Stare 200 l

Zaczynasz przygodę z akwarystyką? Koniecznie przeczytaj ten dział :!:
ODPOWIEDZ

Autor
AccordingOne
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: wt maja 10, 2022 8:16 pm
Lokalizacja: Prudnik
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Stare 200 l

#1

Post autor: AccordingOne »

Cześć, jak pewnie łatwo zauważyć na forum jestem nowy, podobnie jeśli chodzi o akwarystykę. X lat temu w moim domu stało akwarium, użytkowane może 10 może nawet 15 lat. Po jakimś czasie to akwarium opróżniono i odłożono "w kąt" i postało tak może rok. Jako, że przez płeć piękną byłem stale naciskany na zakup jakiegoś zwierzaka, a zawsze żal było mi tego akwa postanowiła je reaktywować. Zamówiłem sprzęt, filtr napowietrzacz, grzałkę substrat, chemię i resztę, na dniach to wszystko przyjdzie do mojego mieszkania, akwarium jakiś czas temu przywiozłem z domu rodzinnego. Przy czyszczeniu zbiornika z niedoczyszczonego osadu naszła mnie wydaje się oczywista refleksja - zbiornik ma jakieś 200 l pojemności, pod moim mieszkaniem jest biuro, więc co jeśli te 10-15 lat lub rok w odstawce zrobiły swoje i akwarium nie jest już w najlepszym stanie? Co jeśli napór wody w pewnym momencie rozerwie ścianki i akwarium puści ? Nie widać w prawdzie żeby silikon skruszał czy zrobił się twardy, nie widać żeby odchodził, dno wydaje się szczelne ale co jeśli to mimo wszystko puści ?? W domu to pół biedy, Jak masz kafelki pościerasz i żyjesz dalej ale w moim przypadku szkody nagłego wycieku mogły by być dość dotkliwe. Stąd rodzi się pytanie, czy jest możliwość jakiegoś serwisu tego akwa? Dzwoniłem po firmach które zajmują się produkcją i usłyszałem jedynie że się tym nie zajmują i mogą mi zrobić nowe z realizacją na cito. Poza kosztem zdaje się w granicach 400 zł (O ile pokrywa będzie pasować,) dochodzi jeszcze problem pozostawienia aktualnego zbiornika który przecież miałem nadzieję wykorzystać. Czy mogę zamiast tego kupić silikon akwarystyczny i "poprawić" (Pogrubić?) stare łączenia? Próbowałem dzwonić do szklarza, do sklepów akwarystycznych- nic. nie zajmują się tym. starego zbiornika jest mi zwyczajnie szkoda bo zawsze pięknie się prezentował. Sam nie czuję się też na siłach żeby go rozklejać akwarium całkowicie i sklejać je na nowo.

Oprócz powyższego, co mogę nazwać głównym problemem chciałbym dobrać oświetlenie (Stare aqua ma podklejoną na pokrywie lampę aqua boro typ boro 2 x 30 w - świetlówki chyba 91 cm) chcę dobrać również obsadę roślinną i rybki.


Rybki rozważane do tej pory:
- Zbrojnik pospolity
- Kirysek lamparci
- Piskorek Kuhla
- Babka tęczowa
- może otoski ?
- Krewetki (Blue Velvet, caridina crystal red/ crystal black)
- ślimaki (military helmet oraz świderki)

W obsadzie chciałbym też jeden lub dwa gatunki typowo pod wygląd. wziął bym welonki albo coś z pielęgnic ale nie jestem rzeźnikiem :D Szkoda mi pozostałych rybek.

marioelcamino
Bywalec
Posty: 79
Rejestracja: wt mar 29, 2022 9:51 pm
Telefon: 606670562
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Gerard
Płeć:

Stare 200 l

#2

Post autor: marioelcamino »

AccordingOne
Zalewaj i się nie martw. A jeśli cię to bardzo martwi, zalej na podwórku i sprawdź czy cieknie. Jeśli nie cieknie to jest sprawne. Ja mam 2 takie zbiorniki. jeden 55l i 140l, obydwa stare, 55l ma 19 lat a 140l ma 11 lat. Oba stały bez wody kilka lat.
AccordingOne pisze: wt maja 10, 2022 9:10 pm Oprócz powyższego, co mogę nazwać głównym problemem chciałbym dobrać oświetlenie (Stare aqua ma podklejoną na pokrywie lampę aqua boro typ boro 2 x 30 w - świetlówki chyba 91 cm) chcę dobrać również obsadę roślinną i rybki.
Tu ci nie pomogę, mam swoje oświetlenie, takie jakie chciałem i nie spotkałem jeszcze nikogo kto ma tak zrobione. Pewnie zaraz Ci ktoś tu doradzi w tej sprawie.
Grupa wsparcia https://www.facebook.com/groups/baniak
Uwielbiam ryby, nie tylko na zakąskę.
Masz problem, dzwoń. Nie odbieram? To śpię.
Jak chcesz żebym się obudził, przystaw pełen kieliszek do mikrofonu i dzwoń.

900 - zupa rybna
300 - zieleniak

Chyzy_Czyzyk
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: pt kwie 29, 2022 9:26 am
Lokalizacja: Piekary Śląśkie
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Stare 200 l

#3

Post autor: Chyzy_Czyzyk »

Ja próby szczelności obowiązkowo przeprowadzałbym na dworze bo jednak 200 litrów spontanicznie wypływające z akwarium tak jak piszesz mogło by być dotkliwe ale zarazem jakie widowiskowe :D tylko pamiętaj żeby nie kłaść baniaka bezpośrednio na ziemi tylko najlepiej tak jak by normalnie stał.
Awatar użytkownika

Dzik
Noble
Posty: 735
Rejestracja: ndz maja 02, 2021 4:04 pm
Lokalizacja: Bruksela
Na imię mam: Pawel
Płeć:

Stare 200 l

#4

Post autor: Dzik »

Czesc. Jesli chodzi o zbiornik to ...loteria . Sam mialem przypadek kiedy rozkleilo sie akwarium po roku nieuzywania i nie mialo 10 lat tylko 4 . Na szczescie w ogrodku na trawie . Oswietlenie ,to nie wiem co to ...? Byc moze sie nada . Jezeli chodzi o obsade rybno-krewetkowa to :
welon = ryba zimnolubna , brudzaca , wykopujaca rosliny , penetrujaca dno wiec jakiekolwiek towarzystwo dla nich raczej odpada oprocz zbrojnikow . Na ten zbiornik 4-6 sztuk - rosna duze
pielegnica pielegnicy nierowna ale przy jakichkolwiek krewetki odpadaja chyba ze jako pokarm
Poczytaj o gatunkach i zdecyduj

Autor
AccordingOne
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: wt maja 10, 2022 8:16 pm
Lokalizacja: Prudnik
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Stare 200 l

#5

Post autor: AccordingOne »

Wszystkie paczki z allegro już doszły więc dzisiaj robimy próbę szczelności :medit: Próby będę robił na balkonie, nie mam nikogo kto mógłby mi pomóc z noszeniem więc próby na podwórku nie wchodzą w grę. Zastanawiam się też jak poradzić sobie z transportem balkon mieszkanie ...
Zastanawiam się jeszcze nad poprawianiem tego silikonu ? Czy jest sens ? Czy to tylko działanie dla uspokojenia ducha :zmieszany:
Dalej nie jestem w stanie usunąć części osadu z szyb akwarium ;( Byłbym wniebowzięty gdyby ktoś był w stanie coś skutecznego doradzić.



Próbowałem myć to ciepłą wodą, octem co coś pomogło ale .... no jest jeszcze sporo do zrobienia.
Awatar użytkownika

Dzik
Noble
Posty: 735
Rejestracja: ndz maja 02, 2021 4:04 pm
Lokalizacja: Bruksela
Na imię mam: Pawel
Płeć:

Stare 200 l

#6

Post autor: Dzik »

To panorama ? Dokladanie silikonu na silikon nie ma sensu . Albo trzyma ten co jest albo ….. . Niektore firmy bawia sie w rozklejanie , czyszczenie krawedzi i sklejanie ponowne ale nie jestem pewien czy to nie jest drozsze od nowego zbiornika . Zrob probe , odczekaj . Jezeli ok to wstawiaj do salonu i ….naprzod .

Chyzy_Czyzyk
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: pt kwie 29, 2022 9:26 am
Lokalizacja: Piekary Śląśkie
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Stare 200 l

#7

Post autor: Chyzy_Czyzyk »

Oprócz octu do usuwania kamienia możesz jeszcze próbować użyć roztworu kwasku cytrynowego (najlepiej żeby był jak najbardziej stężony) najpierw trochę namoczyć i poczekać chwile najlepiej żeby cały czas było wilgotne i potem zmywać, niestety takie osady są uporczywe i trzeba trochę cierpliwości, przynajmniej ja bym się do tego tak zabrał.
Jak tam próby szczelności mam nadzieje, że baniaczek trzyma?

Autor
AccordingOne
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: wt maja 10, 2022 8:16 pm
Lokalizacja: Prudnik
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Stare 200 l

#8

Post autor: AccordingOne »

Póki co trzyma, w sumie dzisiaj go zalałem, bo w weekend nie szło się za to zabrać. Zostawiam go do jutra do popołudnia na balkonie. Leży na kartonie i od razu będzie widać nawet małe przecieki.

Z osadem za wiele nie udało się zrobić. Z tym że po wlaniu wody nie widać ich aż tak bardzo. Może będę to przecierał czymś typu aquaacid przy podmianach wody ... :hmm:
Dzik pisze: sob maja 14, 2022 8:20 pmTo panorama ?
W zasadzie takie ma proporcje, 120 x 50 x 40/30
Przednia ścianka akwarium jest zakrzywiona.

Jak myślicie, jak długo trzymać wodę w baniaku w ramach testu ?
Dodano do tego postu po 5 dniach 20 godzinach 53 minutach 58 sekundach
Po wyborze lampy i roślin przyszedł czas na zalanie akwarium.
Zacząłem od płukania żwirku, piasku oraz podłoża aktywnego. I tu zaczęły się schody. Piasek i żwirek z wypłukałem do czysta, z tym nie było problemu. Ale jeśli chodzi o podłoże aktywne które dodajmy zajmuje większość powierzchni mojego akwarium, czytając informacje od producenta trafiłem na wzmiankę iż płukanie nie jest w ogóle konieczne, zacząłem się więc obawiać że nadmierne płukanie może pozbawić podłoże części jego wartości odżywczych - i stąd podejście producenta. Myśląc o możliwości rozdrobnienia w transporcie i przechowywaniu zdecydowałem się jednak przepłukać podłoże ze dwa razy. Spoiler dwa razy to było znacznie za mało...



W takich warunkach byłem zmuszony posadzić rośliny, a teraz czekam aż ta zawiesina opadnie. Przy takiej przejrzystości wody nie wiem czy oświetlenie da odpowiednio dużo światła roślinom 😬

Można z tym coś zrobić oprócz filtracji i cierpliwości?
Awatar użytkownika

Dzik
Noble
Posty: 735
Rejestracja: ndz maja 02, 2021 4:04 pm
Lokalizacja: Bruksela
Na imię mam: Pawel
Płeć:

Stare 200 l

#9

Post autor: Dzik »

Podloza aktywnego nie plucze sie . No .....i narobil . :shock: Zanim dojdzie do kolejnej katastrofy spytam ; co to za podloze i czy masz CO2 ???
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Noble
Posty: 1525
Rejestracja: ndz paź 20, 2019 7:59 pm
Lokalizacja: xxx
Płeć:

Stare 200 l

#10

Post autor: Ziemiojad »

AccordingOne pisze: ndz maja 22, 2022 6:32 pm na wzmiankę iż płukanie nie jest w ogóle konieczne, zacząłem się więc obawiać że nadmierne płukanie może pozbawić podłoże części jego wartości odżywczych - i stąd podejście producenta
Skoro wiesz czemu się nie płuczę podłoża aktywnego to dlaczego to zrobiłeś? :mrgreen:
Jest szansa, że kiedyś woda się wyklaruje. Może.
W budowie....

Autor
AccordingOne
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: wt maja 10, 2022 8:16 pm
Lokalizacja: Prudnik
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Stare 200 l

#11

Post autor: AccordingOne »

Czyli miałem go w ogóle nie płukać? :roll:

Co z tym teraz? Napowietrzać ? Filtr chodzi i czekam poprawia się to od momentu jak wszystko posadziłem. Nie mam co2 bo planowałem mniej roślin. I po rozmowie z gronem x osób plan się rozszerzył. Kupię bimbrownię ale całej instalacji CO2 nie kupię raczej.
Dodano do tego postu po 4 minutach 50 sekundach
No i czy i jak długo lampa ma być włączona, za chwilę nie miał plagi glona i i tak padniętych roślin
Awatar użytkownika

Dzik
Noble
Posty: 735
Rejestracja: ndz maja 02, 2021 4:04 pm
Lokalizacja: Bruksela
Na imię mam: Pawel
Płeć:

Stare 200 l

#12

Post autor: Dzik »

Skoro planowales malo roslin , to po co podloze aktywne . Tego sie nie plucze . Wsypujesz do akwa , zraszasz woda lub zalewasz mala iloscia , sadzisz rosliny i dopelniasz zbiornik tak aby nie wzruszac podloza . W tej sytuacji ciezko bedzie o klarownosc wody . Byc moze bedzie trzeba spuscic wode i nalac nowa . Ale przy podlozu aktywnym zaleca sie robic duze podmiany wody na poczatku . No i lepiej uzywac wody RO nie kranowej .
Awatar użytkownika

Hotei
Gaduła
Posty: 112
Rejestracja: sob kwie 09, 2022 2:01 pm
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Na imię mam: Czesław
Płeć:

Stare 200 l

#13

Post autor: Hotei »

Pawle, nie powinno być problemu z przejrzystością. Help jest trochę podobny do Ady, czyli ma sporo nawozów w sobie, zwłaszcza Plant. Ja zawsze odmulałem każde aktywne pod krewetki, a i tak wszystko rosło jak szalone. Także spokojnie, sporo dobra zostało w podłożu nadal ;)
Przy Helpie może być problem z sypaniem po szybach glonem. Także świeć na początku rozsądnie. Wrzuć rośliny szybko rosnące, jak rogatek. Później oddasz komuś. Podmianki częste mile widziane i tyle. W ciągu 1 dnia woda powinna się wyklarować, u mnie na kaskadach z watą filtracyjną, szło to bardzo szybko. Dodawaj bakterie i pożywkę w gąbkę, przyspieszy to start. Fajne podłoże ;)

Ogólnie tak na przyszłość, zalewasz aktywne delikatnie, lejesz wodę na folię. Wtedy woda powinna być kryształ, a Ty dodatkowo go jeszcze przepłukałeś.

Autor
AccordingOne
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: wt maja 10, 2022 8:16 pm
Lokalizacja: Prudnik
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Stare 200 l

#14

Post autor: AccordingOne »

Wygląda na to że wszystko się stabilizuje, a woda robi się bardziej przejrzysta.


Przy zalewaniu w ogóle było kilka błędów bo do tej pory nie włożyłem kamieni i korzeni(te jeszcze się moczą żeby nie wypływać), wodę lałem do miski i dopiero po ściankach miski wypływała do akwarium.

Zastanawiam się czy w tym przypadku nie powinienem przemyśleć obsady i czy n.p. kiryski nie będą mi wzburzaly tego dna i woda będzie syfiata cały czas ...
Awatar użytkownika

Hotei
Gaduła
Posty: 112
Rejestracja: sob kwie 09, 2022 2:01 pm
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Na imię mam: Czesław
Płeć:

Stare 200 l

#15

Post autor: Hotei »

Kirysy lubią grzebać, więc przy invitro na start, ich zakup na pewno nie będzie dobrym pomysłem. Trzeba poczekać, aż wszystkie rośliny porządnie się ukorzenią. Woda super, ale nie świeć więcej jak połowę czasu docelowego. Najlepiej wcale, gdyż okrzemki lub inna plaga, mogą przejąć niedojrzały zbiornik.

Obsadę roślin zaplanuj już teraz, zaraz. Bo inaczej jak zaczniesz grzebać w dojrzałym zbiorniku, będziesz miał plagę krasnali, taką jaką mam teraz u siebie. Musisz się postarać :OK:

Autor
AccordingOne
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: wt maja 10, 2022 8:16 pm
Lokalizacja: Prudnik
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Stare 200 l

#16

Post autor: AccordingOne »

Jest już dużo lepiej.

Tej chwili jedynym widocznym od razu problemem wydaje się być, osad który opadł na liście roślinek.

Chyba nie ma za bardzo co z tym zrobić, roślinki są jeszcze nie zakorzenione. A z dziewczyną nie mamy zbyt dużego doświadczenia z ich sadzeniem. Więc próba jakiegoś obmycia
Czy też wzruszenia tego pyłku mogłaby się skończyć przemieszczeniem danej roślinki.

Jak widać jest ich już trochę. Część z nich jest szybkorosnąca. A większość szybko lub średnio. Po dołożeniu kamienia i korzeni jeśli stwierdzę, że zostało jeszcze trochę miejsca to coś dosadzę. Z tego co kojarzę jest kilku akwarystów na terenie Prudnika, do których mógłbym się odezwać i spróbuję byćmoże będą na tyle dobrzy aby oddać troszkę mediów ze swojego akwarium.

Chodzi ci o to że roślinki nie urosły?
Hotei pisze: pn maja 23, 2022 11:04 am Obsadę roślin zaplanuj już teraz, zaraz. Bo inaczej jak zaczniesz grzebać w dojrzałym zbiorniku, będziesz miał plagę krasnali, taką jaką mam teraz u siebie. Musisz się postarać
Twoim zdaniem w moim zbiorniku nadal brakuje roślin?

P.s.: tą pływającą kępą trawę którą widać na zdjęciu zdążyłem się już zająć podzieliłem ją na trzy mniejsze i posadziłem w akwarium. Zebrałem przy okazji pływające paprochy etc.
Awatar użytkownika

Hotei
Gaduła
Posty: 112
Rejestracja: sob kwie 09, 2022 2:01 pm
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Na imię mam: Czesław
Płeć:

Stare 200 l

#17

Post autor: Hotei »

Chodzi o to, że teraz jest czas na sadzenie. W podłożu codziennie będzie się odkładał doc. Jak zaczniesz coś przesadzać za miesiąc lub później, wzruszysz podłoże ... i wypuścisz doc do słupa wody. Pojawią sie różnej maści glony, zwłaszcza krasnorosty. I zamiast cieszyć się pięknym zbiornikiem, będzie d... bo będą wszędzie. Zwłaszcza na korzeniach, kamieniach, także niestety na roślinach. Co wtedy zrobisz ;]

Ps. pędzelkiem zmieciesz ten osad.
Awatar użytkownika

Dzik
Noble
Posty: 735
Rejestracja: ndz maja 02, 2021 4:04 pm
Lokalizacja: Bruksela
Na imię mam: Pawel
Płeć:

Stare 200 l

#18

Post autor: Dzik »

Czy to sa anubiasy ? Ich przewaznie nie sadzi sie w podlozu . A na zmetnienie ….uffff. Bylo goraco .

Autor
AccordingOne
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: wt maja 10, 2022 8:16 pm
Lokalizacja: Prudnik
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Stare 200 l

#19

Post autor: AccordingOne »

Ok, już załapałem. Krasnale czyli krasnorosty.

Póki co skończył mi się budżet na sadzenie. W ogóle na akwarium mi się skończył. :] Myślę, że może "wytargam" jeszcze coś na rogatka i posadzę do piątku. Mam też nadzieję że z czasem zasądzone rośliny rozrosną się i będzie je można zagęścić.

Pytanie jakim wydatkiem byłoby co2 do mojego zbiornika i czy w ogóle jest mi tu potrzebne? A może bimbrownia da radę?

Co do anubiasów nie zdążyłem powiedzieć dziewczynie czym są epifity :what: w ogóle nie wiele zdążyłem powiedzieć, zanim powiedziałem które rośliny dorastają do większych rozmiarów i które gdzie mają iść połowa była już w akwarium. No i przez to że korzenie jeszcze się topią to nie było ich w sumie do czego przymocować.
Awatar użytkownika

Hotei
Gaduła
Posty: 112
Rejestracja: sob kwie 09, 2022 2:01 pm
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Na imię mam: Czesław
Płeć:

Stare 200 l

#20

Post autor: Hotei »

Rogatka się nie sadzi, dobra przyssawka do szyby i najlepiej jak najbliżej światła. Niech szaleje po zbiorniku.
Jak Cię stać kupuj CO2, ale sporo osób nie ma i ma piękne, zdrowe zbiorniki. Na plus, rośliny tak szybko nie rosną.

Autor
AccordingOne
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: wt maja 10, 2022 8:16 pm
Lokalizacja: Prudnik
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Stare 200 l

#21

Post autor: AccordingOne »

Dobra to mam jeszcze pytanie odnośnie uzdatniaczy i innych środków do akwarium. Czy jeśli już użyłem esklarin w zalecanej dawce i planuję właśnie wlać bacto-active, to warto stosować wcześniej antychlor czy ponieważ nie wpuszczam jeszcze ryb i akwarium trzymam z otwartą pokrywą to nie ma to większego sensu?
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Noble
Posty: 1525
Rejestracja: ndz paź 20, 2019 7:59 pm
Lokalizacja: xxx
Płeć:

Stare 200 l

#22

Post autor: Ziemiojad »

AccordingOne pisze: wt maja 24, 2022 7:05 pm antychlor
nie jest ci potrzebny
W budowie....

Autor
AccordingOne
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: wt maja 10, 2022 8:16 pm
Lokalizacja: Prudnik
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Stare 200 l

#23

Post autor: AccordingOne »

Ok, w sobotę minie równo pierwszy tydzień od zalania. Zastanawiam się nad podmianą części wody, tylko nie wiem czy w akwarium które jeszcze nie dojrzały już się to robi? Czy podczas podnośniki dodawać uzdatniaczy i bakterie?

Btw. Czy wyłożenie siatki i wysypanie warstwy żwirku na podłoże aktywne ma jeszcze sens czy powinienem to zostawić tak jak jest?
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Noble
Posty: 1525
Rejestracja: ndz paź 20, 2019 7:59 pm
Lokalizacja: xxx
Płeć:

Stare 200 l

#24

Post autor: Ziemiojad »

AccordingOne pisze: czw maja 26, 2022 8:27 am wysypanie warstwy żwirku na podłoże aktywne
Na podłoże aktywne nie sypie się niczego.
Za to podmienia wodę nawet dwa razy w tygodniu.
W budowie....

marekmich
Zapaleniec
Posty: 326
Rejestracja: ndz kwie 20, 2014 4:50 pm
Lokalizacja: Skierniewice
Na imię mam: Marek
Płeć:

Stare 200 l

#25

Post autor: marekmich »

Przy podłożu aktywnym wymieniasz co 2 dni połowę wody w pierwszym tygodniu, ale ważne ma być ro. Żaden kranovit, chyba że masz bardzo miękką wodę inaczej zabijesz podłożę w kilka miesięcy. Kolejny tydzień co 2-3 dni tak ze 30%. 3 tydzień 2x 2 tygodniu po 30% i obserwujesz zbiornik. Oczywiście w tym czasie nie jest zalecanie nawożenie. Dojrzewanie akwarium może trwać nawet kwartał. W tym czasie mogą się pojawić plagi. Dopiero stabilny zbiornik na aktywnym pokaże jakie jest proste prowadzenie akwarium.
No i tak, masz aktywne podłoże a roślin ubogo. Zaleca się aby dno pokryć w 80% roślinami.

Autor
AccordingOne
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: wt maja 10, 2022 8:16 pm
Lokalizacja: Prudnik
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Stare 200 l

#26

Post autor: AccordingOne »

Czy w waszych akwariach korzystacie z jakiś pompek/pomp do podmianek wody? Widziałem też że niektórzy korzystają z jakiś pompek do odmulania dna. Pytanie czy podłoże aktywne powinienem w ogóle odmulać? Jeśli tak to jaki sprzęt byście polecili?

Kupione do ozdoby korzenie powoli przestają wypływać na powierzchnię. Prawie przestały też oddawać kolor same przy tym dość mocno zczerniały... :smutny: pytanie czy jest na to jakiś sposób? Czy może zrobiłem coś źle ? Starałem się wymieniać im wodę. Według sprzedawcy były to korzenie dark wood i sam wood. Na stronach z ogłoszeniem nie było to tak ciemne :-?

Robił ktoś z was może dla siebie pokrywę akwarium z pleksi/akrylu ? Niby mam tam starą pokrywę od akwarium ale wydaje mi się teraz bardzo szpetna. Czarne to, siermiężnie wygląda, niewygodnie się zdejmuje, pękło w dwóch miejscach i ma jedynie 2 niewielkie otwory do karmienia ryb. W dodatku uniemożliwia obserwacje akwarium z góry. Chciałem zrobić coś własnego. Zastanawiam się tylko nad opłacalnościa, wyborem materiału, ewentualnie czym dociąć krzywiznę z przodu. Czy taka pokrywa będzie sporą przeszkodą dla lampy/oświetlenia? Jeśli tak musiałbym też podnieść całość, zamiast wycinać z jednej płyty. Samo w sobie nie jest to niby nie jest wielkim problemem, ale jednak warto o tym pomyśleć. Z drugiej strony gdyby lampa była już nad plexi to nie zbierało mi się na niej nic, ani nic by jej nie ochlapało. Open top niby fajne, tylko jak pojawią się tam żyjątka to zaraz spierniczą więc odpada.
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Noble
Posty: 1525
Rejestracja: ndz paź 20, 2019 7:59 pm
Lokalizacja: xxx
Płeć:

Stare 200 l

#27

Post autor: Ziemiojad »

Korzenie potrzebują czasu, po prostu poczekaj.


Wymieniam wodę co tydzień, zlewając wodę zwykłym wężykiem do wiader. W tym czasie zbieram tym wężykiem zalegające odpadki na dnie, które wciagane są ze starą wodą. Nie potrzebuje żadnych specjalnych odmulaczy. Jest tanio i jednocześnie wykonuje dwie czynności. Polecam.
W budowie....

Autor
AccordingOne
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: wt maja 10, 2022 8:16 pm
Lokalizacja: Prudnik
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Stare 200 l

#28

Post autor: AccordingOne »

Mała aktualizacja, do akwarium wjechał kamień po prawej, Rogatek i sztuczna skała po lewej.



Jak widać wyleciał napowietrzacz gdyż przy podmiance wody odmówił posłuszeństwa. Jak go odłączałem to coś w nim syknęło i już nigdy się nie włączył. Do końca tygodnia będzie już wymieniony w ramach gwarancji ale skoro może go zepsuć zwykłe odłączenie z gniazdka ...

Roślinki mają się chyba różnie, nie udało mi się doczyścić całego osadu z liści, najłatwiej było z anubiasami które nawiasem mówiąc tymczasowo zmieniły miejsce, pewnie do czasu zatapiania korzeni kiedy już osiądą na stałe.

Tu kilka zdjęć roślin, pojawiają się na niektórych takie zgniło brązowe plamki, nie wiem czy to kwestia dostosowania do życia podwodą czy jakichś złych warunków czy:




Oprócz tego dołożyłem małą bimbrownie z JBL na ściance obok filtra. Mam nadzieje że wspomoże to rośliny przynajmniej te umieszczone w tamtym miejscu.

A wracając do faili to za cholerę nie potrafię uruchomić gniazdka wifi, a lampa i bez niego ma jakieś problemy z uruchamianiem więc wygląda na to że szykuje się zwrot. :smutny:
Dodano do tego postu po 8 dniach 22 godzinach 18 minutach 42 sekundach
Robiłem ostatnio testy myśląc o powolnym rozpoczęciu wpuszczaniu ryb do akwarium:

Ph około 7 - 7.2
GH około 12
No2 około 1.5
Kh - 3
NH3 - 0

Testy kropelkowe zoolek - Takie testy robiłem po raz pierwszy więc nie jestem super pewny wyniku.

Wygląda na to że akwarium jeszcze nie dojrzało. Wskazuje na to między innymi wysokie NO2. Przy okazji wizyty kumpla miał też miejsce przykry incydent, mianowice kumpel śpiąc w salonie, w którym jest umiejscowione akwarium wyłączył filtr na noc ponieważ ten mu przeszkadzał. To w praktyce oznacza, że filtr nie działał około 12 godzin. Podejrzewam że wszystkie bakterie tlenowe jakie tam były, poszły się paść. Do filtra dołożyłem dodatkową komorę z mediami (zeolit i węgiel aktywny) używam stability od Seachem. Podmieniłem w 50% wodę bez większych skutków na NO2. (Wynik między 1 a 1.5) Przynajmniej jak na razie. Nie wiem czy stability zawiera jakąś pożywkę która może podnosić te wyniki, preparat stosowałem przez kilka dni.

Pojawiają się chyba pierwsze ślady glonów, chyba krasnorostów. Jakieś porady ? Wygląda na to że roślinki rosną jak należy, pojawiają się nowe pędy a stare się rozrastają. Przydała by się ekipa sprzątająca żeby zrobić porządek z tymi częściami roślin które obumarły.



BTW. Jaki zestaw do wody ro polecacie. Przypominam że mam ograniczony budżet. :faint:
Dodano do tego postu po 3 dniach 9 godzinach 53 minutach 45 sekundach
No2 spadło do poziomu 0.05 wg wczorajszego pomiaru więc zaczynam powoli myśleć o obsadzie.

Co myślicie o takiej propozycji:

3 x zbrojniki niebieski lub zwyczajny
6 x krewetka amano
6 x krewetka blue Velvet
3-5 x kosiarka
3-5 x ślimak military helmet
3-5 x kirys / bocji ?
3-5 x molinezja
2-3 x Piskorki khula ?

Czy nie jest tego za dużo? Do ilu ewentualnie powinienem ograniczyć czy może też przesadzam w drugą stronę?
Dodam że nie chce wszystkiego wpuszczać na raz.

Co do trzymania krewetek karłowatych z molinezjami czy z bocjami pewnie wielu wyda się to pewnie kontrowersyjne. Zarówno molinezje jak i części gatunków bocji krewetki mogą pewnie zasmakować. Z drugiej strony pojawia się wiele wpisów o sukcesach a u mnie mają gdzie się chować.

Dochodzi też temat trzymania ryb dennych na moim podłożu aktywnym i z świeżo sadzonymi roślinami. Jak zaczną kopać i uwalniać wszelkiej maści związki do słupa wody, to raz że mogą zmienić i parametry a dwa że zrobią tam bajoro ...

Myślicie że to będzie problem czy raczej to szukanie dziury w całym? Co innego lub co w zamian polecilibyście do takiego akwarium?
ODPOWIEDZ