Wszelkie porady wskazane

U mnie nie zauważyłem żadnych niepokojących oznak w zachowaniu ani w wyglądzie ryb. Oczywiście podczas takich zabiegów mam zawsze wzmożoną czujnośćmarcinzabki29 pisze: ↑wt sty 09, 2018 4:46 pmKiedyś był wątek o tym, jak po podaniu wywaru z szyszek olchy, rybki zaczynały padać, czy też padło.
Nigdy nie mierzyłem twardości KH - ale zaraz zmierzę i podam wynik.
Mógłbyś rozwinąć temat ? Czy woda z RO powinna obniżyć ph ? U mnie woda z RO ma odczyn obojętny - ph 7. Zanim zacząłem eksperymenty z szyszkami olchy to przy pomocy wody z RO obniżyłem twardość GH z 18°n do 7°n - ale ph w akwarium się nie zmieniło - 7,6.
Dodano do tego postu po 5 minutach 58 sekundach
Czyli do jakiej wartości należy obniżyć KH i GH ? Szczerze mówiąc to w zakresie twardości osiągnąłem już to co zamierzałem czyli GH około 7, ale jak będzie to konieczne aby zejść z ph poniżej 7 to jeszcze obniżę twardość.
Bo przecież w RO nie ma co się odstać. Taka woda jest prawie "pusta". Bez soli mineralnych.
To jest oczywiste
Nadal dziwnie.
Trochę się chyba zagubiliśmy w temacie - nic wody w akwarium nie zatwardza, jak obniżyłem twardość do około 7 to tak się trzyma. Chodzi o obniżenie ph poniżej 7.
Też myślę podobnie.
Nie wiem czy to dobry plan. Raz garbników więcej, raz mniej.
Ok. W takim razie do jakiej konkretnie wartości mam obniżyć twardość żeby była możliwość obniżenia ph do około 6,6 - 6,8 ? Obecnie twardość wynosi: GH 7 KH 4, a ph 7,3.marcinzabki29 pisze: ↑czw sty 11, 2018 7:44 pmAle, jeżeli nie zejdziesz z twardości, to ph też na jakimś poziomie stanie i już nie spadnie.
Nie mam pojęcia czy jest nadmiar garbników w akwarium - i właśnie dlatego założyłem ten temat, głównie chodziło mi o Wasze porady w zakresie garbników - czy jakoś da się określić, czy jest ich za dużo ?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości