Ostatni post z poprzedniej strony:
Ten płyn wedzarniczy nazywa się dym.wiosna :)
-
- Moderator
- Posty: 3161
- Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
- Lokalizacja: Polska
- Na imię mam: Agnieszka
- Płeć:
wiosna :)
- how do you know they were your people?
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
-
- Moderator
- Posty: 1208
- Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
- Lokalizacja: Warszawa Włochy
- Na imię mam: Mariusz
- Płeć:
wiosna :)
nie jestem taki pewien czy to dym, widziałaś kiedyś ,,skrzydełko czy nóżka,, ?
https://www.cda.pl/video/275569249
-
- Moderator
- Posty: 3161
- Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
- Lokalizacja: Polska
- Na imię mam: Agnieszka
- Płeć:
wiosna :)
mariom222, jasne kultowy film.
Poważnie. Wygrzebałam coś takiego u siebie w magazynie jakiś czas temu. Nazywało się to " dym z góralskiego ogniska "
Fot.net
Poważnie. Wygrzebałam coś takiego u siebie w magazynie jakiś czas temu. Nazywało się to " dym z góralskiego ogniska "
Coś podobnego do tego :Dodano do tego postu po 5 minutach 18 sekundach
Fot.net
- how do you know they were your people?
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
-
- Admin
- Posty: 21851
- Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
- Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
- Na imię mam: Lech-u
- Płeć:
wiosna :)
A ja mam takie pytanie:
Jak oznaczyć poszczególne wędliny, żebym PO uwędzeniu mógł rozpoznać co jest co?
Bo po uwędzeniu wszystko wygląda tak samo i ciężko się zorientować.
Potrzebuję jakiegoś sposobu oznaczenia jaka to wędlina, żebym po wędzeniu wiedział co mam kroić.
Jakaś etykietka, która przetrwa wędzenie?
Jak oznaczyć poszczególne wędliny, żebym PO uwędzeniu mógł rozpoznać co jest co?
Bo po uwędzeniu wszystko wygląda tak samo i ciężko się zorientować.
Potrzebuję jakiegoś sposobu oznaczenia jaka to wędlina, żebym po wędzeniu wiedział co mam kroić.
Jakaś etykietka, która przetrwa wędzenie?
-
- Moderator
- Posty: 3161
- Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
- Lokalizacja: Polska
- Na imię mam: Agnieszka
- Płeć:
wiosna :)
Lech-u, pamiętasz nadmanganian na palcu ?
Zrób to samo z mięsem.
Podpisz dyskretnie
Zrób to samo z mięsem.
Podpisz dyskretnie
- how do you know they were your people?
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
-
- Zapaleniec
- Posty: 269
- Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
- Lokalizacja: Warszawa,bielany
- Na imię mam: Paweł
- Płeć:
wiosna :)
zauważyłem że Ty wkładasz mięso w siatki. Ja w siatki pakuję tylko piersi z indyka. Resztę wiążę sznurkiem i kiedyś właśnie sznurkiem oznaczaliśmy co jest co (albo co jest czyje jak był duży wkład) . jest to rozwiązanie. nie wiem jaką masz wędzarnię. może w jedno miejsce szynki, potem schaby, itd.
dzisiaj w końcu zrobiłem wolne od pracy i jadę do Rembertowa stawiać wędzarnię. najprostsza i moim zdaniem najlepsza konstrukcja. rura kwasówka 1,5m FI200 zakopana w ziemi. na poziomie wyprowadzone kolanko. na tym beczka już opalona w zyciętym górnym deklem a na dole wycięty otwór na kolanko. do środka deflektor. palenisko 65x65x40 obudowane cegłą. ma działać i w sobotę wędzenie kurczaków
dzisiaj w końcu zrobiłem wolne od pracy i jadę do Rembertowa stawiać wędzarnię. najprostsza i moim zdaniem najlepsza konstrukcja. rura kwasówka 1,5m FI200 zakopana w ziemi. na poziomie wyprowadzone kolanko. na tym beczka już opalona w zyciętym górnym deklem a na dole wycięty otwór na kolanko. do środka deflektor. palenisko 65x65x40 obudowane cegłą. ma działać i w sobotę wędzenie kurczaków
pozdrawiam,
PK
PK
-
- Admin
- Posty: 21851
- Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
- Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
- Na imię mam: Lech-u
- Płeć:
wiosna :)
No niby okej, aleeee... ten nadmanganian jest brązowy a po wędzeniu będzie tak samo okopcony jak reszta mięsa.
Myślałem, żeby wsadzić jakiś znaczek pod siatkę, ale jaki?
-
- Zapaleniec
- Posty: 269
- Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
- Lokalizacja: Warszawa,bielany
- Na imię mam: Paweł
- Płeć:
wiosna :)
np. wkład to 3 szynki, 3 schaby i 3 boczki.
sznurek do wiązania mięsa dzielisz po 3 takie same odległości (krótka, średnia, długa) i już będziesz wiedział co jest co. krótka to szynka, średnia to schab a długa to boczek. sznurek wiążesz to supła od siatki i po sprawie. najprostsze sposoby są moim zdaniem najlepsze.
sznurek do wiązania mięsa dzielisz po 3 takie same odległości (krótka, średnia, długa) i już będziesz wiedział co jest co. krótka to szynka, średnia to schab a długa to boczek. sznurek wiążesz to supła od siatki i po sprawie. najprostsze sposoby są moim zdaniem najlepsze.
pozdrawiam,
PK
PK
-
- Moderator
- Posty: 3161
- Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
- Lokalizacja: Polska
- Na imię mam: Agnieszka
- Płeć:
wiosna :)
Nie znaczek pod siatkę, tylko coś z ziół.
Jest tego trochę do wyboru.
Liść laurowy, rozmaryn, jałowiec, pędy czereśni itp.
Każda wędlina może być oznaczona inną gałązką.
Jest tego trochę do wyboru.
Liść laurowy, rozmaryn, jałowiec, pędy czereśni itp.
Każda wędlina może być oznaczona inną gałązką.
- how do you know they were your people?
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
-
- Moderator
- Posty: 3161
- Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
- Lokalizacja: Polska
- Na imię mam: Agnieszka
- Płeć:
wiosna :)
O o !
To może być sposób
To może być sposób
- how do you know they were your people?
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
-
- Admin
- Posty: 21851
- Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
- Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
- Na imię mam: Lech-u
- Płeć:
-
- Zapaleniec
- Posty: 269
- Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
- Lokalizacja: Warszawa,bielany
- Na imię mam: Paweł
- Płeć:
wiosna :)
Prześlij przepis tak jak Ty robisz. Może i ja się skuszę ☺. A ja wczoraj wedzilem mięso. Kolorek ładny, ciemny od jabłoni. Nie mogłem się powstrzymać i boczek juz kroilem. ..
Przed
Po ☺
Przed
Po ☺
pozdrawiam,
PK
PK
-
- Admin
- Posty: 21851
- Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
- Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
- Na imię mam: Lech-u
- Płeć:
wiosna :)
Mniam!
Wygląda zawodowo!
Czy peklowałeś mięso przed wędzeniem?
Ja dzisiaj nastawiam mięso do peklowania. Wędzenie w najbliższą sobotę.
Przepis na mięso dojrzewające napiszę za chwilę.
Wygląda zawodowo!
Czy peklowałeś mięso przed wędzeniem?
Ja dzisiaj nastawiam mięso do peklowania. Wędzenie w najbliższą sobotę.
Przepis na mięso dojrzewające napiszę za chwilę.
-
- Admin
- Posty: 21851
- Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
- Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
- Na imię mam: Lech-u
- Płeć:
wiosna :)
Schab długo dojrzewający według Lech-u:
1. Schab umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem
2. Włożyć schab do naczynia szklanego i obsypać cukrem z każdej strony. Grubą warstwą cukru.
3. Włożyć do lodówki na 36 godzin.
4. Co 10 godzin odlać wodę z mięsa i dosypać cukru, żeby znowu było grubo z każdej strony.
5. Po 36 godzinach wypłukać mięso i wysuszyć ręcznikami.
6. Znowu do naczynia i zasypać mięso peklosolą (mięso będzie różowe) lub zwykłą solą (mięso będzie brązowe). Grubą warstwą z każdej strony.
7. Włożyć do lodówki na 36 godzin.
8. Co 10 godzin odlać wodę z mięsa i dosypać peklosoli (lub soli), żeby znowu było grubo z każdej strony.
9. Po 36 godzinach wypłukać dokładnie mięso pod bieżącą wodą i wysuszyć ręcznikami.
10. Natrzeć mięso czosnkiem świeżo wyciśniętym. Ilość według uznania. U mnie poszła cała główka czosnku.
11. Przygotować dużo przypraw i wymieszać: pieprz, papryka ostra czerwona, papryka słodka czerwona, czosnek granulowany, imbir mielony .
12. Dobrze obsypać przyprawami mięso z każdej strony.
13. Włożyć mięso do siatki wędliniarskiej lub
13. Włożyć mięso pończochy, lub rajstopy lub skarpety.
Powiesić na sznurku w miejscu o temperaturze ok. 16-20*C na około 7 dni. Lub dłużej. Miejsce przewiewne.
Smacznego!
1. Schab umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem
2. Włożyć schab do naczynia szklanego i obsypać cukrem z każdej strony. Grubą warstwą cukru.
3. Włożyć do lodówki na 36 godzin.
4. Co 10 godzin odlać wodę z mięsa i dosypać cukru, żeby znowu było grubo z każdej strony.
5. Po 36 godzinach wypłukać mięso i wysuszyć ręcznikami.
6. Znowu do naczynia i zasypać mięso peklosolą (mięso będzie różowe) lub zwykłą solą (mięso będzie brązowe). Grubą warstwą z każdej strony.
7. Włożyć do lodówki na 36 godzin.
8. Co 10 godzin odlać wodę z mięsa i dosypać peklosoli (lub soli), żeby znowu było grubo z każdej strony.
9. Po 36 godzinach wypłukać dokładnie mięso pod bieżącą wodą i wysuszyć ręcznikami.
10. Natrzeć mięso czosnkiem świeżo wyciśniętym. Ilość według uznania. U mnie poszła cała główka czosnku.
11. Przygotować dużo przypraw i wymieszać: pieprz, papryka ostra czerwona, papryka słodka czerwona, czosnek granulowany, imbir mielony .
12. Dobrze obsypać przyprawami mięso z każdej strony.
13. Włożyć mięso do siatki wędliniarskiej lub
13. Włożyć mięso pończochy, lub rajstopy lub skarpety.
Powiesić na sznurku w miejscu o temperaturze ok. 16-20*C na około 7 dni. Lub dłużej. Miejsce przewiewne.
Smacznego!
Dodano do tego postu po 1 minucie 52 sekundach
-
- Moderator
- Posty: 3161
- Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
- Lokalizacja: Polska
- Na imię mam: Agnieszka
- Płeć:
wiosna :)
Głodna jestem
- how do you know they were your people?
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
-
- Zapaleniec
- Posty: 269
- Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
- Lokalizacja: Warszawa,bielany
- Na imię mam: Paweł
- Płeć:
wiosna :)
na święta nie zrobię ale, dzisiaj nastawiam przepis prosty, rozumiem że wyroby były już konsumowane przez Ciebie
peklowanie na sucho... sypiesz "na oko" czy masz może jakiś kalkulator kg soli/kg mięsa?? peklosól vs zwykła to zdecydowana różnica (przynajmniej przy peklowaniu na mokro)
peklowanie na sucho... sypiesz "na oko" czy masz może jakiś kalkulator kg soli/kg mięsa?? peklosól vs zwykła to zdecydowana różnica (przynajmniej przy peklowaniu na mokro)
Ostatnio zmieniony pn kwie 15, 2019 11:13 am przez pkalan, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
PK
PK
-
- Gość
- Posty: 2
- Rejestracja: ndz lut 03, 2019 12:07 am
- Lokalizacja: Warszawa
- Płeć:
wiosna :)
Genialne macie te wyroby, aż ślinka cieknie a ja przychodzę z innym wiosennym tematem, a mianowicie: robicie jakieś remonty domu? U nas trzeba już wymienić dachówkę na nową, to spory koszt i mnóstwo roboty, dlatego liczę że będzie ładna pogoda
-
- Moderator
- Posty: 3161
- Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
- Lokalizacja: Polska
- Na imię mam: Agnieszka
- Płeć:
wiosna :)
No idealnie Jak dachówką w płot.
Aż sobie poobserwuję ten wątek.
Aż sobie poobserwuję ten wątek.
- how do you know they were your people?
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
- I don't remember what they looked like and I forgot what they said
but I still remember how I felt with them... they're just my people.
-
- Fanatyk
- Posty: 1008
- Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 10:56 am
- Lokalizacja: Warszawa
- Płeć:
wiosna :)
Lechu, identyczna robie zamiast odlewac wode -poloz mięsa w durszlaku (sitku) ktore wlozone bedzie do miski. Wtedy bedziesz mial pewnosc ze mieso nie bedzie lezalo w wodzie
A to moje wyczyny
Dodano do tego postu po 15 minutach 53 sekundach
A to moje wyczyny