Uzywane akwa

Zaczynasz przygodę z akwarystyką? Koniecznie przeczytaj ten dział :!:
ODPOWIEDZ

Autor
Kinggbh
Bywalec
Posty: 99
Rejestracja: pt maja 22, 2015 9:20 am
Lokalizacja: Ozarow Mazowiecki
Na imię mam: Artur
Płeć:

Uzywane akwa

#1

Post autor: Kinggbh » ndz cze 28, 2015 1:31 pm

Cześć . Na co zwrócić uwage kupując uzywane akwarium ? Jak ocenic jego stan , szczelność itd. Kazda rada mile widziana :)

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2535
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Uzywane akwa

#2

Post autor: cinek1916 » ndz cze 28, 2015 1:57 pm

Przede wszystkim czy nie jest porysowane. Czy silikon nie jest uszkodzony, porwany/wydłubany, nie wiem jak to napisać.
Należy zwrócić uwagę czy w spoinach nie ma bąbelków powietrza.
Czy jest szczelne dowiesz się zalewając :)
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek


Autor
Kinggbh
Bywalec
Posty: 99
Rejestracja: pt maja 22, 2015 9:20 am
Lokalizacja: Ozarow Mazowiecki
Na imię mam: Artur
Płeć:

Uzywane akwa

#3

Post autor: Kinggbh » ndz cze 28, 2015 2:02 pm

Super :) , jesli by się okazało że np jest nieszczelne to koszt ponownego klejenia się oplaca ? Nie mam o tym pojęcia nigdy nie kleiłem ani nie zlecałem klejenia. W ogóle robi się ponowne klejenie ?

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10973
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Uzywane akwa

#4

Post autor: marcinzabki29 » ndz cze 28, 2015 2:08 pm

Można skleić akwarium drugi raz.
np kupujesz za nie wielkie pieniądze rozklejone i dajesz do sklejenia.
Ale jaki koszt klejenia to nie wiem, myślę że w sumie i tak jest to opłacalne.

-- N cze 28, 2015 2:08 pm --

Aha i jeszcze dobrze było by wiedzieć ile lat ma akwarium
podobno do 8 lat powinno wytrzymać bez niespodzianek, chociaż to jest
taka reguła od której jest pełno wyjątków.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2535
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Uzywane akwa

#5

Post autor: cinek1916 » ndz cze 28, 2015 2:15 pm

Ponowne sklejenie pewnie zależy od litrażu. Myślę, że małych akwariów do 200l raczej się nie opłaca. Większe z powodu ceny szkła już tak.
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek


Autor
Kinggbh
Bywalec
Posty: 99
Rejestracja: pt maja 22, 2015 9:20 am
Lokalizacja: Ozarow Mazowiecki
Na imię mam: Artur
Płeć:

Uzywane akwa

#6

Post autor: Kinggbh » ndz cze 28, 2015 2:16 pm

Tego się boje najbardziej to nie jest 50l że da sie przezyc taki potop ;). A czy akwa moze wystawać około 1 cm poza szafkę ? Szerokosc szafki 39 cm a akwaria mają 40 .

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10973
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Uzywane akwa

#7

Post autor: marcinzabki29 » ndz cze 28, 2015 2:20 pm

Przyjęło się że nie powinno, chyba że są to malutkie akwaria
A My mówimy o 200 litrach.
Przecież możesz położyć dodatkowy blat na ten co masz o odpowiedniej wielkości :D
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2535
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Uzywane akwa

#8

Post autor: cinek1916 » ndz cze 28, 2015 2:23 pm

Siostry akwarium 200l o długości 100cm stoi na szafce o długości 90cm od 10 lat więc teoretycznie może. W praktyce może być różnie.

Edyta: doczytałem, że o szerokość chodzi. Lepiej go tak nie stawiać bo całe obciążenie pójdzie na dno po długości i najprawdopodobniej pęknie.

I 50l wody może narobisz dużych szkód.
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek


Autor
Kinggbh
Bywalec
Posty: 99
Rejestracja: pt maja 22, 2015 9:20 am
Lokalizacja: Ozarow Mazowiecki
Na imię mam: Artur
Płeć:

Uzywane akwa

#9

Post autor: Kinggbh » ndz cze 28, 2015 2:25 pm

Skoro kłaść blat to lepiej juz chyba kupic akwa 50cm szer zamiast 40 cm . 10 cm wiecej na zagospodarowanie i 40l wiecej dla rybek.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10973
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Uzywane akwa

#10

Post autor: marcinzabki29 » ndz cze 28, 2015 2:27 pm

Pewnie, im większe tym lepsze.
Robi Ci się wtedy po pięć cm na stronę.
Wtedy zastosowałbym grubszy blat - tak na wszelki wypadek
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Christo
Fanatyk
Posty: 1198
Rejestracja: pn sie 19, 2013 8:58 pm
Lokalizacja: Zegrze
Płeć:

Uzywane akwa

#11

Post autor: Christo » ndz cze 28, 2015 3:05 pm

Dopiero co był temat.

http://www.fawa.pl/viewtopic.php?f=53&t=28635" onclick="window.open(this.href);return false;

Małe akwa można skleić sobie samemu. Może być tylko problem z uzyskaniem idealnie równych spoin. Pewnie trzeba mieć do tego jakiś profesjonalny sprzęt, ale to tylko estetyka.
Najgroźniejszym dla ryb czynnikiem chorobotwórczym jest sam akwarysta.

Aktualnie…
- biotopy azjatyckie: 243, 175, 156 i 50l
- biotopy południowoamerykańskie: 300, 128 i 60l
- Afryka 200l
- Nowa Gwinea 112l

…restrukturyzacja, a raczej cięcia w toku…

Awatar użytkownika

saintpaulia
Arcymistrz
Posty: 4346
Rejestracja: ndz cze 07, 2009 6:12 pm
Lokalizacja: Warszawa -Bielany
Na imię mam: Ilona
Płeć:

Uzywane akwa

#12

Post autor: saintpaulia » ndz cze 28, 2015 3:11 pm

Moje niektóre zbiorniki są bardzo długowieczne i nie widzę z nimi żadny problemów. Jeżeli cos mi się do tej pory rozszczelniłow to wyłącznie z powodu moich błędów w użytkowaniu, ewentualnie z winy współmieszkanców.

Ja bym zaopatrzyła się w dodatkowy blat. Znam sytuacje, gdzie akwarium wystaje, stoi na nierównosci i przez lata się to sprawdza, jednak lepiej wykluczać czynniki ryzyka, niż je mnożyć.

ODPOWIEDZ