Artemia

Wszystkie sprawy dotyczące żywienia, sposobu przyrządzania pokarmu, własne oryginalne przepisy.
ODPOWIEDZ

Autor
Silar
Uczestnik
Telefon: 723465723
Na imię mam: Sebastian

Artemia

Post autor: Silar »

Czesc wam w ten wieczor :mrgreen:
Czy ktoś z was kiedyś używał zestawu JBL do chodowli artemii? 🤔 Jeśli tak proszę o opinie rady itp.
Awatar użytkownika

Dzik
Noble
Na imię mam: Pawel

Artemia

Post autor: Dzik »

Czesc. Mam ten zestaw ale nigdy go nie uzywalem do CHodowli tylko do hodowli . Dobra rzecz ale trwa to ok 48 godzin , czyli sporo . Wszystko dziala jak nalezy ale ten czas od sypniecia do wyklucia . Zestaw mozna rozbudowac i uzywac pojemnikow naprzemiennie majac artemie co 24 godziny . Nigdy nie probowalem innych mikstur niz jbl artemio mix i moze tu lezy problem czasu wykluwania . Ogolnie zestaw solidny , sprawny , dobrze wykonany i spelnia swoja role , prosty w obsludze .

Autor
Silar
Uczestnik

Artemia

Omg... Sory za tą literówkę z CH na czele :what: :niespodzianka:
Dzięki za odpowiedź Dziku :) temat można zamknąć :)
Awatar użytkownika

jacekzabki
Noble

Artemia

Post autor: jacekzabki »

Ja też mam taki zestaw i używałem go kilka razy. Generalnie moja rada- nie ma co oszczędzać na jajach artemii i na soli tylko kupować najlepsze. Ja chciałem po taniości i kupiłem sól i jaja na Aliexpress i wykluło się około 10%, a gdy kupiłem JBL to miałem chyba z 90%. Aaaa... i wkurzające jest to bulgotanie... :duży uśmiech:

Eva
Gaduła
Na imię mam: Ewa

Artemia

Post autor: Eva »

Mam i używam. Zdecydowanie lepsze niż bawienie się z wyciętą butelką (łatwo rozlać). Wylęg faktycznie po 48 h. Co do bulgotania to spinaczem na rurce do napowietrzania reguluję moc i ograniczam bulgotanie. Wystarczy, że trochę idą bombelki, nie muszą być zbyt silne.

Autor
Silar
Uczestnik

Artemia

Oszczędzać nie będę... Do tej pory staram się wyjść na prostą po oszczędzaniu na starcie akwa... Zestaw zamówiony czekam na przesyłkę ;)
Awatar użytkownika

Grondal
Gaduła

Artemia

Post autor: Grondal »

Ja właśnie zacząłem chodować artemię domowym sposobem i niewielkim nakładem kosztów. Podam na przykładzie chodowli młodej oraz dorosłej formy bo tak aktualnie choduję solowca. Wydatki jakie poniosłem to:

Jednorazowe podaję komplet chociaż sporo z tego zalegało u mnie w szafce odłożone na potem.

- pompka napowietrzająca - 45.00 pln - miałem
- sitko do artemii 120 mµ - 18.50 pln - kupiłem
- zakrętka pet do bimbrowni - 11.00 pln - miałem
- wężyk silikonowy 4/6 2m - 6.00 pln - miałem
- zaworek zwrotny x2 - 2.00 pln - miałem
- kamień napowietrzający x2 - 2.00 pln - miałem
- pusta stożkowa butelka pet - 0 pln
- stojak do butelki wykonałem sam - 0 pln
- słój 5l pojemności nie znam kosztów - miałem
- mała latarka do zbirania młodych oraz lampka do oświetlania dojrzałej formy - miałem

Łącznie wydałem 18.50 pln na produkty jednorazowego zakupu.

Stałe w przeliczeniu na jedną porcję odchodowanej artemii chów w 1 litrze wody.

- artemia do wylęgu 1.50 pln
- sól niejodowana - 0.10 pln
- woda i prąd w minimalnych ilościach
- dodatkowo do wychodowania dorosłej formy potrzeba spiruliny w płynie można zrobić samemu z tabsów cedząc przez sitko do artemii, oraz sporo soli bo wodę podmieniamy w słoju 2-3 razy w tygodniu cedząc przez sito bo spuszczamy też solowca.

No to PROCES produkcji forma młoda.
Z zakrętki bimbrowni usunąłem jeden króciec wewnętrzny tak aby łatwiej mi było spuszczać z butelki artemię która się wylęgła
Obrazek
Na drugi założyłem krótki wężyk oraz kamień a do przeciwnej strony pompka. Na przeciwną stronę usuniętego króćca poszedł wężyk z korkiem. Tu będziemy odbierać plon.
Obrazek
Obcięta stożkowa butelka pet była łatwa do zdobycia, stojaczek do butelki wykonałem sam trochę drutu i spawarką, ale można użyć innych metod.
Obrazek
Do obciętej butelki wlewamy litr wody o temperaturze 25°C, dodajemy około 1.5-2 łyżki soli i rozpuszczamy. Ja nie ogrzewam gdyż w pomieszczeniu mam 25 stopni. Po rozpuszczeniu soli wsypyjemy 2.5g jaj solowca do wylęgu. Na początku nie chłoną wody ale to się zmienia. Napowietrzanie tak aby nie robiło piany, prawie minimum. Zostawiamy jaja na 3-4 dni. W tym okresie artemia nie potrzebuje karmienia. Po tym czasie wyłączamy napowietrzanie na jakieś 2-3 godziny i włączamy małą latarkę przy dole butelki.
Obrazek
Po kilku godzinach larwy powinny odseparować się od wylinek które będą na górze a artemia na dole. Nie ma niestety 100% skuteczności część skorupek jest na dole.
Możemy spuszczać przez sito. Jak nie chce lecieć lekko dmuchnąć w wężyk.
Taki pokarm idealnie nadaje się do karmienia narybku lub mniejszych rybek. Choć moje dorosłe brzanki uganiały się za nim po całym akwa, łapiąc po kilka naraz.
Przed karmieniem przepłukać na sicie aby pozbyć się soli. Artemia w słodkiej wodzie żyje do kilku godzin.

Ja skarmiam połowę a połowę wrzucam do słoja ze świeżą słoną wodą. Z tej samej pompki mam trójnik i napowietrzam butelkę i słój. Spinaczami biurowymi kontroluję przepływ powietrza, zaciskając je na wężykach.

Butelka pusta wstawiam nową i pracuje 4 dni. W tym czasie karmię artemię w słoju 2 razy dziennie 1-2 ml spiruliny. Oświetlam lampką biurkową 10 godzin dziennie. W trakcie karmienia napowietrzacz wyłączony lub zaciśnięty wężyk na 2-3 godz.

Mija 4 dni i wylęga się nowa porcją. Skarmiam pół a pół spowrotem do butelki. Wymiana wody w słoju z formą która rośnie. Na drugi dzień skamiam resztę z butelki. Trzeba pilnować aby woda w słoju nie robiła się mętna, jeśli tak, to wymiana. Dorosła forma solowca może osiągnąć kilka milimetrów choć jeszcze takiej nie udało mi się uzyskać. Ale robię to 2 tygodnie a dorosła rośnie ponad 6. Tu zasypana butla... za 4 dni będzie karmienie :-D
Obrazek

Jeśli cała artemia opadnie mi poniżej kamienia zmieniam przepływ powietrza podając je rurką do zbiory plonu. Filmik 5 sęk jak to wygląda

Poniżej zdjęcie solowca który zaczął się wylęgać ale w nieznacznym stopniu. Po zamknięciu powietrza całość spada w dół. Jest ciężka.
Obrazek

Jeśli ktoś ma jakieś pytania piszcie.... Nie mam bardzo bogatego doświadczenia, ale kilka rzeczy już ogarnąłem.

Aha :D
Edit1: folia aluminiowa na zdjęciu jest nie dla rybek tylko przeciw mojemu kotu który wszędzie znajdzie ciekawe miejsce aby coś popsuć. :-D
Edit2: dorzucam info odnośnie napowietrzania
Ostatnio zmieniony pn lut 17, 2025 11:48 pm przez Grondal, łącznie zmieniany 1 raz.

Logic07
Zapaleniec

Artemia

Post autor: Logic07 »

to ile cię grondal wyszła łącznie ta hodowla? bo wiesz ja kupiłem akwarium za 480zł a na akwarystyke sporo więcej, ale widok bezcenny :what:
Awatar użytkownika

Grondal
Gaduła

Artemia

Logic07 pisze: sob lut 15, 2025 10:36 pm to ile cię grondal wyszła łącznie ta hodowla?
Sitko, larwy sól na 30-40 chodowli Łącznie 80 pln. Pompkę miałem, wiadomo jak to u każdego wężyków 4/6 lub zaworków też nie brakuje. Młode chodowałem 4 razy. Dojrzała forma pierwszy raz i ma jakieś 1-2mm i rośnie. Spirulinę mam w tabletkach ale rozpuszczam w wodzie.

DanielP
Moderator
Na imię mam: Daniel

Artemia

Post autor: DanielP »

Grondal dzięki za fajny opis :oklaski: Zastanawia mnie dlaczego artemia lęgnie Ci się dopiero po 3-4 dniach? U mnie przy temperaturze pokojowej (21 stopni) mam pełny wylęg po 48h. (gotowy zestaw JBL artemio). Ja choć posiadam wpominany zestaw jbl przeszedłem ostatnio na znacznie prostszy zestaw którym jest ,,Ufo". Nie muszę używać ani napowietrzacza ani żadnego sitka (jest w zestawie). Zalewam pojemniczek słoną wodą, wsypuję odmierzoną ilość jaj artemii i po 24-36 godzinach mam artemię. Gdy chcę odłowić artemię, zapalam nad nim obojętnie jakie źródło światła choć i to nie jest konieczne ponieważ ufo stoi obok akwarium a wylęgnięte larwy zbierają się w koszyczku. Jest to zawsze jakaś oszczędność na prądzie. Sam zestaw jest tak fajnie skonstruowany, że nie trzeba mieć dodatkowego sitka do płukania atemii i oddzielania larw od skorupek. Po wyjęciu koszyczka z larwami można od razu karmić ryby :D Minusem jest to, że nie jest on tak wydajny jak Twój produkt czy zestaw jbl ale na moje kilka sztuk akwariów sprawdza się idealnie :viva:
Obrazek
Awatar użytkownika

Grondal
Gaduła

Artemia

DanielP pisze: ndz lut 16, 2025 7:46 am Zastanawia mnie dlaczego artemia lęgnie Ci się dopiero po 3-4 dniach?
Szczerze to z wiekiem wzrok coraz słabszy. :) Dla pewności aby całość się wylęgła odczekuję te 1-2 dni dłużej. Artemia nie umrze w tym czasie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pokarmy/Żywienie/Przepisy”