Zmiana akwarium 72L na 300L

Zaczynasz przygodę z akwarystyką? Koniecznie przeczytaj ten dział :!:
ODPOWIEDZ

Autor
Kern08
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz paź 30, 2016 7:24 am
Lokalizacja: Zielonka

Zmiana akwarium 72L na 300L

#1

Post autor: Kern08 » śr wrz 13, 2017 8:01 pm

Witam, od założenia akwarium minie nie długo rok. To tyle ile założyłem sobie że muszę wytrzymać jeżeli będę chciał zmienić akwarium na większe. W dalszym ciągu chcę zostać przy akwa na bazie ziemi ogrodowej. U mnie ten patent sprawdził się i nie chcę tu nic zmieniać.Co do samego baniaka to w moich myślał od kilku dni plącze się magiczne 300l ewentualnie myślę o zrobieniu 120x50głx40tys. ale to tylko moje przemyślenia i dlatego chciałbym posłuchać opinii osób z większym doświadczeniem bo może lepiej wybrać coś mniejszego ale boje się że mój apetyt może rosnąć a 3setka naprawdę robi wrażenie a właściwie głębokość tego akwarium. Co do samego szkła to nie wiem czy float czy ow różnica w cenie jest dość spora ale sam nie wiem czy warto, na pewno teraz myślę o otwartym baniaku z belką led ale proszę o opinię ;-)
Ostatnio zmieniony śr wrz 13, 2017 8:05 pm przez Kern08, łącznie zmieniany 1 raz.


Wojtekxxx9

Zmiana akwarium 72L na 300L

#2

Post autor: Wojtekxxx9 » śr wrz 13, 2017 8:05 pm

Czyli najlepsze dla Ciebie będzie 150x50x50 :-)

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10796
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Zmiana akwarium 72L na 300L

#3

Post autor: marcinzabki29 » śr wrz 13, 2017 8:46 pm

Jeżeli masz możliwość kupić głębsze, czyli odległość od przedniej szyby do tylnej (piszę o tym, bo niektórzy mylą wymiary), to kup.
Mam 40 cm i naprawdę nie ma miejsca na lepszą aranżację i na większą ilość roślin :wink: Co do szkła, wystarczy float, ale jeżeli Masz nadmiar gotówki to.... ;] Na ziemi - bardzo dobrze, tak trzymaj.
Ja akurat jestem zwolennikiem pokryw i tylko na jednym jej nie mam, ale tylko dlatego, że tam jest oświetlenie w trójkącie nad akwarium - takie cudo fabryczne. Na reszcie są albo kupne, albo sam robiłem.

Ps. Niedługo będę wymieniał akwarium o głębokości 40, na 60. Powodem jest właśnie ta głębia.
Dodano do tego postu po 1 minucie 47 sekundach
Aha, wysokość przy tych wymiarach to najlepiej 50 cm.
Przy wyższym roślinki - te niższe - mogą być słabo doświetlone.
Pozdrawiam Marcin


Autor
Kern08
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz paź 30, 2016 7:24 am
Lokalizacja: Zielonka

Zmiana akwarium 72L na 300L

#4

Post autor: Kern08 » ndz wrz 17, 2017 6:13 pm

Póki co jeszcze się waham czy brać wysokie na 40 czy na 50 właśnie z uwagi na rośliny. Boję się że w 50 może być problem z doświetleniem roślin z pierwszego planu, z drugiej strony przy 50 nie trzeba tak często przycinać. Głębokość czyli odległość od przedniej do tylnej ściany to 50tka. Widziałem w diskusie 60tkę ale wg mojego uznania jest za głębokie.
marcinzabki29 jaki filtr byś polecił do ziemianki 300l?

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10796
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Zmiana akwarium 72L na 300L

#5

Post autor: marcinzabki29 » ndz wrz 17, 2017 6:26 pm

Kern08 pisze:
ndz wrz 17, 2017 6:13 pm
marcinzabki29 jaki filtr byś polecił do ziemianki 300l?
Ja polecam dwa kubły, to tak z mojego doświadczenia.
Po za tym, jest to bezpieczne o tyle, że w przypadku awarii jednego drugi nadal pracuje.
Tak mam u siebie.
Jeżeli jeden kubełek, to dodatkowo jakiś większy wewnętrzny, może być duża głowica z dużą gąbką.
Pozdrawiam Marcin


Autor
Kern08
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz paź 30, 2016 7:24 am
Lokalizacja: Zielonka

Zmiana akwarium 72L na 300L

#6

Post autor: Kern08 » ndz wrz 17, 2017 6:38 pm

Dwa kubły to sporo prądu więc wolałbym zostać przy jednym ;-) a jeżeli można to wolałbym zostać przy wewnętrznym...Cz wiesz jakby się sprawdził taki filtr w akwarium na ziemi Aquael Filtr Turbo 2000?

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10796
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Zmiana akwarium 72L na 300L

#7

Post autor: marcinzabki29 » ndz wrz 17, 2017 6:40 pm

Wewnętrzny sam nie da rady, nawet taki spory.
Niestety, ale taki litraż wymaga porządnej filtracji.
Pozdrawiam Marcin


Autor
Kern08
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz paź 30, 2016 7:24 am
Lokalizacja: Zielonka

Zmiana akwarium 72L na 300L

#8

Post autor: Kern08 » ndz wrz 17, 2017 6:46 pm

A jak się odniesiesz do tego artykułu i opisu filtracji w akwarium ala d.Walstad?
http://www.akwa.szczecin.pl/rosliny/akw ... jonowania/
A co konkretnie mógłbyś polecić ale zostając przy jednym kubełku? Może z czasem zainwestuję w drugi ale na pewno nie stać mnie teraz na dwa
Ostatnio zmieniony ndz wrz 17, 2017 6:49 pm przez Kern08, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10796
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Zmiana akwarium 72L na 300L

#9

Post autor: marcinzabki29 » ndz wrz 17, 2017 7:28 pm

Wiesz, ja jestem zwolennikiem Eheimów, ostatnio udało mi się kupić używanego 2128.
Nie ma się co bać kupować używki, te filtry są długowieczne.
I coś takiego bym Ci polecił: 2028, 2128, 2217.
Chodzi o dużą pojemność i sporą wydajność.
Można dołożyć narurowy jako dodatkowa filtracja.
Aaaaa, i polecam na zasys prefiltr Eheima, zdecydowanie wydłuży przerwy w zaglądaniu do kubełka.
Dodano do tego postu po 37 minutach 51 sekundach
Tak przy okazji, jest ich kilka na OLX :x
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Johanna
Bywalec
Posty: 87
Rejestracja: czw lip 27, 2017 1:07 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Zmiana akwarium 72L na 300L

#10

Post autor: Johanna » ndz wrz 17, 2017 10:06 pm

tak bezczelnie się podepnę pod Twój temat, bo mamy podobne dylematy. Ja mam w planach zmianę 60l na 300l (120x50x50), więc wszelkie sugestie będą pomocne również dla mnie. Szczególnie informacja o filtrach, bo tutaj się najbardziej zielona czuję :)


Autor
Kern08
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz paź 30, 2016 7:24 am
Lokalizacja: Zielonka

Zmiana akwarium 72L na 300L

#11

Post autor: Kern08 » pn wrz 18, 2017 11:07 am

Spoko, ja chyba przeprowadzę eksperyment z filtrem. Wg. Diany cała filtracja odbywa się w podłożu a filtr w zasadzie ma tylko mieszać wodę. Więc zaryzykuję i kupię tego aquaela 2000 a jak nie będzie sobie radził to wtedy kupię kubełek.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 10796
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Zmiana akwarium 72L na 300L

#12

Post autor: marcinzabki29 » pn wrz 18, 2017 4:00 pm

Kern08, masz na myśli typowe LT.
Jesteś gotowy na takie akwarium.
Owszem, w takim akwarium wystarczy tylko głowica do mieszania wody.
Trzeba dobrać odpowiednie światło, pamiętać o bardzo dużej ilości roślin, bardzo małej ilości ryb, itd.
Pozdrawiam Marcin


Autor
Kern08
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz paź 30, 2016 7:24 am
Lokalizacja: Zielonka

Zmiana akwarium 72L na 300L

#13

Post autor: Kern08 » pn wrz 18, 2017 6:44 pm

Chyba tak bo nie czytałem książki Diany W. a tylko różne artykuły w necie. W tej chwili zdaje mi się że prowadzę takie akwarium bo oświetlenie to niespełna 0,5w, dużo roślin i niewiele ryb bo raptem 10 galaxy i 5 pigmejów. Baniaka niczym nie nawożę a jedyne odstępstwo jakie robię to cotygodniowe niewielkie podmiany wody. Nie ustrzegłem się błędów przez ten rok i chociażby teraz nauczyłem się by wymieniać świetlówki w tego typu akwarium częściej niż raz na rok ;-) ale mimo ograniczonego czasu bo mam wiele innych hobby to podoba mi się akwarystyka ale skoro dałem radę w tym ekstremalnym zbiorniku dla początkującego to z większym powinienem sobie lepiej poradzić ;-)

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 430
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Zmiana akwarium 72L na 300L

#14

Post autor: ahr » pn wrz 18, 2017 7:48 pm

Może zatem hamburg? Albo nawet dwa. ;)
"I may be an idiot, but I'm not stupid"


Wojtekxxx9

Zmiana akwarium 72L na 300L

#15

Post autor: Wojtekxxx9 » wt wrz 19, 2017 12:10 am

Tylko maly szczegół. Diana pisala, ze wystarczy mieszacz wody jak akwa w pełni dojrzeje. A na samym wewnętrznym to może trwać dluzej

ODPOWIEDZ