Filtracja biologiczna

Parametry wody i sposoby ich poprawy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
Grondal
Gaduła

Filtracja biologiczna

Post autor: Grondal »

Pewnie pokuszę się o założenie tematu odnośnie kompleksowej filtracji wody ale dziś chciałem się pochwalić ciekawostką.
Kupiłem multikani 800 3 kubełki. W pierwszym mechaniczna w drugim biologiczna a w trzecim chemiczna bo zbiornik startował.
Po Waszych namowach poszła zmiana, wyrzuciłem węgiel i zeolit a dołożyłem ceramikę i fizeline w ostatnim kubku. Ceramika została wyjęta, wsypana do miski x wodą z podmianki, dosypałem świeżej tańszej niż Aquael i poszło do kubków. Dziś czyściłem gąbki I natknęło mnie grzebnąć w ceramice. I oto co zobaczyłem.
Filtr nie ruszany z miesiąc, różnica w długości pobytu ceramiki to 14 dni, czyli 2 miesiące bez 14.

Która to Aquael?
1.
Obrazek
2.
Obrazek

Nie chodzi mi o reklamę firmy bo pewnie znacie wiele innych robiących dobrą ceramikę, ale o zwrócenie uwagi na to że ludzie piszą że mają ceramikę... i co z tego że mają jak nie mają. Ja nie mam 30%.

krzysztofb51
Bywalec
Na imię mam: Krzysztof

Filtracja biologiczna

Post autor: krzysztofb51 »

Mnie nurtuje jedno, patrzę na różne fora i na YT i każdy tylko prześciga się w filtracji. Ludzie kupuja kilka litrów czy to matrixa czy to biobale czy inna droga ceramikę. Zaś z drugiej strony inni korzystają z samych gąbek czy tylko z keramzytu i efekt jest taki sam. Skoro efekt taki sam to po co przepłacać?
Awatar użytkownika

andriejewicz
Zapaleniec

Filtracja biologiczna

Post autor: andriejewicz »

Lepiej mądrze dreptać, niż głupio biec.
ODPOWIEDZ