35l obsada

Zaczynasz przygodę z akwarystyką? Koniecznie przeczytaj ten dział :!:
ODPOWIEDZ

Autor
Broker
Gość

35l obsada

Post autor: Broker »

Witam

kupiłem pierwsze akwarium, małe 35l ale jeszcze nie ma opcji na coś większego. Wczoraj wpuściłem pierwsze rybki
w sklepie akwarystycznym po konsultacjach wyszedłem z 5xNeonami czerwonymi 1x piskorkiem i 2x krewetkami Amano.
Trochę się zdziwiłem bo wiele źródeł twierdzi że Neony są złym wyborem na tak mały gabaryt zbiornika, no ale...

Teraz mam pytanie co jeszcze mógłbym dokoptować do tej obsady, myślałem o 2xotoskach jako ekipa sprzątająca + 5x bystrzyków amandy/ powiększyć stado Neonów.

Prośba o doradzenie

zbiornik 41x25x35
filtr Asap 300 ale planuje zmianę na zewnętrzny kubełkowy Eden/Resun
podłoże Invital Deepbasis na tym żwirek 2-4mm częściowo piasek kwarcowy
rośliny anubiasy, kryptokoryna, hygrophile
woda RO wzbogacana Qualdrop GH+
ph7.7
twardość ogólna 5 węglanowa 9
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

35l obsada

Post autor: Ziemiojad »

Broker pisze: pt lut 14, 2025 9:30 pm woda RO wzbogacana Qualdrop GH+
ph7.7
Jasne.
Gadać to ja potrafię: 3000 postów.
Awatar użytkownika

Grondal
Zapaleniec

35l obsada

Post autor: Grondal »

Jak długo pracowało akwarium bez ryb?

Autor
Broker
Gość

35l obsada

3 tygodnie, parametry testowałem paskami Tetry 6 w 1
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

35l obsada

Post autor: Catfish_Billy »

Broker pisze: pt lut 14, 2025 9:30 pm Trochę się zdziwiłem bo wiele źródeł twierdzi że Neony są złym wyborem na tak mały gabaryt zbiornika, no ale...
Neon to ryba ławicowa. Najlepiej czuje się w dużych grupach, co wiąże się z zapewnienie jej odpowiedniej ilości miejsca. Zbiornik o pojemności 35 litrów jest dobry dla bojownika, grupy krewetek, albo małego stadka niewielkich rybek. Bystrzyk Amandy jeszcze ujdzie (max 10 osobników) , ale piskorek i neony na pewno nie nadają się do tego akwarium.

PH w Twoim zbiorniku jest za wysokie dla wszystkich pływających w nim ryb. Choć na Twoim miejscu kupiłbym normalne testy kropelkowe z zooleka i sprawdził to jeszcze raz. Te paskowe mocno przekłamują pomiary.

Logic07
Zapaleniec

35l obsada

Post autor: Logic07 »

miałem ten test tetry 6w1 i zawyża wszystko.Kupiłem normalne testy, ph masz gdzieś 7,4

Mauree
Noble

35l obsada

Post autor: Mauree »

Pamiętajmy, że akwarium jest świeże i podłoże oddziałuje jeszcze mocno na pH wody.

Logic07
Zapaleniec

35l obsada

a sory nie doczytałem że to woda ro i podłoże aktywne a to już inna bajka
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

35l obsada

Broker pisze: pt lut 14, 2025 9:30 pm w sklepie akwarystycznym po konsultacjach wyszedłem z 5xNeonami czerwonymi 1x piskorkiem i 2x krewetkami Amano.
Zmień sklep szczerze radzę.
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

35l obsada

Logic07 pisze: sob lut 15, 2025 11:54 am podłoże aktywne
To tylko substrat podzwirowy. Sam piasek lub żwir może zatwardzac wodę.

Logic07
Zapaleniec

35l obsada

ja sprzedawcą nie ufam, opieram się na swojej wiedzy a jak czegoś nie wiem to pytam się tu na forum.Ostatnio sprzedawca powiedział że gurami może być z amano, niby nie ganiał ich ale amano przestraszyły się go i pochowały się w roślinach.Fajne akwarium mieli na sprzedaż, kostka około 300l w opti white z wielkim konarem ale cena wyrwała mnie z butów.Za sam korzeń 600zł

tofik977
Bywalec
Na imię mam: Tomek

35l obsada

Post autor: tofik977 »

A może zacznijmy od tego jakie masz parametry RO. Nie w akwarium bo to się może zmienić, tak jak koledzy piszą. Zmierz pobraną próbkę z filtra RO będziemy wiedzieli jakimi parametrami dysponujesz. Też uważam że akwarium małe jak na taką obsadę. A sprzedawca jak to sprzedawca dla niego ważne dudki a nie dobro rybek..
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

35l obsada

Logic07 pisze: sob lut 15, 2025 12:05 pm sprzedawca powiedział że gurami może być z amano
Ryby i krewetki w jednym akwarium to nigdy nie jest dobry pomysł.

Autor
Broker
Gość

35l obsada

na 4 testy które zrobiłem PH miałem między 7,4-7,8

to co wychodzi z tego paskowego bezpośrednio z filtra RO
Twardość ogólna 5 weglanowa 9 pH 7,4 Chlor 0,2
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

35l obsada

Broker pisze: sob lut 15, 2025 5:28 pm bezpośrednio z filtra RO
Twardość ogólna 5 weglanowa 9
Masz zepsuty filtr albo lipne testy.
U mnie z filtra RO obie twardości na poziomien 0 ( niemierzalne ).

Autor
Broker
Gość

35l obsada

no właśnie nie wiem czy to z tymi paskami coś nie tak, bo po to kupowałem te GH plus bo twardość ogólna mi wychodziła 0 na początku. Mam osmoze z mineralizatorem może to też tego wina (to jest filtr od Global Water R07 400)

Logic07
Zapaleniec

35l obsada

akwarystyka jest piękna, nie zrażaj się na niepowodzenia
Awatar użytkownika

Grondal
Zapaleniec

35l obsada

Broker pisze: sob lut 15, 2025 7:53 pm czy to z tymi paskami coś nie tak,
Paski są dla wiedzy ogólnej. Szczegółowo to kropelkowo. Moje na przykład rozbiegają się o 0.4 w dół.przy pomiarze ph. Pasek 6.8 a kropelkowo 7.2.

Autor
Broker
Gość

35l obsada

kupie kropelki do PH czy jeszcze warto wziąć jakieś inne testy?A co do obsady w którym kierunku zmierzać, znalazłem na innych forach wpisy z przed 20 lat i lepiej że do 10 neonów 5 otosków 6 krewetek jeszcze 1 bojownika "uznani forumowicze" proponowali w 40l, a dziś tyle wątków że ciężko znaleźć złoty środek.
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

35l obsada

Broker pisze: ndz lut 16, 2025 7:28 am znalazłem na innych forach wpisy z przed 20 lat i lepiej że do 10 neonów 5 otosków 6 krewetek jeszcze 1 bojownika "uznani forumowicze" proponowali w 40l,
Do tej "mieszanki wedlowskiej" polecam dorzucić jeszcze skalara, płaszczkę, żarłacza białego i koniecznie kilka welonek dla dodania kolorytu..., a teraz na poważnie.

Posiadasz zbiornik o pojemności 35 litrów, który nie pozwala na zbyt duże pole manewru i musisz rozsądnie dobrać do niego obsadę. W przeciwnym wypadku tylko zrobisz krzywdę żyjącym w nim zwierzętom.

Bojownik to terytorialna i zadziorna ryba, którą należy trzymać w pojedynkę. W obronie swojego poletka będzie atakował inne ryby, a w skrajnych przypadkach może je nawet zabić. Dla towarzystwa możesz wpuścić do niego ozdobnego ślimaka, który nie powinien mu przeszkadzać.

Krewetki w akwarium z rybami to zawsze zły pomysł. Przez większe ryby zostaną zjedzone, a przez małe będą dręczone - ganianie, podszczypywane i atakowane. Zastanów się czy chcesz im zagotować taki los? :hmm:

Neony zdecydowanie odpadają, o czym napisałem w swoim wcześniejszym poście. Piskorek również nie powinien znajdować się w tym akwarium.

Moje propozycje obsady dla Twojego zbiornika:
1. Krewetkarium - kilka sztuk małych i prostych w utrzymaniu krewetek z rodzaju neocaridina

2. Bojownik plus ozdobny ślimak

3. Microdevario kubotai (8-10 sztuk)

Dobra rada - zanim wpuścisz do swojego akwarium jakiś gatunek ryby czy skorupiaka - poczytaj o tym. Dowiedz się w jakich parametrach wody żyją te stworzenia, jakie środowisko zamieszkują. Jest mnóstwo fachowej literatury, tematycznych kanałów na YouTube oraz fora. Nie słuchaj sprzedawców w sklepach zoologicznych - wcisną Ci wszystko żeby zarobić, a dobro zwierząt jest dla nich nieistotne. Wiedza to podstawa. Bez niej możesz co najwyżej doprosić się o piękną katastrofę.
Ostatnio zmieniony ndz lut 16, 2025 12:32 pm przez Catfish_Billy, łącznie zmieniany 1 raz.

Mauree
Noble

35l obsada

Post autor: Mauree »

Z testów kropelkowych koniecznie trzeba mieć test NO2 (azotyny) , bo już w niewielkim stężeniu, niemierzalnym testem paskowym są trujące dla ryb, a ich poziom informuje Cię czy biologia w akwarium działa prawidłowo . Co do obsady, mniej rybek to większy spokój i komfort akwarysty, mniej klęsk akwariowych np glonow.
Awatar użytkownika

Grondal
Zapaleniec

35l obsada

Catfish_Billy pisze: ndz lut 16, 2025 8:40 am poczytaj o tym
To prawda, zanim wpuścisz rybki musi minąć sporo pracy akwarium. W tym czasie przekonasz się jakie masz parametry wody. Do nich dostosujesz obsadę, broń boże odwrotnie.Wiem co piszę bo uśmiercałem 2 ryby dziennie, a od miesiąca nie padła mi nawet jedna. Im mniejszy zbiornik tym gwałtowniejsza zmiana parametrów. Testy musisz mieć najlepiej krople PH, PO4, NO2 to podstawa plus paski na kh gh no3, bez tego będzie ciężko. Reasumując mniejsze akwa wymaga więcej pracy i czasu poświęcanego dziennie. Większe jest łatwiejsze w prowadzeniu.
ODPOWIEDZ