Parametry wody

Parametry wody i sposoby ich poprawy.
ODPOWIEDZ

Autor
Arturbad
Gość
Posty: 8
Rejestracja: pt sty 20, 2023 9:55 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Artur

Parametry wody

#1

Post autor: Arturbad »

Obrazek
ObrazekWitam.
Robiłem testy wody w akwarium i chciałbym, żeby ktoś mi pomogł zrozumieć je i podjąć odpowiednie kroki. Ponadto poproszę o podpowiedź czy moja lampa jest wystarczająca czy powinienem coś dokupić.

Akwarium 240l założone rok temu, tydzień temu restart . Żwirek zostawiony , obsada również , 50 procent wody wróciło do akwarium ( w filtrze zostały te dobre bakterie :) )

Żwirek ceramiczny plus kulki gt.
Ultramax 2000 ( wata , gąbka , ceramika )
Lampa chichirios a1201 ( 9700 l )
Roślinek nie ma za dużo, będę jeszcze coś dosadzał.
Nawoże co2 z butli wysokociśnieniowej
Obsada to : 2 kosiarki , 2 razbory espei , 12 rhodostomusów , 4 neonki , brzanka tęczowa i 2 skalary.

Parametry wody :
Gh 21 stopni n / 19.6 z wzoru
Kh 10 stopni n
Ph 7.5
NO3 20 mg/l
Ca 100 mg/l
Mg 21 mg/l
Fe <0.1 ( odczynnik nic nie pokazywał więc skłaniam się bliżej zera
PO4 0.0
Co2 9.5 ppm

Z odczytów wnioskuje, że powinienem podnieść żelazo przez co rośliny są w stanie jak na zdjęciu.
Muszę podwyższyć co2 bo mam tylko 9,5 ppm. Czy podniesienie co2 spowoduje wzrost po4 ?
Czy powinieniem martwić się o coś jeszcze ?
I czy rozmyślać dokupienie lampy ?

Kamil31
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: śr sty 11, 2023 4:40 pm
Lokalizacja: Białołęka

Parametry wody

#2

Post autor: Kamil31 »

Patrząc na 2 zdjęcie lampa ok
Rośliny nie rosną że chcesz dawac żelazo, wykazują braki na liściach?
Co2 chwilowo bym nie podnosił, jedynie obserwował rośliny
Planujesz podawać inne nawozy np potas?
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Fanatyk
Posty: 1891
Rejestracja: ndz paź 20, 2019 7:59 pm
Lokalizacja: xxx
Płeć:

Parametry wody

#3

Post autor: Ziemiojad »

Arturbad
Testy rzadko wykazują poziomy żelaza w wodzie chociaż ono jest.

Niewiele widać na tych zdjęciach, wrzuć zdjęcia przez forum to będą większe. Dwie sprawy. Niby masz butle z CO2, ale nie używasz, no i głodzisz rośliny. Jakieś nawozy dajesz? Nie rozumiem sensu podawania CO2 w twoim wypadku.
Pamietaj że to prosta zależność jest. Czym więcej światła, to tym więcej CO2 i nawozu. To taka pętla jest. Ale rośliny potym rosną jak szalone ale co wazniejsze są po prostu ladniejsze z wyglądu.

Autor
Arturbad
Gość
Posty: 8
Rejestracja: pt sty 20, 2023 9:55 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Artur

Parametry wody

#4

Post autor: Arturbad »

Kamil31 pisze:Patrząc na 2 zdjęcie lampa ok
Rośliny nie rosną że chcesz dawac żelazo, wykazują braki na liściach?
Co2 chwilowo bym nie podnosił, jedynie obserwował rośliny
Planujesz podawać inne nawozy np potas?
Wykazują braki na liściach. Niektóre z liści zabienicy się mówiąc potocznie „ spaliły” . Zaczynały być brązowe na zewnątrz i szło to do środka az zostały same nitki i dalej znikł liść. Od jutra będę podawał mikroelementy qualdropa
Ostatnio zmieniony wt sty 24, 2023 5:42 pm przez Arturbad, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor
Arturbad
Gość
Posty: 8
Rejestracja: pt sty 20, 2023 9:55 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Artur

Parametry wody

#5

Post autor: Arturbad »

Ziemiojad pisze:Arturbad
Testy rzadko wykazują poziomy żelaza w wodzie chociaż ono jest.

Niewiele widać na tych zdjęciach, wrzuć zdjęcia przez forum to będą większe. Dwie sprawy. Niby masz butle z CO2, ale nie używasz, no i głodzisz rośliny. Jakieś nawozy dajesz? Nie rozumiem sensu podawania CO2 w twoim wypadku.
Pamietaj że to prosta zależność jest. Czym więcej światła, to tym więcej CO2 i nawozu. To taka pętla jest. Ale rośliny potym rosną jak szalone ale co wazniejsze są po prostu ladniejsze z wyglądu.
Właśnie wrzucałem przez forum post cały i takie wyszły . Wrzuce tutaj jeszcze raz. Wiesz co , z butla miałem mały kłopot bo nie mogłem ustawić zaworkiem camozzi bo odmówił posłuszeństwa , a wolałem ustawić mniej niz więcej ( dzisiaj właśnie dojedzie mi nowy zaworek i będę zakładał ). Od jutra będę podawał mikroelementy od qualdrop oraz podaje fe qualdropa 1.5 ml na zgaszonym świetle. Czyli co powinienem zrobić według Ciebie chcąc podawać co2 ? Zacząć nawozowac porządnie akwarium ? Obrazek


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Fanatyk
Posty: 1891
Rejestracja: ndz paź 20, 2019 7:59 pm
Lokalizacja: xxx
Płeć:

Parametry wody

#6

Post autor: Ziemiojad »

Rośliny wyglądają bardzo biednie. Sorry.
Jaki masz pomysł na akwarium? Co chcesz z nim osiągnąć?

Masz potwornie twardą wodę To bardzo duży kłopot. CO2 się gorzej rozprowadza a i rośliny rosną gorzej. Wiem to z własnego doświadczenia. W moim akwarium miałem wodę pH 6.4 i twardość 2.8. Podawałem CO2 = 30
Rośliny rosły jak szalone i w zwykłym żwirku i w piasku. Ale świecilem dużo i lałem bardzo dużo nawozu. I mi się znudziło ciąć co chwilę
Niestety teraz mieszkam gdzie woda to taki sam beton jak twoj Założyłem roslinniaka i nie poszedł. Butla się kończyła a rośliny wyglądały na zaglodzone.
Stad upieram się, że roślinniak to cały system: światło, woda, CO2 i nawozy. Nie można niczego ominąć.

Masz fajne akwarium. Przemysl jeszcze raz obsadę i co możesz zrobić z taką woda. Wydawać kasę można łatwo ale lepiej najpierw określić priorytet.
Dodano do tego postu po 23 sekundach
Arturbad
A możesz dać zdjęcie całości akwarium?

Autor
Arturbad
Gość
Posty: 8
Rejestracja: pt sty 20, 2023 9:55 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Artur

Parametry wody

#7

Post autor: Arturbad »

Ziemiojad pisze:Rośliny wyglądają bardzo biednie. Sorry.
Jaki masz pomysł na akwarium? Co chcesz z nim osiągnąć?

Masz potwornie twardą wodę To bardzo duży kłopot. CO2 się gorzej rozprowadza a i rośliny rosną gorzej. Wiem to z własnego doświadczenia. W moim akwarium miałem wodę pH 6.4 i twardość 2.8. Podawałem CO2 = 30
Rośliny rosły jak szalone i w zwykłym żwirku i w piasku. Ale świecilem dużo i lałem bardzo dużo nawozu. I mi się znudziło ciąć co chwilę
Niestety teraz mieszkam gdzie woda to taki sam beton jak twoj Założyłem roslinniaka i nie poszedł. Butla się kończyła a rośliny wyglądały na zaglodzone.
Stad upieram się, że roślinniak to cały system: światło, woda, CO2 i nawozy. Nie można niczego ominąć.

Masz fajne akwarium. Przemysl jeszcze raz obsadę i co możesz zrobić z taką woda. Wydawać kasę można łatwo ale lepiej najpierw określić priorytet.
Dodano do tego postu po 23 sekundach
Arturbad
A możesz dać zdjęcie całości akwarium?
Wyglądają biednie i tu się zgodzę , może dochodzić do tego fakt ze minęło dopiero 2 tygodnie od rwstartu i przez wachania „sie zbuntowały „ .
Pomysł na akwarium to doprowadzić do porządku podawanie co2 i nawożenie żeby nic nie brakowało .
Co do twardości wody , fakt jest mocno zawyżona ale na takiej samej wodzie przed restartem rośliny wyglądały zdrowo , wrzucę zdjęcie . Tez już miałem taka sytuacje ze rosły w takim tempie ze szczerze nie chciało mi sie podchodzić z nożyczkami. Jeżeli nie będa rośliny sie do góry piąć to uruchomię ro. Mam w szafce pod zlewem akwarystyczny filtr ro i zacznę robić delikatne podmianki . Wolałem tego uniknąć bo za duży odpad z tych filtrów jest .
Uważam ze jeszcze jest czas na wyprowadzenie tego zbiornika , to dopiero początek :) Obrazek
Obrazek

Same rośliny - przed restartem
Z ozdobami - po restarcie


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika

Dzik
Noble
Posty: 778
Rejestracja: ndz maja 02, 2021 4:04 pm
Lokalizacja: Bruksela
Na imię mam: Pawel
Płeć:

Parametry wody

#8

Post autor: Dzik »

Na razie podnies co2 .

Autor
Arturbad
Gość
Posty: 8
Rejestracja: pt sty 20, 2023 9:55 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Artur

Parametry wody

#9

Post autor: Arturbad »

Dzik pisze:Na razie podnies co2 .
Dzięki , tak zrobię . No i zacznę podawać podstawowe pierwiastki


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dodano do tego postu po 57 sekundach
Dzik pisze:Na razie podnies co2 .
Ps. Lampy nie trzeba dokładać narazie rozumiem ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Autor
Arturbad
Gość
Posty: 8
Rejestracja: pt sty 20, 2023 9:55 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Artur

Parametry wody

#10

Post autor: Arturbad »

Dzik pisze:Na razie podnies co2 .
Ps. Lampy nie trzeba dokładać narazie rozumiem ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika

Dzik
Noble
Posty: 778
Rejestracja: ndz maja 02, 2021 4:04 pm
Lokalizacja: Bruksela
Na imię mam: Pawel
Płeć:

Parametry wody

#11

Post autor: Dzik »

Ile kulek gt zapodales pod zwir ? Lampa jest ok .
Jakiej wysokosci jest zbiornik ? Czy do lampy masz regulator ?

Autor
Arturbad
Gość
Posty: 8
Rejestracja: pt sty 20, 2023 9:55 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Artur

Parametry wody

#12

Post autor: Arturbad »

Dzik pisze:Ile kulek gt zapodales pod zwir ? Lampa jest ok .
Wrzuciłem 22 kulki.
Wrzucam dwa zdjęcia pokazujące dokładnie co się dzieje . Zabienica się rozpada a druga od dołu kiszka a góra zrobiła się ładna i pnie do góry
Obrazek
Obrazek


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ODPOWIEDZ