Instrukcja Macro Aqua Ph Contoller PhT1 PL Komputer Co2

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
kamilwaw
Bywalec
Posty: 82
Rejestracja: pn paź 14, 2013 10:20 pm
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Kamil
Płeć:

Instrukcja Macro Aqua Ph Contoller PhT1 PL Komputer Co2

#1

Post autor: kamilwaw » pt mar 24, 2017 9:12 pm

MACRO AQUA PH CONTROLLER PhT1 INSTRUKCJA PL
Instrukcja uruchomienia:
1. Podłącz kontroler do sieci 230V i ustaw przełącznik funkcyjny znajdujący się pod osłoną w pozycje „M”
2. Podłącz elektrodę do kontrolera i zdejmij pojemniczek transportowy.
3. Umieść elektrodę w roztworze buforowym PH 7.
4. Użyj śrubokrętu do ustawienia pokrętła PH7 tak aby na wyświetlaczu pojawiła się ustabilizowana wartość 7.0
5. Wyciągnij elektrodę, przepłucz czystą wodą i delikatnie przetrzyj ręcznikiem papierowym.
6. Umieść elektrodę w roztworze buforowym PH 4.
7. Użyj śrubokrętu do ustawienia pokrętła PH4 tak aby na wyświetlaczu pojawiła się ustabilizowana wartość 4.0
8. Włóż elektrodę do akwarium
9. Przestaw “przełącznik funkcyjny” w pozycję SET i za pomocą pokrętła poniżej ustaw wartość PH jaką kontroler
ma utrzymywać.
10. Ustaw przełącznik HI/LO w pozycji HI (kontroler będzie podawał napięcie w momencie przekroczenia
zadanego progu PH).
11. Podłącz elektrozawór 230V do gniazdka umieszczonego na przewodzie zasilającym kontroler. W tym
momencie kontroler będzie automatycznie wł/wył dawkowanie dwutlenku węgla wedle potrzeby.
12. Ustaw “przełącznik funkcyjny” w pozycje “M” a na wyświetlaczu pojawi się aktualne PH wody w zbiorniku.
13. Przełącznik HI/LO służy do określenia czy komputer ma reagować gdy poziom pH jest niższy niż ustalony (LO)
lub jest wyższy niż ustalony (HI).
Uwagi i obsługa:
1. Elektrodę Ph zawsze trzymaj w wodzie.
2. Umieszczaj kontroler jak najdalej od zbiornika aby uniknąć jego zalania.
3. By mieć pewność poprawnych odczytów przeprowadzaj kalibrację raz na 2-4 tygodnie.
4. Aby kontroler mógł sprawnie odczytywać Ph wody czyść elektrodę przynajmniej raz na cztery tygodnie.
ODLĄCZ KONTROLER Z SIECI PODCZAS CZYSZCZENIA ELEKTRODY!!
5. Do czyszczenia używaj miękkiej szczoteczki.
NIE CZYŚĆ ELEKTRODY “RĘKAMI” I NIE UŻYWAJ SZMATEK NAMOCZONYCH ALKOHOLEM !!!
6. Elektroda Ph jest bardzo delikatnym instrumentem pomiarowym – obchodź się z nią ostrożnie.

Może komuś się przyda :)
450L Astronotus ocellatus Albino,Macrognathus armatus,mastacembelus erythrotaenia :hihi:
50L Bucephalandry początek :viva:


olka220
Gaduła
Posty: 133
Rejestracja: ndz maja 14, 2017 7:13 pm
Lokalizacja: żyrardów
Na imię mam: ola
Płeć:

Instrukcja Macro Aqua Ph Contoller PhT1 PL Komputer Co2

#2

Post autor: olka220 » czw gru 21, 2017 10:49 pm

instrukcja jest bardzo przydatna , ale mimo niej mam problem z kalibracją , ph7 udało się ustawić ale do 4 nie ma możliwości zejść jakiś pomysł dlaczego ??

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17332
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Instrukcja Macro Aqua Ph Contoller PhT1 PL Komputer Co2

#3

Post autor: Lech-u » pt gru 22, 2017 2:26 pm

olka220 pisze:
czw gru 21, 2017 10:49 pm
ale do 4 nie ma możliwości
W sensie: pokrętłem nie można?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


olka220
Gaduła
Posty: 133
Rejestracja: ndz maja 14, 2017 7:13 pm
Lokalizacja: żyrardów
Na imię mam: ola
Płeć:

Instrukcja Macro Aqua Ph Contoller PhT1 PL Komputer Co2

#4

Post autor: olka220 » pt gru 22, 2017 9:40 pm

Dokładnie tak , już sama nie wiem może coś nie tak robię a może nie w tej dziurce kręcę co trzeba która dziurka jest od którego wskaźnika Obrazek


Wojtekxxx9

Instrukcja Macro Aqua Ph Contoller PhT1 PL Komputer Co2

#5

Post autor: Wojtekxxx9 » pt gru 22, 2017 9:50 pm

A jak sie ma taki kontroler do baniaka na wodzie Ro z podlozem obnizajacym ph i kh?

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17332
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Instrukcja Macro Aqua Ph Contoller PhT1 PL Komputer Co2

#6

Post autor: Lech-u » pt gru 22, 2017 10:08 pm

Pokrętła są poniżej I powyżej napisów.
Nie obok, tylko poniżej lub powyżej
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


olka220
Gaduła
Posty: 133
Rejestracja: ndz maja 14, 2017 7:13 pm
Lokalizacja: żyrardów
Na imię mam: ola
Płeć:

Instrukcja Macro Aqua Ph Contoller PhT1 PL Komputer Co2

#7

Post autor: olka220 » pt gru 22, 2017 10:16 pm

Tak właśnie robiłam set jest niżej , ph4 nad a pH 7 pod i dalej nic po włożeniu sondy do ph4 minimalna wartość do jakiej mogę zejść to 6,5 dalej jakby sklai nie było nie da się przekręcić

Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1060
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Instrukcja Macro Aqua Ph Contoller PhT1 PL Komputer Co2

#8

Post autor: radmac » sob gru 23, 2017 10:01 pm

pewnie trzeba jeszcze suwak na 'SET' ustawić... a po kalibracji z powrotem na 'M'
Ostatnio zmieniony sob gru 23, 2017 10:02 pm przez radmac, łącznie zmieniany 1 raz.


olka220
Gaduła
Posty: 133
Rejestracja: ndz maja 14, 2017 7:13 pm
Lokalizacja: żyrardów
Na imię mam: ola
Płeć:

Instrukcja Macro Aqua Ph Contoller PhT1 PL Komputer Co2

#9

Post autor: olka220 » wt sty 09, 2018 9:37 pm

Z tego co zrozumiałam to suwak w pozycji set ustawia poziom który ma być utrzymany w zbiorniku a pozycja m jest do kalibracji
Dodano do tego postu po 16 dniach 9 godzinach 41 minutach 16 sekundach
Wszystko działa instrukcja w pełni prawidłowa winą zamieszania była uszkodzona sąda pH , wymieniłam na nową i wszystko jest super .

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 17332
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Instrukcja Macro Aqua Ph Contoller PhT1 PL Komputer Co2

#10

Post autor: Lech-u » wt sty 09, 2018 9:40 pm

No proszę.
Nie spodziewałem się, że tu tkwi przyczyna.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

ODPOWIEDZ