Korzeń
-
- Bywalec
- Posty: 68
- Rejestracja: śr sty 03, 2018 2:32 pm
- Lokalizacja: Warszawa, Targówek
Korzeń
Witam,
Czy korzeń do akwarium naprawdę trzeba moczyć tak długo? Kupiłem w zoologu kawał drewna z mangrowca - bodajże - i chciałbym podpytać jak z nim zatańczyć Czy zostawiać go w wodzie na jakiś czas czy od razu wygotować i plusk do wody?
Czy korzeń do akwarium naprawdę trzeba moczyć tak długo? Kupiłem w zoologu kawał drewna z mangrowca - bodajże - i chciałbym podpytać jak z nim zatańczyć Czy zostawiać go w wodzie na jakiś czas czy od razu wygotować i plusk do wody?
-
- Fanatyk
- Posty: 1927
- Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
- Lokalizacja: Warszawa Gocław
- Na imię mam: Wojtekxxx9
- Płeć:
Korzeń
Musisz sprawdzić przede wszystkim. Jedne tona od razu a inne długo pływają.
-
- Moderator
- Posty: 1943
- Rejestracja: wt kwie 25, 2017 9:52 am
- Lokalizacja: Jazgarzew
- Na imię mam: Daniel
- Płeć:
Korzeń
Wygotować i do akwarium:-) Korzenie toną w różnym czasie a jeśli twój będzie wypływał to zawsze możesz go czymś obciążyć. Wszystko zależy od tego jaki to korzeń i jak bardzo jest suchy. Średnio korzeń potrzebuje kilku tygodni aby w pełni zatonąć.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 01, 2018 9:59 am przez DanielP, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Cesarz
- Posty: 10975
- Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
- Lokalizacja: Ząbki
- Na imię mam: Marcin
- Płeć:
Korzeń
Ja stosuje inną metodę, płuczę pod prysznicem w gorącej wodzie i od razu wkładam do akwarium. Z początku po prostu przyciskam kamieniem, a po jakimś czasie go wyjmuje. Tylko kamień musi być - jak to się mówi - akwarystyczny.
Pozdrawiam Marcin
-
- Zapaleniec
- Posty: 379
- Rejestracja: wt sty 09, 2018 7:55 pm
- Lokalizacja: Marki
- Płeć:
Korzeń
Znaczy się znajbliższego składu kamieni, ważne tylko żeby nie zmieniał parametrów wodymarcinzabki29 pisze: ↑ndz kwie 01, 2018 10:38 amTylko kamień musi być - jak to się mówi - akwarystyczny.
Ogólne 102L: 3x Gupik, 2x Molinezja, 5x Danio, 3x Platka, Otosek, 3x Bojownik, 5x Zbrojnik, 4x Amano, Ampularia, 3x Tylomelania Gold
Malawi 240L: 9x mphanga, 10x careuleus, 1x afra jalo, 6x Koningsi, 6x Hongi Red, 6x Redred
Malawi 240L: 9x mphanga, 10x careuleus, 1x afra jalo, 6x Koningsi, 6x Hongi Red, 6x Redred
-
- Moderator
- Posty: 3159
- Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
- Lokalizacja: Polska
- Na imię mam: Agnieszka
- Płeć:
Korzeń
Ja gotuje 30-60(albo dluzej jesli znaleziony) minut a potem prosto, zanim ostygnie do baardzo zimnej wody i tak w ciagu 1 doby tona.te z zoologa nawet natychmiast..czasami.
- how do you know they were your people?
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
-
- Cesarz
- Posty: 10975
- Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
- Lokalizacja: Ząbki
- Na imię mam: Marcin
- Płeć:
Korzeń
No tak, a co zrobić gdy korzeń nie mieści się do żadnego z posiadanych garów w domu....
Pozdrawiam Marcin
-
- Fanatyk
- Posty: 1927
- Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
- Lokalizacja: Warszawa Gocław
- Na imię mam: Wojtekxxx9
- Płeć:
Korzeń
Piekarnik. Choć też miałem takie co się nie miescily
Tak kiedyś widziałem takie coś. Można by zakupić i sobie pożyczać jak walizkę testów
Tak kiedyś widziałem takie coś. Można by zakupić i sobie pożyczać jak walizkę testów
-
- Cesarz
- Posty: 10975
- Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
- Lokalizacja: Ząbki
- Na imię mam: Marcin
- Płeć:
Korzeń
I tak nie widzę powodu, aby tak utrudniać sobie życie.
Żadnego korzenia z tych które mam w akwariach nigdy nie gotowałem.
Gdy były bardziej podejrzane, to po prostu polewałem wrzątkiem, ale rzadko.
Żadnego korzenia z tych które mam w akwariach nigdy nie gotowałem.
Gdy były bardziej podejrzane, to po prostu polewałem wrzątkiem, ale rzadko.
Pozdrawiam Marcin
-
- Admin
- Posty: 21849
- Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
- Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
- Na imię mam: Lech-u
- Płeć:
Korzeń
I tak większość korzeni pokryje się glutem na początku. Czy gotowany czy nie to glut może się pojawić.
Ja nie gotuję korzeni. Kiedyś (jakieś 20nlat temu) gotowaniem korzeń przez tydzień w wannie.
I tak się pokrył glutem.
Ja nie gotuję korzeni. Kiedyś (jakieś 20nlat temu) gotowaniem korzeń przez tydzień w wannie.
I tak się pokrył glutem.
-
- Fanatyk
- Posty: 1927
- Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
- Lokalizacja: Warszawa Gocław
- Na imię mam: Wojtekxxx9
- Płeć:
Korzeń
Gotowanie chyba ma na celu bardziej dezynfekcję. Ale można i nadmanganianu użyć do tego. Ostatnio też tylko plukam i do baniaka.
-
- Zapaleniec
- Posty: 205
- Rejestracja: śr lut 07, 2018 10:00 pm
- Lokalizacja: Warszawa
- Na imię mam: Lukasz
- Płeć:
Korzeń
Gotuje się żeby syfa jakiegoś nie przywlec, ale też szybciej tonie po ugotowaniu
-
- Moderator
- Posty: 3159
- Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
- Lokalizacja: Polska
- Na imię mam: Agnieszka
- Płeć:
Korzeń
Tu nie chodzilo o gluty tylko o szybkosc toniecia.glut na korzeniu to sama rozkosz dla oczu
- how do you know they were your people?
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
-
- Moderator
- Posty: 3159
- Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
- Lokalizacja: Polska
- Na imię mam: Agnieszka
- Płeć:
Korzeń
Poprostu goracy zagotowany korzen szybciej wciaga zimna wode , szybciej nasiaka. Moczenie zimnego korzenia srednio kolo miesiaca.
- how do you know they were your people?
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
-
- Cesarz
- Posty: 10975
- Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
- Lokalizacja: Ząbki
- Na imię mam: Marcin
- Płeć:
Korzeń
Pewnie i tak jest, że gotowany korzeń szybciej tonie, ale ja nauczyłem się już podstawowej cechy akwarystyki - Cierpliwości
Pozdrawiam Marcin
-
- Cesarz
- Posty: 10975
- Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
- Lokalizacja: Ząbki
- Na imię mam: Marcin
- Płeć:
Korzeń
Korzeń podczas gotowania mięknie, kamień raczej nadal pozostaje kamieniem, czyli nadal jest twardy.
Pozdrawiam Marcin
-
- Moderator
- Posty: 3159
- Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
- Lokalizacja: Polska
- Na imię mam: Agnieszka
- Płeć:
Korzeń
Dla tych bardziej cierpliwych polecam moczenie kory az zatonie a dla tych mniej cierpliwych malawi.
- how do you know they were your people?
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
-
- Fanatyk
- Posty: 1927
- Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
- Lokalizacja: Warszawa Gocław
- Na imię mam: Wojtekxxx9
- Płeć:
Korzeń
Tu może zachodzić podobne zjawisko (z korzeniem nie kamieniem) jak z bimsem czy keramzytem. Wiadomo, że po wrzuceniu do wody cześć pływa przez kilka tygodni. Rozwiązaniem jest zagotowanie go i zalanie zimną wodą.
W bimsie, w porach jest uwięzione powietrze, pod wpływem gorąca pory się otwierają i powietrze wypada a pod wpływem zimnej znów są zamykane ale już bez powietrza. W korzeniu może być podobne zjawisko.
W bimsie, w porach jest uwięzione powietrze, pod wpływem gorąca pory się otwierają i powietrze wypada a pod wpływem zimnej znów są zamykane ale już bez powietrza. W korzeniu może być podobne zjawisko.