1.Kiedy akwarium zostało zalane - ~25maj2016
2.Litraż i wymiary akwarium - 120x50x50, brutto 300l. netto weszło jakieś 250l.
3.Jakie jest oświetlenie - dużo LEDów, maksymalnie ~220W, ale przycięte tc420 do 100-150W, zasilacz ATX350 (zasila też wiatraki)
4.Jak długo świecisz - od 9 do 23, ale nigdy 100% mocy.
5.Podłoże- substrat EBI Plant + żwirek 1-3 mm
6.Filtracja - Hamburg 5cm, Eheim 2075 (jeden kosz matrixa, reszta ceramika i podobne) oraz prefiltr eheim na wejściu, deszczownica + Eheim ecco pro 2034 (głównie gąbka) bez prefiltra (siatka GUSH), oba filtry na UPSie sinusoidalnym.
7.Typ zbiornika - roślinniak
8.Ozdoby - korzenie różne sztuk 5, kamulce o szumnej nazwie dragon stone.
9.Rośliny - dużo anubiasa, blyxa japonica, microsoria, lotos czerwony, pełzacz, krynia, mchy różne, jeszcze jakieś łodygowce, trochę henia, trawka. Za hamburgiem rogatek plus pistia
10.Ryby- rodostomusy, kiryski pandy, otoski, galaxy, resztka klinowych, neonki, para prętnika karłowatego.
noo i krewetki RC. W cholerę krewetek.
Parametry:
- pH 6,5 (na bieżąco kontrolowane sondą + dozowaniem CO2)
- NO2 0 (od samego początku)
- NO3 10 (dodaję, dodaję i nie idzie w górę)
- GH 7
- KH 2-2,5 (nie wiem co mi podnosi KH - leję RO z mineralizatorem GH)
- PO4 0 w podskokach do 0,5 jak akurat naleję
- K 25 może i trochę wyżej
no i focie
z dzisiaj

Kliknij obrazek, aby powiększyć
jakby kogoś interesowało - blyxa, która w dużych zbiornikach jest rośliną na pierwszy plan, ma 14 cm wysokości.
z zalewania

po drodze walka z brunatnymi, z zielenicami, etc etc. standard.
na początku nawoziłem gotowcami, teraz zaopatrzyłem się w sole. oczywiście CO2, dozowane do korpusu narurowego.
dzisiaj dokupiłem u Rogatka razborki długopłetwe - właśnie mają kroplówkę, postaram się dorzucić zdjęcia jak już poczują się dobrze.