
czw sty 25, 2018 12:23 pm
A jak to jest z uzupełnianiem wody w zbiorniku?Czy zamiast zakupu automatycznej dolewki sami możemy codziennie dolewać wody?
marcinzabki29 pisze:
czw sty 25, 2018 4:00 pm
A czemu jest to takie ważne?
Można dolewać samemu - już pisałem o tym wyżej ;)
W upalne dni przy włączonych wentylatorach dobrze byłoby dolewać więcej niż raz dziennie.
Ważne to jest dlatego, że takie parowanie daje w efekcie wahania zasolenia. A chcemy mieć w akwarium w miarę możliwości najbardziej stabilne warunki. Stąd podmiana nie rzadziej niż 1 w tygodniu, konieczność grzania jak i chłodzenia oraz właśnie konieczność dolewania odparowanej wody nie rzadziej niż codziennie.
tiggi pisze:
czw sty 25, 2018 4:52 pm
A jak przycinać te koralowce? One z tego co widzialam przenosza sie w miejsca malo oczekiwane czasami
To już zależy od konkretnego koralowca. Większość miękkich dobrze się tnie nożyczkami, skalpelem lub żyletką.
Co do przenoszenia (a raczej mnożenia) się koralowców w niechciane miejsca, to też zależy od gatunku. Jedne będzie łatwo usunąć, a inne bardzo trudno.
Sam mam bardzo dużo niebieskich Discossoma i zastanawiam się czy po prostu nie poszukać suchej skały o podobnym kształcie do kawałka, który opanowały i nie podmienić, a tego z nimi sprzedać :P
Ale to raczej kłopot bogactwa, którym zaczynając nie powinniśmy się przejmować ;)
Ostatnio zmieniony pt sty 26, 2018 2:02 pm przez igor255, łącznie zmieniany 1 raz.


Majestic
Uczestnik
Posty: 25
Rejestracja: sob lis 18, 2017 11:05 pm
Lokalizacja: Szczecin
Na imię mam: Piotr
Kontakt:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#40

Post autor: Majestic » pt sty 26, 2018 5:35 pm

Witam,mam pytanie: czy filtr kubełkowy JBL e901 nadawał by się do akwarium morskiego ?

Awatar użytkownika

Miro
Arcymistrz
Posty: 4540
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:
Kontakt:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#41

Post autor: Miro » pt sty 26, 2018 9:50 pm

Jak bym miał stawiać akwa morskie to zaczął bym od tego :-D
https://www.olx.pl/oferta/mina-morska-d ... 48bf0a9cef

Awatar użytkownika

Autor
igor255
Gaduła
Posty: 142
Rejestracja: ndz sty 11, 2015 12:22 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Igor
Płeć:
Kontakt:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#42

Post autor: igor255 » sob sty 27, 2018 12:12 am

Majestic pisze:
pt sty 26, 2018 5:35 pm
Witam,mam pytanie: czy filtr kubełkowy JBL e901 nadawał by się do akwarium morskiego ?
Było już to pytanie w tym temacie.
Kiedyś, w wolnej chwili, dokleję parę odpowiedzi do pierwszego posta, żeby było w jednym miejscu, ale na razie to tylko 2 strony ;) Można przejrzeć ;)
miro pisze:
pt sty 26, 2018 9:50 pm
Jak bym miał stawiać akwa morskie to zaczął bym od tego
https://www.olx.pl/oferta/mina-morska-d ... 48bf0a9cef
Tylko strach potem rękę włożyć ;)


Majestic
Uczestnik
Posty: 25
Rejestracja: sob lis 18, 2017 11:05 pm
Lokalizacja: Szczecin
Na imię mam: Piotr
Kontakt:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#43

Post autor: Majestic » sob sty 27, 2018 5:31 am

Tak tylko mi chodzi z Twojego doswiadczenia,czytałem że się nie stosuje bo rdzewieją wirniki. I teraz pytanie o wodę piszesz że woda ma być ro a nie czasem ro+di ?

Awatar użytkownika

Autor
igor255
Gaduła
Posty: 142
Rejestracja: ndz sty 11, 2015 12:22 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Igor
Płeć:
Kontakt:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#44

Post autor: igor255 » sob sty 27, 2018 11:40 am

Wystarczy RO.
Jeszcze mi nigdy żaden wirnik nie zardzewiał (czy też oś), ale jak jest jakiś model (to się tyczy nie tylko kubełków), w którym tak się dzieje, to lepiej nie stosować. Dlaczego kubełków się raczej nie stosuje pisał PawelWaw na poprzedniej stronie.
Moim zdaniem można stosować, ale zwyczajnie nie widzę w tym sensu - to nie praktyczne.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość