Vimi All in One

ODPOWIEDZ

Autor
KrupeK
Bywalec
Posty: 72
Rejestracja: sob sty 07, 2017 7:31 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Kacper
Płeć:

Vimi All in One

#1

Post autor: KrupeK »

Akwarium 112 ziemia

Chciałbym się dopytać jak to dokładnie jest od prawie tygodnia dozuje dwa psiknięcia według luźnego zalecenia Rogatego ;) czyli jakieś 2.6ml dziennie tego towaru dzisiaj zrobiłem testy i wygląda to tak

Ph 6.8/7.0
Gh 19
Kh 10
Co2 32
Nh3 0
No2 0
No3 20
Po4 0
Fe 0/0.1

światło Aquael leddy tube Sunny 16w 30/39W mam jeszcze 16w Plant ale nie korzystam

Może jutro kupię test na potas bo jego mi brak teraz tak z tego co wyczytałem Po4 powinno być odrobinę więcej bo odpowiednia proporcja to 10/1 zgadza się? niestety odkąd podaje Co2 mam w najbardziej doświetlonych miejscach nitki czy ta proporcja może je tworzyć? pomijam chwilowo ilość potasu bo nie mam testu

Wiem że nawóz All in one to nie jest coś super ale staram się unikać wszystkiego oddzielnie

Rrrrogaty

Vimi All in One

#2

Post autor: Rrrrogaty »

Proporcja 10-1 to taka trochę pokrętna sprawa. Ten stosunek zasadniczo wynika, z tego, że jak mądrzy ludzie wzięli, kiedyś i sprawdzili zawartość pierwiastków w różnych roślinach to średnio im wyszło, że w tkankach roślinnych średnio jest on właśnie tak zachowany. Oznacza to, ze 'średnio' rośliny wzrastając będą pobierać te 2 pierwiastki w takich proporcjach. Nie oznacza to jednak, że jak ktoś ma 50azotu w akwa, to powinien szuflą dowalić fosforu do 5...

W twoim przypadku bardzo dziwne jest, ze akwa wystartowane na ziemi ma tak malo fosforu. Zasadniczo powinno być go dużo więcej. To na pewno jest ziemia, a nie ebi substrat ode mnie?

Autor
KrupeK
Bywalec
Posty: 72
Rejestracja: sob sty 07, 2017 7:31 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Kacper
Płeć:

Vimi All in One

#3

Post autor: KrupeK »

Nie żaden substrat prawdziwa ziemia z Leclerca sam kupiłem :D ale to akwarium żyje już rok czasu a roślin jest sporo więc może zeżarły to to między innymi kupiłem to Vimi bo nic nie rosło i zdychało

Wojtekxxx9

Vimi All in One

#4

Post autor: Wojtekxxx9 »

Dokładnie tak jak Mateusz pisze. Czegoś się trzymać trzeba i jest to 10-1.
Ale fosfor jest przez rośliny magazynowany a przez glony nie. To że go nie ma, nie znaczy że rośliny go nie zjadają. Bo jak podajesz, to zdążą najeść się.
W nowej filozofii podłoży aktywnych łączonych z konkretną linia nawozowa, fosfor potrafi znajdować się tylko w podłożu. Przykład: CAL. W ofercie nie mają fosforu

Rrrrogaty

Vimi All in One

#5

Post autor: Rrrrogaty »

Tylko, że w takiej sytuacji jak masz teraz jeśli lejesz koktajl vimi to będzie ci wzrastać ilość azotu, a fosfor bedzie od razu zżerany. Czyli dorobisz się w końcu porządnych glonów.

Najpierw się powinno zjechać azotem dużo niżej (powiedzmy ok. 5), dołożyć fosforu tak by był wykrywalny, a dopiero potem lać koktajl, który jest zbilansowany. Znaczy się ja bym tak robił. VIMI ma te swoje koncentraciki z lini solo, które w sumie do tego właśnie chyba służą.

Autor
KrupeK
Bywalec
Posty: 72
Rejestracja: sob sty 07, 2017 7:31 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Kacper
Płeć:

Vimi All in One

#6

Post autor: KrupeK »

Dobra to nie będę zawracał tutaj głowy jutro podjadę do Ciebie po 15 to powiesz co trzeba jeszcze kupić:)
Dodano do tego postu po 2 dniach 16 godzinach 47 minutach 14 sekundach
Dobra Rogatek dzisiaj udało mi się dojść do wartości 10N:1P niestety zauważyłem jeden problem po dodaniu czterech psików Vimi all in one z wartości NO3 5 podskoczyło do 10 ale PO4 wskazywało wartość delikatnie powyżej 0.50 dopiero aplikacja 15 kropel solo fosforu podbiło mi do 1 czyli tak jak niby ma być oznacza to że Vimi u mnie nie będzie all in one :) akwarium wygląda tak niestety nitek sporo szczególnie z tyłu akwarium

Obrazek
Ostatnio zmieniony czw sty 04, 2018 10:09 pm przez KrupeK, łącznie zmieniany 1 raz.

Rrrrogaty

Vimi All in One

#7

Post autor: Rrrrogaty »

Bo tak to już jest z koktajlami. Zawsze jest czegos za mało, albo za dużo. Dlatego stosuje się pojedyncze nawozy. Koktajle są dla leniwych.

Autor
KrupeK
Bywalec
Posty: 72
Rejestracja: sob sty 07, 2017 7:31 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Kacper
Płeć:

Vimi All in One

#8

Post autor: KrupeK »

Właśnie ja nie dość że jestem leniwy to jeszcze nie mam czasu na codzienne testy akurat teraz weekend miałem luźny a potrafi być tak że 7 dni prawie mnie w domu nie ma więc chciałem takie niby all in one bo teoretycznie nie absorbowało by mi tyle czasu a tu gest Kozakiewicza :D

Rrrrogaty

Vimi All in One

#9

Post autor: Rrrrogaty »

No ale przecież jak wyrównasz poziomy i wszystko się ustabilizuje to właśnie koktajl powinien się sprawdzać. Ewentualnie tylko jakaś korekta co tydzien lub dwa.

Autor
KrupeK
Bywalec
Posty: 72
Rejestracja: sob sty 07, 2017 7:31 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Kacper
Płeć:

Vimi All in One

#10

Post autor: KrupeK »

A widzisz tego nie wiedziałem myślałem że ta ilość nawozów zawsze będzie tak leciała na łeb na szyję no nic w takim razie muszę dalej obserwować

Rrrrogaty

Vimi All in One

#11

Post autor: Rrrrogaty »

Rośliny powinny uzupełnić niedobory i powinno się to wszystko jakoś ustabilizować. Idealnie nigdy nie będzie, ale powinno być lepiej.
Awatar użytkownika

fivb77
Maniak
Posty: 746
Rejestracja: pt gru 13, 2013 2:47 pm
Lokalizacja: Warszawa, Praga Płn
Płeć:

Vimi All in One

#12

Post autor: fivb77 »

Tego typu produkty nie są dla stricte rośliniarzy, a ludzi, którzy mają ogólne akwarium.
W takich akwariach z reguły fosfor pochodzi też z pokarmów dla ryb, stąd w samym produkcie niższe poziomy.
Często tyczy się to samo azotu, który jest dostarczany przez ryby.

Co nie zmienia faktu, że poużywasz i pewnie będziesz zadowolony ;)

Wojtekxxx9

Vimi All in One

#13

Post autor: Wojtekxxx9 »

A jak nie to zaczniesz mineralizowac wodę ro, szukać nawozów które podbijaja tylko jeden składnik itp :mrgreen:

steven69
Gaduła
Posty: 113
Rejestracja: wt wrz 08, 2015 5:06 pm
Telefon: 732255295
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Dawid
Płeć:

Vimi All in One

#14

Post autor: steven69 »

Ktoś używa ten nawóz?
Sens jego stosowania jest tylko wtedy, gdy robi się duże podmiany wody co tydzień po min 50% aby zresetować nadmiary i niedobory mineralne.
Od dzisiaj zamierzam zacząć się nim bawić, zrobię podmianę 60 litrów w 112 l (50% RO - 50% kran) i zobaczymy efekty. Generalnie to mam już dosyć zabawy z testami i zgadywanki co powoduje blokady albo czego brakuje, a ten nawóz jest tak spasowany, że powinien mieć idealne stosunki wszystkiego co niezbędne.
Zastanawiam się tylko jaką ilość tego nawozu lać, mam światło 2x18w (zwykła 6500K, Sylvania Aquastar) oraz 1x28w Juwel High Lite Day 8000K, dno w 80% obsadzone chwastami. CO2 obecne :rock:
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Fanatyk
Posty: 1791
Rejestracja: ndz paź 20, 2019 7:59 pm
Lokalizacja: xxx
Płeć:

Vimi All in One

#15

Post autor: Ziemiojad »

steven69
Masz podloze aktywne?

steven69
Gaduła
Posty: 113
Rejestracja: wt wrz 08, 2015 5:06 pm
Telefon: 732255295
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Dawid
Płeć:

Vimi All in One

#16

Post autor: steven69 »

Ziemiojad pisze: sob lis 19, 2022 9:57 am steven69
Masz podloze aktywne?
Nie, wiem o co chodzi. Stosunek N do P w tym nawozie jest prawie równo 10:1 ale i tak żwirek chłonie trochę tego fosforu, więc jak pojawi się pył na szybie to będę podnosił PO4 o 0,2 mg.
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Fanatyk
Posty: 1791
Rejestracja: ndz paź 20, 2019 7:59 pm
Lokalizacja: xxx
Płeć:

Vimi All in One

#17

Post autor: Ziemiojad »

steven69
Przecież po to sie daje nawoz wszystko w jednym zeby nie robić testów i nie dodawac niczego innego.
Więc ?

steven69
Gaduła
Posty: 113
Rejestracja: wt wrz 08, 2015 5:06 pm
Telefon: 732255295
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Dawid
Płeć:

Vimi All in One

#18

Post autor: steven69 »

Zaliczyłem lekki falstart tydzień temu, bo skończył mi się gaz w butli i 2 dni w akwarium nie podawałem Co2.
Natomiast dzisiaj znowu wymieniłem ok 45% wody i po podaniu 6 kliknięć tego nawozu mam takie parametry:
No3 - 5 mg;
Po4 - 1 mg (według doświadczenia na YT test lekko zawyża fosfor);
K - 10-15 mg;
Ca - 45 mg;
Mg - 6 mg.
Testy robione Zoolekiem. Czy przy tak niskim magnezie uda się ten eksperyment? Co ciekawe szyby prawie wcale nie pylą :OK:
Przypominam, że wodę do podmian mieszam 50/50 RO + kran.
Nie wiem czy jest sens robić test na Fe ale może zaraz zrobię.
Na koniec tygodnia znowu powtórzę te testy i zobaczymy czego przybywa/ubywa.

PS.
Fe - 0,1 mg
ODPOWIEDZ