Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

Awatar użytkownika

Autor
igor255
Gaduła
Posty: 142
Rejestracja: ndz sty 11, 2015 12:22 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Igor
Płeć:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#31

Post autor: igor255 » śr sty 24, 2018 4:39 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

Jak chcesz gotowca to czemu nie... Dla mnie to za drogo. No i wolę sam kompletować zestawy - to też przyjemna część naszego hobby :)

Światło w Aquaelu faktycznie mocą nie powala. Na pewno szybkiego wzrostu nie ma się co spodziewać. W Newa nie ma podanej mocy.

Myślę, że taki zestaw jak Aquael sam skompletujesz taniej, albo w tej cenie weźmiesz dwie takie lampki jak tam i powinny wystarczyć na akwarium powiedzmy nawet 50x30x30 :)

edit: Po namyśle, do tego Nanoreef DUO można też dokupić drugą taką lampkę i też będzie nieźle cenowo. Tylko nie ma tam grzałki ani chłodzenia, więc trzeba będzie to we własnym zakresie rozwiązać ;)
Ostatnio zmieniony śr sty 24, 2018 4:43 pm przez igor255, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10973
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#32

Post autor: marcinzabki29 » śr sty 24, 2018 6:12 pm

Wrócę jeszcze do odpieniacza, piszesz, że z kostki lipowej, czyli co, sama kostka podłączona do napowietrzacza?
Możesz pokazać przykład prostego odpieniacza np. DIY?
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 300
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#33

Post autor: mariom222 » śr sty 24, 2018 6:21 pm

marcinzabki29 pisze:
śr sty 24, 2018 6:12 pm
sama kostka podłączona do napowietrzacza?
słaby jestem w morskich ale z tego co wyczytałem to ta kostka powinna być w jakimś kawałku walca zakończonym kubkiem do zbierania syfku,
niby proste ale to w/g mnie multum eksperymentowania żeby kubek był akurat na tej wysokości na której się pieni i połączenie tego w taki sposób żeby syfek nie wracał do akwarium

Awatar użytkownika

Autor
igor255
Gaduła
Posty: 142
Rejestracja: ndz sty 11, 2015 12:22 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Igor
Płeć:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#34

Post autor: igor255 » śr sty 24, 2018 7:55 pm

Tak jak pisze mariom222. Z tym, że kombinowania jest tyle co nic :P Wystarczy mieć jakąkolwiek regulację mocy pompki (może być zacisk na wężu), a wysokość regulujemy zanurzeniem całego odpieniacza.

Nie warto sobie tym zaprzątać głowy przed założeniem morskiego ;)

edit:
http://www.thereeftank.com/forums/f76/d ... 79679.html
Tu jest zrobiony z odmulacza. Nie czytałem tego wątku, ale należy dodać, że od spodu są z pewnością zrobione jakieś otwory, żeby woda miała dostęp. Odmulacz można zastąpić butelką po koli z odciętym dnem. Dno może być całkowicie otwarte.
Ostatnio zmieniony śr sty 24, 2018 8:00 pm przez igor255, łącznie zmieniany 3 razy.


DanielP
Noble
Posty: 637
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Szczaki/Warszawa
Na imię mam: Daniel
Płeć:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#35

Post autor: DanielP » czw sty 25, 2018 12:23 pm

A jak to jest z uzupełnianiem wody w zbiorniku?Czy zamiast zakupu automatycznej dolewki sami możemy codziennie dolewać wody?

Awatar użytkownika

PawelWaw
Zapaleniec
Posty: 479
Rejestracja: ndz maja 11, 2014 12:41 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola
Na imię mam: Pawel
Płeć:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#36

Post autor: PawelWaw » czw sty 25, 2018 2:05 pm

Można dolewać samemu , najważniejsze aby dolewać/utrzymywać wodę zawsze na tym samym poziomie.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10973
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#37

Post autor: marcinzabki29 » czw sty 25, 2018 4:00 pm

A czemu jest to takie ważne?
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

tiggi
Maniak
Posty: 990
Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 10:56 am
Lokalizacja:
Płeć:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#38

Post autor: tiggi » czw sty 25, 2018 4:52 pm

A jak przycinać te koralowce? One z tego co widzialam przenosza sie w miejsca malo oczekiwane czasami

Awatar użytkownika

Autor
igor255
Gaduła
Posty: 142
Rejestracja: ndz sty 11, 2015 12:22 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Igor
Płeć:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#39

Post autor: igor255 » pt sty 26, 2018 2:02 pm

DanielP pisze:
czw sty 25, 2018 12:23 pm
A jak to jest z uzupełnianiem wody w zbiorniku?Czy zamiast zakupu automatycznej dolewki sami możemy codziennie dolewać wody?
marcinzabki29 pisze:
czw sty 25, 2018 4:00 pm
A czemu jest to takie ważne?
Można dolewać samemu - już pisałem o tym wyżej ;)
W upalne dni przy włączonych wentylatorach dobrze byłoby dolewać więcej niż raz dziennie.
Ważne to jest dlatego, że takie parowanie daje w efekcie wahania zasolenia. A chcemy mieć w akwarium w miarę możliwości najbardziej stabilne warunki. Stąd podmiana nie rzadziej niż 1 w tygodniu, konieczność grzania jak i chłodzenia oraz właśnie konieczność dolewania odparowanej wody nie rzadziej niż codziennie.
tiggi pisze:
czw sty 25, 2018 4:52 pm
A jak przycinać te koralowce? One z tego co widzialam przenosza sie w miejsca malo oczekiwane czasami
To już zależy od konkretnego koralowca. Większość miękkich dobrze się tnie nożyczkami, skalpelem lub żyletką.
Co do przenoszenia (a raczej mnożenia) się koralowców w niechciane miejsca, to też zależy od gatunku. Jedne będzie łatwo usunąć, a inne bardzo trudno.
Sam mam bardzo dużo niebieskich Discossoma i zastanawiam się czy po prostu nie poszukać suchej skały o podobnym kształcie do kawałka, który opanowały i nie podmienić, a tego z nimi sprzedać :P
Ale to raczej kłopot bogactwa, którym zaczynając nie powinniśmy się przejmować ;)
Ostatnio zmieniony pt sty 26, 2018 2:02 pm przez igor255, łącznie zmieniany 1 raz.


Majestic
Uczestnik
Posty: 25
Rejestracja: sob lis 18, 2017 11:05 pm
Lokalizacja: Szczecin
Na imię mam: Piotr

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#40

Post autor: Majestic » pt sty 26, 2018 5:35 pm

Witam,mam pytanie: czy filtr kubełkowy JBL e901 nadawał by się do akwarium morskiego ?

Awatar użytkownika

Miro
Arcymistrz
Posty: 4901
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#41

Post autor: Miro » pt sty 26, 2018 9:50 pm

Jak bym miał stawiać akwa morskie to zaczął bym od tego :-D
https://www.olx.pl/oferta/mina-morska-d ... 48bf0a9cef

Awatar użytkownika

Autor
igor255
Gaduła
Posty: 142
Rejestracja: ndz sty 11, 2015 12:22 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Igor
Płeć:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#42

Post autor: igor255 » sob sty 27, 2018 12:12 am

Majestic pisze:
pt sty 26, 2018 5:35 pm
Witam,mam pytanie: czy filtr kubełkowy JBL e901 nadawał by się do akwarium morskiego ?
Było już to pytanie w tym temacie.
Kiedyś, w wolnej chwili, dokleję parę odpowiedzi do pierwszego posta, żeby było w jednym miejscu, ale na razie to tylko 2 strony ;) Można przejrzeć ;)
miro pisze:
pt sty 26, 2018 9:50 pm
Jak bym miał stawiać akwa morskie to zaczął bym od tego
https://www.olx.pl/oferta/mina-morska-d ... 48bf0a9cef
Tylko strach potem rękę włożyć ;)


Majestic
Uczestnik
Posty: 25
Rejestracja: sob lis 18, 2017 11:05 pm
Lokalizacja: Szczecin
Na imię mam: Piotr

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#43

Post autor: Majestic » sob sty 27, 2018 5:31 am

Tak tylko mi chodzi z Twojego doswiadczenia,czytałem że się nie stosuje bo rdzewieją wirniki. I teraz pytanie o wodę piszesz że woda ma być ro a nie czasem ro+di ?

Awatar użytkownika

Autor
igor255
Gaduła
Posty: 142
Rejestracja: ndz sty 11, 2015 12:22 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Igor
Płeć:

Jak założyć morskie akwarium. Najprościej.

#44

Post autor: igor255 » sob sty 27, 2018 11:40 am

Wystarczy RO.
Jeszcze mi nigdy żaden wirnik nie zardzewiał (czy też oś), ale jak jest jakiś model (to się tyczy nie tylko kubełków), w którym tak się dzieje, to lepiej nie stosować. Dlaczego kubełków się raczej nie stosuje pisał PawelWaw na poprzedniej stronie.
Moim zdaniem można stosować, ale zwyczajnie nie widzę w tym sensu - to nie praktyczne.

ODPOWIEDZ